![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy przyszłe i obecne poradźcie coś mi przypadkowi beznadziejnemu..
Mnie mama opowiadała o jakiejś swojej znajomej, co pod koniec ciąży to nawet widłami siano na wóz wrzucała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do porodu, to sprawa mocno przekłamana, nic się takiego nie dzieje ![]() znieczulenie nic nie boli, cała cesarka trwa 20 minut i już. potem się Tobą opiekują i z głowy. a co do samego faktu posiadania dziecka, to chyba ten temat jest najważniejszy. moim zdaniem powinnaś sobie raczej wyobrazić swoje życie po porodzie, bo sama ciąża to bez przesady, ale dokucza najwyżej 7 mcy /pierwsze 2 możesz w ogóle nie mieć żadnych objawów/. czy chcesz zajmować się dzieckiem, tworzyć małą swoją własną rodzinę, chodzić na plac zabaw.. wiesz, w naszym środowisku, to wszyscy znajomi jakoś naturalnie w tym samym czasie mniej więcej zaszli w ciążę, dzieci w podobnym wieku mogą razem się bawić, a my pogrilować, poimprezować. ja byłam pewna, że chcę mieć dziecko. coprawda drugiego nie chcę mieć, ale to dlatego, że sama jestem jedynaczką, lubię porządek, panowanie nad sytuacją, a właśnie przy dwójce, to bym ześwirowała. chyba nie ogarnęłabym tego wszystkiego. wydaje mi się, że decyzję o dzieciach powinnaś podjąć przed ślubem, żebyście oboje mieli jasność sytuacji. jeżeli naprawdę chodzi tylko o strach przed ciążą i porodem, to naprawdę to mały pikuś, to tylko 7 mcy. najważniejsze jest wszystko po. a co do teściowej, to niestety. ale masz rację, ona traktuję Cię głównie jako inkubator, przynajmniej ja tak to odbierałam. w ogóle moim zdaniem instytucji teściowej nie powinno być. będą naciski na dziecko napewno, albo lepiej.. ona będzie Wam życzyć dziecka na każde święta. ![]() mi się jednakowoż wydaje, że psychicznie nie dojrzałaś po prostu do posiadania dziecka i nie ma w tym nic złego. po prostu przyjdzie czas, jak będziesz pewna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
ja nie bałam się porodu w ogóle,może dlatego,że miałam kupę innych problemów:/Mój poród nie był najłatwiejszy,poza tym w 35t.c.,więc przedwczesny,ale jakoś dałam radę,rodziłam sn ,a teraz już nie pamiętam bólu
![]() To naprawdę nic strasznego,a jeśli chodzi o figurę,to raczej wróciłam do kg z przed ciąży ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Miałam 20 lat
![]() Urodziłam naturalnie, mała ważyła 3410kg i położna się dziwiła jak to zrobiłam bo mam bardzo wąskie biodra i ogólnie jestem chudzina (ważę niecałe 50kg) tydzień przed porodem myłam jeszcze okna na święta i ogólnie fizycznie czułam się ekstra, gorzej było z psychiką bo też byłam płaczliwa i ze wszystkiego robiłam wielki problem (aż się dziwię że TŻ wytrzymał ze mną ten okres ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#37 | |
Oby do wiosny
|
Cytat:
![]() Ja miałam 19. Teraz, jak "na szmaty" z córcią chodzimy, to jak siostry wyglądamy. Fakt, że ja dość młodo się prezentuję i jak alkohol próbuje kupić to dowodu ode mnie chcą, ale dużo daje fakt, że w zasadzie ten sam rozmiar ciuchów nosimy. Dla mnie najgorszą rzeczą w trakcie porodu był fakt, że byłam całkiem sama. Rodziłam nocą, w państwowym szpitalu gdzie za rodzinne porody płaciło się jak za zboże, a mój mąż był jeszcze w wojsku…. Żałuję tylko, że nie było go ze mną w pierwszej fazie porodu. Nie miałam na kim głowy oprzeć i nie miałam kogo poprosić o masaż lędźwi. Po prostu byłam sama. Dla autorki moja rada będzie taka- warto, by w tej pierwszej fazie ktoś był z toba. Ktoś kogo kochasz i ktoś kto kocha Ciebie. Jak już przyjdzie ta faza, że maleństwo się ciśnie na świat, ta iepła bliskość już nie jest tak potrzebna i jak twój mężczyzna nie che w niej uczestniczyć, to nie widze problemu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Mój TŻ też nie było przy porodzie bo to się tak szybko stało, że nie zdążyłam do niego zadzwonić, więc przyjechał już po fakcie (niestety)
a co do ciąży, to okna myłam przed porodem, dojeżdżałam godzinę w jedną stronę na uczelnię i spędzałam na niej całe weekendy, a miejsca w busie nikt nie ustąpił i wszędzie chodziłam na piechotę (tzn. prawie biegałam bo nie umiem wolno chodzić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
Wszystkie obecne mamy piszą że wszystko jest nieważne, bo dziecko to ogromna radość itp. i to jest najświętsza prawda pod jednym warunkiem: że sama chcesz tego dziecka, a nie jesteś do niego przymuszana. Wtedy dasz sobie (najlepiej wspólnie z mężem/partnerem) ze wszystkim radę i żadne rozstępy ani poród nie zniechęcą Cię do zajścia w ciążę. Więc jeśli tak panicznie się tego boisz, ale jednak chciałabyś się przekonać czy jest to do przejścia (dla siebie, nie dla męża czy teściowej), to zrób tak jak pisze jedna z przedmówczyń - idź do psychologa sprawdzić czego tak na prawdę się boisz i czy jesteś gotowa do powiększenia rodziny. Bo jeśli nie, to warto poczekać i być szczęśliwą mamą. W przeciwnym wypadku istnieje duże prawdopodobieństwo że będziesz się "wyżywać" na dziecku i nie bardzo dasz sobie z tym radę. Macierzyństwo to owszem super sprawa, ale niestety często nie jest fajnie. Ciąża i pierwszy rok życia dziecka (w szczególności to drugie) to sprawdzian dla siebie i związku. Bywa ciężko. Ja nie dzielę dzieci na planowane i nieplanowane, tylko na chciane i niechciane, i chyba nie ma nic gorszego niż mieć dziecko a tak naprawdę go nie chcieć.
Co do tzw. cesarki, to ja miałam już dwie. Mam dwie śliczne córeczki. Pierwsza cesarka była nieplanowana, zaczęło się od naturalnego porodu i dość szybko skończyło się na cesarce. Niestety po tym dość długo dochodziłam do siebie, ale i komplikacje były dość spore, więc to się nie liczy ![]() ![]() Porodu boi się każda przyszła mama, chociaż moją metodą na zmniejszenie strachu było to, że po prostu o tym nie myślałam. Ja mam ogólnie takie nastawienie do życia - co ma być to będzie, nie ma sensu bać się na zapas i niepokoić czymś na co i tak nie masz wpływu, i takie myślenie bardzo mi pomagało zwłaszcza w pierwszej ciąży kiedy stres jest nieco większy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Oby do wiosny
|
Cytat:
![]() Jeśli o uczestnictwo chodzi, to ta pierwsza faza nie jest taka "brzydka". Można to do ciężkiej miesiączki porównać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
A ja do samego porodu nie czułam żadnego skurczu, więc nawet nie wiedziałam, że coś już zaczęło się dziać
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja wiem jedno,gdybym rodziła sama załowałabym,było z kim pogadac,byl ktos kto...był po prostu,i ten moment kiedy mała juz wyszła... ![]()
![]() |
![]() |
#45 |
Oby do wiosny
|
Miałam na myśli nie krew, tylko odczucia. Nie krwawiłam do końca- do nacięcia, którego nie czułam, tylko usłyszałam, że to robią.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Jejku wiecie co ja na prawdę te mamy podziwiam... kurcze świetne jesteście!
Może faktycznie poczekam trochę i nie będę na siebie naciskać. Bo już mnie męczę sama ja ![]() ![]() ![]() Dzięki jeszcze raz za słowa otuchy ![]()
![]() |
#48 | |
Oby do wiosny
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak komuś dziecko zmienia świat na nieimprezowy, to idiota. Ale jak grupa ludzi z małymi dziećmi piwkuje, imprezuje i jest to dla nich takie mega ważne, to jest super ekstra. ![]() Chyba czegoś nie rozumiem. ---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Cytat:
![]() Ja kiedyś bardzo się bałam. Baaardzo. A potem nie chciałam wcale. A jak przyszedł ten moment i ochota, to dopiero jak w ciąży byłam złapałam się na tym, że nie zdążyłam pomyśleć co z porodem. ![]() Radzę nie zmuszać się do niczego i poczekać. A potem nie słuchać drastycznych opowieści porodowych, nie zmuszać się do oglądania filmu, do szkoły rodzenia. Nie czytać o tym w internecie. I będzie dobrze. ![]() ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Cytat:
A co do towarzystwa - nie wyobrażam sobie jego braku. Chyba jeszcze w trakcie porodu by mnie do czubków zabrali, gdybym tam sama była przez 21,5h. ![]() ---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Cytat:
![]() Ktoś obok bardzo się przydaje. Zwłaszcza, gdy się chodzi z kroplówką, gdy poród się przeciąga, gdy zasycha w ustach, a Ty leżysz metr od stołu i butelki wody. Już nie mówię o tym, że ten czas się tak dłuży tam, że szok. Zwłaszcza gdy poród nie postępuje. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
O tak...
Ja rodziłam niecałą godzinę a leżąc na łóżku myślałam, że poród trwa wieki i się nigdy nie skończy a tu nagle dziecko (plumknęło jak śliwka-określenie lekarza) i po wszystkim |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | ||
Oby do wiosny
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ciemno samotnie... salowa się o świcie zlitowała i wodę podała. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do pomocy to ja miałam bardzo dobrą ze strony pielęgniarek i położnych, nawet po porodzie położna poszła ze mną do łazienki, żeby pomóc mi się umyć, więc z tego byłam bardzo zadowolona, a to że TŻta nie było przy porodzie to było mi smutno ale niestety nie wiedziałam, że tak szybko to wszystko się rozwinie i nie zdążę do niego zadzwonić, tym bardziej, że bardzo długo nie miałam skurczy i nic nie wskazywało na to, że tego dnia urodzę |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Hmmm....
1. To ja się bardziej boje, że nie będę dobrą mamą, że sobie nie poradzę, że za dużo na siebie wezmę. 2. Wiesz, myślę że dopiero przestaniesz się bać porodu jak będziesz w ciąży, hormony wszystko uregulują. 3. Twoja mama rodziła jak mniemam minimum 20 lat temu, a 20 lat temu porodówki wyglądały jak wyglądały, teraz jest już lepiej, a jak sie poszuka dobrego szpitala można trafic na super warunki nawet z NFZ. Dodatkowo medycyna bardzo się rozwinęła, wiec nie sadze, że lekarze pozwolą Ci wykorkować przy porodzie ![]() 4. Za dużo myślisz, albo za dużo się naoglądałaś porodów (miałam takie fazy na oglądanie porodów, na początku strasznie się przeraziłam, potem jednak stwierdziłam, że nie jest to takie straszne) a jak ich nie oglądałaś, to lepiej tego nie rób. Znajoma położna powiedziała, że kobieta, która nie jest w ciąży nie zrozumie kobiety w ciąży, właśnie przez te hormony. 5. Piszesz, że masz super faceta - nic tylko mieć dzieci z takim okazem ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
ja wywalilam chlopa za drzwi. siedzial taki zmarnowany, a mnie nie byl potrzebny, mialam siostre na ktorej sie wyzywalam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:53.