Majątek, dom i straszna awantura... - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-12, 18:29   #31
201801022117
Konto usunięte

Dot.: Majątek, dom i straszna awantura...

Cytat:
Napisane przez andzia1989r Pokaż wiadomość
Jak to się mówi: urodziło się im po fakcie. Zmarło się dziadkowi. Wpadła kasa za mieszkanie, mieli swoje oszczędności, działkę budowlaną od jego taty i wymyślili, że się budują.

Początkowo jak mówię: dom miał byc na nich, skoro się w nim urządzili i go remontowali.
Zrozumiałam to wszystko. Dom MIAŁ BYĆ na nich. W tym momencie mąż siostry nie ma nic do tego domu, mają wyprowadzić się do swojego, i jak dla mnie, on nie ma prawa żądać od Was żadnych pieniędzy. Robili remont na własną odpowiedzialność i "na gębę", nie mają żadnych dokumentów że dom należy do nich, że miał należeć, i nie mają prawa żądać pieniędzy za to, że sami wyprowadzają się do swojego domu... Mnie się widzi, że ten facet ma jakiś problem osobisty, czyli że nie może znieść tego, że Wy wprowadzicie się do "jego" domu.
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 18:30   #32
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Jak to się mówi: urodziło się im po fakcie. Zmarło się dziadkowi. Wpadła kasa za mieszkanie, mieli swoje oszczędności, działkę budowlaną od jego taty i wymyślili, że się budują.

Początkowo jak mówię: dom miał byc na nich, skoro się w nim urządzili i go remontowali.
Miał, ale nie jest, oddać im te 80 tysięcy i po temacie, ja w ogóle nie wiem skąd Wam przyszło do głowy, że macie jakiekolwiek podstawy do OFIAROWYWANIA IM czegokolwiek innego. TAK, Ofiarowywania, bo za darmo, bez powodu, ot tak byście im to mieli dać, bo się po prostu z żadnej strony nie należy... oddaje się komuś albo kogoś spłaca wtedy, jak mu się jest coś winnym, a Wy im to tak jak pisałam wcześniej - co najwyżej pieniądze zainwestowanie w remont powinniście oddać i koniec temtu.
Stary 2011-12-12, 18:42   #33
Marioza
Raczkowanie

Cytat:
Ale nie ma byc o co zazdrosnym... Oboje z żoną zarabiają świetnie. Wspólnie mają około 13 tys przychodu miesięcznie. Na rękę. Dla mnie to jest bardzo dużo pieniędzy. Dom stawiają bez kredytu z pieniędzy za sprzedaż mieszkania i oszczędności... Kasa od nas to byłby ot taki zastrzyk. Nie mają kredytów ani nic...

Nie rozumiem tego... U mnie jest tak, że ja dostałam działkę, siostra działkę, brat dom. Plus tata zrobi mi każdy remont o jakim zamarzę (jest świetnym budowlańcem). Nie wychodzi po równo bo dom 500 tys działka 80... ale dla mnie to normalne... Brat zostaje z rodzicami, będzie się nimi opiekował przede wszystkim najbardziej, bo będzie z nimi mieszkał. W życiu bym nie pomyślała wołac o 1/3 kasy... Ehh zupełnie tego nie rozumiem.

P.s Szwagier nie tyle się domaga tych pieniędzy dla samego siebie, a dlatego, że jego żonie się należą a oni tu remontowali.

---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ----------

Chodzenie do prawników jest zbyteczne na chwilę obecną. Znam prawo na tyle, że wiem na czym stoję.

Z punktu widzenia prawa: on nie ma żadnej faktury na siebie, potwierdzającej, że płacił za remont. Ba, w trakcie wymiany dachu nie był nawet tam zameldowany bo coś się ociągali z tym, nie chciało mu się dokumentów wymieniac itd. Nie ma żadnego dowodu, że to faktycznie on wraz z żoną pokrył koszty remontów. Właścicielami domu są rodzice Tż itd.

Z prawnego punktu widzenia sprawa jest jasna. Po przepisie domu na Tż-ta on/oni mogliby nie dostac nawet złotówki.

A przepis ma byc za 1,5 roku, po naszym ślubie, żeby dom był od razu na nas.

No i tu sama sobie odpowiedziałaś Skoro oni nie mają żadnych dowodów na to, że cokolwiek na remont dawali, mogą Ciebie, Twojego Tż i przyszłych teściów w cztery litery cmoknąć. Ich strata, że nie potrafili się z tym zabezpieczyć i np. sporządzić umowy, czy poświadczenia, na podstawie których mogliby ewentualnie w przyszłości czegoś żądać. Za głupotę i niewiedzę czasami trzeba słono płacić. Także jesteście na wygranej pozycji. I nie dajcie się czasami zastraszyć. Bo nawet gdyby szwagrowi nie odwaliło, nie podniósłby ręki na teściów i Twojego Tż, moglibyście jeszcze ewentualnie z dobroci serca i czystego sumienia zastanowić się, jak im się za ten remont "odwdzięczyć". W takiej sytuacji to ja bym na miejscu szanownych teściów spakowała delikwenta i jeszcze poprosiła o kasę za wynajem mieszkania (tego 100 m2, o którym wspominałaś).

Marioza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 18:44   #34
Ivi 1988
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem co to pytanie wnosi do sprawy: to raz.

Dwa, nawet jeśli ktoś zmienia tu na forum nick, to zwykle ma ku temu powód.

Jak mi się zdarzy wiedziec, wychwycic czy podejrzewac, że ktoś mógł nick zmienic, to po protu przemilczam sprawę. Uznaję, że miał jakiś powód. Jak to była wizażanka, którą lubię to piszę PW.

Gratuluję więc taktu. Bez względu na to czy pytanie kierujesz do mnie czy do innej wizażanki. Pokazujesz, że Ci go brak.
Och rany, alez wzielas to pytanie do siebie...

Cytat:
Napisane przez Lisbeth Pokaż wiadomość
Nie ma żadnej "roli kobiety". Jest tylko to, w co sama się pakujesz.
Skoro umie, to niech robi sam.
Ivi 1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 18:45   #35
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FreakChic Pokaż wiadomość
Mnie się widzi, że ten facet ma jakiś problem osobisty, czyli że nie może znieść tego, że Wy wprowadzicie się do "jego" domu.
moja spiskowa teoria dziejów brzmi, że gościu ma jakieś długi albo i hazardzik na sumieniu no taka furia z powietrza się nie bierze, toż to nie jego ojcowizna, żeby tu sceny rodem z "Konrada Wallenroda" odstawiać.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 18:54   #36
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
moja spiskowa teoria dziejów brzmi, że gościu ma jakieś długi albo i hazardzik na sumieniu no taka furia z powietrza się nie bierze, toż to nie jego ojcowizna, żeby tu sceny rodem z "Konrada Wallenroda" odstawiać.
Może coś w tym być, jednak z doświadczenia wiem, że są ludzie, którzy nie popuszczą nawet złotówki, i nie mogą znieść myśli, że ktoś mógłby korzystać z "ich" dorobku. Będą się kłócić, bić, nawet niszczyć kupione przez siebie rzeczy, aby tylko nie dopuścić do tego, albo obrzydzić to innym. Tutaj mi się jawi pies ogrodnika : sam się wyprowadza, ale innym nie da tam po dobroci zamieszkać.
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 19:02   #37
Hultaj
BAN stały

No ciekawy temat, nie powiem. Szwagier raz zachowal sie koszmarnie a Ty sie juz czujesz rozgrzeszona; jak taki burak to nic mu sie nie nalezy. Nalezy sie siostrze polowa majatku po rodzicach, dziadkach, jak juz umra I nie wiem co tu filozofowac, a 80 tys ktore wpakowali w remont to nie tak od razu prezencik dla Was. Twoje haselka, jak to prawnie nic im sie nie nalezy, papierow brak, etc., stawiaja Cie na takiej samej chamskiej poleczce co maz szwagierki, przeciez dobrze wiecie, ze kase w remont wpakowali, a to, ze maja 13tys dochodu na reke to w gruncie rzeczy nie Twoja I Twojego faceta sprawa; pracuja to maja.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 19:06   #38
andzia1989r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ivi 1988 Pokaż wiadomość
Och rany, alez wzielas to pytanie do siebie...

Nie tyle do siebie, co irytuje mnie takie zachowanie na forum.

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość

E... raczej nie
Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
No ciekawy temat, nie powiem. Szwagier raz zachowal sie koszmarnie a Ty sie juz czujesz rozgrzeszona; jak taki burak to nic mu sie nie nalezy. Nalezy sie siostrze polowa majatku po rodzicach, dziadkach, jak juz umra I nie wiem co tu filozofowac, a 80 tys ktore wpakowali w remont to nie tak od razu prezencik dla Was. Twoje haselka, jak to prawnie nic im sie nie nalezy, papierow brak, etc., stawiaja Cie na takiej samej chamskiej poleczce co maz szwagierki, przeciez dobrze wiecie, ze kase w remont wpakowali, a to, ze maja 13tys dochodu na reke to w gruncie rzeczy nie Twoja I Twojego faceta sprawa; pracuja to maja.
Mówię jak jest prawnie, a nie jak zrobię. To różnica. Plus napisałam to dlatego, że wizażanki radziły udac się po poradę do prawnika.

Co do kasy za remont to od początku piszę, że to sprawa OCZYWISTA, że im oddamy.

Co do dziadków: akurat z tej strony się im nie należy czemu już pisałam.

Dylemat dotyczy pozostałej sumy pieniędzy. A raczej tego ile ta kwota miałaby wynosic.

A o do pieniędzy napisałam o tym tylko dlatego, że uważam, że nie mają nam czego zazdrościc. Powodzi im się dobrze i oby tak dalej. Totalnie nic mi do tego.

I tyle.
Było: 83 kg
Jest: 75,5 kg
Będzie: 58 kg
andzia1989r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 19:07   #39
bubus900
Zakorzenienie

Nie wiem, co tu takt ma do rzeczy, a Ty pyskując w taki sposób udowadniasz, że to właśnie Ty go nie masz . Nie widzę powodu, dla którego miałabym pytać się na PW, od dłuższego czasu tak myslalam, a Twoja rekacja tylko na to wskazuje. Takze mozna liczyc na setki bzdurnych wątkow, czekam, aż napiszesz, że podłyszałaś w toalecie, że Cię dziewczyny ze studiów nienawidzą. Ja stąd zjeżdzam.
Jakbym Cię obraziła, zjechała to mogłabyś się zdenerwowac, a tak, ja tylko zapytalam o nick. Niektore dziewczyny same piszą o tym, więc w czym problem? Może nerwosol na noc ? Albo zając się czymś innym?

Edytowane przez bubus900
Czas edycji: 2011-12-12 o 19:09
bubus900 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 19:10   #40
Hultaj
BAN stały

Jesli corka jest taka sama corka jak syn synem to oczywiste, ze ma takie same prawa, co to za faworyzowanie 1 dziecka, bo az wiezy krwi, w takim razie to tym rownym traktowaniu dzieci to pusta gadka.
Stary 2011-12-12, 19:11   #41
Ivi 1988
Zakorzenienie

Andzia- moze ktos byl wielbicielem Twoich postow lub po prostu Cie lubial. Skojarzyl styl Twoich obecnych wypowiedzi z inna osoba (nickiem) i po prostu chcial sie zapytac. Nie trzeba od razu myslec,ze mial zamiar Cie osmieszyc..

Cytat:
Stary 2011-12-12, 19:13   #42
TmargoT
Zakorzenienie

a szwagier sobie może.
ostatnie zdanie ma jego żona,czyli spadkobierczyni.jesli ona przytaknie to będziecie musieli spłacać część ojcowizny.

najlepiej to dom powinie pozostać własnością rodziców,bo i tak spadek po rodzicach dzieli się po równo między dzieci
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 19:13   #43
andzia1989r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ivi 1988 Pokaż wiadomość
Andzia- moze ktos byl wielbicielem Twoich postow lub po prostu Cie lubial. Skojarzyl styl Twoich obecnych wypowiedzi z inna osoba (nickiem) i po prostu chcial sie zapytac. Nie trzeba od razu myslec,ze mial zamiar Cie osmieszyc..
Jak słusznie dzustam zauważyła jak się nick zmienia to z jakiegoś powodu. Więc pytanie na forum jest nietaktem.

I mnie to ani grzeje ani ziębi, ale któryś raz się z czymś takim spotykam i zawsze się zastanawiam co te osoby mają na celu.
Stary 2011-12-12, 19:15   #44
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FreakChic Pokaż wiadomość
Zrozumiałam to wszystko. Dom MIAŁ BYĆ na nich. W tym momencie mąż siostry nie ma nic do tego domu, mają wyprowadzić się do swojego, i jak dla mnie, on nie ma prawa żądać od Was żadnych pieniędzy. Robili remont na własną odpowiedzialność i "na gębę", nie mają żadnych dokumentów że dom należy do nich, że miał należeć, i nie mają prawa żądać pieniędzy za to, że sami wyprowadzają się do swojego domu... Mnie się widzi, że ten facet ma jakiś problem osobisty, czyli że nie może znieść tego, że Wy wprowadzicie się do "jego" domu.
nie zapominając,że każdy remont podnosi stadart mieszkania i jego wartość.
domek bez remontu mógłby zostać wyceniony na mniej,niż po remoncie
Stary 2011-12-12, 19:18   #45
andzia1989r
Zakorzenienie

Cytat:
Jesli corka jest taka sama corka jak syn synem to oczywiste, ze ma takie same prawa, co to za faworyzowanie 1 dziecka, bo az wiezy krwi, w takim razie to tym rownym traktowaniu dzieci to pusta gadka.

A ja powiem tak. W pierwowzorze było tak, że oni zostają my sobie remontujemy i jest ok.

Więc idąc twoim tokiem rozumowania powinniśmy się poczuc pokrzywdzeni i zawołac od nich 300 tys tak?

Tak samo jak ja powinnam się domagac od mojego brata 1/3 wartości domu?

Może w dziwnym świecie żyję... ale nie zawsze tak to działa.

Oni w jakiś sposób wybrali. Mieszkali 10 lat, przez 4 byli na całkowitym utrzymaniu, dziadkowie opiekowali się dwójką ich dzieci, by nie płacili niani, opiekunce itd (nie wyliczam im tego ot rodzice im pomagali jak to rodzice). Wiem, że finansowo w budowie też im pomogli (nie wnikam ile bo to nie moja sprawa). Teraz się wyprowadzają. Na tyle daleko, że niejako obowiązek opieki nad rodzicem spada na nas dwoje. Chcemy im oddac za remont. Ba. Chcieliśmy im oddac ok 170 tys. (a możliwe ze dom nie jest warty już 500 tys, ta wycena była robiona zanim ceny nieruchomości spadły). Czyli więcej niż remont itd.

Może dla Ciebie to mało i pazernośc z naszej strony i wszystko u Ciebie w rodzinie się wylicza co do złotówki. Jeśli tak, no to się po prostu nie zrozumiemy. Bo u mnie w rodzinie np. się bierze i zawsze brało pod uwagę inne względy (chociażby opiekę nad rodzicami).
Stary 2011-12-12, 19:18   #46
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marioza Pokaż wiadomość
No i tu sama sobie odpowiedziałaś Skoro oni nie mają żadnych dowodów na to, że cokolwiek na remont dawali, mogą Ciebie, Twojego Tż i przyszłych teściów w cztery litery cmoknąć. Ich strata, że nie potrafili się z tym zabezpieczyć i np. sporządzić umowy, czy poświadczenia, na podstawie których mogliby ewentualnie w przyszłości czegoś żądać. Za głupotę i niewiedzę czasami trzeba słono płacić. Także jesteście na wygranej pozycji. I nie dajcie się czasami zastraszyć. Bo nawet gdyby szwagrowi nie odwaliło, nie podniósłby ręki na teściów i Twojego Tż, moglibyście jeszcze ewentualnie z dobroci serca i czystego sumienia zastanowić się, jak im się za ten remont "odwdzięczyć". W takiej sytuacji to ja bym na miejscu szanownych teściów spakowała delikwenta i jeszcze poprosiła o kasę za wynajem mieszkania (tego 100 m2, o którym wspominałaś).
i znów nie zapominając,że każdy wkład w remont mozna odliczyć od dochodu na podstawie faktur VAT.uważam,że tacy ludzie mają dokumenty na remont konkretnego domu,gdzie musieli złożyć odpowiednie dokumenty uprawniające ich do odliczenia
Stary 2011-12-12, 19:19   #47
Bananalama
jestę wieszczę

Szwagier Twojego TŻ to jakiś burak! No w głowie mi się nie mieści takie zachowanie. Abstrahując od sprawy podziału majątku, to jakim trzeba być chamem, żeby tak się zachować. Zwłaszcza, że to jego teściowie i na dobrą sprawę nic nie muszą mu dać. Mój szwagier jest podobny i z doświadczenia wiem, że z chamem trzeba prosto, konkretnie i bez ceregieli.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 19:19   #48
bubus900
Zakorzenienie

Cytat:
Jak słusznie dzustam zauważyła jak się nick zmienia to z jakiegoś powodu. Więc pytanie na forum jest nietaktem.

I mnie to ani grzeje ani ziębi, ale któryś raz się z czymś takim spotykam i zawsze się zastanawiam co te osoby mają na celu.
a powod moze byc blachy, bo np koms sie nie podoba swoj obecny? nie zawsze wiaze sie to z wielka sprawą na boga. mi sie swoj nie podoba i wiele razy chcialam go zmienic, ale mi sie po prostu nie chce i nie widzialbym powodu, dla ktorego musialbym sie ukrywac. wyluuzuj dziewczyno, bo sie spinasz naprawde niepotrzebnie.

I racja, ten sam styl pisania, identyczny nick, fakty z zycia tez, mysle, ze niejednej osobie sie to nasunelo i wielkie halo, bo ja sie zapytalam publicznie? nie mialam na celu nikogo osmieszac.
Stary 2011-12-12, 19:19   #49
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
A ja powiem tak. W pierwowzorze było tak, że oni zostają my sobie remontujemy i jest ok.

Więc idąc twoim tokiem rozumowania powinniśmy się poczuc pokrzywdzeni i zawołac od nich 300 tys tak?

Tak samo jak ja powinnam się domagac od mojego brata 1/3 wartości domu?

Może w dziwnym świecie żyję... ale nie zawsze tak to działa.

Oni w jakiś sposób wybrali. Mieszkali 10 lat, przez 4 byli na całkowitym utrzymaniu, dziadkowie opiekowali się dwójką ich dzieci, by nie płacili niani, opiekunce itd (nie wyliczam im tego ot rodzice im pomagali jak to rodzice). Wiem, że finansowo w budowie też im pomogli (nie wnikam ile bo to nie moja sprawa). Teraz się wyprowadzają. Na tyle daleko, że niejako obowiązek opieki nad rodzicem spada na nas dwoje. Chcemy im oddac za remont. Ba. Chcieliśmy im oddac ok 170 tys. (a możliwe ze dom nie jest warty już 500 tys, ta wycena była robiona zanim ceny nieruchomości spadły). Czyli więcej niż remont itd.

Może dla Ciebie to mało i pazernośc z naszej strony i wszystko u Ciebie w rodzinie się wylicza co do złotówki. Jeśli tak, no to się po prostu nie zrozumiemy. Bo u mnie w rodzinie np. się bierze i zawsze brało pod uwagę inne względy (chociażby opiekę nad rodzicami).
ale w twoich postach czuć materializm
Stary 2011-12-12, 19:20   #50
andzia1989r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bubus900 Pokaż wiadomość
Nie wiem, co tu takt ma do rzeczy, a Ty pyskując w taki sposób udowadniasz, że to właśnie Ty go nie masz . Nie widzę powodu, dla którego miałabym pytać się na PW, od dłuższego czasu tak myslalam, a Twoja rekacja tylko na to wskazuje. Takze mozna liczyc na setki bzdurnych wątkow, czekam, aż napiszesz, że podłyszałaś w toalecie, że Cię dziewczyny ze studiów nienawidzą. Ja stąd zjeżdzam.
Jakbym Cię obraziła, zjechała to mogłabyś się zdenerwowac, a tak, ja tylko zapytalam o nick. Niektore dziewczyny same piszą o tym, więc w czym problem? Może nerwosol na noc ? Albo zając się czymś innym?

Nie napyskowałam Ci. Napisałam po prostu, że to nietaktowne pytanie w stosunku do jakiejkolwiek wizażanki. Bo jeśli jakaś zmieniła nick, to miała powód.

Pyskówkę urządziłaś teraz ty. Ja w niej nie zamierzam brac udziału.
Stary 2011-12-12, 19:22   #51
Ivi 1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bubus900 Pokaż wiadomość
. mi sie swoj nie podoba i wiele razy chcialam go zmienic, ale mi sie po prostu nie chce i nie widzialbym powodu, dla ktorego musialbym sie ukrywac.
Mi sie moj juz teeez dawno znudzil Zaluje,ze wklepalam swoj rocznik Wszyscy o mnie wszystko teraz wiedza

Cytat:
Stary 2011-12-12, 19:22   #52
Hultaj
BAN stały

Ja tam jestem lekko zdziwiona, ze tesciowie lekka reka zamierzaja zapisac Wam notarialnie dom zaraz po slubie, wiedzac dobrze, ze syn ma jeszcze schede po dziadkach I ogolnie jak sama podkreslasz nie przeszkadza im przyczynianie sie do sytuacji, ze dla corki prawnie nic, I jeszcze ze swiadomoscia, ze corka z zieciem remont zrobili, faktycznie, jak dla mnie obraz kochajacych jednakowo dzieci rodzicow.
Stary 2011-12-12, 19:23   #53
andzia1989r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
ale w twoich postach czuć materializm

No cóż. Jeśli takie masz wrażenie to nic na to nie poradzę.

Natomiast ja ani się za materialistkę nie uważam, ani raczej nią nie jestem.

Gdybym nią była to miałabym go gdzieś i nie zapłaciła im ani złotówki.
A praktycznie ani przez moment nie brałam takiego rozwiązania pod uwagę. Bo może prawnie byłoby ok, ale na pewno nie byłoby uczciwie i paskudnie bym się z tym czuła.
Stary 2011-12-12, 19:25   #54
Layla79
Zakorzenienie

abstrahując narazie od prawnych aspektów, to ja widzę, że tu było wszystko zrobione na gębę i tak też powinno zostać załatwione. żeby było uczciwie.

facet dał kasę na remont domu - niebagatelne 80 tys. zł. i zrobił to na gębę, żeby wszystkim i jego rodzinie dobrze się żyło. potem pojawia się syn, czyli Twój tż i wymyśla, że on zajmie ich górę, czyli niejako wykorzysta cały wkład, jaki oni włożyli. oczywiście szwagier się wkurzył jak siemasz wiktor, bo nie dość że włożył kasę na gębę, to teraz już PRAWNIE chcą go tej kasy pozbawić. patrzy tak: przyszedł syn cwaniak i myśli, że moją krwawicę wykorzysta. i zlękł się koleś, a skoro tak gwałtownie zareagował, to znaczy, że takie myśli krążyły mu w głowie od dawna i się tego bał. bał się, że któregoś dnia, ktoś prawnie go wycwaniaczy. a to że wypił dodatkowo podgrzało atmosferę. oczywiście nie ma co wybielac szwagra, ale włożył kupę kasy i miał prawo się wkurzyć. może się wkurzył za mocno, bo może nie powinien tyle wypić.
oczywiście potępiam przemoc fizyczną, natomiast szwagier miał prawo się wkurzyć.
aspekty prawne moim zdaniem w tej sytuacji nie są istotne. bo owszem można faceta wszystkiego pozbawić, ale doprowadzi to do rozbicia rodziny i będzie podłe i nieuczciwe.

uważam, że jeżeli oni chcą się wyprowadzić i budować swój dom, to jak najbardziej należy im się przynajmniej zwrot ich wkładu, a dalej rodzice powinni zapisać pół domu na Twojego tż-ta, pół domu na córkę. podejrzewam, że muszą tu na kogoś zapisać, bo ich nie stać na remonty, a każdy chce wiedzieć na czym stoi. jeżeli nie przepisywać po połowie, to istotnie powinniście ich spłacić, czyli oddać połowę wartości domu. albo iść zupełnie na swoje i nic nie oddawać. tylko jak już zostało wspomniane, rodzice potrzebują pomocy i jeżeli ktoś ma kasę wsadzić, to napewno będzie chciał przepisania choćby części domu na siebie.
ja nie dziwię się, że oni chcą spłaty.
albo zwrot kosztów 80 tys. plus zapis połowa na córkę.
albo zwrot wartości połowy domu plus 80 tys. bez żadnych zapisów.
a jeżeli Wam to nie pasuje, to powinniście sobie znaleźć inne lokum.
nigdy nie zrozumiem tej roszczeniowej postawy, zabrać komuś coś co zbudował, wsadzić do wariatkowa i obrazić się, bo chciał dostać swoje.
miał prawo się wkurzyć.
Layla79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 19:26   #55
Hultaj
BAN stały

No tak, zajmowanie sie tesciami, po 1sze to tez jest do uregulowania, po 2gie nie zapominaj, ze jak sie mieszka z rodzicami, to oni tez nierzadko maja swoje emerytury.
Stary 2011-12-12, 19:28   #56
Marioza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
i znów nie zapominając,że każdy wkład w remont mozna odliczyć od dochodu na podstawie faktur VAT.uważam,że tacy ludzie mają dokumenty na remont konkretnego domu,gdzie musieli złożyć odpowiednie dokumenty uprawniające ich do odliczenia

Być może, ale ja zrozumiałam z postów autorki, że takowych dokumentów nie posiadają... W takiej sytuacji nie mają żadnych podstaw do roszczeń. To tak tylko mi się nasunęło a`propos innej sytuacji, którą miałam okazję doświadczyć, a po której nawet na śmieszne sumy, jeżeli tylko dokładam się do czegoś lub płacę coś komuś za coś - sporządzam umowy, poświadczenia itp. Raz się dałam podpuścić. Nauka bezcenna. W tej sytuacji dużo zależy od dobrej woli i faktycznego stanu. Sytuacja nie do pozazdroszczenia.

Marioza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 19:28   #57
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marioza Pokaż wiadomość
No i tu sama sobie odpowiedziałaś Skoro oni nie mają żadnych dowodów na to, że cokolwiek na remont dawali, mogą Ciebie, Twojego Tż i przyszłych teściów w cztery litery cmoknąć. Ich strata, że nie potrafili się z tym zabezpieczyć i np. sporządzić umowy, czy poświadczenia, na podstawie których mogliby ewentualnie w przyszłości czegoś żądać. Za głupotę i niewiedzę czasami trzeba słono płacić. Także jesteście na wygranej pozycji.
chyba sobie żartujesz? To,ze ludzie sie nie zabezpieczyli przed RODZINĄ ma oznaczać,ze trzeba to wykorzystać? ŻAL.

Co do tematu.

Pieniądze za remont należałoby zwrócić co do reszty....mhm zapewne siostra miala otrzymać dom w zamian za opiekę nad rodzicami, więc skoro się wymiksowala to nie nalezy jej sie całość (nie chodzi mi o status prawny, a o morale, gdy się dziecku coś obiecuje)

Natomiast ja bym jej (nie jej mężowi) coś odpaliła z majątku rodziców (na pewno nie 200 tyś) tak ze zwykłej przyzwoitości.

Swoją drogą żali mi rodziców tż-ta, jeszcze nad grobem nie stoją a juz szarpaniny....
Powiedziałabym szwagrowi,zęby zajął myśli majątkiem po swoich rodzicach....a od domu odsmerfowal
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 19:29   #58
andzia1989r
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tam jestem lekko zdziwiona, ze tesciowie lekka reka zamierzaja zapisac Wam notarialnie dom zaraz po slubie, wiedzac dobrze, ze syn ma jeszcze schede po dziadkach I ogolnie jak sama podkreslasz nie przeszkadza im przyczynianie sie do sytuacji, ze dla corki prawnie nic, I jeszcze ze swiadomoscia, ze corka z zieciem remont zrobili, faktycznie, jak dla mnie obraz kochajacych jednakowo dzieci rodzicow.
Ehh... To też nie jest tak. Przecież wiadomo, że wszystko musi miec swoją kolejnośc, a zapisy w umowie notarialnej można zrobic różne.

Mogłabym to w sumie rozbierac na czynniki pierwsze i tłumaczyc, ale raczej nie ma to sensu. Jak ktoś ma zakwalifikował jako pazerną materialistkę to czego bym nie napisała zdania nie zmieni, a tłumaczenie w szczegółach całej sytuacji uzna za "przyznanie się do winy bo winny się tłumaczy".

Więc daruję sobie. Kto ma mnie za materialistkę trudno. Wszystkim się nie dogodzi a zdania ludzie mają różne.
Stary 2011-12-12, 19:32   #59
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
No cóż. Jeśli takie masz wrażenie to nic na to nie poradzę.

Natomiast ja ani się za materialistkę nie uważam, ani raczej nią nie jestem.

Gdybym nią była to miałabym go gdzieś i nie zapłaciła im ani złotówki.
A praktycznie ani przez moment nie brałam takiego rozwiązania pod uwagę. Bo może prawnie byłoby ok, ale na pewno nie byłoby uczciwie i paskudnie bym się z tym czuła.
i słusznie, bo tak się nie robi
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 19:33   #60
Layla79
Zakorzenienie

Cytat:
Z punktu widzenia prawa: on nie ma żadnej faktury na siebie, potwierdzającej, że płacił za remont. Nie ma żadnego dowodu, że to faktycznie on wraz z żoną pokrył koszty remontów. Właścicielami domu są rodzice Tż itd.

Z prawnego punktu widzenia sprawa jest jasna. Po przepisie domu na Tż-ta on/oni mogliby nie dostac nawet złotówki.

A przepis ma byc za 1,5 roku, po naszym ślubie, żeby dom był od razu na nas.
jesteś bardzo wyrachowana.
wycyckać córkę, żeby dom był dla nas. potem są takie rozbite rodziny, gdzie bracia i siostry ze sobą nie rozmawiają, bo poszło o kasę. owszem, prawnie możecie ich wykosić, ale moralnie to wyrachowani jesteście Wy, nie szwagier.
Layla79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości