Studia Medyczne - o co w nich chodzi? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-09, 19:45   #31
Lady in Blue
Zakorzenienie

Dot.: Studia Medyczne - o co w nich chodzi?

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Jeśli jesteś w stanie zdać rozszerzenia z biologii, chemii powyżej 80, a nawet 90%- to tak , masz szansę się dostać; ale to wymaga duuuuużo pracy własnej + często dobre korki; w studiowanie medycyny po technikum nie wierzę.
Ja od siebie dodam, że dostać się np na medycynę to jedno, a utrzymać się to drugie Przedmioty ścisłe trzeba mieć w małym paluszku, trzeba chodzić na dodatkowe fakultety, uczyć się dużo samemu w domu.

Ja nie wierzę, że Autorka dostanie się na studia medyczne z takim podejściem.
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 19:58   #32
Ekstazaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Tu przecież nikt nie mówi, że podstawowa biologia i chemia skreślają człowieka. Po prostu jest to duża różnica pomiędzy materiałem rozszerzonym a podstawowym. Trzeba mieć naprawdę dużo samodyscypliny. A jeżeli autorka nie ogarnia podstawowych rzeczy, takich jak matura, to ja nie wiem jak ogarnie materiał R.
Każdy może sobie napisać ooo ja to chcę na medycynę! W ogóle nie mając o niczym pojęcia. Mi ten wątek przypomina to jak byłam w przedszkolu i marzyłam o byciu weterynarzem, bo "zwierzątka są fajne". Moja wiedza na ten temat była porównywalna, do tej którą dysponuje autorka wątku
Ekstazaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 20:10   #33
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 20:20   #34
Bayje
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Ja nie wierzę, że Autorka dostanie się na studia medyczne z takim podejściem.
Dostać to może i się dostanie ...

nie oznacza, że ukończy te studia.

Wiele studentek/studentów kończy na pierwszych zajęciach z prosektorium.

Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile
Kid Cudi
Bayje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 20:56   #35
your_dream
Zaczytana w wizażu

Cytat:
Napisane przez Bayje Pokaż wiadomość
Dostać to może i się dostanie ...

nie oznacza, że ukończy te studia.

Wiele studentek/studentów kończy na pierwszych zajęciach z prosektorium.
Jakieś dane statystyczne masz na to? Akurat znam temat od podszewki i nigdy nie słyszałam żeby ktoś zrezygnował z medycyny ze względu na zajęcia w prosektorium. Jak ktoś ma problem z umarłymi to nie idzie na medycynę.
Tak się składa, że wiele studentów kończy przygodę z medycyną, bo się po prostu nie uczy wystarczająco.
your_dream jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 21:02   #36
Bayje
Zakorzenienie

Cytat:
Jak ktoś ma problem z umarłymi to nie idzie na medycynę.
Wiele osób idąc na te studia dopiero na studiach się dowiaduje co je tam czeka... więc może autorka czytając to co ją na tych studiach czeka może zastanowi się dwa razy bo to miłe studia nie są.
Cytat:
Napisane przez your_dream Pokaż wiadomość
[...]
Tak się składa, że wiele studentów kończy przygodę z medycyną, bo się po prostu nie uczy wystarczająco.
Oczywiście... nie podkreśliłam, że ktoś właśnie z powodu 'nieprzyłożenia' się do nauki nawet do tych zajęć nie dojdzie.

Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile
Kid Cudi
Bayje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 10:28   #37
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
Już bez przesady, na medycynę dostają się przede wszystkim ludzie pracowici, a nie ci z samymi piątkami w szkole czy po profilu biol-chem w liceum. Wystarczy być ogarniętym i trzeba się uczyć.
na medycynę na Collegium Medicum dostają się osoby z bardzo wysokimi wynikami matury, a żeby uzyskać z matury rozszerzonej z chemii 90-100% na maturze to nie wystarczy jedynie siedzieć i się uczyć, trzeba jeszcze to wszystko jakoś "ogarniać" i "mieć pojęcie". Nie da się wszystkiego wykuć na pamięć Tak samo jest później w trakcie studiów, jak ktoś jest mało zdolny to nawet jak będzie siedział tydzień i uczył się codziennie (co pokaże jaki jest pracowity) nie zagwarantuje mu tego, że zda egzamin.
Cytat:
Serdecznie gratuluję! Wyboru kierunku studiów ze względu na koleżanki, nieumiejętności korzystania z wyszukiwarki internetowej (czy to może lenistwo?). Tak na marginesie, pomijając temat studiów - twój styl wypowiedzi, a w zasadzie jego brak. To jak mówisz i piszesz, świadczy o Tobie. To co ty wypisujesz świadczy o Tobie bardzo źle. Wypowiedź pełną błędów czyta się źle. Osoba wykazująca się takim niedbalstwem, chyba dobrym lekarzem by nie była.
Nie będę oceniać czy po technikum jesteś w stanie dostać się na medycynę. Skoro weźmiesz się do nauki to może Ci się udać. Tylko przywiąż do tej nauki większą wagę (nie taką jak do pisania).
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-10, 13:44   #38
nicRu
maszyna, nie człowiek

Poległam po Twoim, autorko droga, zdaniu " Naprawdę nie wiem o co biega z tą maturą itd". To po cholerę szłąś do szkoły, która CIę nie interesuje (więc egzamin na technika pewnie tez niezbyt), a kończy się jeszcze maturą, o której nie masz pojęcia? Informacji jest tyle, że wystarczy słuchać i patrzec, by meić pojęcie jakiekolwiek
Stary 2012-03-10, 14:25   #39
enn_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Poległam po Twoim, autorko droga, zdaniu " Naprawdę nie wiem o co biega z tą maturą itd". To po cholerę szłąś do szkoły, która CIę nie interesuje (więc egzamin na technika pewnie tez niezbyt), a kończy się jeszcze maturą, o której nie masz pojęcia? Informacji jest tyle, że wystarczy słuchać i patrzec, by meić pojęcie jakiekolwiek
Informacje są zaszyfrowane w systemie zwanym potocznie "Google", trzeba mieć wtyki i kontakty, żeby poznać hasło, które pozwoli dostać się do skarbnicy wiedzy. Hasła są bardzo trudne, złożone z wielu liter, często również bogatych w znaki diakrytyczne, jak np. "jak się przygotować na medycynę".

Nie ma lekko.
Stary 2012-03-10, 14:27   #40
nicRu
maszyna, nie człowiek

No, albo wystarczy spytac dowolnego nauczyciela w szkole, np. wychowawcy
Stary 2012-03-10, 15:08   #41
Hultaj
BAN stały

Generalnie nie zniechęcaj się jadowitymi komentarzami, rzeczywiście, to, jak piszesz pozostawia sporo do życzenia ale właściwie to masz ze 17 lat i jeszcze szansa na to, że zdobędziesz taki a nie inny zawód spokojnie nie jest przekreślona. Po prostu musisz wziąc się ostro do roboty, nie zniechęcać się i na dzien dobry nauczyć się wiekszej samodzielności w myśleniu np., bo to jest generalnie nie do przyjęcia, żebyś nie umiała zdobyć informacji, jaką masz zdac maturę i co dalej w związku z Twoimi planami. Nie daj też sobie wmówić, jak to studenci medycyny są z definicji nie wiadomo jakimi megamózgami, bijcie pokłony maluczcy i klękajcie narody ;-); nikt na forum nie jest od tego, aby Cię klasyfikować, czy byłabys dobrym lekarzem, czy nie.

Wiekszy problem byłby raczej w tym, że chyba widziałabym w Tobie osobę, która łatwo się zniechęca.

Krótko mówiąc, sprawdź jakie uczelnie oferują ten kierunek - jakie i gdzie sa wymagane przedmioty i już będziesz wiedziała, co musisz mieć zdane na rozszerzeniach i na wysokim poziomie. W szkole np. dowiedz się jak wygląda wypełnianie deklaracji itd. (myślę, że i tak będzie to Wam tłumaczone przez wychowacę gdy przyjdzie pora szykowania się do matur fizycznie, jak Ty jesteś w 2 technikum, to maturę zdajesz za 2 lata) i zacznij się uczyć, przydałby Ci się korepetytor, ale próbuj zdobyć informację, jakie książki, jakie sylabusy, itp., od takich rzeczy powinnaś wg mnie zacząć.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2012-03-10 o 15:11
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 15:31   #42
nicRu
maszyna, nie człowiek

Dziewczyna sprawdziłą uczelnie, ale nie potrafiłą na ich stronach nawet znaleźć, co musi zdawać.
Stary 2012-03-10, 15:41   #43
Hultaj
BAN stały

Nie wiem, co sprawdziła, to niech sprawdzi jeszcze raz i znajdzie.
Stary 2012-03-10, 15:43   #44
kruczydło
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Dobre

Zgadzam się z postem Hultaja
Autorko, jeśli rzeczywiście widzisz się na lekarskim, to wiedz, że przed Tobą dużo pracy. Na ten kierunek próbują dostać się uczniowie z LO z klas biol-chem i tym nie zawsze się udaje. Nie chodzi tu o dewaluowanie Twojej osoby, bo styl pisania nie świadczy o Twoich możliwościach, myślę że dasz radę się podciągnąć - jeśli się postarasz i będziesz wytrwała. Nie ma sensu wybierać się na medycynę dlatego, że w profilu z podstawową biol i chem łatwo przychodzi Ci nauka tych przedmiotów. To zdecydowanie za mało.
Ktoś już zauważył, że na uczelni medycznej są także inne, bardzo ciekawe i pożyteczne kierunki. Pielęgniarstwo, ratownictwo, położnictwo czy farmacja (jeśli naprawdę lubisz chemię) są nieco łatwiejsze do osiągnięcia dla osoby nie będącej w odpowiedniej klasie liceum (przy czym farmacja to oczywiście najwyższe progi spośród wymienionych przeze mnie). Warto się nad nimi zastanowić.
Radzę Ci przeczytać wszystkie możliwe informacje na stronach CKE/OKE i wybranej przez Ciebie uczelni i zastanowić się, czy masz wystarczająco dużo wytrwałości, aby dostać się na medycynę i później ją skończyć (a staż trwa 13 miesięcy, nie dwa lata). Musisz też nastawić się na konieczność kształcenia do końca życia, co jest konieczne do zachowania prawa wykonywania zawodu. Oczywiście można nic z tej nauki nie wyciągnąć (leserów nie brakuje), ale lepiej dla Ciebie i Twoich pacjentów, abyś była dobrym lekarzem.

Chciałabym Ci jeszcze odradzić Coll.Medicum w Krakowie, bo w związku z nadchodzącymi zmianami (pięcioletnie studia zamiast sześcioletnich i staż w miejsce szóstego roku) Kraków jako jedyna uczelnia nie liczy na łaskę MZ i zamierza celowo ograniczać liczbę studentów kończących każdy kolejny rok studiów, aby koszt przeprowadzania stażu na 6 roku nie zwiększył wydatków uczelni o dodatkowe 40mln zł.
kruczydło jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 16:47   #45
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blackcherryx94 Pokaż wiadomość
Muszę się nad tym zastanowić co teraz zrobić .. Naprawdę nie wiem o co biega z tą maturą itd. W szkole o niczym nie informują . Jak to jest ? Kolezanka mi mówiła ,że ponoć się wybiera przedmiot dodatkowy do zdawania zaś inne mówią ,że nie wybiera sie nic
Zastanawiam się co to za szkoła że w szkole nic nie mówią i nikt nic nie wie. Z resztą u nas też za bardzo nie mówili o tym bo to każdy osobiście decydując się na jakieś studia potrafił się dowiedzieć co trzeba zdawać i umiał ocenić swoje szanse dostania się. Szkołę nie interesuje kto jaką maturę pisze i z czego. Ale przeraża mnie to że ktoś nie umie znaleźć informacji na temat rekrutacji..

Nie sądziłam że są osoby w szkole średniej które nie wiedzą jak wygląda matura i nie potrafią znaleźć sobie potrzebnych informacji do tego..
anannke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 16:59   #46
tarji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ekstazaa Pokaż wiadomość
O boże, 2 klasa technikum i zero wiedzy o maturze. Jak tak można, jak gimnazjaliści mają już jakiekolwiek pojęcie? Wiesz nie chcę być niemiła, ale zejdź na ziemie. Wiesz jak ciężko się dostać na medycynę? To jest wyższy pułap. Na turystycznym masz podstawową biologię i chemię, i niezależnie jakie masz z nich oceny- z takim czymś możesz pozostać w sferze marzeń. Może znajdź sobie bardziej realny dla Ciebie kierunek. Ewentualnie idź na korepetycje i kuj, nadrabiaj, jeśli rzeczywiście myślisz o tym poważnie i byś była systematyczna oraz konsekwentna.
Odniosłam takie samo wrażenie.

“I know what I have to do, and I’m going to do whatever it takes. If I do it, I’ll come out a winner, and it doesn’t matter what anyone else does.”
-Florence Griffith Joyner-
tarji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 17:24   #47
nicRu
maszyna, nie człowiek

O, widzę, że jednak wiele osób poraziło to samo co i mnie...
Jak się bardzo chce to mozna nawet i w dwa lata przysiąść tak, że człowiek na medycyne się dostanie, nawet ucząc się do tej pory podstawowej biologii i chemii - wymaga to tylko chłonności umysłu, pracy i determinacji i na realnych przykładach widzę, że takie marzenia się spełniają.

Tylko jak korki z chemii ma znaleźć sobie ktoś, kto nie potrafi znaleźć informacji jak wygląda matura, co powinien na niej zdawac i na jakim poziomie, by w ogóle móc marzyć? No właśnie...

Wpierw spytałabym na lekcji wychowawczej jak zorganizowany jest egzamin maturalny, bo to się przyda całej klasie, potem poszukała na stronach uczelni co i na jakim poziome trzeba zdawać, zorientowała się w podręcznikach i repetytoriach i zdecydowała czy moje marzenia mają w takim świetle jakikolwiek sens czy może lepiej pójśc inną drogą, która nie jest drogą w stronę słońca z motyką jako ekwipunkiem.
Stary 2012-03-10, 17:57   #48
madana
Zakorzenienie

Pomijam wydatki na korki: w moim mieście korki z chemii, aby przygotować się na medycynę , to wydatek rzędu 70 zł. za lekcję.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 18:30   #49
nicRu
maszyna, nie człowiek

Jeżeli ktoś jest naprawdę zdeterminowany i ma konkretny plan na siebie to jednak chyba warto
Stary 2012-03-10, 19:09   #50
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
na medycynę na Collegium Medicum dostają się osoby z bardzo wysokimi wynikami matury, a żeby uzyskać z matury rozszerzonej z chemii 90-100% na maturze to nie wystarczy jedynie siedzieć i się uczyć, trzeba jeszcze to wszystko jakoś "ogarniać" i "mieć pojęcie". Nie da się wszystkiego wykuć na pamięć Tak samo jest później w trakcie studiów, jak ktoś jest mało zdolny to nawet jak będzie siedział tydzień i uczył się codziennie (co pokaże jaki jest pracowity) nie zagwarantuje mu tego, że zda egzamin.
Dlatego nie rozumiem Twoich tekstów w stylu "Po technikum masz marne szanse", albo "Jak masz w szkole chemię na podstawie, to się nie dostaniesz" itp. itd. To, że ktoś będzie miał super biolę w "Noworodku" i będzie wszystko "ogarniał i miał pojęcie" też nie gwarantuje medycyny, dużo zależy od szczęścia na maturze i tego czy zestaw pytań będzie pasował.

Btw. uściślaj, które Collegium Medicum, bo nie tylko jest takie w Krakowie.

madana, ja płacę 60zł za korepetycje z chemii i co z tego? Jak ktoś chce się uczyć, a rodziców stać na opłacanie korepetycji, to chyba nie jest to jakaś przeszkoda, że jest drogo?

Edytowane przez agniesikk
Czas edycji: 2012-03-10 o 19:12
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 19:13   #51
visionAM
Zakorzenienie

nie mam zamiaru uściślać tylko po to aby cię zadowolić, każda z nas doskonale wie dlaczego się doczepiłąś mojego postu, nie wnosząc tym samym nic konkretnego do wątku
Stary 2012-03-11, 09:14   #52
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
nie mam zamiaru uściślać tylko po to aby cię zadowolić, każda z nas doskonale wie dlaczego się doczepiłąś mojego postu, nie wnosząc tym samym nic konkretnego do wątku
Każda? Myślisz, że każda wizażanka tak się ekscytowała Twoim podpisem? Zresztą nie rób z siebie pokrzywdzonej, bo to i tak już wyjątkowo żałosne.
Stary 2012-03-11, 09:22   #53
nicRu
maszyna, nie człowiek

Wiecie, że kłócicie się bez większego sensu, bo tak naprawdę każda z was ma trochę racji?
Stary 2012-03-11, 10:05   #54
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Każda? Myślisz, że każda wizażanka tak się ekscytowała Twoim podpisem? Zresztą nie rób z siebie pokrzywdzonej, bo to i tak już wyjątkowo żałosne.
pisząc każda z nas miałam na myśli ciebie i mnie (tak wiem, ciężko się domyślić).
Powodzenia w odchudzaniu, tylko nie zjedz z tych nerwów batonika
eot
Stary 2012-03-11, 10:27   #55
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
pisząc każda z nas miałam na myśli ciebie i mnie (tak wiem, ciężko się domyślić).
eot
Właśnie tutaj wychodzi Twoja "dojrzałość". Ale dziękuję i wzajemnie, bo z tego co widziałam Twój post, to Ci się przytyło, prawda? Btw. może warto przestać pisać na Wizażu, skoro Cię tak denerwuje, że jesz batoniki?

A zamiast pisać "Każda z nas", to mogłaś napisać bardziej po polsku, czyli "obie wiemy"

Również eot
Stary 2012-03-11, 10:37   #56
Hultaj
BAN stały

o, kisiel, fajnie.
Cytat:
no ja też jestem ciężko myśląca bo czytając sobie poprzednie Twoje słowa pomyślałam sobie, że a ja np. nie wiem.
A tak serio dziewczyny, to chyba dawno nie miałyście karnych, że tak się tymi słodyczami wymieniacie.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2012-03-11 o 10:38
Stary 2012-03-11, 11:32   #57
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Zresztą nie rób z siebie pokrzywdzonej, bo to i tak już wyjątkowo żałosne.
Cytat:
Cytat:
Ale dziękuję i wzajemnie, bo z tego co widziałam Twój post, to Ci się przytyło, prawda?
Matko kochana, dziewczyny, co to za wypowiedzi? Poziom wczesnego gimnazjum albo jeszcze niższy. Z innych Waszych postów wcale nie wynika taki obraz, więc nie wiem, dlaczego tutaj dałyście pokaz po prostu żenujących docinków. Może macie jakieś swoje nierozwiązane spory, ale teksty w tym stylu naprawdę są bardzo słabe i ja jestem zażenowana.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-11, 14:11   #58
anoska
Zakorzenienie

Cytat:
Musisz zdawać rozszerzoną biologię, chemię i fizykę (ale musisz sprawdzić co wymagają na tą uczelnię, którą wybrałaś...). Medycyna to jednolite 6cio letnie studia magisterskie, po których robi się przez 2 lata praktyki w szpitalu i po takich praktykach zdaje się egzamin lekarski.
aktualnie (bo to ma się zmieniać od tego roku) praktyki o których piszesz, czyli staż trwa 13 miesięcy
a egzamin lekarski, czyli LEP zdać można od razu po skończeniu studiów, nie musisz czekać na zakończenie stażu, z tym że prawo wykonywania zawodu dostaje się dopiero po jego zakończeniu
Stary 2012-03-11, 14:14   #59
kruczydło
Raczkowanie

Już całkowicie uściślając, po zakończeniu studiów otrzymujemy ograniczone prawo wykonywania zawodu, pełne po spełnieniu dwóch dodatkowych warunków - staż i LEP
kruczydło jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości