|
|
#31 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Waga w ciąży
W pierwszej ciąży przytyłam 11 kg i zrzuciłam je ok 4 miesięcy po porodzie. Teraz jestem w 19 tygodniu i przytyłam na razie 1 kg, ale to przez całodniowe nudności (bez wymiotów) i mulenie przez cały I trymestr. Teraz odzyskuję apetyt więc chyba waga szybko wzrośnie
|
|
#32 |
|
Przyczajenie
|
Hej, jestem w 34 tyg ciąży i na razie 13 kg do przodu
Przez ostatni miesiąc przytyłam 3 kg i położna pogroziła palcem . Próbuję się ograniczać ale nie mogę odmówić sobie czekolady . Potrafię codziennie zjeść jedną 100 g milkę i ciągle mało. Ech...
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
jestem w 18tc i 3 kg do przodu
i szczerze nie martwię się tym ... fakt zbyt dużo nie chcę przytyć ale jak przytyję to trudno mam nadzieję że potem to zrzucę a teraz najważniejszy maluszek
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zadomowienie
|
A u mnie już 20 tydzień się zaczyna, na początku schudłam 2 kg teraz to odrobiłam, więc wychodzi na zero. Zaczynam się stresować tą moją wagą.
|
|
|
|
|
#36 |
|
Rozeznanie
|
ja w 20 tc miałam 3kg na plusie a w dniu porodu 30kg na plus
![]() pół roku po porodzie brakowało mi tylko 6kg do wagi sprzed ciąży a teraz od dłuższego czasu ważę jakieś 3kg więcej niż przed ciążą - zostało mi troszkę brzucha którego na razie nie chce mi się zrzucić
|
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
Ja przytyłam 13 kilo, a moja lekarka mówiła, że powinnam 7, mimo iż przed ciążą ważyłam 45 kilo
|
|
|
|
|
#38 |
|
Wtajemniczenie
|
16 tydzien - +4kg obecnie wazę okolo 56kg przy wzroscie 160cm
przy takim krasnaklu jak ja to widac kazde 10dkg ![]()
|
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
ChinaDoll, a od początku zaczęłaś przybierac na wadze? Ja się troszke zmartwiłam po waszych wypowiedziach dziewczyny bo przed ciążą ważyłam 56, w pierwszych dwóch miesiącach schudłam do 54 przez mdłości i brak apetytu. Teraz jestem w 20tygodniu i ważę 58,5 czyli tylko 2,5 kg więcej niż przed ciązą. Nie wiem czy to nie za mało? Ale tak naprawdę to brzuszka mi przybyło dopiero od jakis 2tyg, apetyt tez wyraźnie mi się zwiększył i wtedy wskazówka ruszyła... Chyba nie mam się czym martwić? Jeszcze mam czas żeby przybyczyć, co?
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
Startowalam z 57kg, po I trym wazylam 52,5 przez wymioty, porod w 39tc i 66,5kg.
Wczoraj synek skonczyl 2 tyg a ja waze znowu 57kg ![]() Nikii89 na mlodych mamusiach na ciebie czekamy
|
|
|
|
|
#41 |
|
Gang Iren
|
W pierwszej ciąży-12 kg,teraz tydz 20-4,5,waga przed ciążą 50 kg/168cm wzrostu.
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 | |
|
La Moderatoiure
|
Cytat:
![]() Poza tym, najwięcej się tyje w II i III trymestrze, wtedy można nadrobić nawet o 20 kg, czego sobie osobiście nie wyobrażam, bo moje ciało by tego chyba nie przeżyło
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja w 21 tygodniu plus 8 ale to chyba geny, odżywiam sie zdrowo, nie jem dużo, do słodyczy nie ciagnie, po tłustym mam zgage a nawet ćwiczę jak sie da Pocieszam się, że mama przytyła w obu ciążach po 15 kg, teściowa 20 i obie wróciły do formy A poza tym brzuch pokazał się już widocznie pod koniec 3 m-ca (mimo mdłości i wymiotów do końca 16 tygodnia) więc to geny
|
|
|
#44 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
:P
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
To jest normalne, że w ostatnim trymestrze przybywa najwięcej
U mnie do 5 mc nic nie było widać, połowa rodziny nie domyślała się nawet, że jestem w ciąży
|
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie podobne jak u autorki wątku. Jestem w 23 tc, przed ciążą ważyłam 53 kg, teraz 61, czyli rozpoczynam 6 m-c ciązy, a przybrałam już 8 kg
Ale nie o to chodzi. Gdzie to się mieści??? Mam tak samo chude ręce, nogi, nic nie puchnę, brzuszek też mam raczej ''z tych mniejszych''. Gdzie te 8 kg? Dziecko ma niecałe 0,5 kg, więcej krwi, macica, piersi, co jeszcze...?
|
|
|
#47 |
|
Rozeznanie
|
Ja przed ciążą 64,7kg a teraz 75kg, jestem w 27tc. Zmiany widać najbardziej na twarzy i na dupce
źle mi z taką wagą, ale teraz przeciez odchudzać się nie będę . 5 kg przybyło mi przez sam październik.
|
|
|
#48 |
|
Przyczajenie
|
Ja jestem w 15 tc i już mam 2,5kg do przodu, lecz w ogóle się tym nie martwię. To moją 2 ciąża(pierwsze maleństwo straciłam
) a w dodatku muszę zażywać hormony. Na pewno dużo przytyję, bo mam taką budowę ciała i powolną przemianę materii, że to jest nie możliwe. A najciekawsze jest to, że nawet jem mniej niż dotychczas, no tzn. wchłaniam duże ilości warzyw i owoców-to moze i nie mniej ![]() Najważniejsze, aby wszystko było w porządku.
|
|
#49 |
|
Rozeznanie
|
Pierwsza ciąża... uwaga!!! 27 kilo na plusie
Druga ciąża 10 kilo na plusie młoda 2560g. w dniu wypisu ze szpitala waga sprzed ciąży, obecnie -5 kg ( po półtora miesiąca) ale to też wynik restrykcyjnej diety i problemów ze zdrowiem
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 |
|
|
|
|
#50 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ja ciągu 10 tyg ciązy przytyłam 5 kg! Strasznie mnie to przeraziło, bo jadłam jak dotychczas, tyle że więcej, no ale jadłam jak byłam głodna. Nie obżerałam się, nie zajadałam słodyczami a waga rosła w zastraszającym tempie. Zrobiła sobie rachunek sumienia i doszłam do wniosku, że ciąża to nie jest okres odchudzania się i muszę przecież coś przytyć. Ale też zastanowiłam się co mogę zrobić, żeby to tycie ograniczyć i tak:
- staram się jeść małymi porcjami, a częściej - smażone mięso zamieniłam na gotowane - zamiast śmietany do sałatek i surówek używam kefiru gęstego (różnicy w smaku nie widzę, mąż też nie wie, że nie dodaję śmietany bo na pewno by tego nie tknął ) - wybieram chude mięso i ryby - na kolację jem duży gęsty kefir, do którego wkrajam sobie dużego pomidora, ogórka zielonego, trochę cebuli i szczypiorku trochę soli i pieprzu i jest pysznie ![]() - ograniczyłam sól- całe życie się zarzekałam, że ze wszystkiego zrezygnuję, ale nie z mojej ukochanej soli- teraz nie solę nawet pomidora na kanapce. Kubki smakowe bardzo szybko się przyzwyczajają do nowego smaku i już teraz zasolą nie tęsknię, a ona bardzo dużo wody zatrzymuje - białe pieczywo zastąpiłam razowym żytnim - do ziemniaczków nie dodaję już masełka, śmietany, i tłuszczyku ze smażenia - nie piję soków w kartonie bo bardzo dużo cukru tam jest. Zamiast tego wyciskam sama sok z pomarańczy, marchewek, jabłek - piję głównie wodę niegazowaną ewentualnie z dodatkiem cytryny. Zwiększyłam też ilość wypijanej wody bo dotychczas mało piłam - w przyszłym tygodniu kupię parowar Efekt jest taki, że jem wszytko, do syta, ale zdrowiej Już 2 kg mi ubyło w ciągu 3 tyg. Myślę że to głównie zatrzymana w organizmie woda była przez wcześniejsze zbyt duże spożycie soli. Zdaję sobie sprawę, że może i utyję te 20 kg, ale wiem że nie będzie to efektem mojego obżarstwa i widać taka waga była dla mnie prawidłowa, aby dzidziuś dobrze się rozwijał a ciąża przebiegała bez komplikacji. Myślę, że te nowe nawyki żywieniowe i dla dziecka i dla mnie będą lepsze.
|
|
|
|
|
#51 |
|
Przyczajenie
|
No to fajnie, że zmieniłaś dietę
jesli Tobie to smakuje i czujesz się z tym lepiej, to super. Ja bez soli raczej nie potrafię się obejść, muszę mieć przyprawione wszystko, wiem, ze zatrzymuje wodę, ale cóż...Życzę Powodzenia
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w 22 tyg 8kg na plusie;/W ciągu osttaniego miesiaca 4 kg i nakaz ograniczania słodyczy od lekarki. Po wizycie lekka dietka, teraz jestem prawie w 25 i musze stanąc na wagę, czy dużo mi przybyło... Brzuch mam ogromny, ale i w reszte ciałka tez poszło;p CIeszę się, że większośc z Was zrzuciła po porodzie z nawiązką
|
|
|
|
|
#53 |
|
Zadomowienie
|
Nie przejmuj się
Popatrz sama co znalazłam, ile powinno się przytyć w ciąży. Wynika, że im szczuplejsza osoba przed ciążą tym więcej tyje:Przy wartościach BMI : do 18 - 20 kg 19-22 - 15 kg 22-23 - 12 kg 24 i więcej - 10 kg No a 22 czy 25 tydz to już dość zaawansowana ciąża nie to co u mnie sam początek ;/ Dla pocieszenia powiem Wam dziewczyny, że moja koleżanka na początku ciąży baaardzo tyła i brzuch też miała okazały. Widziałam się z nią wczoraj i w tym tyg ma termin porodu. Mówiła, że przez ostatnie 2 miesiące nie utyła NIC, gdzie teoretycznie powinno się najwięcej na wadze przybrać. Jak na mamusie w 9 miesiącu wygląda bardzo dobrze, czego nie można było powiedzieć na początku jej ciąży Cóż dość nietypowo, ale może i u nas też tak będzie ![]() ---------- Dopisano o 07:23 ---------- Poprzedni post napisano o 07:17 ---------- Pomarańcza- też tak mówiłam, że za żadne skarby świata nie zjem nic bez soli, ale uwierz mi- jak spróbujesz to sama się zdziwisz jak szybko kubki smakowe przyzwyczją się do nowego smaku. Ważne, żeby nie wprowadzać wszsytkich zmain na raz bo to faktycznie byłoby trudne. Ja zaczęłam od niedosalania sobie do swojego smaku jedzenia u mamy i teściowej, i szybko się przekonałam, że tam też da się wyczuć só, potem sama przy gotowaniu, zaczęłam mniej solić i też na talerzu sobie nie doprawiałam, a na koniec stwierdziłam, że nie będę sobie solić jaka czy pomidora nakanapce. Jasne, żę nie wyeliminowałam całkiem soli ale bardzo ją ograniczyłam i mówię Ci, że się da Całe życie jadłam multum soli a tydzień może półora zajęło mi odzwyczajenie się od niej. To chyba nie jest tak długo co?
|
|
|
|
|
#54 |
|
Przyczajenie
|
Kanula- wiesz co? coraz bardziej mnie przekonujesz
... może spróbuje na razie tak 1 dzień ![]() wiem, ze zdrowsze i lepsze dla dzidziusia ja kiedys używałam na wszystko oregano, na pomidora, jajko, twarożek i jakoś do tego byłam przyzwyczajona.. ale może warto coś zmienić...Dziewczyny a co z sokami? czy faktycznie te kupne sa aż takie złe? Wiadomo, że świeżo wycisniete to samo zdrowie, ale te chyba że nie szkodza...
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#56 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
Waga wyjściowa: 53 kg, przy wzroście 165 cm.
I trymestr- 2,5 kg na plusie II trymestr- 5,7 kg na plusie. Aktualnie jestem w 34 tygodniu i juz przybrałam 4 kg W sumie ponad 12 kg, a zostało jeszcze 6 tygodni Najdziwniejsze jest to, że gdybym sie nie ważyła, pomyslałabym, że przybrałam z 6 kg ); nie puchnę, więc nie wiem gdzie te kg się mieszczą
|
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
Hej moje BMI to 23,5
W ciąży przytyłam 9 kilo
|
|
|
|
|
#59 |
|
Raczkowanie
|
a propos soków to ja mam teraz cukrzyce ciążową i nie mogę ich pic
a wcześniej conajmniej karton dziennie:/ ale powiem Wam, że jedzenie świeżych owoców po kilku dniach pomaga pozbyc się zachcianki na soki z kartonu ![]() niestety na sokowirówkę nie mam czasu, ale chyba muszę go znalezc.. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:21.

Przez ostatni miesiąc przytyłam 3 kg i położna pogroziła palcem 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
którego na razie nie chce mi się zrzucić

ale to chyba geny, odżywiam sie zdrowo, nie jem dużo, do słodyczy nie ciagnie, po tłustym mam zgage a nawet ćwiczę jak sie da
6 5 4 3 2 1
) a w dodatku muszę zażywać hormony. Na pewno dużo przytyję, bo mam taką budowę ciała i powolną przemianę materii, że to jest nie możliwe. A najciekawsze jest to, że nawet jem mniej niż dotychczas, no tzn. wchłaniam duże ilości warzyw i owoców-to moze i nie mniej 

W sumie ponad 12 kg, a zostało jeszcze 6 tygodni
Najdziwniejsze jest to, że gdybym sie nie ważyła, pomyslałabym, że przybrałam z 6 kg