Waga w ciąży - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-10, 07:43   #31
gosiaizbyszek
Raczkowanie

Dot.: Waga w ciąży

W pierwszej ciąży przytyłam 11 kg i zrzuciłam je ok 4 miesięcy po porodzie. Teraz jestem w 19 tygodniu i przytyłam na razie 1 kg, ale to przez całodniowe nudności (bez wymiotów) i mulenie przez cały I trymestr. Teraz odzyskuję apetyt więc chyba waga szybko wzrośnie

gosiaizbyszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-12, 18:31   #32
beti**
Przyczajenie

Hej, jestem w 34 tyg ciąży i na razie 13 kg do przodu Przez ostatni miesiąc przytyłam 3 kg i położna pogroziła palcem . Próbuję się ograniczać ale nie mogę odmówić sobie czekolady . Potrafię codziennie zjeść jedną 100 g milkę i ciągle mało. Ech...
beti** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-12, 20:39   #33
ZacpanaRapem
Zakorzenienie

19 tydzień-3,4kg do przodu

ZacpanaRapem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-12, 20:43   #34
Nikii89
Zakorzenienie

jestem w 18tc i 3 kg do przodu i szczerze nie martwię się tym ... fakt zbyt dużo nie chcę przytyć ale jak przytyję to trudno mam nadzieję że potem to zrzucę a teraz najważniejszy maluszek
Stary 2011-11-13, 13:40   #35
boska latynoska
Zadomowienie

A u mnie już 20 tydzień się zaczyna, na początku schudłam 2 kg teraz to odrobiłam, więc wychodzi na zero. Zaczynam się stresować tą moją wagą.
boska latynoska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-13, 22:21   #36
oliviaoO
Rozeznanie

ja w 20 tc miałam 3kg na plusie a w dniu porodu 30kg na plus
pół roku po porodzie brakowało mi tylko 6kg do wagi sprzed ciąży a teraz od dłuższego czasu ważę jakieś 3kg więcej niż przed ciążą - zostało mi troszkę brzucha którego na razie nie chce mi się zrzucić

Julia

walka z kg:
81- 78 - 76 - 74 - 72- 70 - 68 - 66 - 64

oliviaoO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-16, 11:47   #37
sura2
Raczkowanie

Ja przytyłam 13 kilo, a moja lekarka mówiła, że powinnam 7, mimo iż przed ciążą ważyłam 45 kilo
sura2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 17:32   #38
moniczka1302
Wtajemniczenie

16 tydzien - +4kg obecnie wazę okolo 56kg przy wzroscie 160cm
przy takim krasnaklu jak ja to widac kazde 10dkg
moniczka1302 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 18:04   #39
kochaneczka997
Raczkowanie

ChinaDoll, a od początku zaczęłaś przybierac na wadze? Ja się troszke zmartwiłam po waszych wypowiedziach dziewczyny bo przed ciążą ważyłam 56, w pierwszych dwóch miesiącach schudłam do 54 przez mdłości i brak apetytu. Teraz jestem w 20tygodniu i ważę 58,5 czyli tylko 2,5 kg więcej niż przed ciązą. Nie wiem czy to nie za mało? Ale tak naprawdę to brzuszka mi przybyło dopiero od jakis 2tyg, apetyt tez wyraźnie mi się zwiększył i wtedy wskazówka ruszyła... Chyba nie mam się czym martwić? Jeszcze mam czas żeby przybyczyć, co?
kochaneczka997 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 20:02   #40
muffinka90
Zakorzenienie

Startowalam z 57kg, po I trym wazylam 52,5 przez wymioty, porod w 39tc i 66,5kg.
Wczoraj synek skonczyl 2 tyg a ja waze znowu 57kg brzuch juz prawie sie wchlonal, chociaz wiadomo, ze nie jest jeszcze szczegolnie jedrny, no i rozstepy niestety spore, chociaz duzego brzucha nie mialam, ale co tam, wszystko dla mlodego

Nikii89 na mlodych mamusiach na ciebie czekamy

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
muffinka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 23:57   #41
gosia261282
Gang Iren

W pierwszej ciąży-12 kg,teraz tydz 20-4,5,waga przed ciążą 50 kg/168cm wzrostu.
Stary 2011-11-21, 11:58   #42
La Monica
La Moderatoiure

Cytat:
Napisane przez kochaneczka997 Pokaż wiadomość
ChinaDoll, a od początku zaczęłaś przybierac na wadze? Ja się troszke zmartwiłam po waszych wypowiedziach dziewczyny bo przed ciążą ważyłam 56, w pierwszych dwóch miesiącach schudłam do 54 przez mdłości i brak apetytu. Teraz jestem w 20tygodniu i ważę 58,5 czyli tylko 2,5 kg więcej niż przed ciązą. Nie wiem czy to nie za mało? Ale tak naprawdę to brzuszka mi przybyło dopiero od jakis 2tyg, apetyt tez wyraźnie mi się zwiększył i wtedy wskazówka ruszyła... Chyba nie mam się czym martwić? Jeszcze mam czas żeby przybyczyć, co?
Mam podobnie. Przed ciążą 54,5 kg, teraz w 17tyg ważę 55,5 kg, czyli przytyłam tylko 1 kg, a to i tak przybyło mi to kilo w ciągu tygodnia ostatniego. Bo przez 3 miesiące nic nie przytyłam. Ginekolog powiedziała, że wszystko jest okey i waga nie jest za niska, wręcz przeciwnie, dobrze, że szybko się nie tyje. Także nie martw się
Poza tym, najwięcej się tyje w II i III trymestrze, wtedy można nadrobić nawet o 20 kg, czego sobie osobiście nie wyobrażam, bo moje ciało by tego chyba nie przeżyło

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-21, 13:53   #43
madziuuula
Zakorzenienie

GG do madziuuula

Cytat:
Napisane przez sura2 Pokaż wiadomość
Ja przytyłam 13 kilo, a moja lekarka mówiła, że powinnam 7, mimo iż przed ciążą ważyłam 45 kilo
Oj co to za lekarz

Ja w 21 tygodniu plus 8 ale to chyba geny, odżywiam sie zdrowo, nie jem dużo, do słodyczy nie ciagnie, po tłustym mam zgage a nawet ćwiczę jak sie da Pocieszam się, że mama przytyła w obu ciążach po 15 kg, teściowa 20 i obie wróciły do formy

A poza tym brzuch pokazał się już widocznie pod koniec 3 m-ca (mimo mdłości i wymiotów do końca 16 tygodnia) więc to geny

[COLOR=Green]Nasza wielka miłość na maleńkich nóżkach
Marianek i Rysiu
madziuuula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-21, 14:00   #44
kochaneczka997
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez La Monica Pokaż wiadomość
Mam podobnie. Przed ciążą 54,5 kg, teraz w 17tyg ważę 55,5 kg, czyli przytyłam tylko 1 kg, a to i tak przybyło mi to kilo w ciągu tygodnia ostatniego. Bo przez 3 miesiące nic nie przytyłam. Ginekolog powiedziała, że wszystko jest okey i waga nie jest za niska, wręcz przeciwnie, dobrze, że szybko się nie tyje. Także nie martw się
Poza tym, najwięcej się tyje w II i III trymestrze, wtedy można nadrobić nawet o 20 kg, czego sobie osobiście nie wyobrażam, bo moje ciało by tego chyba nie przeżyło
Mnie też gin się nie czepia, a z ostatnich moich obserwacji wynika że z dnia na dzien wskazówka na wadze idzie w górę więc niedługo pewnie będę się martwiła nie tym, że nie tyję, a tym żeby za dużo nie przytyć :P
kochaneczka997 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-22, 08:43   #45
klaudusk_a
Zakorzenienie

To jest normalne, że w ostatnim trymestrze przybywa najwięcej
U mnie do 5 mc nic nie było widać, połowa rodziny nie domyślała się nawet, że jestem w ciąży

Zapraszam na mój blog
http://kikalifestyle.blogspot.com/
klaudusk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-22, 15:25   #46
Sovilo
Zakorzenienie

U mnie podobne jak u autorki wątku. Jestem w 23 tc, przed ciążą ważyłam 53 kg, teraz 61, czyli rozpoczynam 6 m-c ciązy, a przybrałam już 8 kg Ale nie o to chodzi. Gdzie to się mieści??? Mam tak samo chude ręce, nogi, nic nie puchnę, brzuszek też mam raczej ''z tych mniejszych''. Gdzie te 8 kg? Dziecko ma niecałe 0,5 kg, więcej krwi, macica, piersi, co jeszcze...?
Stary 2012-11-05, 15:04   #47
bijkora
Rozeznanie

Ja przed ciążą 64,7kg a teraz 75kg, jestem w 27tc. Zmiany widać najbardziej na twarzy i na dupce źle mi z taką wagą, ale teraz przeciez odchudzać się nie będę . 5 kg przybyło mi przez sam październik.

Włosomaniaczka

Stary 2012-11-23, 20:40   #48
pomarancza1989
Przyczajenie

Ja jestem w 15 tc i już mam 2,5kg do przodu, lecz w ogóle się tym nie martwię. To moją 2 ciąża(pierwsze maleństwo straciłam ) a w dodatku muszę zażywać hormony. Na pewno dużo przytyję, bo mam taką budowę ciała i powolną przemianę materii, że to jest nie możliwe. A najciekawsze jest to, że nawet jem mniej niż dotychczas, no tzn. wchłaniam duże ilości warzyw i owoców-to moze i nie mniej
Najważniejsze, aby wszystko było w porządku.

pomarancza1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-24, 09:09   #49
Marika_1987
Rozeznanie

Pierwsza ciąża... uwaga!!! 27 kilo na plusie młody 3030g. zrzucałam długo bo prawie półtora roku.

Druga ciąża 10 kilo na plusie młoda 2560g. w dniu wypisu ze szpitala waga sprzed ciąży, obecnie -5 kg ( po półtora miesiąca) ale to też wynik restrykcyjnej diety i problemów ze zdrowiem

Moje maluchy

większy maluch
Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030

mniejszy maluch
Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560

Marika_1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-25, 11:21   #50
Kanula
Zadomowienie

Dziewczyny, ja ciągu 10 tyg ciązy przytyłam 5 kg! Strasznie mnie to przeraziło, bo jadłam jak dotychczas, tyle że więcej, no ale jadłam jak byłam głodna. Nie obżerałam się, nie zajadałam słodyczami a waga rosła w zastraszającym tempie. Zrobiła sobie rachunek sumienia i doszłam do wniosku, że ciąża to nie jest okres odchudzania się i muszę przecież coś przytyć. Ale też zastanowiłam się co mogę zrobić, żeby to tycie ograniczyć i tak:
- staram się jeść małymi porcjami, a częściej
- smażone mięso zamieniłam na gotowane
- zamiast śmietany do sałatek i surówek używam kefiru gęstego (różnicy w smaku nie widzę, mąż też nie wie, że nie dodaję śmietany bo na pewno by tego nie tknął )
- wybieram chude mięso i ryby
- na kolację jem duży gęsty kefir, do którego wkrajam sobie dużego pomidora, ogórka zielonego, trochę cebuli i szczypiorku trochę soli i pieprzu i jest pysznie
- ograniczyłam sól- całe życie się zarzekałam, że ze wszystkiego zrezygnuję, ale nie z mojej ukochanej soli- teraz nie solę nawet pomidora na kanapce. Kubki smakowe bardzo szybko się przyzwyczajają do nowego smaku i już teraz zasolą nie tęsknię, a ona bardzo dużo wody zatrzymuje
- białe pieczywo zastąpiłam razowym żytnim
- do ziemniaczków nie dodaję już masełka, śmietany, i tłuszczyku ze smażenia
- nie piję soków w kartonie bo bardzo dużo cukru tam jest. Zamiast tego wyciskam sama sok z pomarańczy, marchewek, jabłek
- piję głównie wodę niegazowaną ewentualnie z dodatkiem cytryny. Zwiększyłam też ilość wypijanej wody bo dotychczas mało piłam
- w przyszłym tygodniu kupię parowar

Efekt jest taki, że jem wszytko, do syta, ale zdrowiej Już 2 kg mi ubyło w ciągu 3 tyg. Myślę że to głównie zatrzymana w organizmie woda była przez wcześniejsze zbyt duże spożycie soli. Zdaję sobie sprawę, że może i utyję te 20 kg, ale wiem że nie będzie to efektem mojego obżarstwa i widać taka waga była dla mnie prawidłowa, aby dzidziuś dobrze się rozwijał a ciąża przebiegała bez komplikacji. Myślę, że te nowe nawyki żywieniowe i dla dziecka i dla mnie będą lepsze.
Kanula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-25, 18:09   #51
pomarancza1989
Przyczajenie

No to fajnie, że zmieniłaś dietę jesli Tobie to smakuje i czujesz się z tym lepiej, to super. Ja bez soli raczej nie potrafię się obejść, muszę mieć przyprawione wszystko, wiem, ze zatrzymuje wodę, ale cóż...

Życzę Powodzenia

Stary 2012-11-25, 20:55   #52
klementyna1
Zakorzenienie

Ja w 22 tyg 8kg na plusie;/W ciągu osttaniego miesiaca 4 kg i nakaz ograniczania słodyczy od lekarki. Po wizycie lekka dietka, teraz jestem prawie w 25 i musze stanąc na wagę, czy dużo mi przybyło... Brzuch mam ogromny, ale i w reszte ciałka tez poszło;p CIeszę się, że większośc z Was zrzuciła po porodzie z nawiązką
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-26, 07:23   #53
Kanula
Zadomowienie

Nie przejmuj się Popatrz sama co znalazłam, ile powinno się przytyć w ciąży. Wynika, że im szczuplejsza osoba przed ciążą tym więcej tyje:
Przy wartościach BMI :
do 18 - 20 kg
19-22 - 15 kg
22-23 - 12 kg
24 i więcej - 10 kg

No a 22 czy 25 tydz to już dość zaawansowana ciąża nie to co u mnie sam początek ;/ Dla pocieszenia powiem Wam dziewczyny, że moja koleżanka na początku ciąży baaardzo tyła i brzuch też miała okazały. Widziałam się z nią wczoraj i w tym tyg ma termin porodu. Mówiła, że przez ostatnie 2 miesiące nie utyła NIC, gdzie teoretycznie powinno się najwięcej na wadze przybrać. Jak na mamusie w 9 miesiącu wygląda bardzo dobrze, czego nie można było powiedzieć na początku jej ciąży Cóż dość nietypowo, ale może i u nas też tak będzie

---------- Dopisano o 07:23 ---------- Poprzedni post napisano o 07:17 ----------

Pomarańcza- też tak mówiłam, że za żadne skarby świata nie zjem nic bez soli, ale uwierz mi- jak spróbujesz to sama się zdziwisz jak szybko kubki smakowe przyzwyczją się do nowego smaku. Ważne, żeby nie wprowadzać wszsytkich zmain na raz bo to faktycznie byłoby trudne. Ja zaczęłam od niedosalania sobie do swojego smaku jedzenia u mamy i teściowej, i szybko się przekonałam, że tam też da się wyczuć só, potem sama przy gotowaniu, zaczęłam mniej solić i też na talerzu sobie nie doprawiałam, a na koniec stwierdziłam, że nie będę sobie solić jaka czy pomidora nakanapce. Jasne, żę nie wyeliminowałam całkiem soli ale bardzo ją ograniczyłam i mówię Ci, że się da Całe życie jadłam multum soli a tydzień może półora zajęło mi odzwyczajenie się od niej. To chyba nie jest tak długo co?
Stary 2012-11-26, 17:15   #54
pomarancza1989
Przyczajenie

Kanula- wiesz co? coraz bardziej mnie przekonujesz ... może spróbuje na razie tak 1 dzień wiem, ze zdrowsze i lepsze dla dzidziusia ja kiedys używałam na wszystko oregano, na pomidora, jajko, twarożek i jakoś do tego byłam przyzwyczajona.. ale może warto coś zmienić...

Dziewczyny a co z sokami? czy faktycznie te kupne sa aż takie złe? Wiadomo, że świeżo wycisniete to samo zdrowie, ale te chyba że nie szkodza...

Stary 2012-11-26, 19:40   #55
lachryma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kanula Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja ciągu 10 tyg ciązy przytyłam 5 kg! Strasznie mnie to przeraziło, bo jadłam jak dotychczas, tyle że więcej, no ale jadłam jak byłam głodna. Nie obżerałam się, nie zajadałam słodyczami a waga rosła w zastraszającym tempie. Zrobiła sobie rachunek sumienia i doszłam do wniosku, że ciąża to nie jest okres odchudzania się i muszę przecież coś przytyć.
Mam podobną sytuację. Obecnie dopiero zaczynam 7 tydzień, a już mam 3 kg na plusie:/ Nie obżeram się, jem uważam identycznie jak przed ciążą, a tutaj już taki wzrost. Z natury nie mam tendencji do tycia, zawsze miałam raczej stałą wagę. Na szczęście jadam raczej zdrowo, więc poniekąd mam czyste sumienie.
Stary 2012-11-26, 21:15   #56
Kanula
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pomarancza1989 Pokaż wiadomość
Kanula- wiesz co? coraz bardziej mnie przekonujesz ... może spróbuje na razie tak 1 dzień wiem, ze zdrowsze i lepsze dla dzidziusia ja kiedys używałam na wszystko oregano, na pomidora, jajko, twarożek i jakoś do tego byłam przyzwyczajona.. ale może warto coś zmienić...

Dziewczyny a co z sokami? czy faktycznie te kupne sa aż takie złe? Wiadomo, że świeżo wycisniete to samo zdrowie, ale te chyba że nie szkodza...
Krzywdy ani sobie ani dziecku nie zrobisz pijąc te soki, ale mają one mnóstwo konserwantów, cukrów i chemii. no i bardzo tuczą jeśli dużo się tego pije. Lepiej już pić czystą wodę jeśli wyciskanych soków nie chce Ci się robić. Ja lubię z jodem lub magnezem- fajny smak mają
Stary 2013-01-06, 18:24   #57
Sovilo
Zakorzenienie

Waga wyjściowa: 53 kg, przy wzroście 165 cm.
I trymestr- 2,5 kg na plusie
II trymestr- 5,7 kg na plusie.

Aktualnie jestem w 34 tygodniu i juz przybrałam 4 kg W sumie ponad 12 kg, a zostało jeszcze 6 tygodni Najdziwniejsze jest to, że gdybym sie nie ważyła, pomyslałabym, że przybrałam z 6 kg, bo: nogi takie same, pupa taka sama, ramiona takie same, a brzuch nieduży (mam 95 cm na wysokości pępka); nie puchnę, więc nie wiem gdzie te kg się mieszczą
Stary 2013-01-25, 10:24   #58
KatarzynaAnnaRoza
Raczkowanie

Hej moje BMI to 23,5
W ciąży przytyłam 9 kilo
KatarzynaAnnaRoza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-28, 20:55   #59
patiwwa
Raczkowanie

a propos soków to ja mam teraz cukrzyce ciążową i nie mogę ich pic a wcześniej conajmniej karton dziennie:/
ale powiem Wam, że jedzenie świeżych owoców po kilku dniach pomaga pozbyc się zachcianki na soki z kartonu
niestety na sokowirówkę nie mam czasu, ale chyba muszę go znalezc..
patiwwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości