![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ciaza- zmiany w ciele o ktorych nikt Ci nie powiedzial.
Mi też nikt nie powiedział, że ciąża może przebiegać prawie nieodczuwalnie
![]() ![]() I kończę 38 tc. Jedyne co słyszałam od znajomych o ciązy to same negatywy i masa okropnych dolegliwości ("zobaczysz, jak Ci potem bedzie ciężko") teraz robią oczy, gdy im opowiadam o moim samopoczuciu ![]() Edytowane przez Groszek bez Marchewki Czas edycji: 2011-12-09 o 18:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Mnie zaskoczyło,ze biust moze powiększyć się AZ TAK
![]() Że mozna wymiotować 4 m-ce dzień i noc. Że koncówka ciąży jest fajna ![]() ![]()
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
![]() nie wiedziałam ze biodra moga tak bolec, ze rece moga drętwiec calymi nocami, ze zrobie sie powolna i ograniczona, ze bede non stop kichac i popuszczac przy tym siku czasami a dla tych które moglyby sie przestraszyc ![]() ![]()
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
Mnie się zrobiła chyba w drugim tygodniu, kiedy jeszcze nie wiedziałam, że jestem w ciąży, ogroooomna afta na podniebieniu, ledwie mogłam jeść, gorące lub pikantne jedzenie powodowało taki ból, że dostawałam mdłości, coś niewyobrażalnego po prostu... Wszystko trwało tydzień, ale to był naprawdę długi i bolesny tydzień...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() No, ale tak czy siak dobrze się czuje ![]() Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2011-12-09 o 19:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To, że się szybciej męczę, inaczej chodzę... no cóż... zmienia się przecież moje ciało, środek ciezkości, serce ma więcej pracy do zrobienia. Nie wiem co to zachcianki, bo przed ciążą jadłam wszystko na co miałam ochotę więc teraz też sobie raczej niczego nie odmawiam ![]() Bycie w ciąży jest fajne ![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
to i ja dopiszę sie do tych co ciąze przeszły bezobjawowo) jedynie brzuszek mi rósł
![]() ![]() ![]() ![]() wszyscy mni estraszyli jak to na koncówce ciazy bede miała dosc itd -nie miałam ![]() ![]() tak wiec dziewczyny nie zawsze sa te mdłości itd i tego wam wszystkim zyczę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Również prawie nie sikam. Jedynie co to w nocy raz muszę odwiedzić toaletę, a jak z lenistwa nie pójde to później jest taki ból, że odradzam. Ja na szczęście przechodzę ciążę bezobjawowo (mogę zaliczyć 2 rozmowy z Posejdonem - jak to któraś ładnie określiła). Najbardziej na początku męczyło mnie przeziębienie - maskra i straszne zawroty glowy i to takie prawie do omdlenia. Co do wagi to raczej mam na razie wahanie jeden w przód, jeden w tył - na szczęście. Cytat:
A wląsnie wiecie co mnie jeszcze zdziwiło te bóle kręgosłupa jak się leży, jak rwa kulszowa, wcześniej tak nie miałam. Ale ogólnie co by nie powiedzieć to i tak się cieszę. Powiem Wam, że mimo zmęczenia i lekkich niedogodności nidy w życiu bym nie chciała cofnać czasu. Ps. Emigra ja też nie mogę uwierzyć. We czwartek idę na kolejną wizytę i czekam powoli na kopniaki.
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przypomnialas mi o zawrotach i bolach glowy na poczatku - straszne t bylo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Branzoletka
|
Moja ciąża gdy miałam ze 20 lat była jakby jej nie było
![]() ![]() ![]() ![]() Nie mniej chciałabym jeszcze ze dwa razy być w ciąży i urodzić ![]()
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Nie wiedziałam, ze będę miec rwę kulszowa, zgagę- nigdy wcześniej jej nie zaznalam
![]() wlosy w ciazy miałam super, ale wszyscy straszyli, ze polowa z nich wyleci, jasne, kilka miesięcy po ciąży przeszłam okres bardziej intensywnego wypadania, ale długo nie trwał (może z miesiąc-półtorej) i włosy nie straciły na gęstości, tyle, ze nie układają sie juz tak fajnie, jak w ciąży. Nie przypuszczałam tez, ze pod koniec ciąży człowiek tak bardzo puchnie i ze ta nagromadzona woda tak szybciutko znika po porodzie.
![]() |
#44 |
Rozeznanie
|
U mnie na szczęście obyło się bez wymiotów i mdłości.
Nikt mnie jednak nie uprzedził, że będę miała tak obfite upławy; do tego coraz ciężej oddycham i nie mogę spać. A, i ta ciemna pręga na brzuchu mnie przeraża... ![]() ---------- Dopisano o 02:01 ---------- Poprzedni post napisano o 01:57 ---------- Swoją drogą ciekawe co mnie jeszcze czeka, o czym nie wiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Nikt mi nie powiedział,tak jak i większości z Was-że ciąża to może byc piękny,nie przeszkadzający w niczym stan.
Za to wszyscy mnie straszyli: -bólem pleców,że będę musiała dużo leżec(mam skoliozę):nie znoszę leżec i na szczęście nie muszę,bo nic mnie nie boli.A to już 8 miesiąc -że będę ociężała:w ciąży czuję się jak motylek,robię wszystko w domu,schylam się,sprzątam,gotuję,ogóln ie jestem bardzo aktywna i często jestem tylko gościem w domu-a dodam,że mam obwód na wysokości pępka 114cm -nie mam zachcianek:to mnie bardzo dziwi -nie wiedziałam,że będę aż tak spokojna w ciąży i zrelaksowana,bez żadnych humorków |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Mi po ciąży urosły stopy o pół rozmiaru. Część butów do wyrzucenia!
---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ---------- A, synek leżał mi na jakimś nerwie i przez ostatni miesiąc miałam niedowład lewej ręki.
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
to co mnie zaskoczyło w ciąży to straszne bóle głowy, o których nikt mi nie powiedział, że będę je miała.
Druga rzecz z niespodzianek to to, że bóle brzucha jak na okres mogą trwać tak długo i są takie silne - jestem teraz w 19 tygodniu i do tej pory je odczuwam. No o częstym i kropelkowym siusianiu dziewczyny już tu pisały, ale to strasznie uciążliwa sprawa ![]()
![]() |
#48 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Nie mam bóli nóg ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja mam czasem wrażenie że jak mówię że świetnie się czuję to ludzie mi po prostu nie wierzą- i myślą sobie ta jasne , nie ściemniaj , na pewno ledwo łazisz. Sama przez te wszystkie opowieści czekam na jakiś kataklizm i nagły zmianę mojego samopoczucia. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wszystkie badania zrobione- również idealne. Ja nie mam napadów głodu. Szczerze mówiąc jak sobie porównam co jedzą- jadły inne dziewczyny w ciąży - to ja jak ptaszek jem i same zdrowe rzeczy. Lekarz mówi że taka moja natura. Startowałam z bardzo niskiej wagi i organizm nadrabia zaległości ![]() ![]() Przygotowuję się psychicznie na to że przytyję do 18-20 kg ![]() Dobrze ze kocham fitness- będzie co zrzucać ![]() Cytat:
A sorry raz jedyny zrobiłam aferę mężowi- teksty typu nie chcę tego dziecka, nie dam rady , chce wina!!!! ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#49 |
Rozeznanie
|
Witam,
Właśnie dzisiaj zaczynam 21 tydz. i jeżeli chodzi o jakiekolwiek objawy to dopiero teraz pojawiły mi się poranne mdłości,ale o tym wiedziałam ;p To co mnie zaskoczyło to mega gigantyczny trądzik (wielkie, bolące kratery na twarzy), sucha skóra na twarzy i ciele i pogorszenie kolorytu cery (wszyscy mówią,że wyglądam na zmęczoną mimo,że czuję się naprawdę dobrze), zaskoczeniem było dla mnie także zwiększone owłosienie w okolicy pępka i na nogach no i to,że ja - która nigdy nie miałam skłonności do tycia mimo niezbyt zdrowego jedzenia teraz tyję od wszystkiego właściwie - mimo,że odżywiam się naprawdę zdrowo. Nie mówię,że jest to straszne i nie do przeżycia bo trądzik kiedyś zniknie (z moją pomocą),a reszta objawów też,ale po prostu dobrze by było wiedzieć,że w ciąży nie wszystkie kobiety wyglądają promiennie. A co do porodu to też chciałabym,aby nie był to taki temat tabu... bo jak pytam kogoś wprost czy np. nie było problemów z wypróżnianiem po porodzie to zamiast odpowiedzi mam uśmiechy,a przecież to ludzka rzecz,a ja wolałabym dowiedziec się o tych najbardziej uciążliwych rzeczach od kobiety, która już to przeszła i jakoś sobie praktycznie z tym poradziła ![]()
Wymianka książkowa https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=692837 Mój blog: http://maadzikowo.blogspot.com/ Tymon jest już z nami !! WYmianka kosmetyki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post40767725 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Wtajemniczenie
|
Ja na przykład też nie wiedziałam o tym, że na brzuchu mi taka sierść wyrośnie... Na szczęście mam jasne, ale i tak czuję się jak niedźwiedź
![]() Poza tym też zauważyłam, że połóg to temat tabu - rozmawiając z koleżankami, które nigdy nie były w ciąży stwierdziłam, że 80% nie ma pojęcia, że po porodzie ogranizm ok. miesiąca się oczyszcza. Ja w sumie o tym wiedziałam, ale jak widać nie wszyscy.
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
Od momentu poczecia zaczelam kichac i kicham do dzis-16 tc,to moj pierwszy i trwaly objaw
![]() Do tego kuje mnie wszystko,po bokach, w pochwie, pachwinach-jestem mmmeeeeega drobna i musze jakos pomiescic cos oprócz kosci:/ tak boli ze nie wiem czy cos jest nie tak plamienie w 5tc, odklejanie kosmowki, krwiak i lezenie plackiem przez 8tyg, placz-krzyk-wkurzenie-placz-kichanie-depresja-placz ciaza w moim przypadku to jednak choroba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
Fajny wątek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2011-12-10 o 13:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
dziewczyny a wiecie jak to jest jak się ma tyłozgięcie macicy? Bo słyszałam, że poród wtedy jest znacznie trudniejszy
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kochana u mnie było tak samo... za to ostatnie 2 m-ce dopadło wszystko - mega zgaga, bol kregosłupa, nudnosci, problemy ze snem, rozstępy - w zastraszającym tempie owładneły me ciało ... wrrrr życze by Ciebie to omineło... i polecam odstawić slodycze- przez nie tyłam najwiecej... chociaz wiem jak ciezko jest bez batonika czy czekolady ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
A mnie nikt nie uprzedzil, ze w ciazy moga okropnie bolec kosci i nie mam tu na mysli bolu kregoslupa z powodu duzego brzuszka, tylko bol spowodowany substancja zmiekczajaca kosci przed porodem.
Czesem plecy, biodra i nogi tak mnie bolaly, ze nie moglam sie ruszyc (najczesciej w nocy). No i jeszcze po porodzie okropny bol nog utrzymywal sie przez okolo 2 tygodnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Przyczajenie
|
u mnie zaczelo sie od wymiotow. czasami potrafilam siedziec caly dzien w lazience. przez to nawet wyladowalam w szpitalu,bo moj gin stwierdzi, ze co za duzo to nie zdrowo. teraz jestem w 17 tyg. i czasami jeszcze wybieram sie na rozmowe z posejdonem, ale to juz naprawde sporadycznie. obecnie meczy mnie okropna nadkwasota. myslalam, ze tylko ja mam problemy z owlosieniem na brzuchu, ale z tego co czytalam jest nas wiecej
![]() np. moja siostra po porodzie gdy tylko poczula bol brzucha musiala leciec do kibelka, bo inaczej bylby klex ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
Ja nie wiedziałam przed ciążą o zmianie koloru sutków, potem doczytałam o tym i przyznam, że ten objaw bardzo mi się nie podoba i wolałabym go uniknąć, no ale co zrobić
![]() Druga rzecz to zgaga, nigdy wcześniej nie miewałam, a teraz... ogień :/ Trzecia to wieczne spanie, na szczęście teraz mi trochę przechodzi, druga rzecz, że siedzę w domu na zwolnieniu obecnie i naprawdę odpoczęłam, ale przez pierwsze 2 miesiące to było nie do pomyślenia. W domu nic nie tknięte, ja po pracy obiad i kimono, wstawałam - do pracy i tak w koło. Ale jestem dopiero w końcówce 13. tygodnia, domyślam się, że wiele objawów i odkryć przede mną ![]() Fajny wątek, dowiaduję się tu ciekawych rzeczy. Mimo, że mam 26 lat, to mało moich bliskich koleżanek już ma dzieci (na tyle bliskich, żeby sobie pogadać o kupce ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przed ciążą też byłam nocnym markiem. N a początku ciąży za to spałam już o 22, w dzień też drzemałam. I teraz też jestem nocnym markiem, bo spać nie moge. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jak mojego męża pytali jak się czuje, to mąż odpowiadał zawsze: nie rzyga, nie pluje, dobrze się czuje ![]() ![]() Też nie łykam sztucznych witamin i mam wyniki dobre ![]() Też się lekko nakręcałam, bardziej schizowałam jak czytałam o czyimś złym sampoczuciu. Napadów głodu nie mam, jem jak mam ochote. Szmaragdowy kotku, też czytałam o muśnięciu motylach, czy rybki ale nic z tego nie miałam. Mój synek poporstu zaczął się wypinać i kopać ![]() ![]() Ad afery, nieźle ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=Karinio;30987433]O i zaś mamy coś wspólnego
![]() Przed ciążą też byłam nocnym markiem. N a początku ciąży za to spałam już o 22, w dzień też drzemałam Szmaragdowy kotku, też czytałam o muśnięciu motylach, czy rybki ale nic z tego nie miałam. Mój synek poporstu zaczął się wypinać i kopać ![]() ![]() Karinio, ja po prostu jestem przerażona tym, ile śpię, a i tak snuję się jak jakaś pokutnica ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [ Jako osoba, ktora nigdy nie byla w ciazy.. Moge spytac dlaczego? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:58.