![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Studia Medyczne - o co w nich chodzi?
Cytat:
![]() Ja nie wierzę, że Autorka dostanie się na studia medyczne z takim podejściem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Rozeznanie
|
Tu przecież nikt nie mówi, że podstawowa biologia i chemia skreślają człowieka. Po prostu jest to duża różnica pomiędzy materiałem rozszerzonym a podstawowym. Trzeba mieć naprawdę dużo samodyscypliny. A jeżeli autorka nie ogarnia podstawowych rzeczy, takich jak matura, to ja nie wiem jak ogarnie materiał R.
Każdy może sobie napisać ooo ja to chcę na medycynę! W ogóle nie mając o niczym pojęcia. Mi ten wątek przypomina to jak byłam w przedszkolu i marzyłam o byciu weterynarzem, bo "zwierzątka są fajne". Moja wiedza na ten temat była porównywalna, do tej którą dysponuje autorka wątku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie oznacza, że ukończy te studia. Wiele studentek/studentów kończy na pierwszych zajęciach z prosektorium. ![]()
![]() |
![]() |
#35 | |
Zaczytana w wizażu
|
Cytat:
Tak się składa, że wiele studentów kończy przygodę z medycyną, bo się po prostu nie uczy wystarczająco. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście... nie podkreśliłam, że ktoś właśnie z powodu 'nieprzyłożenia' się do nauki nawet do tych zajęć nie dojdzie.
![]() |
![]() |
#37 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
maszyna, nie człowiek
|
Poległam po Twoim, autorko droga, zdaniu " Naprawdę nie wiem o co biega z tą maturą itd". To po cholerę szłąś do szkoły, która CIę nie interesuje (więc egzamin na technika pewnie tez niezbyt), a kończy się jeszcze maturą, o której nie masz pojęcia? Informacji jest tyle, że wystarczy słuchać i patrzec, by meić pojęcie jakiekolwiek
![]()
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma lekko.
![]() |
![]() |
#40 |
maszyna, nie człowiek
|
No, albo wystarczy spytac dowolnego nauczyciela w szkole, np. wychowawcy
![]()
![]() |
#41 |
BAN stały
|
Generalnie nie zniechęcaj się jadowitymi komentarzami, rzeczywiście, to, jak piszesz pozostawia sporo do życzenia ale właściwie to masz ze 17 lat i jeszcze szansa na to, że zdobędziesz taki a nie inny zawód spokojnie nie jest przekreślona. Po prostu musisz wziąc się ostro do roboty, nie zniechęcać się i na dzien dobry nauczyć się wiekszej samodzielności w myśleniu np., bo to jest generalnie nie do przyjęcia, żebyś nie umiała zdobyć informacji, jaką masz zdac maturę i co dalej w związku z Twoimi planami. Nie daj też sobie wmówić, jak to studenci medycyny są z definicji nie wiadomo jakimi megamózgami, bijcie pokłony maluczcy i klękajcie narody ;-); nikt na forum nie jest od tego, aby Cię klasyfikować, czy byłabys dobrym lekarzem, czy nie.
Wiekszy problem byłby raczej w tym, że chyba widziałabym w Tobie osobę, która łatwo się zniechęca. Krótko mówiąc, sprawdź jakie uczelnie oferują ten kierunek - jakie i gdzie sa wymagane przedmioty i już będziesz wiedziała, co musisz mieć zdane na rozszerzeniach i na wysokim poziomie. W szkole np. dowiedz się jak wygląda wypełnianie deklaracji itd. (myślę, że i tak będzie to Wam tłumaczone przez wychowacę gdy przyjdzie pora szykowania się do matur fizycznie, jak Ty jesteś w 2 technikum, to maturę zdajesz za 2 lata) i zacznij się uczyć, przydałby Ci się korepetytor, ale próbuj zdobyć informację, jakie książki, jakie sylabusy, itp., od takich rzeczy powinnaś wg mnie zacząć. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-03-10 o 15:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
maszyna, nie człowiek
|
Dziewczyna sprawdziłą uczelnie, ale nie potrafiłą na ich stronach nawet znaleźć, co musi zdawać.
![]() |
#43 |
BAN stały
|
Nie wiem, co sprawdziła, to niech sprawdzi jeszcze raz i znajdzie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Dobre
![]() Zgadzam się z postem Hultaja ![]() Autorko, jeśli rzeczywiście widzisz się na lekarskim, to wiedz, że przed Tobą dużo pracy. Na ten kierunek próbują dostać się uczniowie z LO z klas biol-chem i tym nie zawsze się udaje. Nie chodzi tu o dewaluowanie Twojej osoby, bo styl pisania nie świadczy o Twoich możliwościach, myślę że dasz radę się podciągnąć - jeśli się postarasz i będziesz wytrwała. Nie ma sensu wybierać się na medycynę dlatego, że w profilu z podstawową biol i chem łatwo przychodzi Ci nauka tych przedmiotów. To zdecydowanie za mało. Ktoś już zauważył, że na uczelni medycznej są także inne, bardzo ciekawe i pożyteczne kierunki. Pielęgniarstwo, ratownictwo, położnictwo czy farmacja (jeśli naprawdę lubisz chemię) są nieco łatwiejsze do osiągnięcia dla osoby nie będącej w odpowiedniej klasie liceum (przy czym farmacja to oczywiście najwyższe progi spośród wymienionych przeze mnie). Warto się nad nimi zastanowić. Radzę Ci przeczytać wszystkie możliwe informacje na stronach CKE/OKE i wybranej przez Ciebie uczelni i zastanowić się, czy masz wystarczająco dużo wytrwałości, aby dostać się na medycynę i później ją skończyć (a staż trwa 13 miesięcy, nie dwa lata). Musisz też nastawić się na konieczność kształcenia do końca życia, co jest konieczne do zachowania prawa wykonywania zawodu. Oczywiście można nic z tej nauki nie wyciągnąć (leserów nie brakuje), ale lepiej dla Ciebie i Twoich pacjentów, abyś była dobrym lekarzem. Chciałabym Ci jeszcze odradzić Coll.Medicum w Krakowie, bo w związku z nadchodzącymi zmianami (pięcioletnie studia zamiast sześcioletnich i staż w miejsce szóstego roku) Kraków jako jedyna uczelnia nie liczy na łaskę MZ i zamierza celowo ograniczać liczbę studentów kończących każdy kolejny rok studiów, aby koszt przeprowadzania stażu na 6 roku nie zwiększył wydatków uczelni o dodatkowe 40mln zł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie sądziłam że są osoby w szkole średniej które nie wiedzą jak wygląda matura i nie potrafią znaleźć sobie potrzebnych informacji do tego.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#47 |
maszyna, nie człowiek
|
O, widzę, że jednak wiele osób poraziło to samo co i mnie...
Jak się bardzo chce to mozna nawet i w dwa lata przysiąść tak, że człowiek na medycyne się dostanie, nawet ucząc się do tej pory podstawowej biologii i chemii - wymaga to tylko chłonności umysłu, pracy i determinacji i na realnych przykładach widzę, że takie marzenia się spełniają. Tylko jak korki z chemii ma znaleźć sobie ktoś, kto nie potrafi znaleźć informacji jak wygląda matura, co powinien na niej zdawac i na jakim poziomie, by w ogóle móc marzyć? No właśnie... Wpierw spytałabym na lekcji wychowawczej jak zorganizowany jest egzamin maturalny, bo to się przyda całej klasie, potem poszukała na stronach uczelni co i na jakim poziome trzeba zdawać, zorientowała się w podręcznikach i repetytoriach i zdecydowała czy moje marzenia mają w takim świetle jakikolwiek sens czy może lepiej pójśc inną drogą, która nie jest drogą w stronę słońca z motyką jako ekwipunkiem.
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Pomijam wydatki na korki: w moim mieście korki z chemii, aby przygotować się na medycynę , to wydatek rzędu 70 zł. za lekcję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
maszyna, nie człowiek
|
Jeżeli ktoś jest naprawdę zdeterminowany i ma konkretny plan na siebie to jednak chyba warto
![]()
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Btw. uściślaj, które Collegium Medicum, bo nie tylko jest takie w Krakowie. madana, ja płacę 60zł za korepetycje z chemii i co z tego? Jak ktoś chce się uczyć, a rodziców stać na opłacanie korepetycji, to chyba nie jest to jakaś przeszkoda, że jest drogo? Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2012-03-10 o 19:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
nie mam zamiaru uściślać tylko po to aby cię zadowolić, każda z nas doskonale wie dlaczego się doczepiłąś mojego postu, nie wnosząc tym samym nic konkretnego do wątku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
maszyna, nie człowiek
|
Wiecie, że kłócicie się bez większego sensu, bo tak naprawdę każda z was ma trochę racji?
![]()
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powodzenia w odchudzaniu, tylko nie zjedz z tych nerwów batonika ![]() eot |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A zamiast pisać "Każda z nas", to mogłaś napisać bardziej po polsku, czyli "obie wiemy" ![]() Również eot |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
BAN stały
|
o, kisiel, fajnie.
![]() Cytat:
![]() ![]() A tak serio dziewczyny, to chyba dawno nie miałyście karnych, że tak się tymi słodyczami wymieniacie. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-03-11 o 10:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a egzamin lekarski, czyli LEP zdać można od razu po skończeniu studiów, nie musisz czekać na zakończenie stażu, z tym że prawo wykonywania zawodu dostaje się dopiero po jego zakończeniu ![]()
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
Już całkowicie uściślając, po zakończeniu studiów otrzymujemy ograniczone prawo wykonywania zawodu, pełne po spełnieniu dwóch dodatkowych warunków - staż i LEP
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:00.