|
|
#31 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Skad ci ludzie biora pieniadze?
9tyś to mało?
są takie rodziny, które próbują, muszą przeżyć za 2,5tyś i dawają rade...za 9tyś spokojnie można spłacać kredyt, posiadać auto, dobrze zjeść, ubrać się, dodając do tego wakacje.
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie też zawsze zastanawiało skąd na ulicach tyle nowych, fajnych samochodów
![]() Co do domów - u mnie w mieście budują je na chwilę obecną już tylko lekarze ![]() Wcześniej przewinęło się o paleniu - ja paliłam kilka lat - w sumie zawsze miałam na fajki, czasem trzeba było ograniczyć jakieś jedzenie typu słodycze, a czasem w sumie nie wiem jak to robiłam ale zawsze kase miałam Dodam, że paliłam za kasę rodziców, bo sama nie pracowałam Już nie palę.
|
|
|
#33 |
|
Wtajemniczenie
|
Opłaty w bloku (Gierkowskim, wiecie, takim z dużej płyty) to u mnie około 1000 zł (nawet z hakiem) miesięcznie - 700 za czynsz + rachunki: prąd, woda, ogrzewanie, gaz, internet, telewizja (a mieszkanie ogromne nie jest, 75 metrów to znów nie tak dużo). I to nie w warszawie - miasto wojewódzkie, ale jedno z mniejszych - więc generalnie wyobrażam sobie, że powyżej 1000 mieszkanie własnościowe może miesięcznie kosztować - może nie 3000 ale do 2000 da się dobić - chociaż raczej w stolicy.
U mnie rodzice też zarabiają ok. 8-9 tysięcy miesięcznie - i serio, też nie mamy prawie żadnych oszczędności, nie bardzo nas też stać na wysłanie mnie na zagraniczny wyjazd (studiuję filologię, więc fajnie byłoby pojechać do kraju, którego języka się uczę). Za granicą byłam raz w życiu (a mam 23 lata) - bo po prostu nas na to nie stać. Ja nie wiem jak tymi pieniędzmi trzeba by gospodarować, żeby "żyć jak pączek w maśle" - i nie, u mnie nie ma ŻADNYCH kredytów. Ja np. dostaję od rodziców 1,5 zł miesięcznie, bo studiuję w obcym mieście - i za te 1,5 (razem z siostrą 3), utrzymujemy się "na styk" wynajmując normalnie i jedząc normalnie - aczkowliek koncert/piwo ze znajomymi zdarza się raz na ruski rok - także jeśli o mnie chodzi to naprawdę wyobrażam sobie, że 9 tys. na rodzinę (4 osobową - o takiej mówię, bo to znam z autopsji) to NIE jest dużo. |
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
niewazne ile sie zarabia tylko ile sie wydaje na jakies stale zobowiazania
potem mozna stwierdzic czy jest sie biednym czy bogatym. Przy moich zobowiazaniach 9tys to kupa kasy i ladna sumke bym odlozyla.
|
|
#35 |
|
Zadomowienie
|
Im wiecej człowiek ma tym wiecej wydaje! Standart zycia wydaje się taki sam a jednak wiecej kasy idzie i człowiek nie wyobraża sobie żyć za mniej niż ma. Niektórzy mając 9 tys nie potrafią nic odłożyć a inni mając 3 tyś potrafią uzbierac na wakacje. Zawsze jest cos z czegoś można zrezygnować i zastępic to czymś tańszym lub całkowicie zaprzestać kupowania.
BTW ciekawa jestem w jakiej pracy i w jakim mieście zarabia się 9 tyś na 2 osoby.
Prawo kształtu: "Kot przyjmuje kształt naczynia, w jakim się znajduje" Antoine de Saint-Exupéry: "Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej ci jej zostanie" Edytowane przez Lilly22 Czas edycji: 2012-03-02 o 12:06 |
|
|
|
|
#36 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
rozumiem 10, 15, 20 tys, ale nie 4.. tyle powinni ludzie zarabiać,aby zyć na dobrym poziomie. Również w Polsce są ludzie bardzo bogaci, ale autorki rodzice plasują w grupie średniej, w dalszym ciągu. |
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już co najmniej 4 razy mogłaś przejść 3miesięczny kurs praktycznej nauki języka za granicą - dorabiając sobie. Właśnie z takiej filozofii wynika brak oszczędności przy wysokich dochodach.
|
|
|
#38 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie na 5 osobową rodzinę wychodziło ok. 4 tys miesięcznie, nie jedliśmy samych ziemniaków, 3 dzieci dojeżdżało do innego miasta do szkoły i na studia (a dojazdy to też koszt ok 350 zł na miesiąc na jedną osobę) i na jakieś wakacje też zawsze jeździliśmy (nie na Majorkę, ale rodzinny wyjazd nad jezioro jak najbardziej). I co ważne, oszczędności są, i to całkiem spore biorąc pod uwagę zarobki. Więc jak dla mnie 9 tys. to JEST dużo, i nie wyobrażam sobie żeby mówić że z tego absolutnie nic nie da się odłożyć. Kwestia gospodarowania pieniędzmi i priorytetów.
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
Dokladnie. Ja tez jak sobie nie zarobie większości, to za granicę nie pojadę.
W zeszlym roku odlozylam 2000 tyś, rodzice dolożyli mi 500 zł i mialam dwutygodniowy wyjazd. W tym roku będzie to samo, chociaz mam nadzieje, ze tym razem uda mi sie calosc odlozyć. Rodzice tez sa w stanie odlozyc sobie na wakacje. I nie mają 9 tys na rękę.
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
. ja jestem dobrych pare lat po studiach, za moich czasow takie wyjazdy popularne nie byly, ale mam sporo znajomych studentow - i wiekszosc wyjezdza za granice w ramach takich stypendiow.
|
|
|
|
#41 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ludzie maja w życiu różnie priorytety i stosunek do pieniędzy, np. znam rodzinę dla której bieda zaczyna się wtedy kiedy muszą zjesc obiad w domu bo nie ma na wyjście do restauracji.
Prawo kształtu: "Kot przyjmuje kształt naczynia, w jakim się znajduje" Antoine de Saint-Exupéry: "Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej ci jej zostanie" Edytowane przez Lilly22 Czas edycji: 2012-03-02 o 12:29 |
|
|
|
|
|
#42 |
|
Raczkowanie
|
Juz nie mowiac o tym, ze mogłby na erasmusa jechać.
ale co tam, lepiej narzekać ze jestem taka biedna, bo rodzice zarabiaja TYLKO 9 tys, a ja przez to nigdy za granicą nie bylam. ![]() Jakbys chciala, to bys sobie nawet na dwa dni pojechała do Londynu. Bilety mozna znaleźć i za 50 zł w dwie strony, a nocleg za 80. To raptem jeden weekend stania na promocjach. Ale ludzie potrafia byc niezaradni.. Owszem, nie dla wszystkich, ale ja mówię za siebie. Będę z calych sił dążyc do tego, aby nie zarabiać minimalnej krajowej. Moj tata pracuje sam dla siebie i ma te 4 tys miesiecznie. Edytowane przez blaskskonca Czas edycji: 2012-03-02 o 12:30 |
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#44 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczynko, zacznij zarabiać sama, a potem oceniaj to, na kim się kto dorobił... Twoi rodzice, jak na nasze realia zarabiają naprawdę dużo.
Co się z tymi dziećmi dzieje teraz... Multum wymagań i oczekiwań, a najlepiej zero pracy własnej. Zazdrość o czyjeś remonty, i samochody w wieku 18 lat... Świat się kończy. |
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żartujesz chyba? Ja z moim mężem mieliśmy dochód na rodzinę (3 osoby) w ostatnich paru latach, od kwoty 3700 do maksymalnie 4800 na miesiąc. Stać nas było na tygodniowe wakacje, ze dwa weekendy (długie) w górach, bez żadnych cyrków kupowaliśmy to co potrzeba do domu: telewizor, laptopa, nowy telefon kom. Gotowałam, piekłam, robiliśmy prezenty rodzinie na urodziny, święta. Mąż wynajmował garaż, a ja kupowałam perfumy z górnej półki. Bardzo jestem ciekawa na co Twoja rodzina wydaje te 9 tysięcy, bo ja przy takim dochodzie, miałabym 4-5 tys. oszczędności co miesiąc.
|
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie narzekam na swój standard życia, ale ja mam zamiar być bogata w przyszłości i dlatego zmykam za granicę zarabiać w ojro
|
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#48 |
|
Zadomowienie
|
dokładnie
|
|
#49 |
|
Konto usunięte
|
Dowolną ilość gotówki miesięcznie (no dobra, może 10 milionów nie, ale kilkanaście tysięcy? no problemo
) można "rozwalić" jeżeli człowiek nie potrafi sobie niczego odmawiać i nie umie oszczędzać. Dlatego niektórzy mają TYLE zarabiając tyle, a inni mają tyle zarabiając TYLE. Plus fakty, których często się nie zna w przypadku innych osób - bywa, że te domy, samochody i inne takie to na 10-ty kredyt w 5-tym banku.
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
. ale zeby tak wszystkich wokol rozliczac z niezdrowa ciekawoscia, jakos nie ten teges
|
|
|
|
#51 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja szczerze też nie wiem jak wy gospodarujecie pieniędzmi... Mam 3 tys. na dwie osoby. Z czego 1800zl idzie na 2 pokojowe wynajmowane mieszkanie (z rachunkami i internetem). Nie będę się rozwodzić, ale z pewnych względów każda osoba musi mieć swój pokój. Sam wynajem kosztuje 1600zł, czyli po 800zł za pokój (Warszawa, dzielnica Śródmieście, ale już blisko Żoliborza, wiec nie takie centrum), mieszkanie ma 36m i jest stalinowskim mieszkaniem z lat 50. Żaden syf, ale i żaden luksus, serio. Zostaje 1200zł na 2 osoby (bez dzieci i zobowiązań). Nie jestem w stanie odłożyć z tego niczego. Wszystko idzie na jedzenie (gotuję w domu), podstawowe środki czystości i kosmetyki (nie mogę kupować zupełnie najtańszych, bo jestem strasznym alergikiem, ale nie kupuje też tylko aptecznych i górnopółkowych), bilet (w Warszawie to ok. 40zł za miesiąc - ulgowy oczywiście), jakieś ubrania od czasu do czasu (ale też nie jakieś super - na Zarę mnie nie stać, jeśli już to HM, czasem na wyprzedażach jakaś droższa sieciówka typu Mango, Zara, etc.), ksero na uczelnie, jakaś książka jeśli jest niezbędna i nie opłaca się kserować. I koniec, po 1200zł. Wydatkiem jest dla mnie mikser za 150zł. Naprawdę nie wiem na czym mogłabym oszczędzać. Na jedzeniu? Fajnie, tylko to się potem na zdrowiu odbije i wydam 6 razy tyle na leki, więc dzięki za taki interes. 1200zł na 2 osoby to 20zł na dzień. Dużo? Moim zdaniem bardzo mało.
Pamiętajcie, że osoby dorosłe mają jeszcze "na utrzymaniu" samochód - w sumie pewnie z 1000 zł miesięcznie jeśli dużo jeżdżą - bo oprócz paliwa to też ubezpieczenie (często też AC jeśli mamy samochód z tych lepszych), serwis, wymiany różnych rzeczy, etc. Do tego mogą dochodzić jakieś leki - tu koszty są ogromne, wizyty np. u prywatego lekarza (przy 4 osobach dentysta dla każdej z nich wypada prawie co miesiąc jeśli chodzimy "przepisowo" co pół roku, nie mówiąc o kosztach które mają rodzice jak muszą sobie robić chociażby koronki/ implanty - bo osobom po 50tce zęby mogą już wypadać). Mogę dalej wymieniać... Jest tego mnóstwo. Nie wiem też gdzie rodzice autorki pracują, ale są takie prace gdzie nie da się nie wyjść do restauracji czasem, trzeba się lepiej ubrać (garsonka z HM za 150zł nie wchodzi w grę niestety), etc. Wymogi towarzyskie że tak powiem. To kosztuje. Poza tym jakieś wesele, chrzciny, czyjeś urodziny - ciągle coś trzeba dać. Uważam więc, że autorka nie przesadza - 9tys. na rodzinę to nie jest jakoś dużo. Na bieżące życie starcza bez przesadnego oszczędzania i koniec.
|
|
#52 |
|
Rozeznanie
|
Ja uważam, że ten wątek to jakaś prowokacja, ale nie wiem jeszcze co ma na celu
Czekam co autorka odpowie
|
|
|
|
|
#53 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
Zadomowienie
|
mnie też sie coś wierzyć nie chce, chociaż są ludzie i ludzie.....
|
|
#56 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale mi się wydaje, że ona nie mówi, że nie da się normalnie funkcjonować. Właśnie o to chodzi, że to kwota tylko "na życie" i koniec. Zero większych perspektyw i tu tkwi problem. ja to tak zrozumiałam w każdym razie.
|
|
#57 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Konto usunięte
|
Wybierasz się na studia więc nie jesteś za młoda. Zamiast pazernie lampić się w kieszenie innych won do roboty i na zaoczne, studia to nie jest żaden obowiązek
ale mnie coś takiego denerwuje. A zarabianie tych 3-4 tysięcy na rękę przez jedną osobę to nie jest nic nieosiągalnego. Nie wszyscy robią przekręty, jedni mają znajomości, innym się po prostu trafiła świetna praca przypadkowo, inni na to ciężko pracowali.---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- A niektórzy po prostu nie potrafią zarządzać pieniędzmi, co jasno widać po wypowiedziach abraxas2871 i zgadzam się z vixen...---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
![]() ludzi stać na bardzo drogie auta, bo są np na cng i w utrzymaniu miesięcznie wychodzi im 100 zł, mało osób z tego korzysta bo najlepiej kupić zwykłe auto na benzynę i płakać że drogo. z kolei ubezpieczenie też nie jest jakieś hiper drogie... |
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W swojej wypowiedzi miałam raczej na myśli znajomych którzy są ledwo po 30 i spokojnie kilkanaście tysięcy zarabiają - dwóch kolegów informatyków tak ma ![]() Ja i mój partner nie zarabiamy łącznie mało, ale i tak nie jesteśmy zadowoleni. Po skalkulowaniu kosztów życia i naszych zarobków, podjęliśmy z TŻ decyzję o wyjeżdzie za granicę - tam się szybciej i skutecznej dorobimy |
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:14.

są takie rodziny, które próbują, muszą przeżyć za 2,5tyś i dawają rade...za 9tyś spokojnie można spłacać kredyt, posiadać auto, dobrze zjeść, ubrać się, dodając do tego wakacje.

Już nie palę.
potem mozna stwierdzic czy jest sie biednym czy bogatym. Przy moich zobowiazaniach 9tys to kupa kasy i ladna sumke bym odlozyla.

U mnie na 5 osobową rodzinę wychodziło ok. 4 tys miesięcznie, nie jedliśmy samych ziemniaków, 3 dzieci dojeżdżało do innego miasta do szkoły i na studia (a dojazdy to też koszt ok 350 zł na miesiąc na jedną osobę) i na jakieś wakacje też zawsze jeździliśmy (nie na Majorkę, ale rodzinny wyjazd nad jezioro jak najbardziej). I co ważne, oszczędności są, i to całkiem spore biorąc pod uwagę zarobki. Więc jak dla mnie 9 tys. to JEST dużo, i nie wyobrażam sobie żeby mówić że z tego absolutnie nic nie da się odłożyć. Kwestia gospodarowania pieniędzmi i priorytetów.
. ja jestem dobrych pare lat po studiach, za moich czasow takie wyjazdy popularne nie byly, ale mam sporo znajomych studentow - i wiekszosc wyjezdza za granice w ramach takich stypendiow.