|
|
#31 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: młody wiek, ciąża
Cytat:
Cytat:
![]() Moja mama została babcia w wieku 51 lat i mimo,z enie czuje sie jak babcia ciapcia to potrafi robic na drutac, piec ciasta, szyc, a z wozkiem wychodzi w jeansach i polarze,ze zostala wzieta za matke. Za to druga babcia 65 lat i tylko madruje jakie ma dziecko byc, jakie dawniej były a zero obycia z dzieckiem nawet do niego nie umie mowic, a wychowała 3....I zawsze mowi, bo w teorii..a moja matka mowi, najwazniejsze zeby zdrowe było i wesołe
|
||
|
|
|
|
#32 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
no nie wiem wiesz, my z mężem pracujemy oboje, zarabiamy dość dobrze, mieszkamy z teściami, nie płacimy absolutnie za nic, utrzymujemy tylko dziecko i tyle co wydajemy - to na siebie, na nasze zachcianki; ale wydając na dziecko - wydajemy sporo, no moze teraz mniej, ale w pierwszym roku życia: pieluchy, mleko (było podejrzenie alergii więc przez 8 mcy pił mleko H.A. - sporo droższe od normalnego), kosmetyki, ubranka, buty, szczepienia - na bank przekraczaliśmy tę kwotę, którą Ty podałaś ale skoro rodzice Twoi i babcia wam pomogą - mając takie wsparcie dacie radę! Zawsze można kupować tańsze ubranka, czy kosmetyki, pieluchy, chusteczki Mimo przeszkód jakie na pewno napotkacie, życzę Wam wytrwałości i siły
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
A co do wieku babć to jak już pisałam nie ma reguły. Moja babcia została babcią mając 50 lat, a opowiadała mojej mamie niestworzone historie i ją straszyła, że będę niepełnosprawna. Druga została babcią mając lat 62 i była kochana. Można mnożyć takie przykłady. Ja jednak nie chciałabym mojej mamy uczynić 40-letnią babcią, bo i sama byłabym na to za młoda, a i moja mama jeszcze ma czas, żeby cieszyć się z sukcesów dzieci. Na szczęście z wnuków przyjdzie czas
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zadomowienie
|
a ja bym chciała...
|
|
#35 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zadomowienie
|
po 40-stce zmienisz zdanie
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Nie.
Jak wyszły problemy ze zdrowiem i szybka diagnoza lekarza,ze musze zajsc w ciaze, bo bedzie za poźno, a własciwie juz jest. Udało sie, ale nie bede pisac, ile kosztowało nerwow i pieniedzy. Nie zycze nikomu. Przepraszam,ze moze uraze "swiadome mamy" po 40, ale ja widze roznice nawet w zachowaniu . Im pozniej tym bardziej te mamy sa strachliwe i uwazaja,ze cud natury urodzily. Na studiach moja kolezanka miałą dziecko w akademiku i pod koniec studiow powiedziala,ze lepiej sie zdarzyc nie mogło
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem kiedy będę miała dziecko i czy wogóle, niczego nie zakladam. Teraz mam taki pogląd bo nie wiem jaką będziemy mieć sytuacje finansową. Ale 30 to nie wydaję mi się jakoś późno
![]() Cytat:
Edytowane przez 201611241302 Czas edycji: 2011-12-28 o 13:56 |
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale teraz mam prawie 40 i zal, ze moje dziecko mogłoby mieć już 14 lat, a ma dopiero 9 bo gdybym wszystkie urodziła o 5 lat wcześniej to może skosiłabym się jeszcze na dziewczynkę ale czuje się już za stara na ciążę i fizycznie i psychicznie
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3396 Edytowane przez lawendax Czas edycji: 2011-12-28 o 14:03 |
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
cluue a na kiedy masz termin??
Ja mam 23lata (w marcu 24) i obecnie jestem w ciąży koniec 6miesiąca, termin mam na kwiecień i też nie jest łatwo mieszkamy u moich rodziców, mamy jeden pokój, ja nie pracuje tylko tż a wiadomo wydatki są bo i dokładamy się do rachunków, i lekarze, leki, recepty i inne pierdoły co możemy odkładamy tż też nie zarabia kokosów. Jakoś musimy sobie dać radę Więc głowa do góry, będzie dobrze![]() Trzymam Kciuki
|
|
|
|
|
#41 |
|
Przyczajenie
|
Jolkaaa termin mam na 11 sierpnia. Chciałabym od połowy października pójść do szkoły ... no ale zobaczymy jak to wyjdzie.
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzeniona
|
Póki co mam prawie 22 lata, za dziećmi nie przepadam, a właściwie powiedziałabym nawet, że ich nie lubię i nie wiem, czy w ogóle chcę je mieć, ale możliwe, że za parę lat się na to zdecyduję. Na pewno nie w najbliższym czasie, bo instynktu macierzyńskiego nie czułam nigdy i nie czuję póki co. I tak jak pisałam na najbliższe 5 lat mam plany, które dziecka nie uwzględniają. Nie zrobię sobie teraz dziecka po to, żeby czasem po 40-stce nie żałować. Moja mama mnie urodziła mając 28 lat, nigdy nie mówiła, że wolałaby wcześniej.
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Mnie mama też urodziła w tym wieku i jest ok. |
|
|
|
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
Cluue zobaczysz jak bedziesz sie czula
w kazdym razie glowa do gory!ja mam termin praktycznie za miesiac. do szkoly chodzilam do swiat. ostatni raz poszlam tydzien temu. i wracam po porodzie.. a co do plotek tak jak tu juz ktos wspomnial, przygotuj sie na nie. ja niestety musze je znosic i latwo z tym nie jest... ale dla tej malej Kruszynki robi sie wszystko.
Włosomaniaczka Nie prostuje, nie używam suszarki. Nie farbuję od maja 2010r!!! ![]() Ex Aparatka ![]() Kierowca Zakochana Edytowane przez ebeka Czas edycji: 2011-12-28 o 21:01 |
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest kompletnie normalnie. Para kończy studia, pracuje, dorabia się, a kiedy ma w miarę stabilną sytuację decyduje się na dziecko / dzieci. Nawiasem mówiąc, moja mama miała 26 lat, a tata 30, kiedy się urodziłam, siostra rok później. Nie ma między nami absolutnie żadnej przepaści. Wiem, że nie ma reguły, ale materialnie miałyśmy komfortowe warunki. Ja sama, o ile będę mieć dzieci, to na pewno w nie przed 31 rokiem życia. Autorko, życzę dużo siły i szybkiego uniezależnienia się jako rodzina. Jak wspomniałam, nie ma reguły, wielu młodych ludzi potrafi dostosować się do nowej sytuacji i podołać zadaniu, więc czemu miałoby się wam nie udać?
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2011-12-28 o 21:57 Powód: dopisek |
|
|
|
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
No dobrze, może to będzie odpowiedni wątek, bo nie dotrwałam do 101ego wątku :p
Piszę, bo ostatnio mnie coś wkurzyło. Jedna z dziewczyn, która powiedzmy jest przypadkowo w mojej paczce, ma niespełna 21 lat, wyszła niedawno za mąż i myśli, że pozjadała wszystkie rozumy nt ciąży. Jej TŻ chce po ślubie dziecka, ona nie jest do tego przekonana... mówi, że nie chce, ale już wymyśla imiona dla nienarodzonego jeszcze dziecka. Jak jej powiedziałam, żeby najpierw zadbała o siebie i swoje zdrowie to się obruszyła, że pierdo...ły pociskam :| Ok. Nie wiem, może mam staromodne podejście? A może to, że jestem starsza wywołuje u mnie inne postrzeganie? Ale denerwują mnie takie laski, które robią wokół siebie zamieszanie, wywołują zainteresowanie, ale nie mają o tym zielonego pojęcia. A może się mylę?
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
Konto usunięte
|
Pod warunkiem, że dziecko rozmrożone mleko chce
zmienia się smak i nie każde dziecko to zaakceptuje.
|
|
|
|
|
#49 |
|
Rozeznanie
|
cluue jeżeli tylko masz kogoś (jak piszesz - babcia) kto pomoże Ci w opiece nad dzieckiem jak bedziesz musiała byc w szkole to na pewno dasz rade. Na pewno łatwo nie bedzie bo nauka, zajmowanie sie dzieckiem połączone razem nie jest lekkie ale wystarczy dobra organizacja pracy i wszystko jest możliwe
![]() Ja urodziłam córcię w połowie drugiego roku studiów ( w trakcie sesji zimowej) dziennych. Miałam 20 lat. Tydzień po porodzie musiałam wrócic na uczelnie na zaliczenia. Później miałam 3 tygodnie ferii i znowu musiałam wrócic na zajecia Oczywiście, że wolałabym w domu byc z córcią, szczególnie, że była jeszcze taka malutka, ale nie miałam innego wyjścia. Mąz brał popołudniowe zmiany, ja wracałam i zajmowałam sie córcią. Pomagała mi też mama bo przez półtora roku mieszkaliśmy z nią (ze wzgledów właśnie finansowych). Płaciliśmy tylko za jedzenie dla siebie, córeczki i nasze potrzeby, nasze rachunki (telefony i internet). Reszte pokrywała mama, bo ja nie mogłam podjąc pracy studiując dziennie i zajmując sie małą ![]() Dziecko to najpiękniejszy dar jaki można dostać od Boga, nic i nikt nie da Ci w życiu tyle szcześcia co ta mała kruszynka. Życze Wam powodzenia!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:31.

Ale niektórym to oczywiście pasuje. Dla mnie moja mama mając lat 50 tak samo jest jeszcze młodą babką i sama o wnukach nadal nie myśli, bo uważa, że ma mnóstwo czasu - i mnóstwo czasu mam na dzieci ja.

no nie wiem