|
|
#31 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ogólnoproblemowo.... czyli co i jak zrobić po kolei..
ważne żeby tylko w suknie się ubrała Panna Młoda a nie np. chrzestna Młodego i do Ołtarza podszedł Młody a nie wujek Panny Młodej
![]() w takim zamieszaniu nigdy nic nie wiadomo
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
My razem mieszkaliśmy, a ubieraliśmy się osobno w domach naszych rodziców i szczerze mówiąc mam gdzieś, co ktoś o tym pomyślał.
Powodów było kilka, głównie taki że z domu moich rodziców do Kościoła są 2 km a z miejsca, gdzie wówczas mieszkaliśmy 60. A poza tym mam z tym fajne wspomnienia, i jeśli ktoś uważa to za szopkę to już nie mój problem.
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Konto usunięte
|
Ja właśnie mieszkam razem z narzeczonym już od trzech lat. Bierzemy ślub z parafii naszego zamieszkania i chyba zostanie to na zasadzie, że oboje się ubieramy u siebie. U rodziców nie mam nawet warunków, bo mają małe mieszkanie. Więc ja pewnie zajmę ze świadkową, fryzjerem i makijażystką sypialnie, Pan Młody będzie się szykować w salonie, z reszta facet to chwila i gotowe
Potem przyjazd rodziców do nas, błogosławieństwo i kierunek kościół.Nie wiem, co sobie pomyślą ludzie odnośnie tradycji, ale tak mi jest wygodniej. Choć chyba powinno być, że Panna u siebie, Młody u siebie. Potem Młody jedzie do Panny, gdzie jet błogosławieństwo i razem do kościoła. Ale ja aż taka tradycjonalistka nie jestem. |
|
|
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
witam
mam pytanie ktore jest zwiazane po trosze z tematem otoz mam wesele w lipcu 2014 czyli za 2,5 roku, sale mam juz zarezerwowana i moje pytanie kiedy powinnam zalatwiac wszystkie formalnosci z ksiedzem dotyczace slubu w kosciele, ile czasu przed?z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi pozdriawiam
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nie było żadnych problemów, terminy były puste, mogłam w wybrać sobie nawet 6 rano na ślub Potem zapisujesz się na nauki, które trochĘ czasu zajmują, poradnia małżeńska a im bliżej, to zapowiedzi, dostarczenie dokumentów z USC jeśli to konkordatowy-ale to na 3 mce przed ślubem-tak nam powiedział Probosz w mojej parafii- tak więc ja z dokumentami (odpisy chrztu, wypisy o stanie cywilnym z Cywilnego) zawitam na początku lutego, bo one mają okres ważności 3mcy, tak więc nie ma co szaleć wcześniej.
Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 Czas edycji: 2011-12-16 o 10:47 |
|
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;31084936]Ja uważam, że starczy, jak w kościele pojawisz się na jesieni 2013 roku, bo po, by zaklepać termin w kościele. Wtedy jeszcze masz wybór godziny. Ja biorę ślub w kwietniu 2012, i zaklepałam termin na początku września tr. I zmieniałam go trzy razy
nie było żadnych problemów, terminy były puste, mogłam w wybrać sobie nawet 6 rano na ślub Potem zapisujesz się na nauki, które trochĘ czasu zajmują, poradnia małżeńska a im bliżej, to zapowiedzi, dostarczenie dokumentów z USC jeśli to konkordatowy-ale to na 3 mce przed ślubem-tak nam powiedział Probosz w mojej parafii- tak więc ja z dokumentami (odpisy chrztu, wypisy o stanie cywilnym z Cywilnego) zawitam na początku lutego, bo one mają okres ważności 3mcy, tak więc nie ma co szaleć wcześniej.[/QUOTE]dziekuje bardzo no tez wlasnie tak myslalam zeby sie narazie nie spieszyc ale wolalam sie upewnic bo nie chce potem sie obudzic z reka w nocniku gdybym cos zrobila za pozno
Edytowane przez was ukochany baczek Czas edycji: 2011-12-16 o 18:51 |
|
|
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli bierzesz ślub kościelny, to na Twoim miejscu zaczęłabym od nauk przedmałżeńskich. Myślę, że dobrze jest je zaliczyć wcześniej i mieć z głowy.
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dziekuje za rade napewno wezme to pod uwage
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
a wlasnie jesli chodzi o nauki przedmalzenskie rowniez mam pytanie
jak konczylam liceum dostalam ze szkoly zaswiadczenie ze uczeszczalam na zajecia wychowanie do zycia w rodzinie podpis nauczyciela i pieczatka dyrektora? czy ksiadz moze to uwzglednic jako "zwolnienie" z odbywania nauk przedmalzenskich?
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Raczkowanie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;31122026]U nas ksiądz uwzględniał zaświadczenie o ukończeniu kursu przedmałżeńskiego, który odbyliśmy w ramach lekcji religii w liceum
dziekuje za odpwowiedz ![]() ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- Cytat:
Edytowane przez was ukochany baczek Czas edycji: 2011-12-19 o 12:00 |
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:23.

Powodów było kilka, głównie taki że z domu moich rodziców do Kościoła są 2 km a z miejsca, gdzie wówczas mieszkaliśmy 60.