![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kiedy zaręczyny, wspólne mieszkanie, jaki staż?
powodów na nie odkładanie macierzyństwa na ostatnią chwilę jest mnóstwo. Począwszy od zmniejszonej płodności i większych problemów z samym zajściem w ciążę, poprzez obniżenie sprawności działania wrzeciona kariokinetycznego w podziałach komórkowych (co w prosty sposób prowadzi do rozwoju u dziecka zespołu Downa), poprzez wiele komplikacji hormonalnych i fizjologicznych (co raz słabsze stawy i kościec), a skończywszy na trudniejszym porodzie (spowodowanym m.in. mniejszą elastycznością stawów, często przez cesarkę lub przedwcześnie), połogu i problemach z dzieckiem (niska waga urodzeniowa, słabe parametry życiowe) a nawet poronieniach (przy ciąży po 45 r. ż. co druga kończy się w ten sposób). Mam nadzieję, że wystarczająco jasno napisałam
![]() mały człowieczku - witam koleżankę "po fachu" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
późne ciąże są kilka razy bardziej narażone na komplikacje niż te w optymalnym wieku rozrodczym. Najwięcej dzieci z zespołem Downa rodzi się z takich ciąż. Każda kobieta powinna znać ryzyko. Ale i młode dziewczyny rodzą chore dzieci...
![]() |
![]() |
#33 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Przyczajenie
|
My mamy dlugi staz jak na pare w czerwcu bedzie 7 lat
![]() Moj narzeczony nie jest polakiem (pol niemiec pol szwajcar) poznalismy sie 7 lat temu na slubie mojej kuzynki w St.Gallen no i tak do tej pory jestesmy razem ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
U nas wszelkie daty w mojej stopce, czyli po roku i czterech miesiącach bycia razem zaręczyny, ślub 11 miesięcy po zaręczynach, czyli po dwóch latach i trzech miesiącach związku. Wiedziałam na naszym pierwszym spotkaniu, że chcę być jego żoną
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Ja z TŻ jestem już 4,5 roku,po dwóch latach mi się oświadczył a mieszkanie?..w sumie to po roku czasu.Uważam że warto przed ślubem ze sobą pomieszkać,unikniemy wtedy niejednokrotnie niemiłego rozczarowania,a co najważniejsze lepiej poznamy partnera.My planujemy ślub w sierpniu 2012 a dzieci,cóż mamy 6-miesieczną córeczkę i wcale nie żałuję że mam ją wcześniej "niż trzeba".Każdy robi jak chce i tak jest chyba dobrze.
![]()
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
Ja ze swoim narzeczonym jestem od 5 lat. Zamieszkaliśmy ze sobą po pół roku bycia razem, bo taka zaistniała konieczność wyższa. W tym roku bierzemy ślub. Myślę, że staż związku i wspólne doświadczenia były mi niezbędne do świadomości, że rzeczywiście chcę spędzic z tym mężczyzną całe życie. I jestem zdania oczywiście, że każdy potrzebuje innego czasu: pół roku, rok, 3 lata czy 10 lat. Nie ma odpowiedzi na pytanie, kiedy jest ten właściwy moment. To sprawa bardzo indywidualna.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Więc tak żyjemy z sobą 3 lata łącznie z mieszkaniem,dziecko po 5 miesiącach potem kolejne po roku...a zaręczyn i ślubu jeszcze nie było hehe wszystko nie tak jak być powinno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Ja poznałam swojego przyszłego męża w ostatki 2009r. Pojechałam ze znajomymi na dyskotekę zapomnieć o byłym i nie miałam ochoty nikogo poznawać ale przyczepiła się taki jeden
![]() ![]() ![]() W tym roku, w sylwestra 2012 tzn. po północy oświadczył mi się. Płakaliśmy i nikt nie był w stanie nas uspokoić ![]() ![]() ![]() Nie mieszkamy razem. Wogóle okazało się że mamy do siebie 3 km, ja odwiedzałam jego sąsiadkę, a nigdy wcześniej się nie widzieliśmy. Chyba przeznaczenie ![]()
____________ Razem od 21.02.2009 ![]() Zaręczeni 1.01.2012 ![]() Ślub 04.08.2012 ![]() Edytowane przez mika2617 Czas edycji: 2012-04-10 o 10:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
A ja myślałam, że tylko u mnie tak szalenie
![]() Edytowane przez Piankka Czas edycji: 2012-09-02 o 16:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
My zaczelismy razem byc jak mialam 16lat po 2 latach razem zamieszkalismy
![]() tz oswiadczyl sie rok temu a w tym roku bierzemy slub ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi sie ze to indywidualna sprawa, ja zareczylam sie rok temu, kiedy mialam 19 lat (moj narzeczony 23) slub bedzie w czerwcu przyszlego roku i mamy zamiar sie razem wprowadzic pare miesiecy (2-3 miesiace) przed slubem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
BAN stały
|
Myślałam, że mój związek to już będzie tutaj najbardziej "przechodzony" ale jak widać wyjątkiem nie jestem
![]() Znamy się lat 6. Od roku mieszkamy na stałe razem za granicą, a tak przez 5 lat byliśmy związkiem na odległość. Pokonaliśmy najtrudniejszy okres, gdy nagle mieliśmy stać się z pary jakby "dochodzącej", na przebywającą ze sobą prawie 24 godziny na dobę w małym mieszkaniu( pracowaliśmy razem ). Łatwo nie było, ale jak widać to jest właśnie "To" ![]() Nasz ślub odbędzie się 31 sierpnia 2013. Edytowane przez Kasiuncia23 Czas edycji: 2012-05-14 o 20:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
na przekór do celu
|
Tak jak ktoś na początku napisał, dużo zależy od wieku. Jednak nie ustalałabym jakichś granic czasowych. Jedynie dodam, że warto zamieszkać razem przed ślubem. Nie musi to być własne mieszkanie, u mnie jest to mieszkanie studenckie. Znam parę, która mi i TŻowi odradzała wspólne mieszkanie, bo to miało zniszczyć nasz związek. No ale jak na dłuższą metę być w związku, nie mieszkając ze sobą?
![]() U mnie wygląda to tak: po prawie 5 latach bycia razem zaręczyliśmy się, po niecałych 2 latach od zaręczyn planujemy ślub ![]()
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
z tżtem jestem 2lata i 4 miesiące, od października razem zamieszkamy
![]() ![]() uważam to za dobrą kolejność - najpierw wspólne zamieszkanie dopiero później wkroczenie na etap narzeczeństwa- warto poznać swoje domowe przyzwyczajenia, które mogą odbiegać od oczekiwań partnerów... Czasami ludzie rozchodzą się, bo dobiera się pedant z bałaganiarzem i ze sobą nie wytrzymują - oboje ![]() ![]()
![]() Edytowane przez yes Czas edycji: 2012-08-25 o 00:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Przyczajenie
|
Mój już Mąż wprowadził się do mnie po 2 tygodniach znajomości i w tym momencie był pewny, że chce spędzić ze mną resztę życia
![]() ![]() Jak dla mnie dobra kolejność, z tymże tempo ekspresowe ![]() Dodam, że mam 24 lata, a Mąż 27 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Edzia nie jedna moze Ci pozazdroscic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() my jesteśmy razem już trochę czasu, w październiku stuknie na 6lat. i turbulencji też trochę było. zaręczyny były po roku (plus 1mc) związku (w grudniu będzie 5lat od tego momentu). mieszkamy razem niewiele ponad 2lata, do tej pory na wynajmie, za chwilę na swoim. także się kula... stwierdziliśmy, że datę ślubu ostateczną wyznaczymy w ciągu najbliższych kilku miesięcy, z racji tego, że już nic (i nikt) nie będzie nam stało na przeszkodzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
Zaręczyny za nami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
Jesteśmy razem od 8 lat, ja mam 22, on 24.
Zaręczyny były na początku września. Co do dalszego życia mamy dwie wizje - albo jak znajdę pracę (studiuję dziennie, ostatnie 2 lata mgr) wynajmujemy razem mieszkanie albo przez okres studiów (też pracując, bo nie wyobrażam sobie nie pracować) mieszkamy nadal oddzielnie ale robimy wspólne konto na które zbieramy pieniądze na wesele/dom. Ślub - po moich studiach, termin nie ustalony, TŻ jest w szoku, że poprosił mnie o rękę :P Niby 8 lat minęło i dopiero zaręczyny ale jednak jesteśmy młodzi, myślę, że ten czas można spokojnie liczyć od mojej 19stki i jego 21 lat, gdy byłam po maturze i pierwszy raz wyjechaliśmy razem za granicę. A że wszystko nam się udało, nie kłóciliśmy się i w ogóle to uważam, że od wtedy jesteśmy razem na "poważnie".
![]() |
#52 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() My razem mieszkamy 6 lat a zamieszkaliśmy miesiąc po poznaniu się. Po 4 latach były pierwsze oświadczyny, ale temat się rozmył i dopiero wczoraj ustaliliśmy konkrety (2 lata po fakcie ![]() ![]() Dzieci na razie nie planujemy, bo ledwie co jedno z nas odkuło się finansowo a ja dopiero startuje z własną działalnością i kilkoma projektami - jakby mi teraz wpadło dziecko, to musiałabym z tego zrezygnować albo oddać je niańce a wolałabym żeby mieć nianię do pomocy, a nie do wychowania ![]() Wstępnie zakładamy bobasa na moje 30 urodziny, czyli za 5 lat. Pomarzyć sobie wolno a jak będzie - zobaczymy ![]() Według mnie przed ślubem warto pomieszkać razem i nie rok,tylko przynajmniej 2 lata, bo pierwszy rok to docieranie się po całości - latające (brudne) talerze, pola minowe skarpetek i ustalanie co już jest bałaganem a co nie etc. ![]() ![]() A mieszkanie razem dopiero po ślubie i nie poznanie się od strony bycia razem na co dzień...dla mnie za ryzykowne. Jakoś odnoszę wrażenie, że w tej grupie zauważyłam więcej rozwodów, bo sięnagle okazywało że "kochany miso" jest kochany od piątku do niedzieli, jak się widywaliśmy i na imprezach, ale na własnych śmieciach chce mieć np. ciszę, spokój, uprane i ugotowane, bo on nie umie a tak się może złożyć, że panna młoda też guzik umie i jest w dodatku za podziałem obowiązków ![]() ---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nawiasem mówiąc coś jest w tych polach minowych ze skarpetek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
ja z TZ jestesmy juz nieco ponad 6 lat razem, od 5 miesiecy zareczeni, slub za rok czyli po 7 latach zwiazku. a zamieszkamy razem na krotko przed slubem (zalezy jak finanse pozwola).
kiedys ubolewalam nad tym ze nie moge mieszkac z TZ a teraz to sie nawet ciesze ze bedzie to dopiero blizej slubu. jest ten dreszczyk i ciekawosc jak to bedzie, juz nie moge sie doczekac ![]()
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Ja z TŻ jesteśmy razem 4 lata, nie jesteśmy zaręczeni. Wszystko niestety kwestia pieniędzy, bo gdyby było nas stać na studia, ślub i mieszkanie to nie czekalibyśmy. Na każdego przychodzi odpowiednia pora. Trzeba być pewnym siebie, poznać dobrze nawzajem. Chciałabym z moim TŻ spróbować zamieszkać zanim wkroczą te poważne działania, ale znamy się na tyle dobrze, dużo dni, nocy spędzamy razem, że raczej próba wspólnego życia pod jednym dachem nie jest tak potrzebna. A dziecko to czuję, że urodzę na 30 przy tych czasach
![]()
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
My jesteśmy razem od ponad 4 lat. Zaręczyny były 2 lata temu, w takim momencie, w którym przyszedł kryzys i nie byłam do końca pewna, czy nam się uda, choć w pierwszym momencie strasznie się ucieszyłam.
W przyszłym roku bierzemy ślub, o dziecko planujemy się starać zaraz po ślubie. Mieszkamy razem od początku roku. Ja mam 22 lata, Tż 24. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
A my jesteśmy tradycjonaliści - 3 lata związku, zaręczyny kilka miesięcy temu, ślub w przyszłym roku, a potem przeprowadzam się do Męża. Dzieci na samym końcu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
A u nas wszystko sie w czasie wydluza ale nie przeszkadza nam to
![]() ![]() ![]()
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
ja jestem z moim obecnym od początku maja, zamieszkaliśmy razem w połowie czerwca (mieszkam obecnie za granicą i wprowadzka do niego była czymś w pewnym sensie naturalnym), oficjalnych zaręczyn nie było ale o tym że jestem kobietą jego życia i chce wziąć ze mną ślub pogadaliśmy we wrześniu jak byłam w jego domu rodzinnym, ślub planujemy w przyszłym roku bez informowania mojej rodziny (i tak jest za daleko żeby przylecieć na ślub
![]() ![]()
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
To już i tak jak małżeństwo ;P A mieszkacie razem?
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:02.