ojciec nieznany - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-14, 10:53   #31
natalor
Raczkowanie

Dot.: ojciec nieznany

Jeżeli wiesz kto jest ojcem dziecka to nie rozumiem dlaczego wpisałaś nieznany.Rozumiem,że nie chcesz mieć z nim nic wspólnego ale pomyśl o przyszłości.Co powiesz dziecku później? Całe życie sama chcesz łożyć na jego utrzymanie? Jak nie będzie Cię stać to po kilku latach zdecydujesz się,że jednak znasz ojca dziecka?
Skoro nie interesował się Wami to zapewne na widzeniach nie będzie mu zależało więc i tak podałabym chociaż o alimenty.Teraz sobie radzisz ale co będzie za kilka lat ?
natalor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-09, 06:42   #32
mukaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Jeśli ojciec jest wpisany w rubrykę , nie interesuje się dzieckiem ,nie łoży dobrowolnie na jego utrzymanie można go pozbawić praw ojcowskich w sądzie ,już samo to że się absolutnie nie interesuje dzieckiem jest podstawą do pozbawienia ojcostwa ,co nie zwalnia go jednak od płacenia alimentów ,ale już nie będzie miała praw do decydowania o paszporcie, wyborze szkoły czy nie daj boże leczenia dziecka itp.
Można też napisać podanie o zwolnienie z kosztów procesu co zazwyczaj jest rozpatrywane przychylnie.
Nie takie to proste wszystko
Po pierwsze: nie ma w akcie "ojciec nieznany" tylko się wpisuje jakieś imię i nazwisko, więc z pewnością w zadnych rubrykach później nie będzie widniało "ojciec nieznany" (to a propos wypowiedzi na temat reakcji otoczenia )

ale wróćmy do samego aktu urodzenia
żeby wpisać imię i nazwisko prawdziwego ojca jest do tego niezbędny on sam - musi to dziecko uznać w urzędzie, więc jeśli takiej chęci nie wyraża - to tylko pozostaje sąd
dodam, że dziecko jakby odgórnie przyjmuje nazwisko ojca, ojciec musi się zzgdzić na ewentualne przyjęcie nazwiska matki (a ja sobie nie wyobrażam używać nazwiska tego %&# i tłumaczyć dziecku, które tego ojca nie zna dlaczego nazywa się inaczej niż reszta rodziny; i tutaj - wracając do reakcji społeczeństwa - dziecko wyróżnia się tym bardziej niż wpisując fikcyjne dane ojca, ale zgadzające się z jego nazwiskiem)

sprawa aliementów/funduszu - mam zasądzone - ale alimentów na oczy nie widziałam, komornik ma to w d. a z funduszu kasę dostawałam przez rok może, bo jak tylko zaczęłam stałam pracę to już za bogata byłam (dodam że nadal mieszkam z ojcem bo nie bardzo mnie stać na wynajęcie czegokolwiek..... takie to bogactwo :/)

A ile nerwów przy rozprawie - szkoda gadać

Co do pozbawienia praw - też nie jest prosto, bo niechętnie to robią.. Wystarczy że ojciec płaci aliemnty - to już jest że się interesuje i praw go nie pozbawią. PRzesłanką do pozbawienia jest a) nadużywanie włady rodzicielskiej (przemoc, wykorzystywanie seksualne itd), b) niemożność pełnienia opieki (dłuższy pobyt w więzieniu, szpitalu lub za granicą), c) rażące zaniedbania (czyli dziecko jest niedomyte, głodne itd TEORETYCZNIE nie płacenie na dziecko i brak zainteresowania całkowity, ale z tym różnie, bo większość sądów niechętnie tych praw pozbawia, a każdy choćby sporadyczny kontakt ojca jest już na jego plus)

A jak już uda wam się pozbawić praw ojca to nie myślcie że będziecie sami o dziecku decydować i tak trzeba do sądu biegać po zaświadczenia że tatuś jednak może się nie zdecydował na bycie tatusiem i jakiegoś pozwu nie złożył...

natalor - Co do tego że dziecko się będzie w przyszłości miotać z tego powodu - to będzie i tak - bez względu na to czy ojciec jest wpisany w akt czy nie.
Liczy się to czy faktycznie ma z tym dzieckiem kontakt. Bo olewanie i odrzucenie boli tak samo bez względu na to co jest napisane na papierze
A zasądzenie alimentów a ich otrzymanie (choć to najczęściej bardzo małe kwoty są) to są dwie odrębne sprawy. Ja alimenty mam tylko na papierze

I przerażające jest to że tatusiek się może zjawić po 20 latach i jeszcze żądać kasy od mojego syna choć sam nie dał ani złotówki :/
Stary 2012-09-09, 22:35   #33
libra777
Zakorzenienie

Mukaa w moim przypadku z alimentami było podobnie były zasądzone ale też niestety tylko na papierze ,komornik oficjalnie nie miał z czego ściągnąć i tyle.
Jeśli chodzi o pozbawienie praw to u nas wystarczyło to że ojciec przez 5 miesięcy nie interesował się dzieckiem ,nie dzwonił ,nie przyjeżdżał nie łożył na utrzymanie itd. sędzina uznała ze to wystarczy i było po sprawie.
Zrobiłam to dla tego żeby właśnie po iluś tam latach tatuś sobie nie przypomniał że ma syna i można coś od niego ściągnąć albo jakby się znalazł w jakimś ośrodku to jeszcze dziecko które całe życie ojca nie widziało i nic kompletnie poza "kopem w dupe" od niego nie dostając jeszcze płaciło za jego pobyt tam.
Co do nerwów to fakt sporo to kosztowało ,nie są to proste emocjonalnie sprawy.Jednak jeśli czyjaś sytuacja jest taka a nie inna uważam że trzeba wszystko uregulować co tylko jest możliwe bez bawienia się w sentymenty ,żeby oszczędzić dziecku ewentualnych kłopotów i nieprzyjemności kiedyś.
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-10, 05:16   #34
mukaa
Zadomowienie

ale niestety to nie zwalnia dziecka z obowiązku płacania na rodzica! to że jest pozbawiony praw nie znaczy, że nie może potem sądownie ubiegać się na kasę na siebie "bo w biedzie" :/ i najgorsze jest to, że najczęściej dorosłe już dziecko taką rozprawę przegrywa i musi płacić :/ nawet jeśli nie dostało grosza od ojca

taki to durny kraj :/

jedyny ratunek to jeśli jakiś inny mężczyzna przysposobi dziecko...
Stary 2012-09-10, 06:28   #35
libra777
Zakorzenienie

Tak to prawda przepisy mamy chore
To my na szczęście jesteśmy uratowani
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości