grzybica paznokci - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-31, 21:11   #31
krasnoludek125
Przyczajenie

GG do krasnoludek125
Question Dot.: Nailner sztyft na paznokcie przeciw grzybicy

Hej dziewczyny a ja mam takie pytanko. Kupiłam na allegro sztyfr na grzyba i nie wiem czy on jest sprawny bo jest kompletnie suchy... no i mam problem cy to działa czy nie.. pomocy
krasnoludek125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-01, 17:12   #32
keniaa
Przyczajenie

Dot.: Nailner sztyft na paznokcie przeciw grzybicy

Cytat:
Napisane przez krasnoludek125 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny a ja mam takie pytanko. Kupiłam na allegro sztyfr na grzyba i nie wiem czy on jest sprawny bo jest kompletnie suchy... no i mam problem cy to działa czy nie.. pomocy
Spróbuj go jeszcze potrzymać "do góry nogami" i sprawdź datę ważności, o ile już tego nie robiłaś . W razie czego reklamuj. Płyn w sztyfcie jest bezbarwny i ma specyficzny zapach, po posmarowaniu powinnaś zauważyć że paznokieć jest troszkę mokry.
keniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-01, 11:27   #33
buras
Przyczajenie

witam wszystkich ! Ja niestety rwnież borykam się z problemem grzybicy paznokcia... LeczyŁam się u dermatologa , ale niezbyt skutecznie. Kiedyś na jakimś forum wyczytaŁam , że skuteczny jest propolis . Zdesperowana kupiŁam go i zaczęŁam stosować. Efekt murowany ! Dzięki temu naprawdę można pozbyć się grzybicy. Jedynym minusem takiej kuracji jest kolor paznokcia , który utrzymuje się aż do czasu odrośnięcia paznokcia... Ja zacznę znów tę kurację bo nic innego na mnie nie dziaŁa.
buras jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-06, 19:48   #34
grazynagm
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez tennyo4 Pokaż wiadomość
Jeżeli masz grzybicę paznokci to idź do dermatologa.
Przede wszystkim trzeba określić co to za grzyb (zrobić posiew) a potem zabierać się za leczenie.

Powiem tak (jako osoba borykająca się z tym problemem 2 razy w życiu) - nie wierzę w ten sztyft.
Dermatolog mi powiedział kiedyś - na paznokcie tylko terapia tabletkami (kilka miesięcy) jest w 100% skuteczna bo maści i płyny są za słabe (no chyba, że uszkodzony jest naprawdę niewielki obszar).
Do tego dezynfekcja obuwia (lub co bezpieczniejsze zmiana na nowe) i codzienna zmiana skarpet.
Witam.Korzystałam z tego sztyftu od lata 2010.Cały czas zamalowywałam paznokcie poniewaz były okropne.Nie zauważyłam nawet jak pod koniec listopada paznokcie zrobiły się zdrowe w 70 %.Jeden doszedł do normalności a drugi powoli.Dzisiaj kupiłam drugi sztyft,bo wiem że mi pomga.Moje paznokcie miały już 0,5 cm grubości, a teraz ten chory prawie normalny tylko lekko biały,a jeden zdrowy w 100 %.POLECAM

---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ----------

Witam.Sztyft powinien być mokry ze spirytusowym zapachem.Działanie SUPER

---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ----------

Witam.Sztyft powinien być mokry ze spirytusowym zapachem.Działanie SUPER
grazynagm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-13, 19:32   #35
pycia17
Zakorzenienie

GG do pycia17

ja jestem załamana mam grzybicę dlugo wydałam sporo pieniędzy mialam nadzieje że na wiosne będe mogla zalożyć sandaly a tu grzybica nadal siedzi, paznokcie odrastają ale chorę, jestem zrozpaczona bo nie wiem co dalej z tym zrobić
pycia17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-14, 12:18   #36
tennyo4
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pycia17 Pokaż wiadomość
ja jestem załamana mam grzybicę dlugo wydałam sporo pieniędzy mialam nadzieje że na wiosne będe mogla zalożyć sandaly a tu grzybica nadal siedzi, paznokcie odrastają ale chorę, jestem zrozpaczona bo nie wiem co dalej z tym zrobić
Pycia - pytanie proste - robiłaś chociaż raz posiew CO to konkretnie za grzyb?

Bo jak ciągle dostajesz recepty "na oko" to bez sensu.
Każdy lek ma określone spektrum działania i to co bierzesz może kompletnie nie działać na ten typ grzyba.

Jeżeli badań nie robiłaś to lekarz jest kompletnie nieodpowiedzialny - daje długotrwałą kurację obciążającą wątrobę i nawet nie raczy sprawdzić czy to ma sens.

BTW - badanie możesz zrobić sama w laboratorium (koszt ok 30-50 zł)

Terry Pratchett
Maskarada
tennyo4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 11:13   #37
nnovikaa
Raczkowanie

grzybica paznokci

Witam!
Od miesiąca walcze z grzybicą paznokci u rąk. Smaruje je lakierem o nazie loceryl. Zauważyłam ,że wraz ze wzrostem paznokcia na środku płytki robi się czerwony pionowy pasek co to oznacza?! Czy powinnam zażywać coś jeszcze oprócz tego lakieru ?!

pomocy
nnovikaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-01, 20:15   #38
sun27
Przyczajenie

Dot.: grzybica paznokci

Ja polecam oliprox, bo moja siostra go używała i była bardzo zadowolona. Stosowała go codziennie no i nawet szybko pozbyła się tego problemu jeśli widzisz jakieś niepokojące oznaki to lepiej udać się z tym do lekarza, bo lepiej uniknąć dalszych komplikacji
sun27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-26, 21:24   #39
alinek
Przyczajenie

Thumbs up Dot.: Nailner sztyft na paznokcie przeciw grzybicy

Witam, dopisuję się jako użytkowniczka Nailnera, pomimo nieaktywności wątku, a nuż to się komuś przyda. Mi pomaga! Stosuję go od około 3 miesięcy, zakażona część paznokcia najpierw zbrązowiała, co wyglądało okropnie, a potem się odłamała. Co zostało spiłowałam i wygładziłam-teraz smaruję i obserwuję. Odrasta zdrowa płytka, a w tym momencie nie widać, żeby z paznokciem były jakieś problemy. Tu moja uwaga na marginesie-im mniej zaawansowana grzybica, tym większa szansa na skuteczne działanie sztyftu (1 lub 2 zajęte paznokcie). Bardzo ważne jest też obcinanie odrastającego paznokcia możliwie jak najkrócej, dezynfekcja narzędzi do pedikiuru, najlepiej używać też pilniczków tylko raz. Do dezynfekcji butów jest specyfik o nazwie Butosept, składa się z płynu do posmarowania buta i proszku wsypywanego przed każdym użyciem. Kosztuje 30-40 zł, dostępny w internecie i wybranych aptekach. Jeszcze nie wypróbowałam, ale zamierzam kupić. Mam nadzieje, że informacje się przydadzą
alinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-19, 18:23   #40
Mamalke
Przyczajenie

Żółty paznokieć małego palca u stopy

Od dłuższego czasu zastanawiam się czy to grzybica...
Otóż ponad rok temu miałam uraz tego paznokcia i cudem właściwie mi nie odleciał... Od tamtej pory nie jest połączony z łożyskiem, a jedynie z macierzą (w sensie - tam, gdzie zaczyna wyrastać). Mogę go nawet delikatnie odchylić. Dodatkowo od tamtego czasu jest matowy i żółtawy i jakby troszkę grubszy. Przy skracaniu - kruszy się.
Bardzo proszę o jakąś poradę i z góry dziękuję.
Mamalke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-19, 19:09   #41
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Dot.: Żółty paznokieć małego palca u stopy

a stosowałaś jakieś preparaty na grzybicę? Ja na Twoim miejscu wybrałabym się jednak do dermatologa, bo chyba mogłoby Ci się to przenieść na inne paznokcie (jeśli to jest rzeczywiście grzybica).
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-19, 19:14   #42
Mamalke
Przyczajenie

Nic jeszcze nie stosowałam... Mam to już ponad rok więc w tym czasie chyba już powinno objąć mi przynajmniej jeszcze jeden paznokieć. A tak się nie stało...
Mamalke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-19, 19:16   #43
kawa_zmlekiem
damn good coffee

to spróbuj może coś przeciwgrzybiczego, a jak nie pomoże to idź do lekarza, nawet rodzinnego na początek, albo Ci powie co to jest albo wyśle do dermatologa
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-20, 18:24   #44
Dziewczyna Stradivariusa
Raczkowanie

Moim zdaniem jest taki bo nie jest ukrwiony, no ale ja lekarzem nie jestem , dla świętego spokoju skonsultuj się z jakimś.
Dziewczyna Stradivariusa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-21, 02:49   #45
cherry_flamme
Zakorzenienie

Na 95% to grzybica. Wiem, bo przerabiałam na sobie Nie chodzę na basen, do sauny, nie pożyczam butów, więc byłam pewna, że problem mnie nie dotyczy, ale jednak zostałam zaatakowana Na początku też miałam żółty paznokieć (duży palec), ale myślałam, że to odbarwienie po śliwkowym lakierze. Dopiero jak paznokieć pękł w połowie, a po 2 dniach odpadł, skojarzyłam, że to grzybica Od razu kupiłam Clotrimazolum w kremie (bez recepty, bardzo tani- ok. 3 zł) i smarowałam chory paznokieć i wszystkie inne. Taka kuracja trwa miesiąc i po miesiącu wszystko było ok. To było 5 miesiecy temu i do tej pory grzybica nie wróciła. Prawdę mówiąc, do lekarza nie poszłam. To nie jest może warte naśladowania, ale z drugiej strony lekarz też na początku przepisze Ci tylko maść, a one wszystkie mają prawie identyczne składy (porównywałam w aptece)

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 17:03   #46
minia94
Przyczajenie

grzybica paznokci - grzyby drożdżopodobne

Witam.
Niestety i mnie to dopadło, mimo że do braku higieny mi bardzo daleko
dziś dostałam wynik badania - grzyby drożdżakowe. Niestety, zaatakowały wskazujący palec prawej dłoni ( jestem praworęczna ), przez co nie tylko okropnie wyglądam, dodatkowo mam utrudnione podstawowe czynności, bo poszarpany paznokieć ciągle o coś zahacza

Stosuję lakier Scholl, czytałam również, że skuteczne są okłady kitem pszczelim, czyli propolisem, wcieranie olejku drzewa herbacianego (jutro planuję zakupić oba składniki), moczenie palca w cytrynie, occie, przemywanie jodyną... i coraz to więcej przeróżnych sposobów, których się łapią wszyscy, którym już nic nie pomaga... Co o nich sądzicie?

Jeszcze jedno chciałabym dodać.
Czy macie jakieś sprawdzone sposoby ukrywania tego nieestetycznego paskudztwa? Zaklejanie plasterkami nie jest zbyt skuteczne- szybko odpadają, a dodatkowo mam wrażenie, że mogą szkodzić przez wdawanie się pod nie wilgoci i pocenie się palca ( idealne środowisko dla grzybków )

Jakieś nakładki, nawet bandaże, które mogą wyglądać trochę dziiiiwnie, ale chyba lepiej chodzić z bandażem, niż pokazywać wszystkim tego, bądź co bądź, ale wstydliwego grzybka...

Dołączam zdjęcie paznokcia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg komp.jpg (84,3 KB, 57 załadowań)
minia94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 22:00   #47
201610030905
Konto usunięte

Dot.: grzybica paznokci - grzyby drożdżopodobne

Wiesz co moja mama ma problemy z grzybicą. Musisz wybrać się koniecznie do dermatologa. a na grzyba polecam przyłożyć tylko na płytkę czosnek trzymać 10-15 min. Pomaga efekty są po 3-4 użyciach
201610030905 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-25, 10:12   #48
Martaxdeee
Raczkowanie

Question grzybica paznokci ?

Witam od pary miesiecy mialam zrobione paznokcie żelowe, sama je sobie robiłam ponieważ zajmuję sie tym amatorsko, nic sie nie działo do miesiaca temu. Zauważyłam na swoich 4 paznokciach pod tipsem zółte odbarwienie wiedziałam ze prawdopodobnie to grzybica , jednak nie moglam ich zdjac bo miałam studniówkę, i musiałam je troche przetrzymać i to był błąd. Miałam je pomalowane lekierem, wczoraj stwierdziłam ze jeżeli juz po 100 to pora je zdjąć i zobaczyc co tam faktycznie sie dzieje. Zmyłam lakier i patrze a naturalne paznokcie nie trzymają się palca, widać białe zatoczki, szybko spiłowałam paznokcie i okazało się ze naturalny paznokieć jest cienki jak bibułka i odrywa się, oczywiście pod niego, czego nie byłam swiadoma ciagle dostawała się woda i nagromadził się brud. Paznokcie sie nie trzymały wiec cążkami odcięłam chore paznokcie, bo nie czułam bólu a pomyslalam ze tak bedzie lepiej bo odetne chore i zainfekowane paznokcie i wyczyszcze to co pod nimi sie nagromadziło. I tym sposobem od wczoraj nie mam po połowie paznokci na 4 palcach. Wyglada to tragicznie, nie boli ale przyznam ze nawet mi robi się słabo jak na to patrze. W poniedziałek idę do lekarza ale poradźcie mi co mam teraz zrobic, czym smarować. Wiem że nie moge ich moczyc , narazie są zaklejone, ale delikatnie tak aby mialy jak oddychac, bo nie chce żeby zdrowe czesci zaczepiały. co robić teraz, powiem jeszcze ze nie moglam ich nie odciąć bo same sie odrywały i nie dałoby rady ich utrzymać .
Martaxdeee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-29, 19:29   #49
akusia1
Raczkowanie

Dot.: grzybica paznokci ?

Nic z nimi nie rób tylko odczekaj aż odrosną, ewentualnie jeśli podejrzewasz grzybicę kup preparat do smarowania w aptece. I nie rób więcej tipsów sobie ani nikomu innemu chociaż to paradoks przecież na kimś trzeba się nauczyć
akusia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-30, 11:45   #50
Olka1225
Przyczajenie

Pojęcia nie mam co to za sztyft, ja używałam swego czasu Tinean Protect, jest bardzo tani i skuteczny. Paznokieć robił mi się żółty i taki jakby kruchy. Tinean szybko pomógł. Nie wiem czy sztyft można kupić gdzieś w aptece, ja kupiłam w drogerii internetowej żyj zdrowo.
Olka1225 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-10, 22:25   #51
karolinak886
Raczkowanie

Dot.: grzybica paznokci ?

Ja miałam ten sam problem po zrobieniu paznokci, strasznie żałowałam ale przecież kto mogł przypuszczać. Ja nie pilnowalam paznokcia, zaczelam smarować jakims specyfikiem Urgo, którego Pani w aptece mi poleciła. I jestem szczęśliwa bo pomogło, ale teraz to mysle nad zmiana manikiurzystki.
karolinak886 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-11, 12:49   #52
toja93
Przyczajenie

Grzybica paznokci a wykonywany zawód - gdzie pracujecie?

Witam!

Niedawno okazało się, że nabawiłam się niestety grzybicy paznokci u stóp... Pracowałam do tej pory w gastronomii więc musiałam odejść z pracy... Ale teraz pojawia się pytanie gdzie teraz jej w takim razie szukać?

Myślałam o pracy z klientem ale kurcze to też jakieś ryzyko. Leczę się już ale to nie jest łatwa choroba do wyleczenia, co jeśli przeniesie mi się też na paznokcie u dłoni? Przecież w pracy z klientem wygląd, w tym dłoni jest bardzo ważny.

Trochę mnie to wszystko podłamało ;/// nie wiem co teraz robić...
toja93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-13, 18:06   #53
yvonnedea
Raczkowanie

Dot.: Grzybica paznokci a wykonywany zawód - gdzie pracujecie?

Dlaczego musiałaś odejść z pracy? Przecież mając na sobie buty chyba byś nikogo nie zaraziła.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-09-14, 10:33   #54
Antymionka
Moderator

Dot.: Grzybica paznokci a wykonywany zawód - gdzie pracujecie?

Cytat:
Napisane przez toja93 Pokaż wiadomość
Witam!

Niedawno okazało się, że nabawiłam się niestety grzybicy paznokci u stóp... Pracowałam do tej pory w gastronomii więc musiałam odejść z pracy... Ale teraz pojawia się pytanie gdzie teraz jej w takim razie szukać?

Myślałam o pracy z klientem ale kurcze to też jakieś ryzyko. Leczę się już ale to nie jest łatwa choroba do wyleczenia, co jeśli przeniesie mi się też na paznokcie u dłoni? Przecież w pracy z klientem wygląd, w tym dłoni jest bardzo ważny.

Trochę mnie to wszystko podłamało ;/// nie wiem co teraz robić...
Grzybica paznokci jest do wyleczenia, przecież ludzie z grzybicą przychodzą do kosmetyczki, fryzjera, do sklepu.. Rozumiem że miałaś badania i przez to nie dopuścili Cię do pracy czy sama się zwolniłaś?
Antymionka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości