![]() |
#31 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Mama oszczędza na mnie na każdym kroku
Cytat:
Taka kolej rzeczy na tym świecie ze rodzi się dzieci, wychowuję się je jak najlepiej sie potrafi, i daję się im wszystko co się ma, nieraz się mółwi że matka sobie by od ust odjeła a dała swoim dzieciom. Taka rola matki, wogule rola rodziców. A jeżeli sie nie ma warunków do godnego wychowania tych dzieci to się ich po prostu nie rodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#35 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
dlaczego nie? Bo jest matką, powinna to jakoś równoważyć, pieniądze przeznaczać równo na siebie i dzieci. To nie tylko obowiązek moralny, ale i prawny. ---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#38 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() [QUOTE=ciri15;32546964]Może 3 i 2 spodnie to te same? Zresztą nieważne, tak jak pisałam, mogły się zniszczyć, przytyła/schudła. dlaczego nie? Bo jest matką, powinna to jakoś równoważyć, pieniądze przeznaczać równo na siebie i dzieci. To nie tylko obowiązek moralny, ale i prawny.[COLOR="Silver"] Ale autorka nie napisała że nie ma spodni bo się poniszczyły czy poprzednie są w zły rozmiarze. Napisała że CHCE a mama jej kupić NIE CHCE. Moim zdaniem matka nie ma obowiązku dzielić swych zarobków po równo i lecieć kupić dziecko spodnie bo miała czelność sobie zakupić i spodnie i sweter. Zrozumiałam bym wielkie wzburzenie w sytuacji gdyby matka nie zaspakajała podstawowych potrzeb dziecka związanych z edukacją czy codziennym funkcjonowaniem. Zresztą też w pierwszym poscie autorka wpominała że tata dał jej na koncert, czyli też jakieś rozrywki ma zapewnione. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zresztą mialam koleżankę co matce kosmetyków żałowała bo ta już stara jest i jej niepotrzebne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() co do kremów - ja polecam isanę, masło migdałowe (czy orzechowe) - jeśli ktoś lubi "słodkie" zapachy - moja siostra używa i jest bardzo zadowolona - ja próbowałam i muszę powiedzieć, że gdyby nie zapach to też byłabym bardzo zadowolona. A jeśli np. chodzi o szampony to polecam zakupy w hurtowniach fryzjerskich - sprzedają tam litrowe opakowania i niektóre profesjonalne firmy mają takie opakowanie po 15-20 zł. Jak na litr - bardzo się opłaca. (taka firma to np. Stapiz - super jest! szcegfólnie linia sleek line) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Uważam, że matka(rodzice) powinna zapewnić dziecku przynajmniej 3 pary spodni na zmianę, takich do szkoły. Rozrywki - ja np. nie dostawałam na kino, itp. moi rodzice uważali, ze jest mi to niepotrzebne ![]() A moim zdaniem ma taki obowiązek, no chyba że jej zostaje to może wydać na swoje przyjemności, ale jeśli dziecko potrzebuje jakiegoś ubrania, bo ma mało, a ona ma całą szafę i kupuje sobie no to...coś tu jest nie halo.
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- Nie mamy pojęcia ile par gaci ma autorka w szafie i czy są jej potrzebne, więc ty możesz ją bronić (nie ma a powinna) a ja mogę bronić matki (bo dziecko chce mimo ze mu nie trzeba). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() ![]() Ja kocham słodkości - i w jedzeniu i w zapachach ![]()
![]() |
![]() |
#44 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Autorka nie chce wiele, chce po prostu spodnie, albo lepszy szampon czy podpaski. A matka bierze pieniądze od starszego rodzenstwa i kupuje sobie markowe ciuchy. Niewiem czemu ma służyc przykład z twoją trzyletnią córką, bo autorka wcale nie tupie nóżka ani nie terroryzuje matki, tylko prosi kilkakrotnie o dołożenie pieniędzy na ubrania. Matka twierdzi ze nie ma a na drugi dzien kupuje sobie sama ubrania. No to chwileczke - podobno nie miała pieniedzy. To jak wychowujesz swoją córkę nie jest tu ważne, ciekawe jak ona w wieku 15 lat bedzie chciała pieniadze na ubrania czy kosmetyki, też bedziesz jej tak tłumaczyc. Małemu dziecku wystarczy zabawka czy cos słodkiego, starsze dziecko tym bardziej dziewczyna dorastająca chce mieć nowe ciuchy, czy kosmetyki. Koleżanki mają a ona może czuję się gorsza. Niewiemy jak jest naprawde. Mi chodzi o to aby rodzice traktowali swoje dzieci sprawiedliwie, a widzimy że w przypadku autorki tak nie jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jesli ja mówię,ze nie mam na wycieczkę do Acapulco to nie znaczy,ze ![]() ![]() ![]() Rodzeństwo daje matce bo U NIEJ MIESZKA i pewnie u niej je. Jak będą mieszkać w domu autorki to pewnie jej dadzą ![]() A co powiesz dziecku , które znajomych z bogatych domów? Jak im wytłumaczysz,ze zosia ma basen a wy nie? Zawsze ktoś ma lepiej
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2012-02-25 o 19:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Rozeznanie
|
Mi się wydaje, że tutaj problem leży gdzie indziej. Może autorka czuje się źle, gdy koleżanki w szkole, których rodzice są biedniejsi, mają te 3 pary spodni na kwartał i lepszy szampon? Może autorka myśli sobie, że mama, ignorując jej potrzeby czy też zachcianki (chociaż moim zdaniem lepszy szampon raczej nie jest zachcianką, po prostu "inni używają" to i autorka chciałaby). To taka forma czucia, że przynależy się do danej społeczności, czytaj grupa koleżanek. Może gdy autorka widzi, że jakaś biedniejsza koleżanka dostaje częściej spodnie czy bluzkę i tym samym sądzi że koleżanki rodzice bardziej o nią dbają, myśli sobie: czyli moim tak bardzo na mnie nie zależy, nie robią na nich wrażenia moje prośby, może mniej mnie kochają, nie przejmują się mną? Pamiętajmy, że psychika nastolatki nie jest jeszcze ukształtowana... Może podświadomie autorce brakuje poczucia, że jest dla rodziców kimś ważnym, może nie otrzymuje w codziennym życiu czułości, nie słyszy słów wsparcia i potem taką formą "dbania o dziecko" jest zakup nowego ciucha, zaspokajanie potrzeb materialnych? Wiem, nafilozofowałam Wam, ale takie "zachciewajki" niespełniane przez rodziców często mają głębsze podłoże.
Cóż mogę Ci doradzić autorko: może to, że dzięki podejściu Twojej mamy nauczysz się, że nic nie ma za darmo i na wszystko trzeba ciężko zapracować. Wiem, że to marne pocieszenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
I sorry, tu nie jest tak, że ona ma, ale na coś innego niezbędnego. Ma na swoje ciuchy. I ok, rozumiem, ale skoro kupuje sobie dzień po dniu, to chyba z jednej rzeczy mogłaby zrezygnować na rzecz tych spodni. Jakaś proporcjonalność by się przydała. Autorka ją poprosiła o dołożenie 50 zł - nie dołożyła 30, tak jakby te 20 było takim problemem.
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Nazywajmy rzeczy po imieniu, matka woli sobie kupić orginalne ubranie, i 3 sukienke na pogrzeb niż dać pare złotych córce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
Tak, ale wyprzedaże mają to do siebie, że są 2 razy do roku... i już się skoczyły. Fajnie jest robić zakupy w ich trakcie (zresztą - sama tak robię, jestem studentką), ale od czasu do czasu jakiś element garderoby można kupić w sezonie - skoro właśnie teraz jest potrzebny. Tym bardziej, że spodnie to raczej rzecz codziennego użytku, szybko się zużywają, nawet jesli nie są teraz potrzebne na gwałt, to za 2-3 miesiące trzeba będzie już kupić nowe - zakłądam, że autoka nie ma jednak 20 par, pisała zresztą, że jej szafa nie jest super wyposażona.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() A guzik - widzimy tylko to, co nam autorka, zapewne rozgoryczona i wzburzona (a niekoniecznie szczera i obiektywna) napisała ![]() Cytat:
![]() I pamiętajcie, że rodzicem się jest nie po to, by natychmiast spełniać każdą zachciankę dziecka. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Ekspert od Dupy Strony
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32549111]
A bo wiesz, powód to dumy to też nie jest. Żyjemy w czasach, gdzie doświadczenie się liczy, a idąd jako, dajmy na to, 25latka do PIERWSZEJ pracy to pracodawca co najmniej lekko się zdziwi. I pamiętajcie, że rodzicem się jest nie po to, by natychmiast spełniać każdą zachciankę dziecka.[/QUOTE] Doświadczenie nie zawsze = praca. Najczęściej są to praktyki, staże bezpłatne... Co do drugiego - oczywiście, że nie, pytanie: co jest zachcianką? Jeśli matka myśli niemal wyłącznie tylko o sobie to nie jest dobrze.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2012-02-25 o 20:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
A tego to nie wiesz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Ekspert od Dupy Strony
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32549632]A tego to nie wiesz
![]() ![]() Ni wiem, ale Ty też nie ![]()
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
A ja odpowiem jako córka, siostra (jest Nas 3) i matka (syn 4lata) mieszkający w 1 domu. Różnie u Nas z kasą bywało. Ale 1 jest pewne: od momentu kiedy z bratem zaczeliśmy pracować to regularnie dokładamy się a to kupując jedzenie a to sprzęt, dając gotówkę. Siostra uczy się- ma 19lat= oczko w głowie mamy. I co? Nie uważam to za jakąś ujmę dokładać się. Oni zarabiają i też ponoszą koszty więc nie rozumiem czemu mieliby jeszcze Nas utrzymywać?
Co jest złego w spodniach za 40zł? Rozumiem, że jak typowa nastka marzysz o metkowych ciuchach...jeśli tak to mam dla Ciebie radę- to co zarobisz idź poszperaj po lumpeksach. Ochyda? Zdziwisz się jakie perełki można tam wyszukać metkowe w niższych cenach. Rada dla Ciebie- porozmawiaj z mamą ale nie o spodniach za 90zł i tuszem za 50zł czy balsamem za 20zł ale o tym czy co jakiś czas może Ci coś po prostu kupić. Skończyłaś 18-lat, masz wolne weekendy i jak ktoś Ci wspomniał już wyżej poszukaj pracy jako hostessa. Dużo tego, uwierz. Wystarczy chcieć. Nie jesteś pępkiem świata, czasy się zmieniają. Widziałaś kiedyś paragon za jedzenie? Albo rachunki? Da się wszystko rozwiązać, wystarczy chcieć i schować emocję do kieszeni. Tobie ciężko bo nie dostajesz tego co chcesz a widzisz, że mama sobie kupuje ciuchy ale weź pod uwagę, że jej też coś od życia należy. Jest nie tylko matką i żona ale też kobietą i w worku na śmieci chodzić nie będzie. Pozdrowionka
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ad pogrubionego - Dla mnie na przykład jest to natarczywe upieranie się na jakiś ciuch bo taki (lub podobny) ma Zosia i Joasia, to ja też muszę, nie mogę się czuć gorsza. Najbardziej się z tego oczywiście cieszy producent, no ale temu akurat się nie dziwię, skoro rodzice pod presją w końcu to kupują. Wystarczy dobry marketing i byle g... pod metkowym hasłem świetnie się sprzeda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli jest naprawdę potrzebny (a nie dlatego, że mam już xxxxxxxxx i jeszcze tamto mi się spodobało, więc muszę mieć bo nie potrafię powiedzieć impulsowi nie), jak najbardziej tak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:47.