![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: praca a płaca
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pracowałam jako freelancer, mam wielu znajomych pracujących jako wolni strzelcy w najróżniejszych branżach i wiem jedno- to nie sa stałe dochody!!!! Bywa, ze masz taką kupe kasy, ze nie wiesz co masz z nia zrobic (po kilku miesiącach wiesz- odłozyc na te gorsze ![]() Poza tym ciągle piszesz 2500-3500, na ręke? Po opąłceniu ZUSu (ok 900zł/mies), OBROTU, czy ZYSKU? Bo jak obrotu to marne gorsze. ![]() Koce unikasz odpowiedi na zasadnicze pytania- chocby do teraz nie napisałeś, czy netto, czy brutto ![]() Czy aby nie zafascynowałes sie nowa robota i MOZLIWOŚCIĄ dużych zarobków, które owszem sa, ale... nie pewne ![]()
![]() Edytowane przez 33owieczka Czas edycji: 2011-11-17 o 14:35 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Z ciekawości poszukałam opinii o Reutersie na Trójmieście i wiesz, może jednak się zastanów ;-) http://biznes.trojmiasto.pl/Reuters-...trona=1#opinie
Choć z relacji znajomych nie jest tak źle, no i - jak twierdzą - dla niektórych rewelacyjną opcją może być to, ze możesz pracować z dowolnego miejsca na świecie (o ile jest tam internet ![]() Niewiele znam osób z Trójmiasta, które pracując w biurze nie wyciągną dwóch netto - jesli Cie to pocieszy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
zysku
nie piszę o sobie. robię tylko wywiad, nic więcej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2011-11-17 o 14:41 Powód: literówa |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Dzięki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
W niektórych firmach chociaż ludzie za to wolne dostają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Jeszcze jedno ważne pytanie odnośnie zarobków, a mianowicie: czy zarabiasz je pracując na umowę o prace, zlecenie czy dzieło. Bo to wszystko robi ogromną różnicę.
Ostatnio zaproponowano mi posadkę w dużej korporacji w administracji - 3.500,00 PLN netto plus comiesięczna premia, ale, UWAGA, umowa na zlecenie ![]()
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
dlaczego nie chcesz pracowac na umowe-zlecenie, jesli mozna spytac?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
z powodu składek. Jako studentka masz ubezpieczenie bo się uczysz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | ||
Zadomowienie
|
Jako freelancer nie masz umowy na stałe, bo nikt nie zagwarantujestałych zarobków, zatem- umowa o dzieło, umowa-zlecenie, własna działalnośc itp...
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiście - brak |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
Nie chciałbym odpowiadać za koleżankę, ale odpowiem za siebie - ja bym nie chciała, bo taka forma umowy nie daje stabilności i bezpieczeństwa zatrudnienia. Poza tym najczęściej oznacza problemy z urlopem, ciążą itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale do tego dochodzi jeszcze kilka innych rzeczy: - brak urlopu - brak płacy za nadgodziny (no chyba, że się umówisz z pracodawcą "na słowo honoru" ![]() - brak ubezpieczenia zdrowotnego - brak okresu wypowiedzenia (mogą Cię wypieprzyć w ułamek sekundy) - brak urlopu macierzyńskiego A poza tym rezygnując z umowy o pracę na rzecz zlecenia to jak dla mnie degradacja.
![]() |
![]() |
#48 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Cytat:
![]() Kolezanka własnie sie dowiedziała, że skoro pracuje na umowę zlecenie, to fakt, że jest w ciązy nikogo nie obchodzi, jak chce to może przestac pracowac, ale grosza wówczas nie dostanie. No i łazi biedula z brzuchem jak beben do roboty.... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
CABIN CREW
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
W ostatniej firmie, do której zostałam zaproszona na interwju jakiś tam menadżer maenadżerów powiedział, że u nich żaden z pracowników nie jest zatrudniony na UOP. Dodam tylko, że to duża i znana korporacja (wrocławski oddział zatrudnia setki ludzi...) P.S. IMHO powinniśmy wkuwać Kodeks Pracy w liceum. Wszystkim by to wyszło na zdrowie ![]() ---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- Cytat:
Różni ludzie - różne potrzeby ![]() P.S. Tak to jest, że im więcej zarabiasz tym więcej wydajesz i zawsze Ci brakuje.
![]() |
![]() |
#51 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
I nie tylko. W ogole znajomośc prawa sie przydaje. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, na umowie zlecenie ma się wszystkie składki! I zdrowotne i emerytalne. Nie ma tylko urlopów, płatnych nadgodzin, okresu wypowiedzenia itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tu jest taka fajna tabelka, komu jakie składki przysługują klik Edytowane przez mushroomhunter Czas edycji: 2011-11-17 o 15:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mama jeszcze w piątek była w robocie,a w niedzielę mnie urodziła,a jest od zawsze szczuplutka i do zdrowizn nigdy nie należała i jakoś dawała radę,więc z tym nie przesadzajmy. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
niezle...moja mama pracuje jako urzednik, ma mnostwo odpowiedzialnosci, jak cos pojdzie nie tak, pomyli sie to od razu dyscyplinarka, od 15 lat w tej samej firmie i ma 3400 netto...i jak tu sie nie wkurzyc, nie?
ja chcialam (jako inzynier) isc do pracy to zaproponowali mi 1100...dziekuje bardzo. pojechalam pracowac dla zachodnich firm, dostaje wiecej i w innej walucie. Nigdy nie chcialam tego robic, mowilam, ze jestem patriota i zostaje w kraju. ale kurcze..rodzine chce zalozyc, wesele miec, jechac na wakacje i nie musiec mieszkac z rodzicami (tzn sila rzeczy nie mieszkam, tylko mieszkanie wynajmuje, ale stac mnie na to! i jeszcze mnie stac na ubrania, kosmetyki, wycieczki i uprawianie sportow czyt. kursy tanca za ktore place, czy raz w tygodniu wyjscie do restauracji ze znajomymi). Jestem patriotka, kocham Polske, ale wole mieszkac i pracowac gdzie indziej. Pomijam, ze w moim zawodzie dostepnosc srodkow na badania i rozwoj jest kluczowy. moglabym zarabiac mniej i mieszkac w Pl, jezeli zagwarantowaliby mi dostepnosc mikroskopow, czy innych niezbednych rzeczy do prowadzenia badan. mozna niestety o tym zapomniec... tak czytajac jeszcze niektore posty, dochodze do wniosku, ze: im wiecej czlowiek zarabia, tym bardziej prozny sie staje ( w niektorych przypadkach). Ja staram sie odkladac 75% mojej wyplaty, by zarobic na wspomniane wesele, ale poki co stawiam na rozwoj a nie 'nachapanie sie' jak najwiecej - jak ktos mowi 'zarabia 4 tys i twierdzi, ze to malo...' mam wrazenie, ze albo te osoby tak bardzo chca sie chwalic, albo maja zachwiane poczucie rzeczywistosci, bo zdaja sie nie widziec, jak duzo to wychodzi w skali spoleczenstwa! Edytowane przez Nebula Czas edycji: 2011-11-17 o 16:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Dla studenta? Bardzo dużo. Wiadomo, że to zależy od pracy, ale 18 godzin tygodniowo, to najpewniej nawet nie 5 dni w tygodniu pracy. Zazwyczaj trzeba robić przecież codziennie po 8 godzin 5 dni w tygodniu i dostaniesz miesięcznie z 1000-1200 zł, bo przecież wiadomo, że w przypadku studenta ciężko często o lepszą pracę.
Jakbym pracowała i zarabiała nawrt 1800 zł to bym nie narzekała. Nie byłam wychowana w bogactwie, nie dla mnie drogie ciuszki i świecidełka, więc umiem cieszyć się z tego co mam. Ja też słyszałam rozmowy koleżanek na studiach, że one to cchą co najmniej wyciągać około 3 tys. a to i tak mało, a jak ja powiedziałam, że dla mnie to by było bardzo dużo, to się zdziwiły. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-11-17 o 16:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zadomowienie
|
hmm.. jeśli ktoś chce zarobić to polecam zorientowanie się w branżach (szczególnie facetów bo kobiety mają mniejsze szanse, jak zawsze ) i można zarobić nawet w małych miastach... ale zależy czy chodzi o studenta czy pracę na stałę... bo wiem, że student jeśli dzienny to nie zarobi za dużo (chyba, że ma własny biznes) natomiast jeśli chodzi o stałą pracę to z powodzeniem mam w rodzinie osoby zarabiające po 5tys na rękę ze średnim wykształceniem pracując "u kogoś" (w małych miastach! ) ale to tak jak mówię, trzeba się orientować w branżach i te pieniądze nie są za 8 godz pracy ale dużo więcej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo tak, to owszem. Inaczej, raczej ciężko ze średnim wykształceniem tyle wyciągać. I wiesz no, hmm mała płaca to nie jest, jak ktoś umie oszczędzać, to spokojnie się utrzyma. Moja siostra studiowała dziennie, zarabiała 800 zł i utrzymywała się, mieszkała z koleżankami. Wiadomo, że to nie to samo, co własne mieszkanie, ale dawała radę. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-11-17 o 16:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tego co napisałam powyżej wynika, że umowa zlecenie wcale nie jest taka straszna, ale UWAGA: Przy umowie o pracę zastosownie ma Kodeks Pracy cechujący się zasadą uprzywilejowania pracownika, natomiast przy zleceniu - Kodeks Cywilny zakładający równorzędność podmiotów, a co za tym zleceniobiorca nie jest chroniony w takim stopniu jak pracownik (a to oznacza tyle, że np. można się go pozbyć w każdej chwili i tym podobne, ale o tym pisałam już wcześniej).
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
No niestety umowa na zlecenie jest gorsza, np brak wspomnianego urlopu macierzyńskiego, gdzie jak masz umowę o pracę normalnie, to masz, więc nie musisz się martwić jak zajdziesz w ciąże, że stracisz pracę.Dlatego wiadomo, że na dłuższą metę, gdy chcesz mieć rodzinę, dzieci, to powinieneś mieć umowę o pracę. No, ale studenci rzadko kiedy mogą liczyć na umowę o pracę, w ogóle teraz rzadziej pracodawcy chyba podpisują umowy o pracę, dlatego lepiej oszczędzać, niestety.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:20.