![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: (nie)spanie z dzieckiem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dla chętnych,którzy mają ochotę podyskutować o tym czy spanie z dzieckiem jest ok czy nie ![]() Ten wątek jest o (nie)spaniu z dzieckiem ![]()
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Do bezsensownych argumentów jak wyżej.
![]() Ale czasem się łudzę, że ktoś (chociaż co dziesiąty) przeczyta co napisał i zobaczy, że przeszkód brak, bo miejsce spania nie ma znaczenia, bo czy razem czy osobno, to i tak (jak w tym przypadku) czeka aż dziecko zaśnie, więc miejsce legowiska nic nie zmienia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
COś się zmienia.
Dwie ostatnie nocy mała ląduje u nas w okolicach 4 i śpi do 7, mniej więcej. Uff ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
ufff pewnie ci ulżyło
mi jak młoda kiepsko spała przez 3 dni to byłam padnięta ![]()
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;30178256]COś się zmienia.
Dwie ostatnie nocy mała ląduje u nas w okolicach 4 i śpi do 7, mniej więcej. Uff ![]() super ![]()
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
I tu dodatkowy plus, bo do łóżka bierze ją mąż, ja zawsze od zewnętrznej śpię, a on ją kładzie między siebie a oparcie (mamy narożnik), i mała chyba czuje, że to on i są więcej czasu razem, bo jednak facet duuużo pracuje i tego czasu na co dzień niewiele.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;30178256]COś się zmienia.
Dwie ostatnie nocy mała ląduje u nas w okolicach 4 i śpi do 7, mniej więcej. Uff ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
Moje córcie obie od początku śpią w swoich łóżeczkach. Zdarzały się czasem nocki że spała któraś z nich z nami, ale to były wyjątkowe sytuacje. Mam wrażenie że spanie z dziećmi komplikuje rodzicom dzieci. Chyba coś w tym jest, że jak dzieci śpią z mamami, to częściej się wybudzają, bo jak się przebudzą i nie czują mamy to jest problem. My z dziewczynkami mamy czas na przytulanie i czułości w ciągu dnia a noc jest od spania - każdy we własnym łóżku. Poza tym skokiem rozwojowym, kiedy małe nie chciały iść spać i często się wybudzały, to nie mamy problemów ze spaniem, dziewczynki ładnie przesypiają całe noce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Kobiety pomozcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Każdy robi jak uważa.
Ja sobie nie wyobrażam dziecka w drugim pokoju. Wstawania do karmienia i wędrowania po domu w nocy albo zrywania się, gdy zapłacze i biegania po chałupie. Pewnie bym w ogóle nie zasnęła, gdybym nie słyszała jego oddechu. No ale... to Wasza decyzja. Róbcie jak chcecie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zawsze czekamy jak zasną. Z tym, że dopóki spałam ze starszą córką musiałam wychodzić z jej pokoju jak saper na paluszkach żeby czasem nie usłyszała jak wyszłam. I gdy tylko się przebudziła na chwilę -każdy człowiek się przebudza to normalne i wtedy natychmiast usypia- to nie usypiała bo mnie koło niej nie było. I był krzyk i afera i usypianie jej przez kolejne 2 godziny. Mnie to wykańczało i fizycznie i psychicznie. O seksie nawet nie mówię, bo mi całkiem odchodziła ochota na jakikolwiek seks. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Dziecko moze przestac oddychac w kazdej chwili teoretycznie. A co jak Ty zasniesz? Kto wtedy nasluchuje oddechu dziecka? Bo wnioskuje z twojej wypowiedzi, ze oddech dziecka musi byc pod kontrola non stop. Pytam powaznie, bez ironii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie! To nie jest kwestia gdzie dziecko śpi, tylko jak śpi. Są dzieci, które śpią jak zabite czy matka wyjdzie z pokoju, czy z łóżka. Są takie, co śpią jak myszy. I nie jest to rzecz przyzwyczajenia do spania z matką, tylko potrzeby bliskości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2011-11-17 o 11:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ludzie nie śpią z dziećmi z nudów, tylko dla bezpieczeństwa dziecka głównie lub dla jego i własnego komfortu. Tak to czują i tak realizują. ---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- Cytat:
I druga rzecz - dziecko za chwilę też będzie musiało mieć swój kąt. Co wtedy? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas bylo tak, ze od przyjazdu ze szpitala synek spal w swoim pokoju...nigdy nie mialam z tym problemu, on tym bardziej... Ale pamietaj, ze najwazniejsze jest, zebys ty dobrze czula sie z tym jak bedziecie spac...zebys miala spokojna glowa i czyste sumienie a nie zmuszala sie do czegos, bo u kogos innego zdalo to egzamin wiec u ciebie tez musi. Nie musi. ![]() Tak jak napisalam - u mnie przy pierwszym dziecku sprawdzilo sie spanie osobno - wszyscy zadowoleni i szczesliwi, ale jesli drugi maluch bedzie mial inne potrzeby to sie zobaczy ![]() Co do tv i gosci...mysle, ze jak maluch pojawi sie na swiecie to sama sie zdziwisz jak naturalnie i szybko zmieniaja sie priorytety... ![]()
>> I nga wa o mua << Timszel... "The world is getting so hypersensitive. Soon I won´t be able to make fun of mysel without offending someone" Edytowane przez karenina19 Czas edycji: 2011-11-17 o 11:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
CO do bezdechu to i tak myślę, że nawet z dzieckiem przy boku bym się nie obudziła, gdyby przestało oddychać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obawiam sie, ze na poczatku i tak bede chodzic niewyspana - to jest raczej nieuniknione. Tv i goscie a dziecko to nie sa rzeczy, ktore mozna porownywac - bez przesady. A dziecko swoj pokoj bedzie miec - od samego poczatku. A my z mezem swoj i wszyscy beda zadowoleni. Ja tylko obawiam sie o bezpieczenstwo dziecka w pierwszych miesiacach zycia i zastanawiam sie czy niania i monitor zalatwia sprawe. A spanie z dzieckiem i mezem naraz jest u nas niemozliwe - nie zmiescilibysmy sie i dziecko predzej czy pozniej ktos by przygniotl. Poza tym moj bratanek od pierwszych chwil zycia az do teraz (2,5 roku) spi z rodzicami i nie ma mowy o tym, zeby spal samw swoim lozku. Malo tego - jak go klada w ciagu dnia to matka/ojciec (zalezy kto usypia) rozbiera sie i udaje, ze z nim idzie spac. Nieraz takie usypianie trwa nawet 2 godziny ![]() Edytowane przez ropuszka Czas edycji: 2011-11-17 o 11:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak juz pisałam wszystko zalezy od dziecka i rodziców
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Córa moich znajomych zawsze spała w swoim łóżeczku, a do 3 roku życia rodzic musiał być w pokoju, gdy ona zasypiała. Zwykle padał przed nią. ![]() Są dzieci co biegają po łóżeczku godzinę nim padną, ryczą, krzyczą, próbują wyjść. Nie każde zasypia samo, bo ma łóżeczko. Życie Ci zweryfikuje plany. ![]() Ja też miałam takie ambitne. ![]() Cisza, spokój. Idylla. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
ja tez jakoś w początkach ciąży załozyłam,ze mloda bedzie spac u siebie...A finalnie łozeczko stoi u nas w sypialni i mloda przesypia w nim od niedawna część nocy,resztę z nami. Od urodzenia spała z nami,sama budziła sie z płaczem co 5 minut.
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
ja w ogole stwierdziłam,ze prosciej byłoby mi miesc 2 łozka niz lozko i lozeczko,bo uspiam mloda na lozku,przekladam do lozeczka...A tak,byloby bez akrobacji
![]()
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do spania dziecka w osobnym pokoju - ja sobie nie wyobrażam, czasem 10 razy w nocy wstawałam karmić, chyba bym padła gdybym miała za każdym razem iść do drugiego pokoju. Ja brałam małą do łóżka, podpinałam do cysterny i szłam spać dalej ![]()
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
W takim razie pozyjemy - zobaczymy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Wtajemniczenie
|
Ja karmiłam w większości mlekiem odciąganym z butli, więc i tak musiałabym wstawać podgrzać mleko. A tak to przynajmniej się z TŻ zmienialiśmy
![]() Zresztą prawda jest taka, że dopiero w praniu wyjdzie, co jest najlepsze dla dziecka i dla nas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
Mam dwoje dzieci i od początku każde śpi w swoim łózeczku. nie ma problemu. Faktycznie wstawanie w nocy kilkanaście razy tylko po to by wsadzćć smoczek w paszczę jest uciązliwe ale wolę to, niż jakieś kombinacje przy intymności z tż-tem ( no bo dziecko śpi oboka nas
![]() ![]() ![]() Wszystko jednak zależy od dziecka -jedne śpią same inne muszą mieć mamę- na szczęście mi trafiły się 2 egzemplarze śpiące same ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
A ja bym robiła pokoik dla dziecka (przynajmniej uda się chociaż częściowo bambetle dziecięce tam upchnąć, a nie - po całym mieszkaniu), no i w dzień bym kładła tam spać, a w nocy - brałabym do nas, by nie latać. No chyba, że trafi ci się egzemplarz ładnie śpiący po 4-5h z rzędu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:57.