agresja ludzi w związku z psem - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-16, 11:27   #31
Merys
Zakorzenienie

Dot.: agresja ludzi w związku z psem

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
tłumaczy jedynie podstawę jego interwencji. chamstwa nic nie tłumaczy. z jakiś miesiąc temu, w moim mieście była podobna sytuacja. ludzie zgłosili do zkm'u i prasy. facet dostał oficjalną naganę i na razie jest grzeczny, aż do przesady momentami. także można z tym wygrać.
Tak, ja wychodzę z założenia, że teraz trzeba wszystko nagrywać i zgłaszać tam gdzie trzeba.
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-16, 11:38   #32
andere
Zadomowienie

Pierwszy raz na widok mojego nowego psa to było: 'Oooo, nowy pies? A to nie morderca? Tak! To ta rasa zabójców!'. Do tej pory jak widzą ją, to mówią taka ładna i śliczna, no ale ta rasa taka zła i pies też jest be. Mimo, że jest tak obleśnie przyjaźnie nastawiona, kocha wszystkich ludzi i zwierzęta dookoła, sika z radości jak ją ktoś pogłaszcze albo wejdzie do nas do domu. Nawet koty ją potrafią pogonić
Swego czasu też miałam przeżycia jak sąsiedzi się awanturowali o psa, o koty, o królika Nawet dawali 'dobre' rady, czyli 'otruj pani to wszystko', 'wywieźć i wyrzucić'... Nie wspomnę o kopaniu, rzucaniu kamieniami, przeganianiu. Kiedyś nie chcieli wpuścić mojej koleżanki do klatki, która szła mnie odwiedzić, bo miała ze sobą pekińczyka
Ale to kilka takich ludzi w bloku, reszta zwyczajnie ma wyje*ane co kto ma.
Najgorzej, że kot przeszkadzał jak biegał po trawie, ale rozwrzeszczane matki z dziećmi, które rozkładają sobie przed blokiem baseniki dmuchane, milion zabawek, krzyczą aż łapią chrypę to już żaden problem. I nikt się nie przejmuje tym, że nie da się przejść

Maleńka
andere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-16, 14:54   #33
lunatique
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
takie są przepisy. pies musi mieć kaganiec jeżeli jedzie komunikacją miejską. inne zwierzaki w transporterach. jakby kierowca miał kontrolę, albo nie daj Bogusław, coś by ta psina zrobiła, to facet mógłby stracić pracę (ten przepis nie dotyczy psów przewodników).
A propos psów przewodników właśnie. Jakiś czas temu dość głośny był przypadek nie wpuszczenia do restauracji niewidomego z takim psem . Facet zamówił stolik, chciał się tego wieczora oświadczyć swojej dziewczynie. Pracownicy nie zgodzili się jednak żeby wszedł z psem przewodnikiem. A facet z kolei nie chciał zostawiać przed restauracją psa którego wyszkolenie kosztuje i to niemało. No i z restauracji ostatecznie wyszedł. Razem z niedoszłą narzeczoną i psem...

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ----------

Cytat:
Napisane przez strzalka44 Pokaż wiadomość
Też tak myślę Z doświadczenia wiem, że osoby które faktycznie boją się psów potrafią grzecznie i kulturalnie poprosić o to żeby psu np. założyć kaganiec itd.
Kiedyś miałam taką sytuację. Wsiadłam do windy z psem, za mną weszła sąsiadka. Stała równo ze ścianą i widać było że nie jest zbyt pewna siebie ale nie robiła żadnej afery, w ogóle nic nie powiedziała. A moje psisko? Spojrzało jej głęboko w oczy, po czym... elegancko przed nią usiadło, dało się pogłaskać. Kobitkę rozbroił totalnie Od tamtej pory jak się mijamy na klatce to zawsze się do niego uśmiecha, a jak pies jest na balkonie to ta sąsiadka z nim gada... Widać można. Ku pokrzepieniu serc przytaczam
Stary 2011-12-16, 15:56   #34
Moja_Kravica
Raczkowanie

uwielbiam psy, ale obcych się boję - zarówno małych jak i dużych. Niestety pod moim blokiem biega tego masa - właściciel się nie przejmuje, bo po co miałby się pocić i z psem na smyczy ganiać kiedy lepiej postać z boku, a że ja przechodząc obok oblewam się zimnym potem to już nikogo nie interesuje... podobnie z puszczeniem psa luzem w parku. skoro ktoś się decyduje na psa, to niech wcześniej ogarnie miejsca, gdzie pies będzie mógł się wybiegać i wyszaleć z dala od ludzi i innych zwierząt.

co do windy - ostatnio wsiadła ze mną pani z czymś na kształt westa (małe, białe słodkie...) i ni z tego ni z owego pies zaczął się łasić i chwycił mnie za nogawkę. fajne to nie było. czy to taki problem założyć psu kaganiec do windy albo poczekać na następną. nie każdy musi uwielbiać obce psy... szkoda, że większość właścicieli ma gdzieś, że ktoś może się bać ich pupilka

Bolje da šešir nemam,
pod njime đavo drema,
sneva i izvoljeva
- đavo mi je kriv...

Moja_Kravica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-19, 10:51   #35
karolynka90
Zakorzenienie

Uważam, że w windzie powinnaś zakładać psu kaganiec, skoro sąsiedzi się boją.
Co to za problem?
Stary 2011-12-22, 01:30   #36
harry280111
Przyczajenie

Witam.Również jestem zapsiona,mieszkałam również w budynku z windą.I uważam-jak wiekszośc tu chyba-że pies nie umrze od nalożenia kagańca w windzie...To,że ja kocham swego psa nie oznacza-że kochac czy nawet tolerowac maja go osoby postronne.Nie dajmy się zwariować.Tak naprawdę to "głupi" własciciele psów robią tym normalnym niepochlebną opinię.
Poza tym-mieszkasz w bloku...sprawdź przepisy społdzielni mieszkaniowej-albo zapytaj w zarządzie..ale na 98% jestem pewna,że pies MUSI mieć kaganiec-czy to w windzie czy na klatce schodowej.Zwłaszcza,jesli nie jest rozmiaru xxs.
harry280111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-22, 16:04   #37
lunatique
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez harry280111 Pokaż wiadomość
Witam.Również jestem zapsiona,mieszkałam również w budynku z windą.I uważam-jak wiekszośc tu chyba-że pies nie umrze od nalożenia kagańca w windzie...To,że ja kocham swego psa nie oznacza-że kochac czy nawet tolerowac maja go osoby postronne.Nie dajmy się zwariować.Tak naprawdę to "głupi" własciciele psów robią tym normalnym niepochlebną opinię.
Poza tym-mieszkasz w bloku...sprawdź przepisy społdzielni mieszkaniowej-albo zapytaj w zarządzie..ale na 98% jestem pewna,że pies MUSI mieć kaganiec-czy to w windzie czy na klatce schodowej.Zwłaszcza,jesli nie jest rozmiaru xxs.
Pytałam strażników miejskich (w końcu kto jak nie oni ma znać prawo) i stwierdzili że pies ma mieć albo smycz albo kaganiec. Smycz I kaganiec dotyczą tylko psów z ras uznanych za groźne, mój z takiej nie jest. I błagam dziewczyny odczepcie się już od tej nieszczęsnej windy, wychodzenie z psem nie ogranicza się tylko do niej
Stary 2011-12-22, 17:57   #38
harry280111
Przyczajenie

Błagam-niepowołuj się na liste psów agresywnych.Mam amstaffa-i co?jako dorosły nie musi mieć kagańca?Nie-bo nie jest na tej durnej liście.co nie zmienia faktu,ze mając dużego psa-nie widzę problemu,żeby przeszedł w kagańcu przez miejsca gdzie są ludzie-i sciągnąć kaganiec w miejscu odosobnionym.Bo nie sądzę,żebyś nie miała miejsc,gdzie idziesz psa "wybiegać"(siłą rzeczy-bez smyczy....).Nie każdy musi pałać miłością do obcych psów.
Dla świętego spokoju przeprowadziłabym wielkopsa przez osiedle w kagańcu..a jak ktoś nadal by się czepiał-roześmiałabym się w twarz z czystym sumieniem...
A ta "lista agresorów" to totalna bzdura.
Rozumiem-kochamy swoje psy,chcemy dla nich jak najlepiej..ale żyjemy między ludźmi...kompromisy,kocha ni,kompromisy(a kaganiec nie zabije psa)

Edytowane przez harry280111
Czas edycji: 2011-12-22 o 17:59
harry280111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-22, 21:56   #39
lunatique
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez harry280111 Pokaż wiadomość
Błagam-niepowołuj się na liste psów agresywnych.Mam amstaffa-i co?jako dorosły nie musi mieć kagańca?Nie-bo nie jest na tej durnej liście.co nie zmienia faktu,ze mając dużego psa-nie widzę problemu,żeby przeszedł w kagańcu przez miejsca gdzie są ludzie-i sciągnąć kaganiec w miejscu odosobnionym.Bo nie sądzę,żebyś nie miała miejsc,gdzie idziesz psa "wybiegać"(siłą rzeczy-bez smyczy....).Nie każdy musi pałać miłością do obcych psów.
Dla świętego spokoju przeprowadziłabym wielkopsa przez osiedle w kagańcu..a jak ktoś nadal by się czepiał-roześmiałabym się w twarz z czystym sumieniem...
A ta "lista agresorów" to totalna bzdura.
Rozumiem-kochamy swoje psy,chcemy dla nich jak najlepiej..ale żyjemy między ludźmi...kompromisy,kocha ni,kompromisy(a kaganiec nie zabije psa)
Napisałam to co powiedział mi strażnik miejski.
poza tym niektórym moim sąsiadom przeszkadza że pies chodzi na smyczy bez kagańca nawet jak widzą go tylko z okna... To po prostu tacy ludzie...
Stary 2011-12-30, 01:47   #40
_Juliette_
Wtajemniczenie

Szczerze mówiąc, ja naprawdę kocham psy, ale nie czuję się komfortowo w towarzystwie sporego psa w windzie, w której jest naprawdę mało miejsca. I byłabym wdzięczna właścicielowi tegoż, gdyby trzymał go na smyczy i założył mu kaganiec. Są ludzie, którzy się boją, którzy nie lubią psów może nawet wcale, którzy mają jakieś tam złe wspomnienia związane z dużymi rasami, może po prostu chcą czuć się bezpiecznie- trzeba ich zrozumieć, nie popadajmy w skrajności, że "ja wiem, że on nie gryzie, to niech osoba z którą jadę windą uwierzy mi na słowo".
Zwłaszcza, że kilka razy miałam taką sytuację, że "on nie gryzie, nie gryzie", a taki olbrzym zaczepiał mnie, skakał na mnie, koniecznie chciał mnie obwąchiwać, bo poczuł, że mam w domu kota etc. I co z tego, że mnie nie ugryzł, czy nie zeżarł- każdy powinien kontrolować swojego psa i nie ryzykować bezpieczeństwa innych. Nie mówię, że wszystkie psy takie są, ale należy zrozumieć, że to, że my swojego pupila kochamy, nie sprawi, że inni ludzie też go pokochają, czy zaufają mu.
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-30, 10:22   #41
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

A ja Was proszę o poradę.

Kiedy moja mama wychodziła wczoraj na spacer z naszą sędziwą buldożką, zaczęła się ona obwąchiwać z jamnikiem z naprzeciwka. W pewnym momencie właściciel jamnika kopnął naszego psa i odszedł. Mama oczywiście wyzywała coś na niego, ale ja się zastanawiam - co można w takiej sytuacji zrobić? Czy takiego gada może spotkać jakaś kara? Dodam, że psina boi się teraz wychodzić, jest markotna i ignoruje mamę
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-30, 10:53   #42
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
A ja Was proszę o poradę.

Kiedy moja mama wychodziła wczoraj na spacer z naszą sędziwą buldożką, zaczęła się ona obwąchiwać z jamnikiem z naprzeciwka. W pewnym momencie właściciel jamnika kopnął naszego psa i odszedł. Mama oczywiście wyzywała coś na niego, ale ja się zastanawiam - co można w takiej sytuacji zrobić? Czy takiego gada może spotkać jakaś kara? Dodam, że psina boi się teraz wychodzić, jest markotna i ignoruje mamę
Rany!
Skontaktowałabym się z jakimś pogotowiem dla zwierząt, tak spytała.
Nie zostawiłabym tego.
Stary 2011-12-30, 11:08   #43
Merys
Zakorzenienie

Bez dowodów, świadków nic nie zrobisz.
Stary 2011-12-30, 11:40   #44
lunatique
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Merys Pokaż wiadomość
Bez dowodów, świadków nic nie zrobisz.
Kurcze, niby tak. Ale z drugiej strony tacy debile nie mogą być bezkarni tylko dlatego że nikt akurat nie przechodzi i nie może potem zaświadczyć.
Zadzwoniłabym do straży miejskiej, do straży dla zwierząt może by coś poradzili?
Stary 2011-12-30, 11:58   #45
Merys
Zakorzenienie

Niestety tak jest, tak samo jak facet znęca się nad zwierzęciem, a nie ma on śladów bicia i żadnych dowodów w postaci nagrania, zdjęcia, to nie odbiorą psiaka, a typ będzie bezkarny.
Można zadzwonić może przyjadą i facet się przestraszy, on może też wymyślić bajeczkę, że bronił swojego psa, bo tamten próbował go zaatakować.
Stary 2011-12-30, 12:39   #46
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Spoko, ja tylko trochę poczekam. Niech no tylko zobaczę, że ten debil znowu zamyka jamnika na cały dzień na balkonie. Wypuszczają go o 5 rano, a ten szczeka na wszystko co się rusza - gałęzie drzew, samochody, dzieci. I tak przez caaaały dzień. Muszę się temu kiedyś bardziej przyjrzeć, bo jak się okaże, że ten zwierzak ani na chwilę nie jest wpuszczany do domu albo wypuszczany na dwór, coś się z tym zrobi.
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-30, 12:41   #47
lunatique
Rozeznanie

Cytat:
Można zadzwonić może przyjadą i facet się przestraszy, on może też wymyślić bajeczkę, że bronił swojego psa, bo tamten próbował go zaatakować.
Kto uwierzy że taka starowinka miała siłę i ochotę atakować jakiegokolwiek psa. Poza tym, czy to że jeden pies jest mniejszy od drugiego automatycznie musi oznaczać że ten większy jest agresorem a ten mniejszy zawsze ofiarą ...
Stary 2011-12-30, 12:52   #48
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lunatique Pokaż wiadomość
Kto uwierzy że taka starowinka miała siłę i ochotę atakować jakiegokolwiek psa. Poza tym, czy to że jeden pies jest mniejszy od drugiego automatycznie musi oznaczać że ten większy jest agresorem a ten mniejszy zawsze ofiarą ...
A kto uwierzy, że on kopnął jej psa bez powodu? Jej słowo vs jego. I tak koło się zatacza.
Stary 2011-12-30, 12:55   #49
lunatique
Rozeznanie

Cytat:
A kto uwierzy, że on kopnął jej psa bez powodu? Jej słowo vs jego. I tak koło się zatacza.
Znając ludzi (i wiedząc jak podli potrafią być) prędzej uwierzyłabym w to drugie. No tak, ale to ja...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości