|
|
#31 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Odchudzamy się z niedoczynnością tarczycy! Kto ze mną?
Dziewczyny, skoro lubicie i jecie szpinak, podzielcie się jakimiś fajnymi, zdrowymi przepisami. Najlepiej niezbyt czasochłonnymi, bo ja wiecznie zabiegana
![]() ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- to prawda, są różni lekarze, ja mam szczęście, że trafiłam na fantastycznego lekarza pierwszego kontaktu, który nie tylko zdiagnozował mi niedoczynność i dał leki, ale też wyjaśnił wszystko i polecił, którzy endokrynologowie są dobrzy w mieście.
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Wiecie tam dają takie fajne kaftaniki...Nie wiem tylko czemu są wiązane od tyłu...
|
Ja mimo,że mam służbe zdrowia pod ręką w domu - to nie wierze.
A nawet lekarzom do których mnie wysyłali-same szarlatany z nich i pijaki.(wiem co mówię znam medyków i to środowisko) Szpinak mrożony z wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, jogurtem nat. gęstym +jajo sadzone+ziemniaki z wody lub makaron pełn.
|
|
#33 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale jak coś się zaczynam gorzej czuć, to robię badanie tsh i idę, niezależnie od terminu.oliwa+ czosnek+ szpinak+ biały ser pokruszony+ makaron
|
|
|
#34 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sałatek nie chce mi sie robić. Lenistwo:P Wszamam sałatę, pomidora, ogórka, to się w żołądku wymiesza:P
|
|
|
#35 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
zresztą jak zwykle - ubiegli mnie i wytłumaczyli ![]() różnic w objawach podstawowych de facto nie ma. inna przyczyna. może być przejściowa nadczynność, przez pewien okres może być bez objawów niedoczynności - ale u mnie już raczej okres schyłkowy, tarczyca włóknieje i będzie po niej ![]() anjuta co do diagnostyki Hashimoto to obecne są przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej i tyreoglobulinie. ale diagnostyczna jest już obecność tych pierwszych - anty-TPO. do tego w USG widać nacieki na tarczycy, w biopsji (ale nie jest ona konieczna przy jednoznacznych wynikach) obraz zapalenia. |
|
|
|
|
|
#36 |
|
Przyczajenie
|
Naleśniki ze szpinakiem: PYSZNE! Przepisu na naleśniki nie podaję, bo wiadomo.
Farsz: 1. Szpinak mrożony rozdrobniony rozmrozić. 2. Na suchej patelni uprażyć pół opakowania słonecznika łuskanego (można też dynię). 3. Podsmażyć 3 ząbki czosnku i cebulkę (zdrowo, na odrobinie oliwy z oliwek). 4. Zmieszać szpinak z cebulką i czosnkiem, dodać pokruszoną fetę. 5. Na sam koniec dodać słonecznik i podawać w naleśnikach od razu. W tym tygodniu będę robić tartę z kurczakiem i szpinakiem. Jak wyjdzie dobra, też się podzielę. ![]() ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Doprawiamy solą i pieprzem.
|
|
#37 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Wiecie tam dają takie fajne kaftaniki...Nie wiem tylko czemu są wiązane od tyłu...
|
Cytat:
|
|
|
#39 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale przecież codziennie nie wracasz o tak późnej porze. Są jeszcze weekendy ![]() Polecam podzielić talerz obiadowy na 4 ćwiartki. W jednej białko (czyli mięso, ryba, jaja...) dalej to węglowodany i błonnik, ( ciemny ryż, kasze, ziemniaki nieokraszone, i nawet pełnoziarnisty makaron, 2 kolejne ćwiartki talerza to przystawki. Jedna z surówką (wtedy jest najwięcej zachowanych składników odż. A druga z gotowanymi (na parze najlepiej). Taki obiad zapewnia różnorodność składników odż. przy znacznie mniejszej ilości kalorii niż do tej pory. Pozdrawiam
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
To i ja się dołączę. Z niedoczynnością męczę się od 7 lat. Mam również Hashimoto. Jakieś dwa lata temu przez pewne zawirowania zdrowotne schudłam 16 kg, potem przytyłam o wiele więcej niż schudłam. Ostatnio zdiagnozowano u mnie hiperinsulinizm/hiperinsulinemię, dostałam leki i jakoś próbuję chudnąć(na razie udało mi się zrzucić te 5 kg które przybyło mi w miesiąc), bo mimo zdrowego odżywiania nie udawało mi się zrzucić ani kg, a nawet tyłam i to w zastraszającym tempie(5 kg w miesiąc). Aktualnie w mojej diecie musi być jak najmniejsza ilość cukrów(słodzika też nie mogę). Generalnie rzeczy o niskim indeksie glikemicznym.
W związku z tym mam również do Was pytanie. Czy znacie może jakieś fajne przepisy, aczkolwiek z niskim indeksem glikemicznym? Uwielbiam warzywa, owoce, mięso, ale już mam dość jedzenia pieczonej papryki na obiad. Może ktoś ma jakiś pomysł na fajne, bezcukrowe, zdrowe i smaczne przepisy ? |
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
może tu coś znajdziesz
http://www.dieta-ig.pl/index.html |
|
|
|
|
#42 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli w codziennym zwyczajnym żywieniu, znajdą się 5 porcji warzyw, a jako porcję mam na myśli nie np. plasterek pomidora na kanapce, tylko cały pomidor ( no na kanapkę to on się nie zmieści, ale obok
), to zjadając również produkty o większym indeksie zupełnie sobie nie zaszkodzimy. Chodzi o to, aby to było zrównoważone. ![]() Pozdrawiam
|
|
#43 |
|
Przyczajenie
|
Ratunku!!! Nie mam siły na ćwiczenia. Praca ostatnio tak mi daje w kość, że jak wracam do domu po prostu padam z nóg. Jakieś pomysły na mobilizację? Bo bez ćwiczeń, a samą dietą to będę chudnąć, za przeproszeniem, do usranej śmierci.
|
|
#44 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
)
|
|
|
#45 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Witaj, Kot Kotkowaty ![]() EdytaPrzybysz: też chorujesz na tarczycę?
|
|
|
#46 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i do niej potańczyć, po kilku minutach człowiek się rozgrzewa i ma ochotę na więcej
|
|
|
#47 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#48 |
|
Przyczajenie
|
Kot Kotkowaty: Tak, kupiłam karnet na siłownię, byłam dwa razy. Najlepiej ćwiczy mi się w domu, do jakiegoś fajnego dvd, na siłowni gapię się na innych ludzi i wszystko mnie rozprasza.
|
|
#49 |
|
Raczkowanie
|
No według mnie to muszą być ćwiczenia które lubisz
. Ja siłowni nie lubię, więc wybiorę co innego, bo wiem, że sama w domu się nie zmotywuję No i najfajniej z kimś chodzić lub ćwiczyć
|
|
|
|
|
#50 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Do havelock_vetinari : Nie mam problemów (na razie) związanych z niedo lub nadcz. ale jakieś guzki już tam wykryto. Robiłam nawet biopsję, kolejna za rok no, chyba, że wcześniej Jeśli chodzi o treningi, to faktycznie, karnet monilizuje, ale myślę, że jeszcze bardziej mobilizuje, żeby nie iść samemu. W pojedynkę to może się nie chcieć po prostu. Ja chodzę na siłownię tylko dla kobiet, to dla mnie duży plus, że u mnie na osiedlu jest taka. Pozdrawiam
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
Ja byłam wczoraj na fitnessie- zajęcia ukierunkowane na brzuch i pośladki.
Łobozesz jak fajnie byłoo i hardcorowo
|
|
#52 |
|
Raczkowanie
|
A ja nie zdążyłam
. Kurczę, nie wyrabiam się. Ale dziś o 14 idę.
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
Też choruję na Hashimoto. Wykryto ją u mnie prawie cztery miesiące temu. W rok przytyłam jakieś 8 kilo. Schudnąć bym chciała przynajmniej z 10, mam nadzieje, że do wakacji się uda. Na endo trafiłam niezbyt przyjemną, czynnie poszukuję innej, dawka leków niby ustabilizowana, kolejną wizytę mam w grudniu, myślałam, że po przyjmowaniu leków waga choć trochę drgnie, ale się przeliczyłam
Zastanawiam się też nad dietą, od jutra zamierzam całkowicie odstawić słodycze i ograniczyć węglowodany. Chciałabym zmienić nawyki żywieniowe (nie odżywiam się jakoś tragiczne, jedynym 'błędem' jest białe pieczywo i makarony, które uwielbiam), ale nie mam zbyt wielkiego pola do popisu, nie cierpię gotować. Zamierzam się wziąć w domu za jakieś ćwiczenia, głównie moją zmorą są uda, ale z brzucha też przydałoby się pozbyć paru centymetrów. Wykupiłam raz karnet na siłownie-aerobik, skończyło się na tym, że poszłam tylko raz, przez następny tydzień miałam koszmarne zakwasy, później znalazłam sobie wymówki i przepadło. Edytowane przez ultra Czas edycji: 2011-10-29 o 21:41 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli jesteś z Warszawy i okolic to polecam dr. Grajewską. Jest naprawdę świetnym endokrynologiem. Prowadzi mnie od 7 lat i jestem bardzo zadowolona. 8 kg w rok to jeszcze nie tragedia, ja przytyłam 15-20
.
|
|
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj sprawdziłam. Mam za sobą już -5,5 kg
)
|
|
|
|
|
#56 |
|
Przyczajenie
|
Kot Kotkowaty : Gratulacje! Ja nie wchodzę na wagę, bo nic nie zrobiłam ze sobą. Praca tak mi przez ostatnie dwa tygodnie daje w kość, że nie mam czasu ani siły na ćwiczenia i dietę. Rzadziej też goszczę na wątku, ale jak się trochę zluzuję to będzie lepiej.
|
|
#57 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki
![]() Właśnie jak jest dużo roboty to ciężko zdrowo jeść, bo nie ma czasu gotować i bierze się kanapkę w łapę albo zamawia kebaba :P Co do wagi - teraz wiem, że muszę się kontrolować na bieżąco, bo sobie odpuściłam i nie chciałam się ważyć przez ponad pół roku, no i wyszło + 15 kg, więc byłam w szoku ;/ |
|
|
|
|
#58 | |
|
bez kija nie podchodz
|
Ja również chciałabym dołączyć do was
![]() O tarczycy(niedoczynności rzecz jasna ) wiem od jakiś 4 miesięcy, przytyłam jakieś 13-12 kg. Trzymam dietke, cwiczę, duzo wody, nie ma w mojej diecie słodyczy, ani typowych przegryzek Dużo warzyw, ryb, chudy drób, podroby wszelkiego rodzaju, odstawiłam jasne pieczywo i ziemniaczki Nigdy nie słodziłam herbat ani kawy, 5 posiłków dziennie a waga wciąż do góry Dostałam teraz Euthyrox 75 i waga ma zaczać spadać, zobaczymy, bo powoli trace motywację
|
|
|
|
|
#59 |
|
Wtajemniczenie
|
kolejna tarczycówka się zgłasza
niedoczynność pełną parą, 6 guzków z czego 2 do ciągłego podglądania, bo rozmiarem się kwalifikują do działu "HAHA zrobię ci na złość i będę cię dusił". Leczę się od 7 lat, różne leki, różne dawki. Teraz od 2 lat jestem na Novothyralu 100 i waga się ustabilizowała, wyniki też. Cóż mogę więcej powiedzieć: w ciągu pół roku przybyło mi ponad 20kg, które w końcu próbuję zrzucić (ileż płaczu było kiedy zobaczyłam paskudne 94kg!), mam problemy z koncentracją i przebrnięciem przez książkę, wypadanie słów z głowy i ogólne stwierdzenie ogłupienia, do tego sucha skóra, wypadanie włosów, czyli standardowe dolegliwości do tego nie mogę nic na szyi nosić, bo automatycznie zaczynam się dusić, za długo w T-shirtach też chodzić nie mogę, bo podobna sytuacja. Viva la dekolty. życzę wam i sobie powodzenia, panienki
FORCE yourself to do things. FORCE yourself to get out of bed and practice. FORCE YOURSELF TO WORK. Edytowane przez thenerdqueen Czas edycji: 2011-11-05 o 13:41 |
|
|
|
|
#60 |
|
Raczkowanie
|
thenerdqueen o, to widze, że podobnie jak ja. Też się przeraziłam jak zobaczyłam swoją wagę po ok. roku. (też przytyłam ok 15-20 kg). Po zmianie dawki od miesiąca biorę euthyrox 125, ale ta tarczyca jest chyba trochę powiększona, jak smaruję sobie szyję i dekolt kremem, to szczególnie to odczuwam, jest też bolesna. Ale we wrześniu endokrynolog macała mi tą tarczycę i chyba nie ma tragedii skoro nic specjalnego na jej temat nie powiedziała, jedynie spojrzała na poziom TSH(46! a norma to ok 4, ale przez dwa tygodnie przed badaniem nie brałam euthyroxu bo mi się skończył) i zwiększyła dawkę z 75 na 125.
Unex A sprawdzałaś sobie insulinę ? Czy nie masz za wysokiej ? A w ogóle to znowu się pochwalę bo już -6,5 ! Metformax zdziałał cuda w moim przypadku )
Edytowane przez Kot Kotkowaty Czas edycji: 2011-11-05 o 19:01 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:52.

ale jak coś się zaczynam gorzej czuć, to robię badanie tsh i idę, niezależnie od terminu.
Co radzicie laseczki? Leki mam chyba dobrze dobrane-czuje się o wiele lepiej niż bez nich ale jednak to mnie zastanawia

i do niej potańczyć, po kilku minutach człowiek się rozgrzewa i ma ochotę na więcej

. Kurczę, nie wyrabiam się. Ale dziś o 14 idę.
Dużo warzyw, ryb, chudy drób, podroby wszelkiego rodzaju, odstawiłam jasne pieczywo i ziemniaczki
Dostałam teraz Euthyrox 75 i waga ma zaczać spadać, zobaczymy, bo powoli trace motywację