jakie zwierzę, jeśli w domu jest już kot? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-20, 14:58   #31
martynkaa_m
Raczkowanie

Dot.: jakie zwierzę, jeśli w domu jest już kot?

Cytat:
Napisane przez kaczuszka69 Pokaż wiadomość
a ja wam powiem tak: kot to żadna przeszkoda, jak miałam chomika mieszkającego w akwarium, to kot przychodził do niego, właził do akwarium i tak sobie razem siedzieli wszystko zależy od charakteru zwierzaka
To fajnie Ale wiesz, ja np mam koty wychodzące, które mi myszki do domu przynoszą jak upolują. Tak więc u mnie ta opcja by się nie sprawdziła raczej
martynkaa_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-21, 00:20   #32
*Agatek*
Zakorzenienie

za słowa dla moich kociaków
Cytat:
Napisane przez martynkaa_m Pokaż wiadomość
To fajnie Ale wiesz, ja np mam koty wychodzące, które mi myszki do domu przynoszą jak upolują. Tak więc u mnie ta opcja by się nie sprawdziła raczej
a wiesz dlaczego myszki przynosza?? Bo 'dziękują' swojej pani za to, że się nimi opiekuje, karmi Przeczytałam kiedyś w książce! Też mam 2 koty dochodzące i przynosi zdobycze kocur (jednooki) a kocica nie, bo to taka dupodajka i co chwila w ciąży jest a potem zostawia koty na pastwę losu i znów zachodzi

Ale to nie pierwsze i nie ostatnie koty dochodzące- wcześniej mieliśmy też takie (ale wpuszczaliśmy na noc do domu i spały w przedpokoju, rano wypuszczaliśmy- teraz tego nie robimy; za bardzo się człowiek przyzwyczaja, a jak zginęła kotka to żal niesamowity...) a że mamy kilka metrów dalej ruchliwą ulicę to matka naszego Filipka zginęła pod kołami, a ojciec uciekł i nigdy nie wrócił. Taki los bezdomnych kotów

*Agatek* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-21, 09:13   #33
Malla
Nie depcze krokusów

Agatek - nie możesz wysterylizować tej kotki? Przecież ona strasznie się męczy, to nieludzkie pozwalać jej mieć miot za miotem To nie kosztuje dużo.
Stary 2011-12-21, 14:29   #34
*Agatek*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Agatek - nie możesz wysterylizować tej kotki? Przecież ona strasznie się męczy, to nieludzkie pozwalać jej mieć miot za miotem To nie kosztuje dużo.
nie... kotka kosztuje 120 zł, ale nie będę ingerować w życie kotów dochodzących- dziś jest, jutro może jej nie być, bo wpadnie pod samochód, więc nie ma sensu.
Teściowa dokarmia, ja nie. Mam nauczkę po wcześniejszych kotach i nie przywiązuję do nich teraz wagi, tylko do domowych A rodzice Filipka byli u nas rok, dwa od malutkiego... odchowane, spały u nas, potem wypuszczaliśmy i o, teraz nie ma...
A nas czeka sterylka naszej domowej kotki za pół roku, więc wiesz Poza tym finanse finansami, dodatkowo oczekuję dziecka, więc mam na co wydawać pieniążki

Edytowane przez *Agatek*
Czas edycji: 2011-12-21 o 14:35
Stary 2011-12-21, 14:48   #35
Malla
Nie depcze krokusów

Jeśli nie masz na to środków ani warunków do opieki nad kotką po zabiegu, skieruj się do fundacji, która organizuje sterylki w Twoim regionie.

Podejście "dziś jest, jutro może jej nie być, bo wpadnie pod samochód" jest nieodpowiedzialne.
Stary 2011-12-21, 14:56   #36
*Agatek*
Zakorzenienie

A ja uważam, że bezdomne koty były, są i będą U mnie w regionie nie ma czegoś takiego, bo rozmawiałam z kobietą, która sama robi takie coś 'na własną rękę' plus leczy koty bezdomne, wydaje sporo pieniędzy, na co mnie nie stać, no sorry Nie przelewa mi się i nie będę ingerować, skoro raz tak zrobiliśmy. Wystarczy, że mam w domu dwa Jeżeli kogoś stać i ma tyyyle czasu, żeby załatwiać itp, to proszę bardzo
Każdy robi to, co uważa za stosowne

Stary 2011-12-21, 15:07   #37
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez *Agatek* Pokaż wiadomość
A ja uważam, że bezdomne koty były, są i będą
Właśnie dzięki takim jak Ty jest tyle bezdomnych kotów. Skoro już przyjęliście na siebie obowiązek dokarmiania, to wypadałoby i zadbać o szczepienia oraz sterylizację. Możecie się zrzucić z rodzinką i od razu koszt będzie niższy, może dostaniecie zniżkę na zabieg kotki tej oraz domowej. Fundacji jest wiele i nieraz mają siedziby w odległych miastach, rozpraszając po kraju wolontariuszy. Można się trochę wysilić i rozwiązanie się znajdzie.

Nie musisz wymyślać tłumaczeń, skoro jedynym jest to, że po prostu masz tę sprawę w nosie.
Śmierć kolejnych maleństw urodzonych w zimie obciąży Twoje sumienie, nie moje.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-21, 17:20   #38
Kicia131
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Właśnie dzięki takim jak Ty jest tyle bezdomnych kotów. Skoro już przyjęliście na siebie obowiązek dokarmiania, to wypadałoby i zadbać o szczepienia oraz sterylizację. Możecie się zrzucić z rodzinką i od razu koszt będzie niższy, może dostaniecie zniżkę na zabieg kotki tej oraz domowej. Fundacji jest wiele i nieraz mają siedziby w odległych miastach, rozpraszając po kraju wolontariuszy. Można się trochę wysilić i rozwiązanie się znajdzie.

Nie musisz wymyślać tłumaczeń, skoro jedynym jest to, że po prostu masz tę sprawę w nosie.
Śmierć kolejnych maleństw urodzonych w zimie obciąży Twoje sumienie, nie moje.
Ja dokarmiam cztery koty na działce i nie wyobrażam sobie, żebym miała ich nie zaszczepić, odrobaczyć i wysterylizować/ wykastrować.. Wszystkie są pod stałą kontrolą weta, bo skoro wzięłam za nie odpowiedzialność to od początku do końca, takie jest moje zdanie.
W mojej gminie co roku jest organizowana akcja sterylizacji bezdomnych psów i kotów, płaci za to urząd miasta. Tak udało mi się wykastrować jednego kocurka Ja te koty traktuje jak członków rodziny, chodzę do nich codziennie i uwielbiam to, jak czekają już kilka działek wcześniej i biegną do mnie wszystkie

Kupiłam konia! 11.03.2012 Messi

Od 14. kwietnia 2016 aparatka

Edytowane przez Kicia131
Czas edycji: 2011-12-21 o 21:10
Kicia131 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-22, 08:54   #39
manymanyways
Rozeznanie

no u moich rodziców takie dokarmianie bezdomnych kotów kończyło się zwykle tym, że po pewnym czasie kot był domowy wzięty do weta, zaszczepiony i wysterylizowany
manymanyways jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-22, 22:59   #40
Backspace
Raczkowanie

Ja mam dwa kotki ( kicię i kocurka ) które prawdopodobnie są rodzeństwem. Przybłąkały się pewnego dnia i już u nas zostały Z racji tego że są razem od 'małego' tolerują się nawzajem nawet do tego stopnia, że korzystają z jednej kuwety co podobno u kotów jest dosyć rzadkie (?)

Wcześniej w naszym domu był już pies ( 13 letnia suszka ) która w swoim życiu zdążyła już wychować jednego kota. Wprawdzie nie traktuje teraźniejszych z taką zażyłością jak poprzedniego to jednak się tolerują.

Myślę że dobrym pomysłem jest drugi kot lub pies. Gryzonie chyba odpadają z racji instynktu łowieckiego kota ;p
Backspace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-23, 11:50   #41
seidhee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Backspace Pokaż wiadomość
Ja mam dwa kotki ( kicię i kocurka ) które prawdopodobnie są rodzeństwem. Przybłąkały się pewnego dnia i już u nas zostały Z racji tego że są razem od 'małego' tolerują się nawzajem nawet do tego stopnia, że korzystają z jednej kuwety co podobno u kotów jest dosyć rzadkie (?)
Wcale nie takie rzadkie ale biorąc drugiego kota, należy liczyć się z tym, że jedna kuweta może nie wystarczyć.
Choćby dlatego, że niektóre koty nie lubią korzystać z używanej, a nie sposób dyżurować 24/24h i sprzątać na bieżąco
seidhee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-27, 02:37   #42
kasioola81
Raczkowanie

Miałam koty w różnych konfiguracjach, po kilka w różnym wieku, z psem, ze świnkami morskimi, z królikami, z chomikami i rybkami. Moje spostrzeżenia są takie:
kot+kot - najlepsza konfiguracja
W 99% koty prędzej czy później się zaczynają akceptować. Mam teraz jeden jedyny przypadek gdzie najstarsza Mekita nie trawi najmłodszej Melisy. Jak ją widzi to ucieka do "swojego" pokoju i ew. prycha. Wydaje misię że chyba najlepiej dobierać koty w podobnym wieku - starsze się mniej bawią i podlotki działają im na nerwy. Ale też reguły nie ma...Tak czy inaczej lepiej dwa koty niż jeden, mniej się nudzą jak są same. Naprawde jest weselej. I kiedyś wetka mi powiedziała że dobrze się sprawdza zasada O JEDNĄ KUWETĘ WIĘCEJ NIŻ JEST KOTÓW. i coś w tym jest...
Kot+ królik/ świnki morskie
Wszystkie koty które się pojawiły jak miałam królika( 5 lub 6), w ogóle się z nim nie zadawały. Tak samo ze świnkami morskim. Ew wchodziły do akwarium/ klatki i a) spały w nich b) sikały w trociny
Chomik/ rybki
Z chomikiem nie próbowałam bo zbyt przypomina myszki, rybki również wzbudzały zainteresowanie, ale tylko początkowo. Akwaria zawsze były z pokrywą bądź przykryte czymś + obciążenie.
Pies
Mój był akurat jako drugi w rodzinie i potem zawsze już tylko koty dochodziły. Na dworze gonił zawsze inne koty, w domu dostawał lanie od nich (zawsze jak ktoś się śmiał lub krzyczał lub głośno biegał, pies za to obrywał). Koty totalnie go zdominowały. Wydaje mi się, że jeśli pies dołącza do kota to najlepiej żeby był młody. Kot się przyzwyczai, a pies nie będzie wiedział że "to trzeba gonić"
kasioola81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-12, 15:01   #43
KarolinaSs11
BAN stały

Hej szukam zwierzątka dla mojego dziecka. Pracuje w domu, a mały ciągle mi przeszkadza, więc stwierdziłam, że może jakieś małe zwierzątko. Co myślicie o śwince morskiej xxx, wiem że uczula, ale może to najlepsze z rozwiązań. Nie chciałabym psa, bo z nim trzeba wychodzić. Mój syn ma 9 lat więc jest duży, ale jeszcze nie na tyle by wychodzić sam z psem, zwłaszcza że mieszkamy na ruchliwym osiedlu. Pomóżcie Pozdrawiam!

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2015-10-15 o 21:09 Powód: Link.
KarolinaSs11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-14, 12:53   #44
KosmetyczkaPielegniarki
Raczkowanie

Miałam wiele zwierząt i zawsze kończyło się to źle... Chomik prawie zszedł an zawał, bo kto cały czas czuwał przy klatce, podobnie było z zeberkami. Ale najgorzej było z psem, bo kto zaczął mieszkać na wysokich meblach ze strachu... Ale to i tak chyba zależy od kota.
KosmetyczkaPielegniarki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-15, 13:14   #45
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaSs11 Pokaż wiadomość
Hej szukam zwierzątka dla mojego dziecka. Pracuje w domu, a mały ciągle mi przeszkadza, więc stwierdziłam, że może jakieś małe zwierzątko. Co myślicie o śwince morskiej http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/uczulenie...ie-zwierzatka/, wiem że uczula, ale może to najlepsze z rozwiązań. Nie chciałabym psa, bo z nim trzeba wychodzić. Mój syn ma 9 lat więc jest duży, ale jeszcze nie na tyle by wychodzić sam z psem, zwłaszcza że mieszkamy na ruchliwym osiedlu. Pomóżcie Pozdrawiam!
jakie by nie było to zwierzę, pamiętaj, że to w końcu prawdopodobnie będziesz musiała się nim zajmować, bo dziecko szybko się nudzi poza tym nie wiem, czy można traktować zwierzę jako sposób na odwrócenie uwagi dziecka, żeby ci nie przeszkadzało, zwierzę też może przeszkadzać, bo hałasuje itd.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-30, 22:09   #46
Inga_80
Przyczajenie

Ja mam kota i psa i jakoś ze sobą żyją
Inga_80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości