Bajki, których nie znosicie, a Wasze dzieci uwielbiają - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-21, 12:23   #31
Mondo_Bongo
Raczkowanie

Dot.: Bajki, których nie znosicie, a Wasze dzieci uwielbiają

Hanna Montana i cała brygada bajek z Disney Channel, nienawidzę, nie są to może bajki, ale są wkurzające, do tego jeszcze BEN 10
Mondo_Bongo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-22, 10:35   #32
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
Moje dziecko nie ogląda bajek, których sama nie lubię
a byłóby tego trochę.
Cytat:
Napisane przez wandaweranda Pokaż wiadomość
tak z ciekawosci, bo moje dziecie jeszcze bajek nie oglada - czy Wasze dzieci lubia bajki typu reksio, przygody kota filemona, zaczarowany olowek, bajki z mchu i paproci czy inny Rumcajs( czyli bajki mojego dziecinstwa), czy w ogole je wlaczacie swoim potomkom np. na dvd?

nie, bo tak jak luna nie będę włączać bajek których sama nie lubię
Stary 2012-03-22, 10:48   #33
Patrilla
Zakorzenienie

iizabelaa w pewnym momencie Twoje dziecko będzie juz miało swoje poglądy (szybciej niż myślisz) i nie wyobrażam sobie nie puści jej bajki motywując mam tego nie lubi tłumaczę, że pewne bajki są dla starszych dzieci lub pełne przemocy ostatnio nawet zaczęłam poruszać walory estetyczne i w jakiej technice są zrealizowane Nie przepadam za truskawkowym ciastkiem ale nie ma tam nic zdrożnego wiec pozwalam oglądać - Pola je lubi
Stary 2012-03-22, 11:24   #34
iizabelaa
Zakorzenienie

Patrilla
to tak pół żartem było nawet mi nie przeszło przez myśl, żeby dziecku nie pozwolić ogladac bajek, które lubi,
nie kupić Barbie, czy różowej bluzki z brokatem itp bo mi się nie podoba

ale młode ma jutro rok, więc na razie jest zależne
Stary 2012-03-23, 16:09   #35
Marika_1987
Rozeznanie

Mój Mały mógłby non stop oglądać Strażaka Sama w sumie to znam już wszystkie odcinki na pamięć ale jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza.

Pingu przyprawia mnie o ból głowy tak samo jak Hoobland ( JimJam)
Rasta Mysz (MiniMini) i Leniuchowo (DisneyJunior)

Moje maluchy

większy maluch
Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030

mniejszy maluch
Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560

Marika_1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-23, 21:46   #36
201710120930
Konto usunięte

SEONA.... mamy ten sam kanał

Oj jest kilka bajek które działają na mnie jak płachta na byka
Olinek okraglinek -o matko i córko tam mozna dostać oczopląsu tak wszystkiego nawalone i kazdy mebel /sprzet/cokolwiek ma oczy
Clifford- beznadzieja -ten ogromnasty czerwony pies >no bez sens
Ciekawskiego tez nie lubię....w ogóle nie lubię małp

z polskich produkcji to na łeb i szyję dziwnością bije produkcja pt Marceli szpak dziwi się światu
kojarzycie ? do kogo jest adresowana ta 'bajka ; to naprawde nie wiem
zaraz po nim Lis Leon

i teraz z samego rana jakieś Jeżozwierze lecą czy jakos tak
tez nie moja bajka

z wymienionych bajek córka lubi clifforda i tę małpe ;/

a reszta to sie tez wyzyłam;d
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg imagesCA69LCYT.jpg (16,8 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg marceli%2520szpak%2520dziwi%2520si%25EA%2520%25B6wiatu_1.jpg (13,7 KB, 2 załadowań)

Edytowane przez 201710120930
Czas edycji: 2012-03-23 o 22:02
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-23, 22:12   #37
biankaaa
Zadomowienie

Nie lubię Listonosza Pata -z bajek do oglądania. Nie cierpię go wręcz.
Z bajek do czytania powyżej dziurek w nosie mam Franklina - a moja córka wciąż niezmiennie go uwielbia. I taką jedną książkę o dinozaurach - ehh.

Poza wymienionymi bajki lubię albo są mi obojętne. Najczęściej czytamy, ew. włączęcoś z YT. W TV nawet nie bardzo wiem co teraz jest.
biankaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-23, 22:15   #38
iizabelaa
Zakorzenienie

ŁAJKA

nie lubię Jeżozwierzy, lecą akurat w porze naszego obiadu

mnie denerwuje czasami bajka Gwiazdka
Stary 2012-03-24, 11:43   #39
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Patrilla Pokaż wiadomość
iizabelaa w pewnym momencie Twoje dziecko będzie juz miało swoje poglądy (szybciej niż myślisz) i nie wyobrażam sobie nie puści jej bajki motywując mam tego nie lubi tłumaczę, że pewne bajki są dla starszych dzieci lub pełne przemocy ostatnio nawet zaczęłam poruszać walory estetyczne i w jakiej technice są zrealizowane Nie przepadam za truskawkowym ciastkiem ale nie ma tam nic zdrożnego wiec pozwalam oglądać - Pola je lubi
ja sobie wyobrażam....
nie mam truskawkowego ciastka, samsama, stacyjkowa, bena, muminków, colargola, brygady rr ...na dvd, to jak mam mu puścić ??

oglądają tomka, reksia, uszatka, filemona
czasem mickey i donalda

nie mam kablówki

(jedną ręką piszę)
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-24, 12:45   #40
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Patrilla Pokaż wiadomość
W jaki sposob dziecko dowiaduje sie o tych bajkach, ktorych nie lubimy lub uwazamy za nieodpowiednie dla danego przedzialu wiekowego? Moje dziecko oglada tylko co przez nas akceptowane. Nie ma telewizora, ktory sobie samo wlaczy, czy odnajdzie bajke przez przypadek przelaczajac z kanalu na kanal.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-25, 18:46   #41
yeli
Przyczajenie

Ja najbqrdziej nie lubie sam sama i lazy town. Czasami jestem zmuszona ogladac to 10 razy pod rząd. Już nie mówiąc że 2 latka która to oglada każe na siebie mówić Stephanie a ja jestem Sportakusem. My little pony rządzą :-] "ponad dźwiękowe BUM "
yeli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-25, 22:14   #42
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yeli Pokaż wiadomość
Ja najbqrdziej nie lubie sam sama i lazy town. Czasami jestem zmuszona ogladac to 10 razy pod rząd. Już nie mówiąc że 2 latka która to oglada każe na siebie mówić Stephanie a ja jestem Sportakusem. My little pony rządzą :-] "ponad dźwiękowe BUM "
chyba nigdy nie zrozumiem, dlaczego rodzic musi oglądać bajki dziesięć razy pod rząd, bo dziecko chce.......
blogowo:
aktywnie
Stary 2012-03-27, 17:04   #43
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
chyba nigdy nie zrozumiem, dlaczego rodzic musi oglądać bajki dziesięć razy pod rząd, bo dziecko chce.......
W zasadzie,to rodzic tego nie MUSI.Jednak np. moja córka lubi oglądąć bajki z kimś,np. siedząc mu na kolanach, komentuje wtedy różne sytuacje w bajce, a tak,to jest takie tylko gapienie się w ekran.
A że dzieci mają swoje ulubione bajki,to i po 10 razy,to mało

Ja nie cierpię tylko niektórych bajek na kanałąch dziecięcych,te pełnometrażowe jeszcze nie sa takie złe.
Jest taka bajka na Cebebees i super zwierzakach-świnka morska,kaczuszka i żółwik.No te ich pioseneczki:"ochooo,telef on dzowniiii" doprowadzają mojego tżeta do szału
xandra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-27, 21:37   #44
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xandra78 Pokaż wiadomość
Jest taka bajka na Cebebees i super zwierzakach-świnka morska,kaczuszka i żółwik.No te ich pioseneczki:"ochooo,telef on dzowniiii" doprowadzają mojego tżeta do szału
Właśnie lecą (ale u nas na NickJr ) wiem, bo muszę córze nagrywać. Ja dla odmiany uwielbiam (z resztą ten sam twórca co 3rd&Bird, jedna z moich ulubionych bajek dla dzieci).

Dziś przypomniałam sobie, że bardzo denerwuje mnie Lazy Town (córa też jakoś nie przepada, chyba jej obojętne). Nie mogę patrzeć na tego chłopczyka co jest maniakiem komputerowym, te lalki mają taki tępy wzrok, są przerażające.
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-27, 22:30   #45
gosik79
Zakorzenienie

Majka jest maniaczką WSZYSTKICH koni i kucyków, bajki z końmi rządzą.

Nienawidzę starych kucyków Pony, są obrzydliwie przesłodzone, te Starsongi i inne, rzygać się chce, nowe są o wiele lepsze. Maja zaś lubi i to i to.

Poza tym kiedyś oglądała właśnie Lazy Town, też mi się nie podobały te gumowe dzieci. Zawsze też bardzo niemiłe wrażenie wywarły na mnie pociągi z "Tomka", na szczęście córka też tego nie lubiła. Te twarze na lokomotywach są wręcz przerażające.
gosik79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-28, 15:50   #46
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taszkin Pokaż wiadomość
Właśnie lecą (ale u nas na NickJr ) wiem, bo muszę córze nagrywać. Ja dla odmiany uwielbiam (z resztą ten sam twórca co 3rd&Bird, jedna z moich ulubionych bajek dla dzieci).
A może na NickJr,już mi się mieszają wszystkie
No tak mi się ta bajka kojarzyła z tą "ptasią",bo takie pioseneczki nierymujące się-to mnie właśnie denerwuje
Cytat:
Napisane przez gosik79 Pokaż wiadomość
Zawsze też bardzo niemiłe wrażenie wywarły na mnie pociągi z "Tomka", na szczęście córka też tego nie lubiła. Te twarze na lokomotywach są wręcz przerażające.
Moja na szczęście też nie lubi "Tomka", nie rozumiem całego tego szału nad tą bajką. Tam są jeszcze te postacie ludzi takie jakieś wynaturzone i nazwy takie jakieś..,np. "gruba pani"-czy jakoś tak
Stary 2012-03-28, 15:57   #47
201607291951
Konto usunięte

Cytat:
A może na NickJr,już mi się mieszają wszystkie
No tak mi się ta bajka kojarzyła z tą "ptasią",bo takie pioseneczki nierymujące się-to mnie właśnie denerwuje

Moja na szczęście też nie lubi "Tomka", nie rozumiem całego tego szału nad tą bajką. Tam są jeszcze te postacie ludzi takie jakieś wynaturzone i nazwy takie jakieś..,np. "gruba pani"-czy jakoś tak
gruby zawiadowca i chudy zawiadowca
szał na bajkę jest bo dzieciom się podoba , nie wiadomo dlaczego
201607291951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-28, 19:58   #48
xandra78
Zakorzenienie

No to zawiadowca.
Stary 2012-03-28, 22:12   #49
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
W zasadzie,to rodzic tego nie MUSI.Jednak np. moja córka lubi oglądąć bajki z kimś,np. siedząc mu na kolanach, komentuje wtedy różne sytuacje w bajce, a tak,to jest takie tylko gapienie się w ekran.
A że dzieci mają swoje ulubione bajki,to i po 10 razy,to mało

Ja nie cierpię tylko niektórych bajek na kanałąch dziecięcych,te pełnometrażowe jeszcze nie sa takie złe.
ale ile taka bajka trwa?
5 minut , 10 czy 15

nie wyobrazam sobie ogladac 10x 10 minut durnej bajki razem z dzieckiem, ktoremu zreszta 100minut ogladania glupot jajecznice z mozgu robi, a mnie podwyzsza poziom frustracji
blogowo:
aktywnie
Stary 2012-03-29, 00:45   #50
Bakteryika
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Katalin Pokaż wiadomość
gruby zawiadowca i chudy zawiadowca
szał na bajkę jest bo dzieciom się podoba , nie wiadomo dlaczego
mi sie wydaje ze to mocno z komercja zwiazane, zadna inna bajka nie ma tylu wersji zmian poscieli, pizamek, gatek, skarpetek, zabawek, naklejek, smoczkow itp
W Anglii ta bajka ma dluga historie za soba, ale 'histeria' chyba zaczela sie niedawno ;-)
luno - wspomnialas cos o dzieciach autystycznych, i byc moze to prawda, ale moj 3 letni chrzesniak zamiast nazywac kolory po imieniu wolal Thomas na niebieski, Percy na zielony itp az rodzice porzadnie mu ograniczyli Thomasowe/ Tomkowe kontakty

Ja troszke malo obiektywnie patrze na wspolczesne bajki, bo dla mnie Reksia, Bolka i Lolka i podobnych im nikt nie przebije
Bakteryika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-29, 10:49   #51
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
ale ile taka bajka trwa?
5 minut , 10 czy 15

nie wyobrazam sobie ogladac 10x 10 minut durnej bajki razem z dzieckiem, ktoremu zreszta 100minut ogladania glupot jajecznice z mozgu robi, a mnie podwyzsza poziom frustracji
Bajki trwają różnie,co to za różnica-5 min będzie dla Ciebie ok,ale 15 min,to już katorga siedzieć i oglądać?Czy to zależy tylko od "durności" bajki?

Nikt Tobie nie każe siedzieć i oglądać,ani nawet puszczać bajki dziecku. Dzieci wolą robić wspólnie z bliskimi wszystko,co lubią-rysować, ukłądać klocki, lepić z plasteliny itd. Mnie też już nudzi robienie z plasteliny dziesięciotysięcznego ślimaka, ale córka lubi, jak z nią lepię,więc to robię
Stary 2012-03-29, 10:52   #52
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Bajki trwają różnie,co to za różnica-5 min będzie dla Ciebie ok,ale 15 min,to już katorga siedzieć i oglądać?Czy to zależy tylko od "durności" bajki?

Nikt Tobie nie każe siedzieć i oglądać,ani nawet puszczać bajki dziecku. Dzieci wolą robić wspólnie z bliskimi wszystko,co lubią-rysować, ukłądać klocki, lepić z plasteliny itd. Mnie też już nudzi robienie z plasteliny dziesięciotysięcznego ślimaka, ale córka lubi, jak z nią lepię,więc to robię
Robienie zplasteliny slimaka, nawet jeśli dla mnie nudne: to rozwija dziecka umiejętnosci i mózg.
Ogladanie bajek ma to do siebie,ze wyłącza aktywność mózgu. jasne, że trzeba brac pod uwagę wiek dziecka i jego umiejetność rozumienia swiata).
blogowo:
aktywnie
Stary 2012-03-29, 12:56   #53
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
Ogladanie bajek ma to do siebie,ze wyłącza aktywność mózgu. jasne, że trzeba brac pod uwagę wiek dziecka i jego umiejetność rozumienia swiata).
Nie do końca się zgodzę, tzn nie dotyczy to wszystkich bajek. My oglądamy np. Dorę,czy Diego,czasem Klub Myszki Miki-tutaj moja córa powtarza zadania,czy zgaduje, załąpała kilka słów po angielsku. Uczy się zachowań-polecam bajkę "Mały Bill", tłumaczę jej podczas oglądania,że tak wolno,a tak nie.Oczywiście to wszystko wtedy,kiedy oglądam z nią,jak ogląda sama,to rzadko powtarza itp.

Jednak mimo tylu bajek z wartością edukacyjną ja nie mam jakieś schizy z wyborem właściwych.Córa ogląda różne,często jak leci, bo po prostu inaczej nic w domu nie mogę zrobić.

Poza tym, nie uważam,żeby "wyłączenie mózgu" na jakiś czas było aż tak szkodliwe,czasem się nawet przydaje.Chyba czasem za dużo wymagamy od naszych dzieci, ciągle ten nacisk na edukację.No ok,to same plusy,ale można też pozwolić dziecku i na bezmyślne gapienie się w TV,a nie ciągle tylko zabawy rozwijające to,czy tamto.
Stary 2012-03-29, 13:17   #54
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Tak pod wpływem oglądania bajek z moją córką zakładam ten wątek. Do wyżycia się

- nie znoszę bajki "Ciekawski George" Jak widzę tą małpę i te jej głupkowate pomysły i wszystkich, którzy klepią tą małpę i mówią "ale fajnie George" to mnie trafia Wiecznie coś rozwala, brudzi, bałagani itp. Ten Pan w Żółtym Kapeluszu, jakiś zoofil, mieszkający z małpą wygląda jak chodzący banan pracujący z jakimiś naukowcami

- "Lulu i inne zwierzęta", też nie trawię Ta zielona żółwica wygląda jak żaba, a nie żółw!! Te zwierzęta inne jakieś takie bez charakteru.

- "Latająca szkoła wróżek", jakieś dziwne stwory, brzydkie, mają jakieś dziwaczne przygody.

- "Szary miś Kuba", czy jakoś tak, miś nic nie gada, narrator kompletnie bez jaja.

To chyba tyle Uff, wyżyłam się. Dobrze, że można córkę jakoś oszukać i wyłączyć tv, ale jak czasem chce włączyć i trafiam akurat na którąś z tych bajek to mnie nerwica łapie.
O mamuniu... Nie znam żadnej z tych bajek.

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ----------

Cytat:
Nie ma telewizora, ktory sobie samo wlaczy, czy odnajdzie bajke przez przypadek przelaczajac z kanalu na kanal.
Co to za tel. który nie da się włączyć? Czy na suficie go masz?

Mój syn mając 1,5 roku potrafił włączyć tv z pilota. Jak pilota schowałam odkrył guziki z boku sprzętu, o których istnieniu nie miałam pojęcia.

---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

Cytat:
Napisane przez wandaweranda Pokaż wiadomość
na moja corke czeka takie cos
http://merlin.pl/Antologia-polskiej-.../2,575697.html

ciekawe jak zareaguje...zreszta, poczekamy z tym towarem jakies 4, 5 lat
A co tam jest??

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33000718]O raju, kompletnie tych bajek nie znam

A moja córa ma podobny gust do mojego razem oglądamy i śpiewamy Barneya i przyjaciół, śmiejemy się z iglo gloo, muszę z nią siąśc i oglądać Mio mao

A, może jedna mnie wkurza, na szczęście ona jakoś też nie przepada - Jarmies. O takich gwiazdkach małych, i nie to, że bajka głupia, tylko mi się grafika nie podoba. To samo krówka Connie - grafikę robił, nawiasem mówiąc, Polak, nie wyszla mu wg mnie [/QUOTE]

Raju, tych też nie znam.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-29, 16:29   #55
***luna
Zakorzenienie

Kropko nie mamy telewizora, wiec dziecko nie ma co włączać.
blogowo:
aktywnie
Stary 2012-03-29, 16:58   #56
wandaweranda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
A co tam jest??
to sa stare (czesc z nich bardzo stare) bajki polskie wydane w ramach antologii polskiej animacji, której jestem fanką. krawiec niteczka i takie tam
te bajki, choc urocze, mocno trącą myszką, dlatego zastanawiam sie, czy corka je polubi. w kazdym razie, zamiarujemy dziecku zapodawac bajki na dvd-te dobrze nam znane, bez przemocy.

to trailer
http://www.youtube.com/watch?v=1UfCGpbwj_4

Edytowane przez wandaweranda
Czas edycji: 2012-03-29 o 17:06 Powód: dodanie linka
wandaweranda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-05, 18:09   #57
Seona
Zakorzenienie

ktoś zna genezę tej bajki "Ciekawski George"???Skąd ten chłop wziął tą małpę i czemu cały ubiera się na żółto? W święta cały film pełnometrażowy o tej małpie będzie

O co chodzi z kucykami Pony? Czemu niektóre mają te tatuaże a inne nie? Pierniczą hasła "przyjaźń to magia" a ciągle na siebie warczą, krzyczą, robią na złość, mają wqrwione miny itp.

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-05, 23:47   #58
jo@n@
Zakorzenienie

GG do jo@n@

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
ktoś zna genezę tej bajki "Ciekawski George"???Skąd ten chłop wziął tą małpę i czemu cały ubiera się na żółto? W święta cały film pełnometrażowy o tej małpie będzie

O co chodzi z kucykami Pony? Czemu niektóre mają te tatuaże a inne nie? Pierniczą hasła "przyjaźń to magia" a ciągle na siebie warczą, krzyczą, robią na złość, mają wqrwione miny itp.
To nie tatuaże tylko znaczki. Znaczki się pojawiają jak któryś z kucyków odkryje w czym jest dobry i jakie jest jego przeznaczenie życiowe

Co do Georga pojęcia nie mam

If you're out on the road
Feeling lonely and so cold
All you have to do is call my name
And I'll be there on the next train

jo@n@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-12, 20:58   #59
adelajda120
BAN stały

Tego georga widziałam u teściowej, dzieciaki z cąłej rodzinki zapatrzone w niego że ho ho
ja "niestety" nie oglądałam ...
Swoja droga ze mną trochę chyba źle bo popłakałam się ostatnio na bajce "mój brat niedźwiedź" czy jak to tam leci .... no szok ...
adelajda120 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-19, 16:34   #60
Marika_1987
Rozeznanie

Młody teraz non stop chce oglądać Strażaka Sama na dvd...
Zna już na pamięć wszystkie odcinki, a nadal Go nie nudzą

Moje maluchy

większy maluch
Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030

mniejszy maluch
Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560

Marika_1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości