młody wiek, ciąża - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-28, 10:21   #31
lemoorka
Zakorzenienie

Dot.: młody wiek, ciąża

Cytat:
Napisane przez dzasminka Pokaż wiadomość
Poważnie?

Z mojej perspektywy (23 lata) nie wyobrażam sobie mieć dziecka przed 30stką..
Tez tak mowiłam..

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Mój tata kończył będzie 50 lat, ale wcale mu się nie spieszy do wnuków. Gdyby je miał - byłby przeszczęśliwy i byłby najlepszym dziadkiem pod słońcem, ale dla mnie on jak już pisałam jest młodym facetem. Bardzo często wychodzi ze znajomymi, prowadzi aktywne życie towarzyskie, odnosi jakieś tam sukcesy w pracy, jest tam szanowany, podróżuje i jak dla mnie to on ma jeszcze kupę czasu, żeby zostać dziadkiem. Ja zresztą nie wyobrażam sobie na dzień dzisiejszy macierzyństwa w ciągu najbliższych 5 lat, a raczej na pewno przed 30-stką.

Moim zdaniem wiek nie jest najważniejszy w kontaktach z rodzicami. Można mnożyć przykłady, ale ja w żadną regułę nie wierzę. Nie chciałabym, żeby moja mama urodziła mnie mając 20 lat, ja dziecko mając 20, i żeby moja mama była 40-letnią babcią Ale niektórym to oczywiście pasuje. Dla mnie moja mama mając lat 50 tak samo jest jeszcze młodą babką i sama o wnukach nadal nie myśli, bo uważa, że ma mnóstwo czasu - i mnóstwo czasu mam na dzieci ja.
Gdy mi ktoś tak mówi, twierdze,żeby lepiej uważal co mówi w tych czasach

Moja mama została babcia w wieku 51 lat i mimo,z enie czuje sie jak babcia ciapcia to potrafi robic na drutac, piec ciasta, szyc, a z wozkiem wychodzi w jeansach i polarze,ze zostala wzieta za matke.

Za to druga babcia 65 lat i tylko madruje jakie ma dziecko byc, jakie dawniej były a zero obycia z dzieckiem nawet do niego nie umie mowic, a wychowała 3....I zawsze mowi, bo w teorii..a moja matka mowi, najwazniejsze zeby zdrowe było i wesołe
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-28, 11:34   #32
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Napisane przez cluue Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny. Od dłuższego czasu czytam wszystkie wasze wpisy i w końcu postanowiłam założyć swoje konto i zgłosić się do was po pomoc, poradę. W marcu będę miała 19 lat, w poniedziałek u ginekologa dowiedziałam się, że jestem w ciąży (7tc). Chłopak podchodzi do tego pozytywnie, pociesza mnie, powtarza, że sobie poradzimy, że nie ma większego szczęścia niż własne dziecko i w ogóle. Ja też jakoś strasznie załamana z tego powodu nie jestem martwie się tylko tym, że po porodzie zostanie mi jeszcze 8 miesięcy szkoły (bo w kwietniu matura) jestemw technikum 4-letnim. Boję się, że nie podołam macierzyństwu i szkole. No nie wiem... mam mnóstwo wątpliwości, pełno pytań w głowie i narazie zero odpowiedzi.

Jedno jest pewne, dziecko będę kochać mimo wszystko, będzie moim priorytetem. Mój chłopak ma 23 lata, ma pracę, zarabia 1700 zł ... myślicie, że damy rade się z tego utrzymać z dzieckiem ? O mieszkanie, nie musimy się martwić bo zamieszkamy z moją babcią w 4 pokojowym mieszkaniu które i tak jest zapisane na mnie i wiadomo, rodzice napewno nam trochę pomogą od czasu do czasu pieluchy kupią, mleko itp.

Trzeba się w końcu przełamać i powiadomić rodziców, że zostaną dziadkami ... pewnie będzie im ciężko do tego przywyknąć, bo jestem najmłodsza z rodzeństwa i zawsze byłam dla nich ukochaną córeczką.

Boję się tego wszystkiego.
Cytat:
Napisane przez cluue Pokaż wiadomość
Będziemy mieć ten plus, że nie będziemy musieli płacić za mieszkanie ani za rachunki dopóki nie będziemy mieć dwóch wypłat. Od maja zacznę szukać pracy może jakoś się uda coś znaleźć. Dręczy mnie też pytanie czy jeśli urodze i po krótkim czasie (ok miesiąca ) wrócę do szkoły czy to nie bedzie miało jakiegoś niekorzystnego wpływu na dziecko ? Wiadomo, dobrze jak matka jest przy dziecku jak najdłużej ... ale ja tej możliwości nie będę miała.
Po pierwsze - gratuluję - dziecko to ogromne szczęście, tyle kobiet o nie walczy, a Ty jesteś szczęściarą! Po drugie - fakt - jesteś młoda, ale radę sobie na pewno dasz, jeśli twój chłopak jest odpowiedzialny, zrobi wszystko by was utrzymać, to radę sobie dacie....ale za 1700 zł na 3 osoby no nie wiem wiesz, my z mężem pracujemy oboje, zarabiamy dość dobrze, mieszkamy z teściami, nie płacimy absolutnie za nic, utrzymujemy tylko dziecko i tyle co wydajemy - to na siebie, na nasze zachcianki; ale wydając na dziecko - wydajemy sporo, no moze teraz mniej, ale w pierwszym roku życia: pieluchy, mleko (było podejrzenie alergii więc przez 8 mcy pił mleko H.A. - sporo droższe od normalnego), kosmetyki, ubranka, buty, szczepienia - na bank przekraczaliśmy tę kwotę, którą Ty podałaś no ale, tak jak już Ci ktoś napisał - karm piersią - zaoszczędzisz dużo, nam za samo mleko miesięcznie około 450 zł wychodziło.... z drugiej strony jak od razu wrócisz do szkoły, to karmić będzie Ci trudno, więc mleko musisz wziąć pod uwagę ale skoro rodzice Twoi i babcia wam pomogą - mając takie wsparcie dacie radę! Zawsze można kupować tańsze ubranka, czy kosmetyki, pieluchy, chusteczki
Mimo przeszkód jakie na pewno napotkacie, życzę Wam wytrwałości i siły i oczywiście zdrowego bobaska

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-28, 12:57   #33
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
Tez tak mowiłam..

Gdy mi ktoś tak mówi, twierdze,żeby lepiej uważal co mówi w tych czasach

Moja mama została babcia w wieku 51 lat i mimo,z enie czuje sie jak babcia ciapcia to potrafi robic na drutac, piec ciasta, szyc, a z wozkiem wychodzi w jeansach i polarze,ze zostala wzieta za matke.

Za to druga babcia 65 lat i tylko madruje jakie ma dziecko byc, jakie dawniej były a zero obycia z dzieckiem nawet do niego nie umie mowic, a wychowała 3....I zawsze mowi, bo w teorii..a moja matka mowi, najwazniejsze zeby zdrowe było i wesołe
Jak mówię nie ma reguły. Mam 22 lata i dziecka w ciągu najbliższych 5 lat nie będę miała (chyba, że wpadka, ale mam nadzieję jej uniknąć), bo mam na te lata plany, które chcę zrealizować i które dziecka nie uwzględniają. Uważam, że przyjdzie na nie czas właśnie ok. 30-stki.

A co do wieku babć to jak już pisałam nie ma reguły. Moja babcia została babcią mając 50 lat, a opowiadała mojej mamie niestworzone historie i ją straszyła, że będę niepełnosprawna. Druga została babcią mając lat 62 i była kochana. Można mnożyć takie przykłady. Ja jednak nie chciałabym mojej mamy uczynić 40-letnią babcią, bo i sama byłabym na to za młoda, a i moja mama jeszcze ma czas, żeby cieszyć się z sukcesów dzieci. Na szczęście z wnuków przyjdzie czas
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-28, 13:23   #34
lawendax
Zadomowienie

GG do lawendax
Smile Dot.: młody wiek, ciąża

Cytat:
J.......... Ja jednak nie chciałabym mojej mamy uczynić 40-letnią babcią, bo i sama byłabym na to za młoda, a i moja mama jeszcze ma czas, żeby cieszyć się z sukcesów dzieci. Na szczęście z wnuków przyjdzie czas
a ja bym chciała...
lawendax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-28, 13:32   #35
201611241302
Konto usunięte

Cytat:
Tez tak mowiłam..

A kiedy zmieniłaś pogląd?Już po urodzeniu ?
Tak z ciekawości pytam
201611241302 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-28, 13:38   #36
lawendax
Zadomowienie

GG do lawendax

Cytat:
Poważnie?

Z mojej perspektywy (23 lata) nie wyobrażam sobie mieć dziecka przed 30stką..
po 40-stce zmienisz zdanie
Stary 2011-12-28, 13:42   #37
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
A kiedy zmieniłaś pogląd?Już po urodzeniu ?
Tak z ciekawości pytam
Nie.

Jak wyszły problemy ze zdrowiem i szybka diagnoza lekarza,ze musze zajsc w ciaze, bo bedzie za poźno, a własciwie juz jest.

Udało sie, ale nie bede pisac, ile kosztowało nerwow i pieniedzy. Nie zycze nikomu.

Cytat:
Napisane przez lawendax Pokaż wiadomość
Przepraszam,ze moze uraze "swiadome mamy" po 40, ale ja widze roznice nawet w zachowaniu . Im pozniej tym bardziej te mamy sa strachliwe i uwazaja,ze cud natury urodzily.
Na studiach moja kolezanka miałą dziecko w akademiku i pod koniec studiow powiedziala,ze lepiej sie zdarzyc nie mogło
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-28, 13:54   #38
201611241302
Konto usunięte

Cytat:
Nie wiem kiedy będę miała dziecko i czy wogóle, niczego nie zakladam. Teraz mam taki pogląd bo nie wiem jaką będziemy mieć sytuacje finansową. Ale 30 to nie wydaję mi się jakoś późno
Cytat:
Nie.

Jak wyszły problemy ze zdrowiem i szybka diagnoza lekarza,ze musze zajsc w ciaze, bo bedzie za poźno, a własciwie juz jest.

Udało sie, ale nie bede pisac, ile kosztowało nerwow i pieniedzy. Nie zycze nikomu.
Dobrze, że się udało

Edytowane przez 201611241302
Czas edycji: 2011-12-28 o 13:56
Stary 2011-12-28, 14:01   #39
lawendax
Zadomowienie

GG do lawendax

Cytat:
Nie wiem kiedy będę miała dziecko i czy wogóle, niczego nie zakladam. Teraz mam taki pogląd bo nie wiem jaką będziemy mieć sytuacje finansową. Ale 30 to nie wydaję mi się jakoś późno
........
ja rodziłam jak miałam 31 i wówczas tez nie wydawało mi się to późno,
ale teraz mam prawie 40 i zal, ze moje dziecko mogłoby mieć już 14 lat, a ma dopiero 9
bo gdybym wszystkie urodziła o 5 lat wcześniej to może skosiłabym się jeszcze na dziewczynkę ale czuje się już za stara na ciążę i fizycznie i psychicznie

Edytowane przez lawendax
Czas edycji: 2011-12-28 o 14:03
Stary 2011-12-28, 14:44   #40
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

cluue a na kiedy masz termin??

Ja mam 23lata (w marcu 24) i obecnie jestem w ciąży koniec 6miesiąca, termin mam na kwiecień i też nie jest łatwo mieszkamy u moich rodziców, mamy jeden pokój, ja nie pracuje tylko tż a wiadomo wydatki są bo i dokładamy się do rachunków, i lekarze, leki, recepty i inne pierdoły co możemy odkładamy tż też nie zarabia kokosów. Jakoś musimy sobie dać radę Więc głowa do góry, będzie dobrze
Trzymam Kciuki

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-28, 14:59   #41
cluue
Przyczajenie

Jolkaaa termin mam na 11 sierpnia. Chciałabym od połowy października pójść do szkoły ... no ale zobaczymy jak to wyjdzie.
cluue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-28, 17:03   #42
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Póki co mam prawie 22 lata, za dziećmi nie przepadam, a właściwie powiedziałabym nawet, że ich nie lubię i nie wiem, czy w ogóle chcę je mieć, ale możliwe, że za parę lat się na to zdecyduję. Na pewno nie w najbliższym czasie, bo instynktu macierzyńskiego nie czułam nigdy i nie czuję póki co. I tak jak pisałam na najbliższe 5 lat mam plany, które dziecka nie uwzględniają. Nie zrobię sobie teraz dziecka po to, żeby czasem po 40-stce nie żałować. Moja mama mnie urodziła mając 28 lat, nigdy nie mówiła, że wolałaby wcześniej.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-28, 17:15   #43
201611241302
Konto usunięte

Cytat:
Póki co mam prawie 22 lata, za dziećmi nie przepadam, a właściwie powiedziałabym nawet, że ich nie lubię i nie wiem, czy w ogóle chcę je mieć, ale możliwe, że za parę lat się na to zdecyduję. Na pewno nie w najbliższym czasie, bo instynktu macierzyńskiego nie czułam nigdy i nie czuję póki co. I tak jak pisałam na najbliższe 5 lat mam plany, które dziecka nie uwzględniają. Nie zrobię sobie teraz dziecka po to, żeby czasem po 40-stce nie żałować. Moja mama mnie urodziła mając 28 lat, nigdy nie mówiła, że wolałaby wcześniej.
No to mamy taki sam pogląd póki co
Mnie mama też urodziła w tym wieku i jest ok.
Stary 2011-12-28, 20:58   #44
ebeka
Raczkowanie

Cluue zobaczysz jak bedziesz sie czula w kazdym razie glowa do gory!
ja mam termin praktycznie za miesiac. do szkoly chodzilam do swiat. ostatni raz poszlam tydzien temu. i wracam po porodzie..

a co do plotek tak jak tu juz ktos wspomnial, przygotuj sie na nie.
ja niestety musze je znosic i latwo z tym nie jest...
ale dla tej malej Kruszynki robi sie wszystko.
Ex Aparatka
Kierowca
Zakochana

Edytowane przez ebeka
Czas edycji: 2011-12-28 o 21:01
ebeka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-28, 21:55   #45
wika82
Zakorzenienie

Cytat:

Dobrze, że się udało
Bo nie jest późno.
Jest kompletnie normalnie. Para kończy studia, pracuje, dorabia się, a kiedy ma w miarę stabilną sytuację decyduje się na dziecko / dzieci.

Nawiasem mówiąc, moja mama miała 26 lat, a tata 30, kiedy się urodziłam, siostra rok później. Nie ma między nami absolutnie żadnej przepaści. Wiem, że nie ma reguły, ale materialnie miałyśmy komfortowe warunki.

Ja sama, o ile będę mieć dzieci, to na pewno w nie przed 31 rokiem życia.

Autorko, życzę dużo siły i szybkiego uniezależnienia się jako rodzina. Jak wspomniałam, nie ma reguły, wielu młodych ludzi potrafi dostosować się do nowej sytuacji i podołać zadaniu, więc czemu miałoby się wam nie udać?

Edytowane przez wika82
Czas edycji: 2011-12-28 o 21:57 Powód: dopisek
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-01, 19:56   #46
hugsy_berry
Raczkowanie

No dobrze, może to będzie odpowiedni wątek, bo nie dotrwałam do 101ego wątku :p
Piszę, bo ostatnio mnie coś wkurzyło. Jedna z dziewczyn, która powiedzmy jest przypadkowo w mojej paczce, ma niespełna 21 lat, wyszła niedawno za mąż i myśli, że pozjadała wszystkie rozumy nt ciąży. Jej TŻ chce po ślubie dziecka, ona nie jest do tego przekonana... mówi, że nie chce, ale już wymyśla imiona dla nienarodzonego jeszcze dziecka. Jak jej powiedziałam, żeby najpierw zadbała o siebie i swoje zdrowie to się obruszyła, że pierdo...ły pociskam :| Ok. Nie wiem, może mam staromodne podejście? A może to, że jestem starsza wywołuje u mnie inne postrzeganie? Ale denerwują mnie takie laski, które robią wokół siebie zamieszanie, wywołują zainteresowanie, ale nie mają o tym zielonego pojęcia. A może się mylę?
Stary 2012-02-02, 13:59   #47
Groszek bez Marchewki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
z drugiej strony jak od razu wrócisz do szkoły, to karmić będzie Ci trudno, więc mleko musisz wziąć pod uwagę
Mleko można odciągać i np. zamrażać na później, wtedy każdy członek rodziny może karmić dziecko Twoim mlekiem.
Groszek bez Marchewki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 16:46   #48
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Pod warunkiem, że dziecko rozmrożone mleko chce zmienia się smak i nie każde dziecko to zaakceptuje.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-02, 19:04   #49
oliviaoO
Rozeznanie

cluue jeżeli tylko masz kogoś (jak piszesz - babcia) kto pomoże Ci w opiece nad dzieckiem jak bedziesz musiała byc w szkole to na pewno dasz rade. Na pewno łatwo nie bedzie bo nauka, zajmowanie sie dzieckiem połączone razem nie jest lekkie ale wystarczy dobra organizacja pracy i wszystko jest możliwe
Ja urodziłam córcię w połowie drugiego roku studiów ( w trakcie sesji zimowej) dziennych. Miałam 20 lat. Tydzień po porodzie musiałam wrócic na uczelnie na zaliczenia. Później miałam 3 tygodnie ferii i znowu musiałam wrócic na zajecia
Oczywiście, że wolałabym w domu byc z córcią, szczególnie, że była jeszcze taka malutka, ale nie miałam innego wyjścia. Mąz brał popołudniowe zmiany, ja wracałam i zajmowałam sie córcią. Pomagała mi też mama bo przez półtora roku mieszkaliśmy z nią (ze wzgledów właśnie finansowych). Płaciliśmy tylko za jedzenie dla siebie, córeczki i nasze potrzeby, nasze rachunki (telefony i internet). Reszte pokrywała mama, bo ja nie mogłam podjąc pracy studiując dziennie i zajmując sie małą
Dziecko to najpiękniejszy dar jaki można dostać od Boga, nic i nikt nie da Ci w życiu tyle szcześcia co ta mała kruszynka.
Życze Wam powodzenia!

Julia

walka z kg:
81- 78 - 76 - 74 - 72- 70 - 68 - 66 - 64

oliviaoO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości