|
|
#31 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Mam problem włosy i anyukoncepcja:(
Postanowilam juz.
W przyszlym tygodniu postaram sie dostac do mojej Pani dr, powiem ze na wlasna odpowiedzialnosc chce sprobowac z yasmin, bo najnormalniej w swiecie nie sklada mi sie teraz na odstawienie tabsow. Jezeli po yasmin sie nic nie zmieni to wtedy bede wiedziala ze jestem zmuszona odstawic tabletki na 3 miesiac i zrobic badania. Nie wiem czy dobrze robie ale chyba tak wydaje mi sie logiczne. Skoro przed odstawienie mam rozregulowac organizm to moze lepiej sprawdzic jak sie po yasmin zachowa w koncu to jest ten sam sklad co yasminelle tylko inna dawka estrogenow, chyba latwiej bedzie przeskoczyc z 0,2 na 0,3. Przynjamniej bede mial ta pewnosc, ze jezeli nic sie nie zmieni po yasmin to po prostu bez gadania bedzei trzeba na troche odstawic tabsy. To jest rzeczywiscie logiczne? Czy ja juz zglupialam i probuje sobie cos wmowic? |
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Porozmawiaj z nią- może ja przekonasz ![]() Tylko co z badaniami wtedy?
|
|
|
#33 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Nie umiem podjac decyzji, caly czas sie waham... czy robic przerwe czy nie. Boje sie skutkow odstawienia: pogorszenia cery, wlosow, nieregularnego okresu, i tego ze wypadnie mi w dzien slubu . Podobno dziewczyny masowo biora piguły na 2 miechy przed slubem, co dla mnie jest glupota, moga sobie bardziej zaszkodzic, jak brac to juz sporo wczesniej, zeby miec pewnosc ze skutkow ubocznych nie bedzie. Wiec teoretycznie 3 miesieczna przerwa trwalaby do lutego, jakbym chciala wrocic do tabletek to by zostalo rowno 1 rok i 5 miesiecy do slubu.Bez przerwy bralabym razem 7 lat- to dlugo no i nie jest powiedziane ze na yasmin sytuacja z wlosami uleglaby poprawie- tylko ze wtedy nie byloby wyjscia i trzeba by odstawic..... Aaaaaaaaaaaaaaaaa zostaje weekend zeby jeszcze raz wszystko przeanalizowac |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mówię- do ślubu akurat moim zdaniem czasu jest dużo Jakbyś miała tyle, co ja to już by było gorzej :PMoże przemóc się i zrobić? Przecież to nie będzie trwać wiecznie ![]() No i te wszystkie badania na jeden raz... Ja bym chyba jednak poszła za radą tej lekarki, wiesz? Ponad rok czasu na wyleczenie ewentualnego trądziku i wypadających włosów to bardzo dużo
|
|
|
#35 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny a jak odstawiłam tydzień temu nuva ring to czy przestaną mi wreszcie wypadać włosy ( bo to jest przez to) i kiedy mogę się spodziewać poprawy???
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie- gospodarka hormonalna nie reguluje się w tydzień. Niestety będziesz musiała na to poczekać nawet kilka miesięcy. To nie zabawka
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chyba będe musiała odstawić ringa i wrócić do tabletek. Włosy wypadają mi mniej więcej odkąd zaczęłam go stosować (1,5 roku) i faktycznie jest takie działanie niepożądane opisane w ulotce.
Na razie się diagnozuję. Tylko co jak badania nie wykażą żadnych nieprawidłowości? |
|
|
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli nie to winę za wypadanie może ponosić coś innego. Np. stres, brak jakichś witamin etc.
|
|
|
#40 |
|
Przyczajenie
|
Ja mam badania ok a włosy lecą. Z tym, że mam pewność ze to od tabsow. Nigdy wcześniej nie leciały i zaobserwowałam że w czasie 7 dniowej przerwy problemu praktycznie nie ma. Wszystkiemu winny diospirenon, który totalnie odwadnia sucha skora wlosy ( sporo połamancow)no i kolejnym argumentem jest to ze zadne zewnetrzne specyfiki nie pomagaja.
W poniedzialek mam wizyte u gin, chce zeby dala mi yasmin, żeby zobaczyc jak sie organizm zachowa. Jezeli dalej bedzie zle to odstawie tabletki. A jezeli ok to chyba do slubu wybiore... |
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i ok ![]() Oby wszystko się ułożyło po Twojej myśli
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#42 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
a nawet jak czyta to chyba sobie sprawy nie zdaje do konca. Powinno sie tez mowic jak jest z odstawieniem, po paru latach to jak narkotyk- organizm sie przyzwyczaja fizycznie i komfort psychiczny...Co do tabletek yasminelle i innych z tej samej serii : lek yaz został wprowadzony z zastosowaniem tylko na PCOS a nie jako lek anty, teraz duzy koncern farmaceutyczny na B ma w USA 10 tys pozwow o uszczerbek na zdrowiu spowodowany przyjmowaniem tych lekow (nielegalnie rozszerzyli zastosowanie leku). A yasminelle to jest to samo co yaz tylko z innym trybem przyjmowania...wnioski same sie nasuwaja. Yasmin natomiast jest na liscie FDA worst pills...Wszystkie tabsy z serii yasmin maja diospirenon, mocno odwadniajacy. Efekt jest taki ze szczuple panie, ktore to przyjmuja borykaja sie z wieloma dolegliowosciami ( typu cellulit- tak jak u mnie a cwicze codziennie, stosuje specjalne kosmetyki, diete). Co wiecej lekarze nie kontroluja potasu u swoich pacjentek, ktory jest podbijany przez te tabsy - efekt zakrzepice i problemy z żylami. Mam wrazenie, ze yasmin jest lepiej tolerowany bo ma wiecej estrogenow i jakos wyrownuje ten diospirenon, przy yasminelle organizm sobie nie radzi. Nawet jezeli na poczatku jest ok to efekt odwodnienia dopadnie kazdą panią mająca odpowiednia badz niska wage...
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
witam Dziewczyny
tak Was podczytuje i odważyłam się napisać, bo sama nie wiem juz co robić ![]() Od dluzszego czasu brałam Evre i bylam zadowolona, az do momentu, kiedy zaczely wystepowac jakies dziwne plamienia itd. Po wizycie u gina, kazala mi odstawic na jakies miesiac-dwa i zalecila Nuva Ringi pozniej. Tak wiec od lutego zaczełam Ringi. W tamtym roku byłam na diecie, do kwietnia pieknie schudlam, dobrnełam prawie do upragnionej wagi. No i od kwietnia zaczelam sukcesywnie tyc Tlumaczylam sobie, ze to przez mnie, bo troche odpuscilam diete, wzielam sie za siebie ponownie, ale moja waga nie chciala spadac, ciagle tyłam Az do teraz, kiedy mam juz 10 kg wiecej. Od ponad miesiaca jestem juz bez Ringow - odstawilam, bo uswiadomilam sobie, ze duzo namieszaly w moim organizmie. Bardzo zle sie czulam, ciagle bole glowy, chodzilam ospała, zmeczona, wszystko mnie wkurzalo, nie mowiac juz o libido na poziomie minus 97854525545. Nie zauwazalam tego, dopoki maz mi tego nie uswiadomil. Juz nie mogl sluchac moich narzekan. Ktoregos dnia pomyslalam sobie, ze faktycznie mozna mu wspolczuc i ze wszystko zaczelo sie od wiosny wlasnie. Do tego doszly straszne problemy ze skora glowy + wypadanie. Nie wiem czy to od tego, ale dermatolog tez mi nie pomogl - chwilowo owszem, ale wszystko wraca No i najgorsze - tycie. Nie wiem juz co zrobic, caly czas jestem na diecie i nic Nie moge schudnac nawet 1 kg. Plakac mi sie chce. Ledwo ledwo wchodze w kozaki, ktore w tamntym roku byly luzne, to samo z ubraniami ![]() Wierzyc mi sie nie chce, ze tak przytylam, bo naprawde az tak sie nie zapuscilam. Ciagle uwazam na to co jem. Porobilam sobie badania tarczycowe i morfologie, bo mam ksiazkowe objawy niedoczynnosci, ale badania wyszly ok, wiec nie wiem juz co moge zrobic ![]() Bardzo chce schudnac ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() czy ktos może mial cos podobnego??? |
|
|
|
|
#44 |
|
Przyczajenie
|
Hej
Dzisiaj byłam u gin. Poprosilam o yasmin i dostalam na probe 2 opakowania. Zobaczymy jak zareaguje.Badania hormonow nie ma sensu robic natomiast dostalam serie badań typu: potas, sód, próby wątrobowe,mocz- wszystko to na co tabletki maja wpływ. Badania mam zrobić jeszcze przed świętami i jakby były ok to brać ten yasmin a jakby coś było nie tak to szybko do niej przyjść. Jeżeli zle zniose yasmin i nic z wlosami sie nie poprawi to mam odstawic lub przyjsc do niej po inne ( ja wie juz teraz ze na pewno odstawie). Pytałam tez czy 7 lat brania tabletek nie bedzie miało wpływu na ciąże, która planuje ze 2 lata. Pani dr powiedziala, że tabletki brane pod kontrola lekarza z badaniami nie mają wpływu na zajście w ciaże natomiast nie można sobie pozwolić na dziecko od razu po odstawieniu tabsow, trzeba oczyscic organizm i pobrac witaminy. A to ze dziewczyny piszą ze np poronily przez tabletki to nie prawda, bo sa rozne wady nawet przy samym zaplodnieniu, ktore nie pozwalaja na dotrzymanie ciazy no i b. wazne jest okres od odstawienia tabletek. Dostałam rowniez kolejne opakowanie eutyroksu, bo tabsy moga mieszac z tarczyca i tak zapobiegawczo mam jeszcze pobrac eutyroks. Dzisiaj wieczorem pierwsza tabletka yasmin, zobaczymy co bedzie.... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.

i ze wszystko zaczelo sie od wiosny wlasnie. Do tego doszly straszne problemy ze skora glowy + wypadanie. Nie wiem czy to od tego, ale dermatolog tez mi nie pomogl - chwilowo owszem, ale wszystko wraca