|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Studia na UG w przyszłym roku - już się martwię :(
Cytat:
"To się nie odzywaj" nie polecam używać zbyt często w dyskusji.
|
|
|
#32 |
|
Rozeznanie
|
wiedziałam, że nie zrozumiesz. chodzi mi o empatię w sytuacji gdy ktoś niecierpliwy albo martwiący się o coś chce się czegoś dowiedzieć. o pieniądze mojego taty się nie martw, to raczej nie Twój biznes.
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale rzeczywiście zamieszkaj w pokoju jednoosobowym, tu się z Tobą całkowicie zgodzę
|
|
|
#34 | |
|
Rozeznanie
|
no i super.
---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- Cytat:
Edytowane przez MrsStatham Czas edycji: 2011-12-04 o 14:28 |
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Autorko, to jest forum internetowe. Niestety, nie wszystkie wypowiedzi będą ci się podobać, co nie znaczy, że nie będą one słuszne. Musisz się z tym pogodzić.
Zarzucasz Wizażance brak empatii, ale nie dostrzegasz, że tobie samej brak dystansu do całej sytuacji. Nie zachowuj się tak arogancko, bo jeszcze nieraz w życiu dostaniesz rady, które nie przypadną ci do gustu. Ja polecam jednak zastanowienie się nad tym, że może faktycznie warto wybrać nieco mniej komfortu, żeby odciążyć utrzymującego cię rodzica. 750zł na samo mieszkanie, do tego dodaj wyżywienie, chemię gospodarczą, jakieś sprzęty (jeśli będziesz miała lokum niewyposażone bądź wyposażone niewystarczająco), dojazdy do domu, koszty studiowania - podręczniki, ksero, zeszyty itd. To są naprawdę duże koszta, a największym kosztem zawsze jest mieszkanie, dlatego naprawdę warto się zastanowić, jak można zaoszczędzić w ten sposób. Nie musisz od razu atakować osoby, która wspomniała, że mimo wszystko to nie są twoje pieniądze, dlatego nie powinnaś tak lekką ręką ich wydawać. Po prostu trzeba rozważyć wiele opcji i zastanowić się nad wszystkim. Nikt ci tutaj źle nie życzy, ale jesteś młoda, w liceum, mieszkasz z rodzicami - jeszcze nie znasz realiów prawdziwego życia, więc nie złość się na kogoś, kto da ci radę podyktowaną własnym doświadczeniem. A już w ogóle myślę, że za wcześnie wszystko planujesz. Piszesz, że jestes taką osobą, że musisz mieć wszystko wczesniej zaplanowane, bo inaczej się martwisz, jest ci źle. Oczywiście, każdy lubi robić plany i mieć mniej więcej ułożone wszystko, ale uważam, że popadasz w przesadę. Co zrobisz, kiedy nagle twoje plany wezmą w łeb? Co zrobisz, jeśli nie dostaniesz się na te studia, co zrobisz, jeśli twój tata straci pracę, majątek bądź po prostu zmieni zdanie i nie zechce cię utrzymywać? Po pierwsze - musisz rozważyć WSZYSTKIE opcje, a nie budować zamki na lodzie. Po drugie - powinnaś trochę odpuścić i wyluzować, a jeśli tego nie potrafisz i potrzeba planowania jest silniejsza od ciebie, to może kilka wizyt u psychologa by pomogło? To nie jest złośliwa rada, tylko szczera i z dobrego serca Obsesyjne planowanie nie jest normalne. Oczywiście nie mówię,że masz obsesję po prostu jeśli brak planów budzi w tobie aż takie emocje, to coś tutaj może być nie tak.
|
|
|
#36 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
autorko, piszesz że chcesz szukać mieszkania w lipcu - w lipcu są wyniki, 95% studentów szuka wtedy mieszkania, więc ceny rosną. więc nie nastawiaj się na mieszkanie w takiej cenie i tak blisko wydziału. no i szukanie mieszkania też nie jest przyjemnością. siedzisz 3 godziny i przeglądasz oferty, wybierasz 6 z nich (bo pozostałe albo za drogie, albo za daleko, albo ogrzewanie nie takie, albo mała powierzchnia), dzwonisz i okazuje się że aktualne są tylko 2 (czasami jest tak że ogłoszenie wrzucone o 8:00 jest już nieaktualne o godzinie 9:00) umawiasz się na oglądanie i potem wychodzi, czy mieszkanie ci odpowiada czy nie... także praca jest to mozolna, więc troszkę poszerz swój obszar poszukiwań, taka cena i lokalizacja to trudne do spełnienia warunki ![]() akademiki juednoosobowe są najczęściej dla studentów ostatnich lat, "pierwszoroczniakom" przyznaje się zazwyczaj 3-ki lub w najlepszym razie 2-ki. no i nie zawsze dostaniesz ten akademik jaki chcesz.
|
|
|
|
#37 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Powiem tak: studiuję w Gdańsku, jestem na pierwszym roku, a do domu mam ponad 700 km. Jeśli chodzi o ludzi to nie martw się tym, że nikogo nie będziesz znać - przecież mase nowych ludzi poznasz na studiach!I z pewnością znajdzie się jakaś fajna osoba, z którą się zaprzyjaźnisz Jeśli chodzi o mieszkanie to wybrałabym akademik - nie masz szans być tam odludkiem, poza tym wbrew opiniom w akademikach dobrze się mieszka Ja przez 1-sze dwa tyg wszędzie chodziłam z mapą, czytałam przewodnik po mieście i zapoznawałam się z komunikacją miejską. Najwazniejsze to być otwartą i się nie stresować.
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
Rozeznanie
|
Najbardziej zależy mi na opiniach osób, które znają miasto i wiedzą coś konkretnego. Jeśli myślę o pokoju za 600 zł to widocznie mam taki budżet. Jeśli masz konkretny pomysł na tańsze mieszkanie to ja go chętnie posłucham. To chyba normalne, że w pierwszej kolejności chcę takie mieszkanie jakie sobie wymarzyłam. Jeśli takiego nie dostanę to będę wybierać z tego co będzie. Ja na przykład nie brałam pod uwagę akademika, a tu przekonujecie mnie, że na pierwszy rok jest lepiej wziąć właśnie to. To jest jakaś porządna rada, bo podparta doświadczeniem. I na takie właśnie czekam.
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli stać Cię na pokoik za 600 zł, to pamiętaj, że kryterium przydziału akademika są dochody. I jedyneczki nie dostaniesz. Ciekawe, czym różnią się rady "porządne" od "nieporządnych". Wiem całkiem sporo o akademikach, cenach, komunikacji, studiowaniu na UG, ale moje rady są "nieporządne". Ok.
|
|
|
#40 |
|
Rozeznanie
|
a więc słucham Cię, droga mpt jeśli masz jeszcze jakieś rady.
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko takie kijowe, że do akademika liczą się dochody, że wszędzie można dojechać skmką, że są miejsca, gdzie choćby dopłacali, to się mieszkania nie bierze, że Sopot to taka sobie miejscówka zdaniem większości studentów, bo drogo, standard najczęściej nieporównywalny do ceny i takie tam bzdurki
|
|
#42 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Czego nigdy nie bierz, ze względu na dojazd: W Gdyni np Babie doły, chwarzno-wiczlino* (chociaż stąd chyba bezpośredni autobus jedzie), dąbrowa, karwiny, wielki i mały kack, oksywie, obłuże, pogórze, demptowo, witomino raczej też Co jest warte uwagi (bo jest łatwy dostęp do SKM) Cisowa, Chylonia, Leszczynki, Grabówek, Śródmieście, Kamienna Góra, Redłowo, Orłowo Z czego na Kamienną Górę raczej ci nie stać bo tam dom ma Kulczyk z Orłowem też różnie, ma tam dom m.inn. Kaczyńska więc wyobraź sobie że z tanim lokum dla studenta jest różnieale w sumie autobusem pośpiesznym S możesz jechać, albo normalnym 21. Co do Sopotu się mniej wypowiem, ale generalnie i tak wiem że ci się plany zmienią a poglądy zmienią gdy dojdzie do szukania mieszkania. Zaczniesz szukać zobaczysz że w sopocie albo nie ma ofert albo są drogie. Zaczniesz szukać w gdyni i/lub gdańsku. Uzbierasz z 20 ofert które ci pasują ze względu na cenę lokalizację i standard, z czego pewnie 5 będzie aktualne. Pewnie w większości wyjdą jakieś dodatkowe koszta albo informacje typu: mieszkanie z właścicielem, albo współlokatorzy z małymi dziećmi. Jak już przerobisz to wszystko i zmęczysz się weźmiesz cokolwiek byle było tanie blisko SKM i żeby był spokój ![]() ---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ---------- zacznijmy tak wejdź sobie tutaj http://www.skm.pkp.pl/ rozwiń listę przystanków i widzisz jakie miejscowości lub dzielnice są podpięte pod pociągi. I już wiesz mniej więcej w którą stronę się kierować jeśli nie znajdziesz nic fajnego w Sopocie (życzę ci tego ale tak jak wyżej, standardy średnie bo to najczęściej wilgotne kamienice, drogo strasznie - wszystko jest drogie, porządnego supermarketu nawet nie ma jedynie biedronek kilka, centrum handlowego też nie ma z prawdziwego zdarzenia, na imprezy w Sopocie się nie nastawiaj jeśli nie będziesz pracować średnio cię będzie stać z tego co dostaniesz, a studenckich klubów czy pubów jest jak kot napłakał) Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2011-12-04 o 23:18 |
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() W Sopocie oczywiście są osiedla - blokowiska, niektóre bardzo blisko wydziału, inne trochę dalej, ale Sopot jest mały. Z większych to Brodwino, ulica Mickiewicza i 23 Marca, kilka też jest bliżej centrum. Fakt, że jest drożej, niż w Gdyni, ale Sopot nie składa się z samych kamiennic. Są biedronki, jest lidl, carrefour, alma, do prawdziwej galerii dwa przystanki skmką z Sopotu głównego lub kilka autobusem. Klubów jest mnóstwo, są droższe, ale są też tanie, typowo studenckie W końcu, jak to się mówi, w Gdańsku się pracuje, w Sopocie imprezuje, a w Gdyni śpi
|
|
|
|
|
|
#44 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ale co do tego ostatniego zdania to akurat się w 100% zgadzam ja nie mówię że w Sopocie jest tragedia, bo są mieszkania tylko chciałam uświadomić autorce wątku że to nie jest tak że ma 700 zł i może wymyślać. Nie wiadomo czy w ogóle znajdzie szybko fajny pokój w tej cenie i czy to w ogóle w Sopocie będzie :P że to różnie bywa. Może w Koszalinie za tyle można przebierać, w Sopocie nie bardzo. Ale carrefour express więc też tak nie ten :P |
||
|
|
|
|
#45 |
|
Rozeznanie
|
więc uważacie, że lepiej wziąć coś w Gdańsku i dojeżdżać? powiedźcie więc jak się kształtują koszty utrzymania w Gdańsku, na swoim przykładzie.
Edytowane przez MrsStatham Czas edycji: 2011-12-05 o 07:11 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ogólnie opowiem że faktycznie osoby pierwszoroczne mogą nie mieć wyobrażenia jak to do końca wygląda ale trafić dobre mieszkanie nie mówiąc o wielkim szczęściu tak prosto nie jest. Po prostu nie wykluczałabym dojazdów tak od razu z góry. Poza tym autorko musisz wziąć pod uwagę że możesz mieć zajęcia nie tylko w tym jednym budynku ale innych też i wtedy twoja wymarzona niewiele daje...
|
|
|
|
|
#47 |
|
Rozeznanie
|
Powiem Ci tak: mieszkam teraz na wsi, dojeżdżam do szkoły do miasta busem, z dworca jeszcze komunikacją miejską do szkoły i to jest dla mnie wielkie utrapienie. Może jestem maruda, ale tak łatwo się przeziębiam, że nie chcę wystawać na przystankach w zimie. Dlatego chcę mieć blisko do uczelni. Pojechać raz czy dwa w tygodniu to nie problem, ale jeździć codziennie, a nawet i więcej jeśli wypadną zajęcia w różnych budynkach jest mi wybitnie nie na rękę.
Wiem, wiem, jestem leniwa i marudna... |
|
|
|
|
#48 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
wszyscy chcą blisko i dlatego tak trudno je dostać w dobrej cenie. i tak jest w każdym mieście studenckim. ale rozumiem cię, też mieszkam na wsi, dojeżdżanie pks'em do szkoły jest mi znane.nie da się też przewidzieć planu i sali w jakich się będzie miało zajęcia, np. u mnie jedna grupa z angielskiego ma zajęcia nie w katedrze humanistycznej, a w katedrze biologii która jest oddalona od humanistycznej 2km, powód - brak wolnej sali w tych godzinach. nie wiesz co ci się trafi po prostu ![]() ja bym polecała nie patrzeć tak bardzo na odległość w kilometrach (choć to jest ważne lecz nie najważniejsze) a sprawdzić komunikację. lepiej daleko ale z przystankiem pod nosem i bezpośrednim połączeniem, niż bliżej a z jakimś nadrabianiem lub szukaniem przystanku. ja jak tylko znalazłam w internecie ogłoszenie to patrzyłam na mapę gdzie jest dane mieszkanie i sprawdzałam jakie linie tam kursują, w jakiej odległości są przystanki...
|
|
|
|
#49 |
|
Rozeznanie
|
chyba masz rację.
|
|
|
|
|
#50 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o skm to żadnego wystawania nie ma, wsiadasz i jedziesz jak przyjedzie :P autobusy to samo, szukaj mieszkania tak jak tutaj mówi koleżanka żeby komunikacyjnie nie było problemu. I to co mówiłam, zważaj że budynki UG rozrzucone są w aż trzech miastach w wielu dzielnicach. Jeszcze przenoszą neofilologię do nowego budynku za rok-półtora i nie wiem czy studium języków obcych nie przeniosą, to już w ogóle jeżdżenie jest prawdopodobne, tak samo studium wychowania fizycznego jest w Gdańsku... Niektórzy mają to szczęście że zajęcia mają w jednym budynku, a moje znajome przez trzy dni w tygodniu są gdzie indziej a przez dwa dni w tygodniu dojeżdżają do kampusu głównego i na co im lokalizacja blisko uczelni skoro i tak najważniejszy jest dostęp do komunikacji miejskiej. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#51 |
|
Rozeznanie
|
biorę witaminę C i rutinoscorbin cały rok. i tak sukces, że w grudniu jestem w stanie oddychać przez nos. Buty ciepłe, grube skarpety, czapka wełniana z polarem w środku, rękawiczki i puchowa długa kurtka. Myślisz, że to wystarcza? Bo noszę to wszystko.
---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- Myślałam o Wrzeszczu, Oliwie. Mój były za mieszkanie 4 pokojowe (4 osoby) 15 min od stacji SKM Gdańsk Politechnika (to chyba Wrzeszcz) płaci 750 zł za pokój. |
|
|
|
|
#52 |
|
Konto usunięte
|
Puchowa kurtka jest słaba, lepiej mieć z powłokami termicznymi i z membraną :P przesadzasz, wszyscy dojeżdżają do pracy i do szkoły i jakoś żyć muszą
|
|
|
|
|
#53 |
|
na przekór do celu
|
ja rozumiem, jedni łapią non stop przeziębienia inni nie, zależy od człowieka.
co do wystawania na przystankach to zimą naprawdę różnie bywa, nawet pługi czasami nie zdążą się uwinąć aby autobus mógł przyjechać i zawieźć cię na 8:00 na uczelnię. pamiętam pierwszy śnieg rok temu... przez 40 minut nic nie przyjechało, ani tramwaj ani autobus, miasto wyglądało jakby wymarło... a - jestem na 90% pewna że na drugim roku i tak będziesz miała lepsze mieszkanie niż na pierwszym - bo najlepiej zbierać doświadczenie na własnej skórze, będziesz wiedzieć czego unikać
|
|
|
#54 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- drabineczka, możesz mi powiedzieć czy to dużo czy mało? |
|
|
|
|
|
#55 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem jaki to standard ale jeśli jest już w tym internet i jako taka telewizja to jest normalna cena ALE zdecydowanie można znaleźć coś za 650 zł. Nie jest niska ale w miarę rozsądna za wrzeszcz blisko SKM. Chociaż ja bym celowała bardziej w Żabiankę, Oliwę... Tam jest chyba bezpośredni autobus do Sopotu no i to jednak sporo bliżej
|
|
|
|
|
#56 |
|
Rozeznanie
|
Właśnie tez myślałam nad Żabianką.
|
|
|
|
|
#57 |
|
Konto usunięte
|
Zdecydowanie dobry wybór; dobre połączenie z Sopotem i jednocześnie dobre połączenie z "bazą dowodzenia" UG jeśli przyszłoby ci tam mieć wykłady. No i spore szanse na tanie mieszkanie
|
|
|
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
w gdansku idzie wynajac pokoj za 600zł...a jak szukasz pracy i moze byc w charakterze pracownika produkcji to polecam D***i, taki zakład produkcji części samochodowych na kokoszkach, tam biora wszystkich i zawsze, tylko trzeba sie zatrudnic przez agencje pracy typu a***o lub w**k s*****e
|
|
|
|
|
#59 |
|
Wtajemniczenie
|
najpierw to się dostań na studia, zdaj maturę... chyba się starzeję, albo wątki na wizażu coraz głupsze
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to polecam dowiedzieć się, gdzie będą zajęcia
![]() Jak ja zaczynałam moje studia, to wszyscy myśleli, że mamy zajęcia w centrum miasta - tam mamy wydział, cały budynek. A okazało się, że nasz kierunek ma tam zajęcia tylko 2 razy w tyg (właściwie jeden dzień i pół drugiego, bo wieczorem gdzie indziej), a resztę mamy po drugiej stronie miasta - w godzinach szczytu ~prawie godzina jazdy tramwajem. Bo tutaj nasz kierunek ma cały budynek (aktualnie nowiutki, wyremontowany). Mi tam to było na rękę, bo akurat tu mieszkam, ale ludzie,którzy sobie mieszkania powynajmowali bliżej centrum szczęśliwi nie byli
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:53.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

z Orłowem też różnie, ma tam dom m.inn. Kaczyńska więc wyobraź sobie że z tanim lokum dla studenta jest różnie