|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku? | |||
| Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. |
|
0 | 0% |
| Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. |
|
0 | 0% |
| Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. |
|
0 | 0% |
| Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. |
|
2 | 3,39% |
| Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
|
2 | 3,39% |
| Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. |
|
4 | 6,78% |
| Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. |
|
22 | 37,29% |
| Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. |
|
15 | 25,42% |
| Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. |
|
6 | 10,17% |
| Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
|
8 | 13,56% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#31 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Laseczki melduję się
|
|
|
|
#32 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Dziewczyny, odchodzę od zmysłów
Czy któraś z Was miała taką płytę z badania i wgrywała do niej jakiś program specjalny?
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32109650]Cześć Dziewczyny
![]() U nas wszystko w porząsiu Wszystkie pomiary ok, wskazują na 21tc i 2/4/5/6 dzień, czyli tak jak powinno 75% wad serca na tym etapie wyeliminowanych, kręgosłup calutki, synek waży 440 g. Łożysko mam na ścianie tylnej i gin ocenił je na 1 (stopień dojrzałości). Zaraz się biorę za rozszyfrowywanie skrótów, a mąż chyba wniesie o rozwód, bo po nie umyłam naczyń i nie mam na czym jeść, więc zamawiam pizzę Ale nie w głowie mi teraz zmywarka i jej zawartość Na twardnienia mam brać 2xdziennie magnez i jakby się coś działo, to do kontroli jeszcze teraz, ale najgorsze jest to, że ten magnez mam brać "z dala od jedzenia" czyli dla mnie awykonalne, bo ja jem ciągle Ufffff [/QUOTE]SUPER Cytat:
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja dostałam taką informację od lekarza: proszę o wykonanie testu z 75g glukozy oraz pomiar glikemii na czczo, oraz po 120min. pacjentka powinna być na czczo (po 12 godz przerwie od ostatniego posiłku, można pić płyny niesłodzone |
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32109650]Cześć Dziewczyny
![]() U nas wszystko w porząsiu Wszystkie pomiary ok, wskazują na 21tc i 2/4/5/6 dzień, czyli tak jak powinno 75% wad serca na tym etapie wyeliminowanych, kręgosłup calutki, synek waży 440 g. Łożysko mam na ścianie tylnej i gin ocenił je na 1 (stopień dojrzałości). Zaraz się biorę za rozszyfrowywanie skrótów, a mąż chyba wniesie o rozwód, bo po nie umyłam naczyń i nie mam na czym jeść, więc zamawiam pizzę Ale nie w głowie mi teraz zmywarka i jej zawartość Na twardnienia mam brać 2xdziennie magnez i jakby się coś działo, to do kontroli jeszcze teraz, ale najgorsze jest to, że ten magnez mam brać "z dala od jedzenia" czyli dla mnie awykonalne, bo ja jem ciągle Ufffff [/QUOTE]no to cieszę się że wizyta udana ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
witam, melduje sie
![]() No co do tp to licze tak jak dziewczeta 27 tydz 1 dz-to zaczety 28 :P w sumie tp mialam 7 maja, ale jak bylam ostatnio lek mowil ze dziecie sie jeszcze urodzi w kwietniu.?! nie wiem z czego to wyczytal, ale ok.... te rzeczy zamowie wlasnie dzis bo chce podzielic koszty, pozniej dokupie komode tylko i w sumie juz 90% rzeczy ebde miala, z wiekszych jeszcze fotelik i wozek. chce karmic piersia.... no ale kupie butelke u tego sprzedawcy jedna i dwa smoki.... wystarczy mi jedna czy musze miec jedna na wode, druga na mleko ?? glukoze robilam na czczo
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-02-06 o 16:47 |
|
|
|
#38 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi o kąpiel to mnie tez trochę to przeraża ostatnio moja siostrzenica się czuła i przesłała mi filmik z You Tube pewnie też oglądałyście takie ale jak co to wrzucę jeden o kąpieli ale jest ich chyba 10 różnych http://www.youtube.com/watch?v=1wIqo...eature=related
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
melduję się w nowym wątku i pozdrawiam mamusie
ja jestem za zwykłą wanienką, kupię taką foczkę na wypadek nie radzenia sobie ![]() co do tych wiaderek do kąpania to jak dla mnie nie wiele to ma wspólnego z kąpielą, to raczej odmaczanie dziecka, bo jakoś nie widzę możliwości umycia dziecku, w takim wiadrze wszystkich fałdek ![]() pisałyście o twardnieniu brzucha, ja też to mam i to często od wczoraj mocno nasilone i biorę magnez i nospe i jest lepiej. |
|
|
|
#40 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
|
#41 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wiesz co mi tez nie chciała chodzić na początku. Mąż ściągnął program gom media player i ruszyła. U niego na laptopie za to poszła od razu, bez ściągania tego programu. Edytowane przez 8ewus8 Czas edycji: 2012-02-06 o 16:39 |
|||
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 |
|
Wtajemniczenie
|
Glukozę robiłam na czczo.
Gratuluje mamusiom poznania płci ale najbardziej tego że dzidzie są zdrowe. Moja szyjka jest długa 4,4cm więc pani ordynator powiedziała,że mam się oszczędzać i będzie dobrze,Pomimo iż jest miękka.Luteina 2 razy po 2 tabletki i globulki gynalgin bo wyszła mi bakteri w posiewie z małej (escherichia coli)i nospa forte 1 raz dziennie.A i dzidzia waży 930g dokładnie. Już jakby co zdąrzyłam się zdrzemnąć,mąż nic nie pozwala mi robić i wziął młodego na spacer żebym mogła pospać. |
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Gratuluję córeczki!
![]() ![]() klask i:Cytat:
![]() Ja chyba zaraz normalnie kliknę łóżeczko... ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32109650]Cześć Dziewczyny ![]() U nas wszystko w porząsiu Wszystkie pomiary ok, wskazują na 21tc i 2/4/5/6 dzień, czyli tak jak powinno 75% wad serca na tym etapie wyeliminowanych, kręgosłup calutki, synek waży 440 g. Łożysko mam na ścianie tylnej i gin ocenił je na 1 (stopień dojrzałości). Zaraz się biorę za rozszyfrowywanie skrótów, a mąż chyba wniesie o rozwód, bo po nie umyłam naczyń i nie mam na czym jeść, więc zamawiam pizzę Ale nie w głowie mi teraz zmywarka i jej zawartość Na twardnienia mam brać 2xdziennie magnez i jakby się coś działo, to do kontroli jeszcze teraz, ale najgorsze jest to, że ten magnez mam brać "z dala od jedzenia" czyli dla mnie awykonalne, bo ja jem ciągle Ufffff [/QUOTE]Świetnie, że wszystko dobrze! Mówił Ci coś więcej o tych twardnieniach? Ja zrobiłam zakwas. Za 5 dni piekę chlebuś... Inny niż kiedyś piekłam, mam nadzieję, że ten nie będzie taki twardy...
|
|
|
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
Witam w nowym wątku.
Na glukozę idę za tydzień i pielęgniarka kazała mi być na czczo i powiedziała, żeby takie badanie zrobić przed godziną 8
|
|
|
|
#45 |
|
Konto usunięte
|
Nie, nic więcej nie mówił. Tylko jeszcze pytał dwa razy, czy siedzę w domu czy pracuję, ale ja powiedziałam, że jestem na L4 to nie ciągnął tematu - może kazałby zrezygnować z pracy
![]() I jeszcze położna w tej przychodni zaproponowała mi szkołę rodzenia - u nich jest za darmo! I tylko dla mam! To by było super dla mnie, bo po 1 - za darmo a po 2 - tego mojego biedactwa bym nie musiała ciągać ze sobą. Ale dopiero koło 30 tc. I tam bym musiała złożyć deklarację do położonej, ale mi jest wszystko jedno chyba, już sama nie wiem - czy położna musi być z tej samej przychodni, co pediatra dziecka?Aha, jeszcze się pochwalę, że mój syn-akrobata dotykał na USG czoła prostymi nogami
Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2012-02-06 o 16:48 |
|
|
|
#46 |
|
Zadomowienie
|
Gaabbi ja też gratuluję! doczytałam właśnie. Ostatnio coś nie nadażam za Wami
![]() Na stronie pierwszego lepszego laboratorium znalazłam: Między 24. a 28. tygodniem ciąży do badań skriningowych należy zaliczyć doustny test tolerancji glukozy. Aby go wykonać, kobieta ciężarna nie musi być na czczo (może zjeść lekki posiłek). W laboratorium otrzymuje się do wypicia roztwór 50 gramów glukozy, a oznaczenie jej poziomu we krwi wykonuje się godzinę później. Stężenie glukozy po godzinie od przyjęcia roztworu glukozy nie powinno przekraczać 7,8 mmol/l. Jeśli wynik testu przesiewowego przekroczy 11,1 mmol/l, lekarz kieruje pacjentkę do ośrodka specjalistycznego. Moze lekarze każą na czczo, bo boją się jak może być przez pacjantki zinterpretowane "lekki posiłek" |
|
|
|
#47 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32110522]
Aha, jeszcze się pochwalę, że mój syn-akrobata dotykał na USG czoła prostymi nogami [/QUOTE]haha, no nie żartuj, że taki dzieć-guma Ci się trafił |
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
ja muszę być przed 7
|
|
|
|
#50 |
|
Konto usunięte
|
Cudownie
Ja marzyłam o małej baletnicy, to będę miała małego baletmistrza Już próbuję przekonać małżonka do tego pomysłu, ale on chce go zapisać do lokalnej drużyny piłkarskiej, więc będzie wojna Dziewczyny biorące magnez - brałyście w ciąży Laktomag? Ja otwarłam opakowanie i jak zobaczyłam te tabletki-giganty... |
|
|
|
#51 |
|
Wtajemniczenie
|
Widzę że różne opinie na temat tej glukozy. Ja idę piec bułeczki
pierwszy raz więc nie wiem co wyjdzie. Zdjęć dodawać nie umiem
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
Witam i ja w kolejnej czesci
|
#53 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dzięki ![]() Perse, super że wszystko ok
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
![]() U nas wszystko w porząsiu Wszystkie pomiary ok, wskazują na 21tc i 2/4/5/6 dzień, czyli tak jak powinno 75% wad serca na tym etapie wyeliminowanych, kręgosłup calutki, synek waży 440 g. Łożysko mam na ścianie tylnej i gin ocenił je na 1 (stopień dojrzałości). Zaraz się biorę za rozszyfrowywanie skrótów, a mąż chyba wniesie o rozwód, bo po nie umyłam naczyń i nie mam na czym jeść, więc zamawiam pizzę Ale nie w głowie mi teraz zmywarka i jej zawartość Na twardnienia mam brać 2xdziennie magnez i jakby się coś działo, to do kontroli jeszcze teraz, ale najgorsze jest to, że ten magnez mam brać "z dala od jedzenia" czyli dla mnie awykonalne, bo ja jem ciągle Ufffff [/QUOTE]Bardzo się cieszę i gratuluję popisów Syna. Ja też mam jeść magnez ale Magne B6 są w miarę do przełknięcia. |
|
|
|
#56 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Uff, Kajko odwrócił się znowu chyba główką na dół, bo góra brucha mi teraz ciągla rusza się i podskakuje
![]() Gotowe Cytat:
) - dla kręgosłupa bezcenne... Do tego mieliśmy dużą łazienkę i tam go kąpaliśmy, więc jak miał już kilka miesięcy, to chlapał dookoła i straszna była frajda z kąpieli. Zresztą w łazience zawsze jest cieplej czy też szybciej można tam nagrzać, a do kąpieli powinno być trochę cieplej niż np. taka temperatura w pokoju do spania...Cytat:
Cytat:
Twoja opinia tym bardziej cenna, że rzeczy już są chwilę w użytku [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32109650]Cześć Dziewczyny ![]() U nas wszystko w porząsiu Wszystkie pomiary ok, wskazują na 21tc i 2/4/5/6 dzień, czyli tak jak powinno 75% wad serca na tym etapie wyeliminowanych, kręgosłup calutki, synek waży 440 g. Łożysko mam na ścianie tylnej i gin ocenił je na 1 (stopień dojrzałości). Zaraz się biorę za rozszyfrowywanie skrótów[/QUOTE]Brawooo! Mam nadzieję, że odetchnęłaś trochę A nie pytałaś lekarza, czy powinnaś leżeć/bardzo się oszczędzać? Ja sądzę, że takie delikatne twardnienia brzucha są niegroźne, mam chyba podobne do Twoich i robię wszystko normalnie w domu, chodzę do sklepu, itp. Piszę to, żebyś się nie martwiła tak bardzo, choć oczywiście jeśli nie jesteś pewna i lekarz nie powiedział wprost, czy masz leżeć, to lepiej oczywiście zrobić mniej w domu niż potem mieć wyrzuty sumienia...W pierwszym poście jest link do obszernych objaśnień skrótów z usg ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Jak już zamawiasz więcej rzeczy, to myślę, że lepiej wziąć 2 butelki. Zawsze to wygodniej. Jak np. dasz dziecku mleko, a po niedługim czasie trzeba mu podać herbatkę/wodę, wtedy masz drugą butlę gotową wysterylizowaną, a nie musisz bawić się ze sterylizowaniem tej pierwszej. Ewentualnie można kupić dwie różne, bo dzieci mają różne preferencje co do butli i jak by się okazało, że te co kupisz, nie pasują Twojego maluchowi, to obie idą w kosz... a przynajmniej w odstawkę na jakiś czas A jak masz dwie różne, to zawsze jakaś możliwość manewru... Tak mi się wydaje... Albo kup teraz jedną, a jak już dziecku podpasuje, to drugą taką samą kupisz już gdzieś na miejscu u siebie w normalnym sklepie Sama nie wiem Cytat:
Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32110522]Aha, jeszcze się pochwalę, że mój syn-akrobata dotykał na USG czoła prostymi nogami [/QUOTE]Hehe, a to spryciul ![]() Gabi, a w którym momencie masz problem z tą płytką?? Komputer jej w ogóle nie czyta czy Twój program do odtwarzania nie odtwarza? Jakie jest rozszerzenie (rodzaj) pliku? (Można sprawdzić np. we właściwościach.) |
|||||||
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
Na stronie ZUS jest napisane że ZUS ma 30 dni na przekazanie zasiłku - i z tego co wiem nie robi tego wcześniej. Czas jest liczony od dnia złożenia kompletu dokumentów - a więc jeśli pracodawca musi coś uzupełnić to ten czas się wydłuża. No i tego 30 dnia ZUS robi przelew - na konto to kwestia max 3 dni - listonosz ma chyba 14 dni.
|
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
Od dzisiaj zaczynam wpisywać ruchy w kartę, dziwne to jest bo moje dziecię rusza się prawie cały czas co kilka minut, więc tych ruchów nie liczę, a w przeciągu 8h czułam więcej ruchów niż 10
|
|
|
#60 |
|
Wtajemniczenie
|
Gabi, wg mnie najlepszy i najbardziej uniwersalny odtwarzacz to http://www.dobreprogramy.pl/VLC-medi...ows,13060.html Mam przeróżne filmiki kręcone Maksowi różnymi telefonami i aparatami w różnych plikach (przez 6 lat trochę się tego uzbierało) i ten odtwarzacz odtwarza wszystkie jak jeden mąż
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:46.

Czy któraś z Was miała taką płytę z badania i wgrywała do niej jakiś program specjalny?

Ale nie w głowie mi teraz zmywarka i jej zawartość

klask i:

) - dla kręgosłupa bezcenne... Do tego mieliśmy dużą łazienkę i tam go kąpaliśmy, więc jak miał już kilka miesięcy, to chlapał dookoła i straszna była frajda z kąpieli. Zresztą w łazience zawsze jest cieplej czy też szybciej można tam nagrzać, a do kąpieli powinno być trochę cieplej niż np. taka temperatura w pokoju do spania...
A jak masz dwie różne, to zawsze jakaś możliwość manewru... Tak mi się wydaje... Albo kup teraz jedną, a jak już dziecku podpasuje, to drugą taką samą kupisz już gdzieś na miejscu u siebie w normalnym sklepie