![]() |
#31 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Dieta a wrażliwość powonienia
Cytat:
Mięso faktycznie trawi sie bardzo długo a nawet zaczyna gnic w organiźmie , a szczegiolnie przy mało wydolnym , osłabionym układzie trawiennym. ---------- Dopisano o 02:12 ---------- Poprzedni post napisano o 02:08 ---------- Cytat:
Trzeba rozmawiać a nie czekać , aż się ktoś domyśli , co masz w głowie ![]() Edytowane przez ROZ-ter-KA Czas edycji: 2012-01-13 o 01:13 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dobrej nocki ![]()
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez RenWier Czas edycji: 2012-01-13 o 01:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |||
Mother of Cats
|
Cytat:
Cytat:
Więc jakich składników białek, tj. których aminokwasów egzogennych, organizm jest pozbawiony na diecie bezmięsnej? ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Panaroja
|
Roślinne składniki pokarmowe są gorzej przyswajalne , bo są zamknięte w komórce z celulozy , której nie trawimy , więc nie możemy wszystkiego do końca wykorzystać . No chyba że ktoś jak zwierzęta roślinożerne wyhodował sobie w przewodzie pokarmowym bakterie trawiące celulozę
![]()
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#39 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cysteina (warzywa, zboża) Kwas asparaginowy (przede wszystkim białko roślin.) Glutamina (org. roslinne i zwierzęce) Tryptofan (j.w.) Alanina (mięso, nabiał, jaj, fasola, orzechy) Leucyna (gł. w mięsie, nabiale, rybach, również w pokarmach poch. roślin.) Prolina (i tu i tu, z przewagą na białko pochodz. zwierz.) Treonina ( mięso, ryby, twaróg, soczewica) Histydyna (i tu i tu, ale więcej w roślinach) Walina (mięso, ryby, prod. mleczne, orzechy) Fenyloalanina (sporo w mięsach, jajach, serach, rybach, w mniej. ilościach w prod. zboż., warzywach) Izoleucyna (mięso, nabiał, orzechy) Tyrozyna ( w białku roślinn. [sporo zawiera fasola i soczewica, owoce morza] i zwierzęc.) Lizyna (i tu i tu, duża zawartość w drobiu) Seryna (mleko) Może ktoś to sprawdzić jak ma ochotę i poprawić w razie czego ![]() Można się też suplementować. Edytowane przez RenWier Czas edycji: 2012-01-13 o 12:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
Wg mnie trudno jednoznacznie wyrokować o stopniu wykorzystania aminokwasów z mięsa i roślin. Jest taka ciekawa, choć chyba jak dotąd izolowana teoria dra D'Adamo (nie spotkałam się z podobnymi badaniami), mówiąca, że jesteśmy niejednakowo przygotowani ewolucyjnie, tak do wegetarianizmu, jak i do diety mięsnej. Osobie z grupą krwi A wegetarianizm wręcz wybitnie służy, ale O już musiałaby uważać, badać się co jakiś czas itd.
To w kwestii offtopu ![]() Sama mam grupę B, jak dotąd jem mięso (kwestia wciąż otwarta), dość rzadko, średnio raz na tydzień lub rzadziej, głównie ryby i czasem dziczyznę, zwłaszcza ryby zawsze mi bardziej (jeszcze bardziej) smakowały aniżeli inne mięsa, nawet gdy nie znałam teorii D'Adamo (że właśnie tak powinnam ![]() I perfumy na mnie trzymają się nie najmocniej, choć też się nie zlewam. Skóra wyrabia z nimi czasem bardzo dziwne rzeczy, co nawet lubię. Bywało, że z klasycznych Poison po kilku(nastu) godzinach wanilię potrafiła zrobić. Lecz Angel to na mnie jest zapach ziołowy ![]() ![]() W bardziej analityczny sposób niż kiedyś zainteresowałam się perfumami kilka miesięcy po zmianach żywieniowych. Myślę jednak, że to wpływ nowych zainteresowań, innego punktu widzenia: coraz bardziej lubię wiedzieć, co tak naprawdę sobie aplikuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Mother of Cats
|
Cytat:
Edytowane przez aileenn Czas edycji: 2012-01-13 o 12:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Mother of Cats
|
Cytat:
![]() W powyższym poście zostawiłam na czarno tylko te nieszczęsne aminokwasy egzogenne. A na fioletowo dodaję info od siebie. I już przestaję offtopować ![]() Edytowane przez aileenn Czas edycji: 2012-01-13 o 12:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Daffodilka Czas edycji: 2012-01-13 o 12:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie znalazłam takowych. Może źle szukałam- a może ich po prostu nie ma. Śmiem bardzo wątpić w taką zgodność- choćby dlatego że jako osoba o grupie krwi B powinnam już dawno sczeznąć na bezmięsnej diecie. A jestem wegetarianką od czternastego roku życia i czuję się świetnie. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdaje mi się, że nawyki żywieniowe, także to co nam po prostu smakuje w równej mierze zależy od czynników biologicznych (czyli, być może i obecności/braku antygenów określających grupę krwi) co od tego co uruchamia układ nagrody z mózgu. W pewnym uproszczeniu- kłania się pan Pawłow, warunkowanie klasyczne i instrumentalne. Na to nakładają się bardziej subtelne konstrukcje: przekonania i wiedza (co jest zdrowe a co nie) hierarchia wartości (jak ważne jest dla mnie zdrowie), wyznawana etyka (dotycząca, na przykład spożywania mięsa)- i tak dalej i tak dalej.
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Abstrahujac od tych wszystkich rozważań biochemicznych, to bez mięsa można żyć i być zdrowym, podstawą jest dobrze zbilansowana, skomponowan dieta, a wtedy jest w stanie w pełni pokryć zapotrzebowanie człowieka na niezbędne składniki, gwarantując prawidłowy rozwój i funkcjonowanie człowieka. Jest to bezsprzeczne, naukowo potwierdzone. Poza tym zjadacze mięsa górują nad wege jeśli chodzi o ataki serca, udary, cukrzycę, nadciśnienie. Porównując śmiertelność wegetarian i miłośników mięsa, wegetarianie mieli zdecydowanie niższe wskaźniki przedwczesnych zgonów. Zdrowy wegetarianin może zostać też krwiodawcą - nie ma przeszkód.
Edytowane przez RenWier Czas edycji: 2012-01-13 o 13:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co zapadalności na różne choroby zaś to w pełni zgoda. I absolutnie zgadzam się też, że podstawą jest dobrze zbilansowana dieta. Mięsna czy bezmięsna- to już sprawa z punktu widzenia dietetyki drugorzędna.
![]() |
![]() |
#51 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() A tak przy okazji - z góry przepraszam za off top - moja siostra wspominała mi, że ostatnie badania nad społecznościami imigracyjnymi we Włoszech wykazały, że wśród imigrantów z Chin - zgłoszono znikomą ilość zgonów. Podejrzewa się, że ze względu na niemożliwość rozróżnienia poszczególnych obywateli Chin przez włoskich urzędników, Chińczycy sprowadzją na dokumenty zmarłego kogoś kolejnego z rodziny, i szafa gra dalej ![]() A może to jednak ta dieta ryżowa ![]()
Edytowane przez OlaVS Czas edycji: 2012-01-13 o 13:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A jest w zdaniu słowo zgon? ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
RenWier chciałabym zobaczyć te badania
![]() Bo z tego co napisałaś wynika naprawdę, że wegetarianin ma większe szanse na nieśmiertelność niż mięsożerca. (Zakładam, że zabrakło w zdaniu jednego słowa "przedwczesnych" mianowicie. Wtedy ma to sens i nie jest sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem) Co do Chińczyków zaś i ich śmiertelności- w Polsce do 2006 roku zmarło oficjalnie dokładnie dwudziestu trzech Wietnamczyków. Od 1989 roku! Jak było później nie wiem bo moje źródło straciło dostęp do danych ale dam głowę że chodzi o mechanizm opisany przez Olę a nie o pożytki zdrowotne z dalekowschodniej diety.
Jedynie skóra rozlicza zapach... Edytowane przez Trzy_Ryby Czas edycji: 2012-01-13 o 13:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
Od ponad 2 lat zwracam uwagę na to co jem. Ubyło mi w tym czasie sporo kilogramów
![]() Wcześniej gdy jadłam śmieci zdarzało się, że coś na mnie dosłownie śmierdziało, bolała mnie głowa od mocnych zapachów-wręcz nie mogłam ich znieść. Używałam oszczędnie w ilości jednego, dwóch psików. Teraz mogę pachnieć wszystkim. Wszystkie zapachy pięknie się na mnie układają tylko kwestia czy chcę pachnieć akurat taka nutą. Oczywiście jest jedno ale obecnie perfumy słabo się mnie trzymają. Właściwie to nie wiem czy one się słabo trzymają czy nie jestem już tak wrażliwa na zapachy. Mogę zlewać się w ilościach 10ciu psików na szyję, kilku na rękę i nic a nic mi to nie przeszkadza ![]() Wiem, ze pachnę intensywnie bo często słyszę komplimenta i pytania czym tak ładnie pachnę ![]() Nie piję, nie palę więc pachnę x 10 ![]() Edytowane przez Vanessa io Czas edycji: 2012-01-13 o 13:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Macie rację, już się edytowałam, brzmi lepiej i poprawniej. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I ja myślę, że prostej zgodności nie ma, tzn. nie rozchorujemy się tylko dlatego, że żyliśmy wbrew D'Adamo. Co mogłoby wg mnie świadczyć na jego korzyść, to antropologia: mutacje grup krwi najpewniej były właśnie odpowiedzią (relatywnie szybką) na trwałe przemiany typu gospodarki i sposobu życia, żywienia. Ale np. rozwój teorii D'Adamo (dieta genotypowa zamiast diet grup krwi) już mnie nie przekonuje (nawet jeśli coś jest w tym, mnie szkoda czasu na taką analizę, wydaje mi się naciągana). Poza tym moje kulinarne upodobania ![]() ![]() D'Adamo opis słabych stron ciała z grupą B pasuje do mnie: skóra, nerki (cienie pod oczami). Tych mocniejszych też może ![]() Co do lepszego przyswajania białka roślinnego, wiem tyle, że proces trwa 2x krócej, a krótszy jest lepszy, wymaga mniej energii. Mięso jednak, trawione od 3 do 4 godzin, również gnić nie musi, jeśli nie pomożemy mu w tym skrobią albo cukrem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
A może jednak czujesz 1/10 ?
![]() ---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ponoć "zerówka" nie może pić mleka i kefiru. Bez mleka nie wyobrażam sobie życia. Codziennie wypijam pół litra odtłuszczonego mleka i litr kefiru 0% w ciągu tygodnia. Nie jadam czerwonego mięsa i ryb a czuję się świetnie. Natomiast moja Mama ma grupę krwi A a jest typowym mięsożercą. Dla Niej dzień bez mięsa jest dniem straconym. A na zdrowie nie narzeka. Zapachy na naszych skórach układają się całkowicie odmiennie, ale odbieramy je podobnie - z kilkoma wyjątkami.
"Jedna z najbardziej podstawowych reguł przetrwania na dowolnej planecie nakazuje nigdy nie drażnić kogoś ubranego w czarną skórę*. *Właśnie dlatego protestujący przeciwko noszeniu przez ludzi skór zwierząt nie wiedzieć czemu nie rzucają farbą w Aniołów Piekieł." - Terry Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast , co do diety moja mam rownież nie wyobraża sobie diety bezmlecznej , mleka , jogurtu, serów ma diecie mnóstwo , zyje sobie juz 82 roczek. Zastanawiam się jednak czy zaburzenia immunologiczne dotyczace tkanki lacznej mogą miec coś wspólnego z dietą mleczną ![]() ![]() Ja staram się kupowac świeże lub przynajmniej mikrofiltrowane i pasteryzowane w temp. poniżej 70 stopni.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:04.