![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: zakupoholizm
Jestem zakupoholiczką...jedzenio wą
![]() ![]() ![]() Kosmetyki i ciuchy nie robią już na mnie takiego wrażenia. Kiedyś namiętnie odwiedzałam lumpeksy, ale na starość zrobiłam się za leniwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
nie cierpię na szczęście na żaden zakupoholizm. raczej oszczędzam pieniądze,chociaż...jeśli coś mi się bardzo spodoba,to czemu miałabym sobie tego nie kupić
![]()
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
Ja jestem zakupoholiczką na odwyku, nawet niezle mi szło...ale odkryłam handel elektroniczny i staczam się z dnia na dzień
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Ze mnie robi się coraz większa sknera. Nie wiem dlaczego.
![]() Nie wiem czemu takie skąpiradło się ze mnie zrobiło. Może nasze wizażowe zakupoholiczki urządzą mi terapię? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Czasami mam tak,ze.......potrafie sie kilka dni nad czyms zastanawiac i w miare mozliwosci chodzic wokol tego;klebi sie wtedy stos pytan typu:czy ja tego naprawde potrzebuje????
a od jakiegos czas przechodze stan kosmetycznej nirwany ![]() Z ciuchami tez jest podobnie;no chyba ze natkne sie na buty-to jest moja prawdziwa slabosc ![]() No i mam cos z chomika jak Voodia jezeli chodzi o zapasy jedzenia na wszelkie mozliwe okazje ![]() Jednak na dobra sprawe zrobilam sie strasznie leniwa i...zakupy traktuje jak przykry obowiazek,ktory musdze spelnic.... Lubie wydawac pieniadze,glownie dlatego ze pracuje i jestem niezalezna,nie musze sie nikomu tlumaczyc z moich wydatkow ![]()
![]() |
#36 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Taaaa....zakupoholizm...-przyznaje sie do niego..
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj rano przeglądałam ten watek i zastanawiałam sie co odpowiedzieć. Przecież już od ponad miesiąca odkąd nie mam kasy, nic sobie nie kupiłam.
Nio i przy okazji obiecałam sobie, że jak dostane jakąkolwiek kase, to nie bede znowu wydawac na bzdury Potem znalazłam na ulicy 20 zł (FARt ![]() Niczego nie załuje, no może zamiast słodkosci mogłam wybrac jakis megatani błyszczyk
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
![]()
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Ja jestem zakupocholiczka i wiem że mam to po mamie,wspaniale poprawiaja nastrój i tyle,raz się żyje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
ojjj ja zdecydowanie jestem zakupoholiczka i to w stadium bardzo zaawansowanym :-(
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Wtajemniczenie
|
moze nie tyle perfumomaniaczka ( choc przyzanm ze nie pamietam dnia zebym nie była psiknieta perfumkami ) ale ZAPACHOMANIACZKA...Wszyst ko wącham, to mój najostrzejszy zmysł. ...jak w chodze do perfumeri to czuje jakbym stąpała po niebie :P Gdyby mnie bylo stac to kupowałabym codziennie parfumy i zapachowe balsamy
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
Ooo tak zakupoholizm
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
nie wiem czy to zakupoholizm ale ..gdy znajdę coś fajnego, co naprawdę mi się podoba moje samopoczucie się poprawia i jestem baardzo zadowolona
![]() jednocześnie jestem dość wybredna i rzadko decyduję się od razu na zakup (zwykle robię dzień dwa na przetrawienie sprawy ![]() gdybym jednak miała nieograniczone środki - byłabym 100% zakupoholiczką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
To jeszcze nie jest zakupoholizm, ale kupować uuuwielbiam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
BAN stały
|
Owszem miałam mały problem z zakupami:wmówiłam sobie idiotyczne założenie, że nie wychodzi się z galerii handlowej bez przynajmniej jednego ciucha, bo to jakoś tak głupio hehe.
A potem stan konta topnieje błyskawicznie. Jakoś to MNIEJ WIĘCEJ ogarnęłam - postanowiłam planować sobie w każdym miesiącu jakie ciuchy i kosmetyki są mi potrzebne. Hmm...w sumie mam plan zacząc od listopada, listę częściowo sporządziłam. I jestem dobrej wiary, że wytrzymam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
odkopałam wątek, pamiętałam że takowy sie przewijał ale jakoś nie czytałam go, omijałam, nie zaglądałam, a teraz łącze się w bólu
zakupoholiczka to właśnie ja ![]() robię liste wyruszam, a wracam z jedną rzeczą z listy a 4 niepotrzebnymi cos miałam na liście, ale zrezygnowałam, a pojawiła się okazja zakupu 10 zł taniej i oczywiście kupiłam tylko po co? próbowałam robić szybkie zakupy zwłaszcza w Tesco, szybko między półkami z kosmetykami, i kończyło się na szybkim dojściu do kasy z mnóstwem niepotrzebnych rzeczy, 3 tonikiem, kupionymi na zapas odzywkami czy szamponami Allegro to pokusa ogromna, codziennie, góra co dwa dni, sprawdzam co nowego z firm które lubię wyprzedaże, promocje, nowości, wszystko kusi, a potem męcze się z kilkoma kremami do twarzy, odzywkami, szamponami. Cienie do powiek to moja zmora, potafię kupić 10 brąz bo wydaje się trochę inny niż pozostałe, a i tak po wykończeniu Bourjois trio kupuję takie samo i używam tylko jego na codzień, a tamten leży nieużywany mama mi nie pomaga w walce z tym, a wręcz przeciwnie, dziwi się czemu męcze się z tuszem który był nieudanym zakupem, namawia na zakup innego ![]() zazwyczaj nie udaje mi sie wyjśc ze sklepu bez niczego, coś zawsze jest, coś co kupiło ceną, kolorem, opakowaniem, jakością kiedys potrafiłam oszczędzać, teraz mi się to już nie udaje ![]() z kupowaniem jedzenia podobnie, mnóstwo potrafię kupić na zapas jeśli chodzi o ubrania, to różnie, raz mam fazę na zakupy ubraniowe, to w tygodniu potrafię kilka rzeczy kupić, innym razem jest miesiąc czy dwa że nic nie mam nowego ![]() ehh te kosmetyki są najgorsze
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
uważam, że pieniądze są po to aby sprawiać sobie (i bliskim) za ich pomocą przyjemności. nie widzę sensu gromadzenia pieniędzy i skąpienia. o ile mam oszczędności na czarną godzinę, oczywiście.
uwielbiam kupować kosmetyki i bieliznę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Nieźle się uśmiałam czytając wypowiedzi zakupoholiczek - jakbym o sobie czytała
![]() ![]() Zaraz przypominają mi się dziesiątki fajnych rzeczy, które gdzieś tam widziałam... A już po wypłacie - wszystkie galerie moje. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Chimay
|
witam,
szukam osób chętnych do porozmawiania bądź tez wypełnienia ankiety na temat zakupoholizmu,który jest tematem mojej pracy licencjackiej, mój mail nika10@onet.eu, pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
stary wątek ale dopisze sie niestety bo mój zakupoholizm jest juz dosyc zaawansowany
mam bzika na punkcie kosmetyków pielęgnacyjnych,tuszów do rzęs(mam ich 37 ![]() jak ide kupic np.buty i nie znajde takich jak mi sie podobaja to zawsze wracam do domu z jeansami ![]() wchodząc do drogerii po zaplanowany kosmetyk wychodze z piecioma innymi w marketach mój tz trzymajac mnie za reke omija stoiska z kosmetykami szerokim łukiem a i tak jak jest kolejka przy kasie to ide na chwile niby cos tam poogladać i wracam z nowym balsamem,kremem czy szamponem który akurat był w promocji czy wpadł mi w oko poprostu zakupy poprawiaja mi humor i nastrój ![]() Edytowane przez nnikka Czas edycji: 2009-10-30 o 22:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Ja tez sie dopisze, chociaz sama nie wiem czy dokladnie cierpie na zakupoholizm...
Moj problem polega na tym, ze nie potrafie kupowac ubran! Wiem, ze musze sobie kupic spodnie, bo nie mam juz zadnych normalnych, czy jakis cieply sweter ale zawsze mi szkoda kasy. Tlumacze sobie, ze moze w nastepnym sklepie znajde fajniejszy, tanszy.... i ostatecznie kasa przeznaczona na ten sweter czy spodnie gdzies mi sie rozchodzi. Kupuje duzo rzeczy tanich, chyba w ten sposob sie oszukuje, ze wcale tak duzo nie wydaje, a po zsumowaniu wychodza przerazajace kwoty ![]() Ciezki ze mnie przypadek ![]()
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
Myślę, że cierpię na zakupoholizm
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Wtajemniczenie
|
witam
![]() i ja chetnie sie dołacze... Fakty sa faktami i nie da sie im zaprzeczyc....jestem zakupoholiczka!!! Uwielbiam kupowac!!! Ciuchy, buty, kosmetyki, swieczki, kubki, bizuterie... oprocz tego muszle, herbatki.... no wszystko.... idac do drogerii zawsze wszystko mi potrzebne, do odziezowego nagle cos mi sie spodoba i tez staje sie potrzebne... nawet 2-3 takie same w roznych kolorach... Idac nawet na zwykłe zakupy do marketu kupuje nie tyle co jest wszystko potrzebne, tylko aby to kupic,ale zeby nie wygladało tak strasznie-kosmetyki mam tlyko okreslone firmy,bo jestem alergiczka i nie wszystko mi słuzy:p Widze,ze watek słabo sie kreci,moze aby nie zanikł piszcie co kiedy kupicie sobie... bedzie widac kto ile kupuje ![]() Ale wiecie co dziewczyny... nawet lubie ten moj zakupoholizm... zyje sie raz,wiec dlaczego odmawiac sobie ![]() pozdrawiam wszystkie zakupoholiczki ![]()
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
Coraz ciężej mi zaoszczędzić "na czarną godzinę"
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Przyczajenie
|
Zakupoholizm - wątek wymiany doświadczeń i wsparcia
Nie wiem czy jest gdzieś taki wątek - najwyżej założymy drugi, jeśli admin pozwoli. Od lat często kupuję różne rzeczy w nadmiarze - od jedzenia po ciuchy. Zarabiam sporo, ale nic nie zostaje, co więcej są długi na karcie kredytowej. Chodzę do psychologa, ale nie jest to główny temat terapii, poruszam to pobocznie. Postanowiłam zmierzyć się z tematem. Wiem, że bardzo sprawdza się idea grupy samopomocowej, stąd pomysł na wątek na Wizażu. Wpisujcie się jeśli macie podobnie i dzielcie się doświadczeniem - jakie mieliście początki, negatywne konsekwencje i czy udało się samemu nad tym zapanować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
Dot.: Zakupoholizm - wątek wymiany doświadczeń i wsparcia
Mnie się tydzień temu udało przepieprzyć 3/4 wypłaty w 6 godzin
![]() Niestety zawsze mi się coś "przyda". W zeszłym miesiącu to był żeliwny kociołek. Trochę mnie też gubi, że zapominam wziąć do pracy śniadania, a potem kupuję w sąsiednim spożywczaku. Ale próbuję się ogarnąć z kupowaniem pierdół, bo planuję przeprowadzkę. Planuję odkładać, tylko jeszcze prezenty na święta muszę kupić i daję sobie bana na kupowanie wszystkiego do końca roku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Zakupoholizm - wątek wymiany doświadczeń i wsparcia
Cytat:
Po drugie - założyłabym lokatę w banku, gdzie część pieniędzy musiałabym co miesiąc wpłacać, można by to załatwić ustawieniem sobie przelewu automatycznego co miesiąc. Z lokaty pieniędzy już od tak nie wyjmiesz. Niestety, albo sobie wyznaczysz reżim albo będziesz czekać na sytuację losową typu utrata pracy, która cię otrzeźwi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:25.