Dziewczyny blagam pomozcie jak najszybciej-ostry bol gardla - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-28, 16:02   #31
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Dziewczyny blagam pomozcie jak najszybciej-ostry bol gardla

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość
Czytam ze zrozumieniem. Dziewczyna napisala wyraznie, ze ma ostry bol gardla. U mnie tez sie zaczelo od ostrego bolu gardla i zadnych innych objawow. Reszta doszla nagle.
Dlatego uwazam, ze jak ktos czuje, ze bardzo boli to dla swojego dobra powiniem isc na pogotowie jesli nie ma w tym czasie mozliwosci isc do przychodni.
Nie mowie, ze powinna wzywac karetke i nikt tutaj tego nie napisal wiec nie zabralaby srodka transportu do szpitala osobie z wypadku ani z atakiem serca. Sama moze na pogotowie pojechac i nawet jesli okazaloby sie, ze bol jest nie grozny, to nie zabralaby lekarza osobie z atakiem serca/z wypadku bo to sa pacjenci priorytetowi i jesli zdarzy sie taki przypadek, to lekarz idzie do takiego przypadku a nie "obsluguje" kogos z bolem gardla.

I nie mowie tu o przypadkach "bylem z psem na spacerze, to stwierdzilem, ze wejde bo kaszel mnie meczy od tygodnia" tylko mowie tu o ostrym bolu, ktory moze byc niebezpieczny.
u ciebie pojawily sie dodatkowe objawy, a autorka jak mniemam ma TYLKO bol gardla. jeszcze zalezy jak zdefiniujesz ostry bol, ale nvm. gdyby byly dodatkowe jakiekolwiek objawy to ok. ostry bol gardla+goraczka=lekarz. ale jak dziewczyne boli tylko gardlo to sadzisz, ze co lekarz zrobi? przepisze jej tabletki przeciwbolowe. a gdzie je kupi, skoro apteki sa niby pozamykane? na pogotowiu raczej nie maja takich medykamentow

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 17:16   #32
Słodkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
u ciebie pojawily sie dodatkowe objawy, a autorka jak mniemam ma TYLKO bol gardla. jeszcze zalezy jak zdefiniujesz ostry bol, ale nvm. gdyby byly dodatkowe jakiekolwiek objawy to ok. ostry bol gardla+goraczka=lekarz. ale jak dziewczyne boli tylko gardlo to sadzisz, ze co lekarz zrobi? przepisze jej tabletki przeciwbolowe. a gdzie je kupi, skoro apteki sa niby pozamykane? na pogotowiu raczej nie maja takich medykamentow

Na pogotowiu nikogo nie przyjmą z bólem gardła czasu ambulatoriów przy pogotowiu już minęły - odeślą do POZ.

We wszystkich moich wypowiedziach chodziło o to, że na nasze dolegliwości należy reagować w odpowiednim czasie, jeżeli ból/dolegliwości stają się nie do zniesienia, szukamy pomocy w przychodniach które pełnią dyżury a nie na pogotowiu/SORach itp. - iśc po najmniejszej linii oporu - każdy tak potrafi.

Z bólu gardła jeszcze nikt nie umarł, a miałam taki nie raz - więc wiem o czym mówie.
Słodkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 20:06   #33
NiekochanaTakiLos
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Słodkaaa Pokaż wiadomość
Na pogotowiu nikogo nie przyjmą z bólem gardła czasu ambulatoriów przy pogotowiu już minęły - odeślą do POZ.

We wszystkich moich wypowiedziach chodziło o to, że na nasze dolegliwości należy reagować w odpowiednim czasie, jeżeli ból/dolegliwości stają się nie do zniesienia, szukamy pomocy w przychodniach które pełnią dyżury a nie na pogotowiu/SORach itp. - iśc po najmniejszej linii oporu - każdy tak potrafi.

Z bólu gardła jeszcze nikt nie umarł, a miałam taki nie raz - więc wiem o czym mówie.
Dziewczyno chyba naprawde nie wiesz jak wyglada bardzo ostry bol gardla...nie mialas takiego JA PRAWIE ZE PLAKALAM Z BOLU...
Ten bol gardla tak oslabil moj organizm ,ze nie bylam w stanie sobie sama gotowac..przyrzadzac jedzenie do tego bardzo ciezko mi wchodzilo..a czasami mi bylo niedobrze ze wymiotowalam...-taki niby nic takiego bol gardla twoim zdaniem....A do tego mieszkam sama i to nie w Polsce nie mam tu rodziny nikogo tylko paru znajomych...wiec musialam dac rade sama..Okropny byl ten bol ,jeszcze takiego bolu gardla nie mialam..
NiekochanaTakiLos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 20:24   #34
alkaxy
biegam dla Zabawy

W innym wątku piszesz, że wymiotujesz, bo jesteś w ciąży...
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-28, 20:59   #35
martynusia222
Zakorzenienie

To chyba jakaś epidemia, bo ja cierpię na ból gardła od piątku, brałam podbiał z tymiankiem, cholinex, nie pomogło ani trochę, dodam, że gardło do tego stopnia nie bolało mnie nigdy Wiec wybrałam się dziś do lekarza, który oświadczył, że gardło wygląda na zdrowe i żebym dalej brała tabletki na gardło + przeciwbólowe, więc biorę, zero poprawy, do tego doszedł uporczywy suchy kaszel... Dzisiejsza noc podejrzewam, że z głowy
Stary 2011-11-28, 22:05   #36
NiekochanaTakiLos
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
W innym wątku piszesz, że wymiotujesz, bo jesteś w ciąży...
Tamten watek dotyczyl mojej kolezanki..
Stary 2011-11-28, 22:52   #37
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NiekochanaTakiLos Pokaż wiadomość
Dziewczyno chyba naprawde nie wiesz jak wyglada bardzo ostry bol gardla...nie mialas takiego JA PRAWIE ZE PLAKALAM Z BOLU...
Ten bol gardla tak oslabil moj organizm ,ze nie bylam w stanie sobie sama gotowac..przyrzadzac jedzenie do tego bardzo ciezko mi wchodzilo..a czasami mi bylo niedobrze ze wymiotowalam...-taki niby nic takiego bol gardla twoim zdaniem....A do tego mieszkam sama i to nie w Polsce nie mam tu rodziny nikogo tylko paru znajomych...wiec musialam dac rade sama..Okropny byl ten bol ,jeszcze takiego bolu gardla nie mialam..
U mnie bylo podobnie zanim do szpitala trafilam. Najpierw mega bol a zanim zabrala mnie karetka bylam tak slaba, ze mialam problemy z dojsciem do toalety i wymiotowalam. Z tym, ze ja nie prawie plakalam tylko wylam jak bobr dobre 3 godziny zanim trafilam do szpitala, sline wypluwalam w chusteczki bo jak chcialam przelknac to czulam bol jak bym doslownie polykala zyletke. W szpitalu dali mi jakis mega mocny zastrzyk dozylny, po ktorym bylam kompletnie nacpana, tak ze podobno co chwile pytalam gdzie jestem i mimo tego zastrzyku dalej czulam ten bol tak samo jak i bez zastrzyku.
Przeszlam terapie dwoma antybiotykami plus codziennie zastrzyki w brzuch. Jeszcze po wyjsciu ze szpitala napieprzaly mnie nerki, watroba i wszystko co mozliwe. Na sama mysl, ze mialabym przejsc to ponownie, robi mi sie slabo.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-29, 00:23   #38
NiekochanaTakiLos
Raczkowanie

W pierwsze dni to nie moglam nic przelknac i rowniez sline wypluwalam ,bo jak polykalam to dopiero bol byl..jak wstawalam z lozka to slabo mi sie robilokrecilo w glowie moj organizm byl bardzo slabiutki ,nie bylam w stanie sobie nic zrobic do jedzenia -brak sil calkowity..az do momentu jak wsapominalam kolega przywiozl mi leki jakie mial w domu+ na bol gardla a byly to:strepsils do ssania,strepsil do spryskiwania gardla,plyn do plukania jamy ustnej jeszcze z Polski -Dentosept,tabletki na gardlo po polkniecia -Maxilase,silne tabletki przeciwbolowe ibp rathiopharm ,tabletki-Modafen,wiec jak tylko dostalam to wszystko to zaczelam od plukania gardla -Dentosept,pozniej sprykalam gardlo ,potem zazcelam ssac tabletki Strepsil+silna tabletka przecibolowa rathiopharm ,zasnelam,obudzilam sie w zancznie lepszym stanie ,jednak po 3 godzinach mocny bol gardla znow wrocil i wtedy juz naprawde niewiedzialm co mam robic i przypomnialo mi sie ze jedna z was napisala tu cos ze niby cebulowy sok na to dziala..wiec probowalam go zrobic i co jakies pol godzinki troszeczke pilam i tak jakby bardzo powolutku+tabletka przeciwbolowa zlagodzil -gardlo ten sok z cebuli,moze za duzo tych rzeczy z apteki bylo i jeszcze bardziej podraznilo? Dzisiaj rano wstalam dobrze sie czulam gardlo juz prawie nie boli ,tylko troche mnie boli glowa z tylu ?
Stary 2011-11-29, 01:50   #39
martynka89
Zakorzenienie

Na Twoim miejscu wybralabym sie jutro do lekarza bo zagluszanie bolu tabletkami nie wyleczy problemu. Moze potrzebny jest antybiotyk a jesli tak, to zadne tabletki do ssania, spraye ani syropy z cebuli nie pomoga.
Stary 2012-06-11, 21:32   #40
gagus7908
Przyczajenie

jak ja mam napisać coś na tym forum,pierwszy raz prubuję pomocy

---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ----------

pomocy ja już jestem po 2 antybiotykach,za pierwszym razem bul gardła,brzucha gorączka 39,3 bul głowy no i ropa na migdałach dostałam antybiotyk i pomógł ale po 3-4 dniach po skończeniu antybiotyku drapało mnie w gardle i mialam naloty ropne ale gorączki nie było bo miałam 36,2 ale brzuch bolał tez antybiotyk na bazie pencyliny na tydzień niby pomoglo ale dziś zaczyna mnie drapać w gardle I CO JA MAM ROBIĆ POMOCY
gagus7908 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-11, 22:47   #41
71f1a49ccdda6499050838d6b2ef76d32f6aae36_5f5aaff1a659f
Konto usunięte

Dobre i skuteczne jest płukanie gardła rozcieńczoną wodą utlenioną - wybija bakterie.
71f1a49ccdda6499050838d6b2ef76d32f6aae36_5f5aaff1a659f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-04, 04:31   #42
różowiutka
Zakorzenienie

podbijam watek, choc jestem w nieco innej sytuacji. Mianowicie juz ktorys dzien z kolei okropnie boli mnie z prawej strony - i teraz wlasnie pytanie co? Niby okolice migdalu, ale pewnosci nie mam. Promieniuje to do ucha, Od zewnatrz na szyi jak naciskam to jestem w stanie wyczuc, 'nacisnac' ten bolacy obszar. Najgorsze w tym wszystkim, ze polykanie sliny to jedna wielka meka. Az lzy w oczach stoja. Obudzilam sie i chodzilam z placzem po mieszkaniu. Lykalam wczoraj ketonal i dopiero bol ustawal. A w nocy jakby powrocil z podwojona sila... Spotkalyscie sie z czyms takim? Co to moze byc?
różowiutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-05, 14:38   #43
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez różowiutka Pokaż wiadomość
podbijam watek, choc jestem w nieco innej sytuacji. Mianowicie juz ktorys dzien z kolei okropnie boli mnie z prawej strony - i teraz wlasnie pytanie co? Niby okolice migdalu, ale pewnosci nie mam. Promieniuje to do ucha, Od zewnatrz na szyi jak naciskam to jestem w stanie wyczuc, 'nacisnac' ten bolacy obszar. Najgorsze w tym wszystkim, ze polykanie sliny to jedna wielka meka. Az lzy w oczach stoja. Obudzilam sie i chodzilam z placzem po mieszkaniu. Lykalam wczoraj ketonal i dopiero bol ustawal. A w nocy jakby powrocil z podwojona sila... Spotkalyscie sie z czyms takim? Co to moze byc?
Obstawiam migdal. Mi wlasnie od migdalka bol do ucha promieniowal, bylo to silne klucie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości