|
|
#31 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Dlaczego ludzie nie odpisują na smsy ??
Ja w zasadzie odpisuję na wszystkie sms - z wyjątkiem właśnie tej światecznej epidemii wierszykowej.
Mam słaby wzrok, potrzebuję okularów do czytania. Jeśli przed świętami trzymam ręce po łokcie w surowym cieście, a na ogniu bulgoczą garnki - przychodzi sms, myję ręce, wycieram, biorę okulary, odczytuję o bałwankach i mikołajkach; jeśli mam odpisać - dodatkowe minuty, tymczasem na piecu kipi, dzieci marudzą; wkładam ręce w ciasto, następny sms, i tak w kółko... Mnie to po prostu nie odpowiada. Kto do mnie pisze, to na własne ryzyko, bo ja sobie nie życzę otrzymywania takich życzeń. Słuchałam jakiejś audycji, gdzie nasz językoznawca - czy też ekspert od savoir-vivre'u - wypowiadał się na temat kultury życzeń świątecznych. Na pierwszym miejscu postawił życzenia składane osobiście; później - listownie, następnie rozmowa telefoniczna, a sms - jako ostateczność, stojąca najniżej w hierarchii kultury. Może to wypada dzieciom, ale mnie już nie bawią takie rymowanki. Nie wiem, skąd się wzięła taka moda - podobnie jak na kartki świąteczne lub imieninowe z wydrukowanym tekstem, najczęściej banalnym, pod którym wystarczy się podpisać - i mamy kulturę zaliczoną...
|
|
#32 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A dla mnie to ma z kulturą coś wspólnego, bo jednak skoro ktoś wysłał mi wiadomość i to z życzeniami, to wypadałoby odpisać. Takie jest przynajmniej moje podejście. I nie uważam, że pisanie smsa to brak szacunku, dla mnie to tak samo jak wysłanie kartki np. tyle tylko, że forma inna. Swoją drogą, teraz kartki są w większości fabrycznie wypisane z życzeniami i większość ludzi tylko się podpisuje. To już wolę, gdy ktoś mi wyśle smsa z kilkoma słowami od siebie. Cytat:
Już pomijając te życzenia, to w ogóle zawsze odpisuję na sms, ew. oddzwaniam, ale nie zdarzyło mi się olać kogoś kto się ze mną kontaktował. Edytowane przez Zosienka888 Czas edycji: 2012-01-17 o 15:00 |
||
|
|
|
|
#33 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo pisać sms nie lubię Ja się wypowiadałam na temat hurtowej produkcji, która mi uprzykrza święta, zamiast uprzyjemniać. Ale jeśli znajomi lubią pisać sms, tylko Tobie nie odpisali, to inna sprawa. A może też dostali dziesiątki życzeń i mają dość?
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez nie trawie wierszykow z netu, czy oklepanych zyczen, ale dziekuje zawsze, bo uwazam, ze tak nalezy.
A dlaczego ludzie nie odpisuja? a) brak kasy b) brak checi c) brak pamieci
|
|
|
#35 |
|
Konto usunięte
|
Nie uznaję życzeń przez sms. Nie można zadzwonić?
|
|
|
|
|
#36 |
|
Konto usunięte
|
Nie odpisuję na wierszyki
![]() Ja sama do bliskich znajomych dzwonie, do dalszych (ale z którymi równiez otrzymuje jakieś stosunki) wysylam smsa -ale nie 'kopiuj-wklej' tylko pare słów 'od serca' ze tak powiem. Jak mi ktoś nie odpisze nie robie z tego tragedii, ot, nie miał czasu czy środków. Jeśli chodzi o smsy na codzień to piszę kilka dziennie, zazwyczaj w momencie gdy nie moge zadzwonic (praca ) a chce komuś znajomemu cos przekazac. Jeśli chodzi o odpisywanie na smsy od kogos - jesli pisze cos konkretnego predzej czy pozniej odpisze.
|
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
A ja na świąteczne życzenia zawsze odpisuję i sama też je piszę. Chyba, że zapomnę, ale to już nie ode mnie zależne. Lubię też wesołe wierszyki z internetu. Nie widzę w tym nic wspólnego z brakiem inteligencji. Raczej kwestia gustu.
Jak ktoś nie chce to niech nie odpisuje, jego sprawa. Nikt nikogo do niczego nie będzie zmuszał. Ale jak ktoś mi nie odpisze ( choć raczej to się nie zdarza) to już drugi raz nie wysyłam, na pewno nie będę się głowić dlaczego ktoś mi nie odpisał lub w czym zrobiłam błąd. Korona nikomu z głowy nie spadnie jak podziękuje za życzenia. Dzwonię tylko do rodziny. A jeśli chodzi o znajomych to wolę smsy, bo na smsa mogę odpisać kiedy mam czas, a dzwoniący co chwilę telefon jest irytujący. |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
ja raczej na wszystko odpisuje, raczej nie smsem - odpowiadam innym kanalem np. na facebooku, na skypie czy mailem. Jezeli nie odpisuje to u mnie znaczy, ze naprawde nie mialam jak albo zapomnialam, a skleroza nie boli. Nie filozufuje czy ktos napisal bardzo madrze (swiatowa klasyka poezji) czy od siebie czy ta osobe lubie i czy mamy na codzien kontakt. Po prostu odpisuje i tyle.
|
|
|
|
|
#39 |
|
DOMator
|
Generalnie odpisuję na smsy w sprawach codziennych, bieżących, ale nie znoszę wysyłanych hurtowo wierszyków z życzeniami.
Traktuję je trochę jak spam. Przyjmuję do wiadomości, czasem komuś odpiszę, głównie tym, z którymi mam głównie kontakt telefoniczny. W święta staram się odpocząć od telefonu. Zostawiam go na długie godziny na szafce nocnej i wychodzę odpoczywać z resztą rodziny. W związku z tym nie kontroluję na bieżąco czy ktoś mi akurat zakłóca wigilię albo oglądanie po raz setny "Kevina...." |
|
|
|
|
#40 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeśli chodzi o życzenia świąteczne, te wierszyki postanowiłam w tym roku nie odpisywać, bo w sumie co? Też miałam inny wierszyk z Internetu skopiować? Bez sensu jak dla mnie. Jak ktoś chciał to złożył mi życzenia osobiście lub ja jemu, ewentualnie telefonicznie. Też mam wrażenie, ze wykorzystana jest opcja wyślij do wielu i autor nawet nie liczył ile odpowiedzi dostał, a jak dostal to nawet tej odpowiedzi do końca nie doczytał. Najbardziej bawi mnie moja mama która przez pól wigilii siedzi i odpisuje na te SMS, jakby nie dało się wcześniej ani później.
|
|
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
Na pewno byłoby im milej gdybyś zadzwoniła. Ja sms pisze do TŻ i to w razie nagłych przypadków, a sms dostaję czasami po 50 dziennie w stylu "co tam
" jak tam ... a to mnie juz na prawdę wkurza, no ile można. ostatnio jestem chora siedzę w domku i tylko laptop ratuje mnie przy życiu, i czasami odpisze na jednego sms, ale to komuś na prawdę bliskiemu. Co innego jak ktoś zadzwoni. Od pseudo koleżanki w trakcie choroby dostałam 155 sms ( choruje od tygodnia) a wszystkie teksty typu "zdrowiej ""jak się czujesz" i tak po kilkanaście razy na dzien .... Życzenia?? Wolę zadzwonić albo jechać z wizytą, jeśli jednak to nie możliwe dzwonie. Nie masz się czym przejmować
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#42 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A tak uznali ze są jednymi z adresatów hurtowo i bezmyślnie wysyłanych wiadomości i olali to. Zresztą wydaje mi się że ludzie mają w Wigilię ważniejsze rzeczy do roboty niż siedzenie i klepanie smsa do osoby której żal chwili na rozmowę i w Święta (!) preferuje kontakt przez wiadomości tekstowe. W ogóle brakiem szacunku dla drugiej osoby jest składanie życzeń w takiej formie. Nie dziwię się że nie odpisali. Cytat:
Kiedy dostaję kartkę wiem że ktoś specjalnie w tym celu poświecił swój czas na przejście się na pocztę czy do sklepu, wybranie jakiejś dla mnie, wpisanie czegoś a potem wysłanie. Jak można do tego porównywać głupawy wierszyk czy bezosobowe życzenia wysyłane do wszystkich w ciągu kilku sekund? Gimnazjalna żenada. Edytowane przez gramwzielone Czas edycji: 2012-01-17 o 22:38 |
||
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
W święta mój telefon zwykle leży zapomniany gdzieś na półce i w ogóle go nie używam.
Nie piszę życzeń smsami i nie odpisuję na nie, bo zwyczajnie mi się to nie podoba. Generalnie do absolutnie najbliszych dzwonię (jeśli nie mogę się z nimi spotkać) albo oni dzwonią do mnie, do bliskich, ale już nie aż tak oraz do rodziny, z którą się nie zobaczę wysyłam kartki (zawsze z własnymi słowami, nie cierpię gotowców ), z codziennymi znajomymi wymieniam się życzeniami na zywo, przed świętami, jak się jeszcze widzimy, a do całej reszty nie czuję potrzeby składania życzeń.Ale ludzie się ucza i z roku na rok dostaję coraz mniej smsów na święta. I dobrze
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Dlaczego nie odpisuję na smsy:
- bo zapominam, - bo zapominam, - bo zapominam, - bo mi się nie chce, - wolę zadzwonić.
|
|
|
#45 |
|
Wtajemniczenie
|
Generalnie na SMS takie "codzienne" staram się zawsze odpisywać, nie zawsze wychodzi, bo czasem telefon leży wyciszony w kącie i odpisuje dopiero wieczorem, czasem poprostu nie mam czasu, ale ogólnie staram się odpisywać na każdego Sms, o ile nie jest to wspomniany wierszyk świąteczny.
|
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
Odpisuję na wszystkie SMS-y {ma się rozumieć - oprócz reklam
}, tego samego wymagam od moich znajomych . Nie odpisuję, wręcz mam czkawkę na życzenia świąteczne, urodzinowe, imieninowe itp składane przez SMS. Jak najbardziej zgadzam się z gramwzielone i paroma innymi wypowiadającymi się w tym temacie, że jest to oznaka braku szacunku do adresata i brak kultury u nadawcy . Być może to staroświeckie, ale ten typ już tak ma . |
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
na moim przykładzie:
w Wigilie pracowałam i wtedy właśnie dostałam masę sms-ów, oczywiście wszystkie typu "wyślij do wszystkich" prosto z pracy leciałam na wigilię, a w pierwszy dzień świąt od razu z rana jechałam kilkaset kilometrów do rodziny ciężko w tym wszystkim znaleźć czas na odpisywanie, odpisałam tylko kilku osobom, do każdego osobiście i szczerze a nie jakieś głupie bezosobowe wierszyki |
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Szczerze, to ja też wysyłałam ludziom życzenia przez sms. Ale nie takie głupawe wierszyki, tylko sama wymyślałam coś od siebie. I tez mnie denerwuje jak ja wyślę takie życzenia a ktoś mi na to wierszykiem i za chwile druga osoba mi taki sam wysyła.
|
|
#49 |
|
Zadomowienie
|
Świąteczny zalew głupawych wierszyków o mikołaju w kominie, seksie na śniegu, wiadrze wódki itp. - irytował, owszem. Jak chcę komuś zlożyć życzenia, a już muszę robić to sms-em, to wolę włożyć w to choć odrobinę inwencji i napisać coś od siebie. A na te wszystkie "zajefajne" wierszyki odsyłałam równie "zajefajne" podziękowanie o treści "Dzięki. Nawzajem". Jakie życzenia, takie podziękowanie.
Ale jeszcze bardziej denerwują mnie sms-y od pewnej znajomej, które dostaję średnio co drugi dzień A sms jest np. taki "Cześć. Co nowego u Ciebie. Bo u mnie ok" ( To nic, że wczorajszego wieczora byłyśmy na piwie i raczej w ciągu nocy niewiele nowego mogło mi się przydarzyć, poranna droga do pracy też raczej nie obfituje w epokowe wydarzenia). Albo inny nasz dialog sms-owy:Koleżanka: Cześć, co robisz Ja: Pracuje ( o czym doskonale wie, że w tej porze jestem w pracy) Koleżanka: Aha Koniec rozmowy.
|
|
#50 | |
|
keep calm and contour on
|
Cytat:
![]() ja z reguły nie odpisuję na takie życzenia, bo są bezosobowe, wysyłane hurtem i jakoś mnie nei ruszają. Jeśli ktoś napisze coś specjalnie dla mnie, zwraca się do mnie i życzy czegoś specjalnie mnie to odpiszę.
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
Ja odpisuje zawsze na smsy poza durnymi łańcuszkami i reklamami of course
|
|
|
|
|
#52 |
|
Przyczajenie
|
powiem szczerze jestem zszokowana wynikami tego forum ,prawie wszyscy pisza ze nie odpisuja na smsy z zyczeniami swiatecznymi i co gorsza nie widza w tym nic zlego
jak mozna nie odpisac na ZYCZENIA SWIATECZNE to przeciez calkowity brak szacunku i kultury. i nie pisze tu o forwardowanych wierszykak lecz o zwyklych zyczeniach oczywiscie glupawe wierszyki beda glupawymi ale wystarczy napisac dzieki i wzajemnie argumenty o braku na koncie sa nie przekonujace tak samo jak te z czasu wynikajace .odpisanie zajmuje chwilke i napewno mozna ja wygospodarowac jesli sie tylko chce i co wiecej obdarza szacunkiem wysylajacego. jesli ktos jest zniesmaczony sms z zyczeniami to nie potrafie tego zrozumiec ,chyba zyje w innym swiecie polacy sa naprawde dziwnym narodem potrafia czepiac sie wszystkiego i byc niezadowolonymi nawet z zyczen do najblizszych wysylamy kartki do bliskich tez dzwonimy ,a do znajomych wysylamy maile badz smsy . i w taki sposob pamietamy o wszystkich . myslalam ze to piekne a tu ludzie sie bulwersuja ze smsy dostaja wysylajac sms zawsze pamietajmy o zaadresowaniu oraz podpisaniu go takie bezimienne faktycznie do najmilszych nie naleza jednak wciaz jest to czyjas pamiec o nas oczywiscie lepiej takie zyczenia wyslac odpowiednio wczesniej a nie miedzy karpiem a barszczykiem wciaz wiekszosc z nas niestety tego nie wie jednak zignorowanie i nie odpisanie ,drodzy panstwo zawsze swiadczy o jednym- braku dobrego wychowania to nie dopuszczalne , poniewaz przekaz jest prosty - calkowity brak szacunku i obojetnosc do adresata -jesli to jest wiec waszym celem to macie racje nie odpisujcie zosienka888 calkowicie podzielam twoje zdanie i ciesze sie ze jeszcze ktos mysli tak jak ja. nastepnym razem olej tych wszystkich ktorzy nie spotkali sie w zyciu z pojeciem takim jak kultura ,szacunek i dobre wychowanie . pozdrawiam i szczesliwego Nowego Roku zycze |
|
|
|
|
#53 |
|
Przyczajenie
|
powiem szczerze jestem zszokowana wynikami tego forum ,prawie wszyscy pisza ze nie odpisuja na smsy z zyczeniami swiatecznymi i co gorsza nie widza w tym nic zlego
jak mozna nie odpisac na ZYCZENIA SWIATECZNE to przeciez calkowity brak szacunku i kultury. i nie pisze tu o forwardowanych wierszykak lecz o zwyklych zyczeniach oczywiscie glupawe wierszyki beda glupawymi ale wystarczy napisac dzieki i wzajemnie argumenty o braku na koncie sa nie przekonujace tak samo jak te z czasu wynikajace .odpisanie zajmuje chwilke i napewno mozna ja wygospodarowac jesli sie tylko chce i co wiecej obdarza szacunkiem wysylajacego. jesli ktos jest zniesmaczony sms z zyczeniami to nie potrafie tego zrozumiec ,chyba zyje w innym swiecie polacy sa naprawde dziwnym narodem potrafia czepiac sie wszystkiego i byc niezadowolonymi nawet z zyczen do najblizszych wysylamy kartki do bliskich tez dzwonimy ,a do znajomych wysylamy maile badz smsy . i w taki sposob pamietamy o wszystkich . myslalam ze to piekne a tu ludzie sie bulwersuja ze smsy dostaja wysylajac sms zawsze pamietajmy o zaadresowaniu oraz podpisaniu go takie bezimienne faktycznie do najmilszych nie naleza jednak wciaz jest to czyjas pamiec o nas oczywiscie lepiej takie zyczenia wyslac odpowiednio wczesniej a nie miedzy karpiem a barszczykiem wciaz wiekszosc z nas niestety tego nie wie jednak zignorowanie i nie odpisanie ,drodzy panstwo zawsze swiadczy o jednym- braku dobrego wychowania to nie dopuszczalne , poniewaz przekaz jest prosty - calkowity brak szacunku i obojetnosc do adresata -jesli to jest wiec waszym celem to macie racje nie odpisujcie zosienka888 calkowicie podzielam twoje zdanie i ciesze sie ze jeszcze ktos mysli tak jak ja. nastepnym razem olej tych wszystkich ktorzy nie spotkali sie w zyciu z pojeciem takim jak kultura ,szacunek i dobre wychowanie . pozdrawiam i szczesliwego Nowego Roku zycze Edytowane przez malea222 Czas edycji: 2012-01-25 o 19:14 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 |
|
Zadomowienie
|
ZAWSZE odpisuję na smsy z życzeniami. Uważam, że to miło, gdy ktoś o mnie pamiętał, więc pewną formą wdzięczności za te miłe słowa jest sms zwrotny. Nawet jeśli dostałam zwykły wierszyk zaczerpnięty z internetu.
|
|
|
|
|
#55 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#56 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I tak, jak już pisałam : odpisuję na wszystkie SMSy, oprócz życzeń i reklam . |
|||
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie bardziej od świątecznych masowych wierszyków, denerwuje pisanie mi esemesów z pytaniami o duperele, które bez problemu można sprawdzić samemu w Internecie, bez esemesa zwrotnego z głupim dziękuję. Szlag mnie trafia, że tak bardzo upada kultura i nawet zwykłego dziękuję człowiek często nie usłyszy....
Kiedy ja wiem, że nie mam kasy na tyle,aby odpisać dziękuję, to piszę zaraz pod pytaniem, że z góry bardzo dziękuję na odpowiedź, jakoś nie umiem nie podziękować..
|
|
|
#58 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Uważam, że życzenia w każdej formie są miłe, bo to są ŻYCZENIA, a niektórzy jakoś dziwnie roszczeniowo do nich podchodzą. |
|
|
|
|
|
#59 |
|
Wtajemniczenie
|
Bardzo rzadko odpisuję na smsy z życzeniami, bo ta forma ich składnia mi nie pasuje. Na szczęście wielu moich znajomych już z tego wyrosło
|
|
#60 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dla Ciebie życzenia w każdej formie są miłe, dla innych nie i każdy moze odebrać je na własny sposób, prawda? Zresztą, gdybyś wgłebiła się w wypowiedzi na tym wątku, to większość osób nie krytykowała wysyłania życzeń sms-em jako takie, tylko wysyłanie takich hurtowych, bezosobowych wierszyków.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:37.

A jeśli chodzi o kulturę, to dla mnie rozsyłanie masowo smsów, zwykle o tej samej treści, do x osób, nie ma z nią aż tak wiele wspólnego... Takie życzenia z taśmy niezbyt fajnie wyglądają, a smsowe zazwyczaj są właśnie takie.
Bo pisać sms nie lubię