![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kraków czy Warszawa?
Przemyśl sobie spokojnie, na pewno facet to silny argument za pozostaniem, ale z drugiej strony, jak będziesz czuła, że marnujesz życie, to też nie ma sensu przez niego rezygnować.
Cytat:
Ogólnie, jak dla mnie mało przyjazne miejsce i nie chciałabym już tam mieszkać. Też kiedyś byłam w Warszawie na Wszystkich Świętych i to samo pomyślałam - miasto wygląda wtedy jak wymarłe, hehe.
![]() |
![]() |
#32 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
miasteczko akademickie, to niecaly Krakow, poza tym nawet ono sie nie wyludnia, tylko zamienia sie w tani hotel. W wakacje jest duzo turystow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Mówię akurat o całym Krakowie. Zauważyłam duże wyludnienie właśnie w okresie wakacji, turystów nie biorę pod uwagę, bo zazwyczaj widać, że nimi są. Mieszkałam w Krakowie 5 lat i co roku w wakacje było zdecydowanie mniej ludzi. Przecież to typowo studenckie miasto, a studenci nie mieszkają tylko w miasteczku akademickim.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
czemu turystow nie bierzesz pod uwage? Oni tez nakrecaja rynek uslug, to apropos klientow lokali na rynku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
faktycznie, w okresie wakacji Kraków lekko pustoszeje. Od października jest masakra
![]()
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Przepraszam, że tak wejdę Wam w słowo, ale mam pytanie co do samej Warszawy.
Zapoznałam się z cenami kawalerek, ale jeśli chodzi o wynagrodzenia, to ludzie podają na forach bardzo sprzeczne informacje. Nie mam żadnych znajomości w stolicy, więc pracę muszę sobie sama zorganizować. Powiedzcie mi, czy rzeczywiście teraz i w Warszawie jest tak ciężko z pracą? Chodzi mi np. o pracę w sklepie odzieżowym, na recepcji czy ogólnie pracę biurową. Jakie w Warszawie są przeciętne zarobki na tych stanowiskach? Bardzo proszę o wypowiedź kompetentne osoby... A i czy dają głównie umowę zlecenie, czy możliwa jest od razu na starcie umowa o pracę??? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Marbella85 Czas edycji: 2013-10-12 o 12:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co do pytania wątku: Warszawa całym sercem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Ursynow moze jest na linii metra, ale ludzi w tym metrze jak sardynek w puszce, no chyba, ze cos sie zmienilo w temacie. A inni transport nie bardzo do centrum, bo korki, przynajmniej w popularnych godzinach dojazdu i powrotu do pracy.
Na Mokotowie jest krolikarnia, jesli chodzi o ciekawe miejsca, a marketow jest sporo w galerii mokotow, z tego co mi wiadomo nadal stoi. Co do rozrywek to ogolnie jest slabo w calej Warszawie, ale bez przesady sa teatry, kina, opera, filharmonia, kregle, jazda konna (to akurat ursynow), scianki wspinaczkowe czy kursy salsa. Kwestia kosztow, dojazdow i checi. Z tymi ostatnimi jest ogolnie najslabiej, a i koszty potrafia zniechecic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Marbella85 dziękuję Ci za wypowiedź
![]() Moja koleżanka zarabia w sklepie 1700 zł, wynajmuje stancję, starcza jej na podstawowe potrzeby, nie ma mowy o odłożeniu czegoś... Tak sobie myślę, że chyba już lepiej zostać u siebie w domu, znaleźć jakąś robotę chociaż za tą minimalną krajową niż zarabiać w stolicy 1700 zł, opłacić stancję, kupić jedzenie itp. i nie mieć ani grosza na drobne przyjemności... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Jednak w porównaniu z innymi miastami w Warszawie zarabia się o niebo lepiej. Bez trudu można znaleźć pracę za 10 zł netto na godzinę, w Łodzi za tę samą płacą góra 6-7 zł. Oczywiście mówię tu o pracy dla osób z niskimi kwalifikacjami np. studentów. Jedzenie w każdym dużym mieście kosztuje porównywalnie; nie ma wielkich różnic między cenami w supermarketach. Jednak zmorą są mieszkania/pokoje, trzeba płacić w sumie prawie dwa razy więcej, niż w innych miastach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzeniona
|
Czy ja wiem? Moja koleżanka mieszka w Krakowie, płaci 750 zł za jednoosobowy pokój (nie w centrum). W Warszawie jest podobnie. W Poznaniu moja koleżanka płaciła za akademik drożej niż ja (o gorszym standardzie), tak samo drożej wychodziło jej mieszkanie i karta miejska. Warszawa jest droga, ale na pewno nie dwa razy droższa niż inne duże miasta.
Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2013-10-12 o 14:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I zastanawiam się jak to jest z cenami mediów. Czy różnice między poszczególnymi miastami mogą być duże? ---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ---------- O znalazłam takie coś : O i jestem trochę zaskoczona: http://biznes.onet.pl/najdrozsze-pol...-detal-galeria |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Wg mnie jest porównywalnie- jak mieszkałam w Krakowie to ceny za media wychodziły bardzo podobnie jak tutaj. Obecnie w kawalerce z TŻtem "zużywamy" miesięcznie prądu, gazu i wody na około 80-100zł. Mamy ryczał i póki co wychodzi w porządku. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja jestem za Warszawą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że jeśli chodzi o prąd to bardzo podobnie. Stała opłata wynosi ok. 700zł rocznie i nie ma tutaj chyba większych różnic między dostawcami. W Warszawie dostawcą jest RWE. U nas rachunki były kiedyś po 190 zł co 2 miesiące, teraz prognozy są na 150zł co 2 miesiące. Jednak my zużywamy dużo prądu. Kuchenka też jest na prąd (w nowych blokach nie ma gazu).
Jeśli chodzi np. o ceny wody, to w Warszawie są bardzo wysokie (podwyżki wprowadzone przez PO), kilka razy wyższe niż w moim rodzinnym mieście. HGW podwyższyła też 6-krotnie opłatę za użytkowanie wieczyste. Czyli ogólnie przez kilka lat bardzo podrożały czynsze. Mieszkania są bardzo drogie (czy to przy kupnie czy przy wynajmie) i to jest największy minus Warszawy. Kluby nocne też są bardzo drogie, no ale wiadomo, to nie jest "pierwsza potrzeba".
![]() |
#50 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Mi też brakuje klimatu z krakowskich klubów (krakowskich cen piwa i drinków zresztą też
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie tylko rynek - tez podkrakowska wieliczka kopalnia soli, tez kazimierz, tez borek falecki sladami Jana Pawla II to slynne sanktuarium, tez blonia, tez miasteczko studencki bo tanie hostele, tez balice bo lotnisko, no i rejsy po wisle na bielany. To tak na szybko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzeniona
|
Kraków ma swój klimat i jest gdzie wyskoczyć tam na piwo, ale co komu po nawet najfajniejszych knajpach, jeśli go nie na nie stać? Z tego co słyszę od znajomych z pracą ciężko (mówię o innej niż 5 zl/h), a więc i imprezować nie ma za co.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() invisible - bo trzeba wiedzieć, gdzie chodzić ![]()
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
ja bylam w marcu tego roku na weekend w Warszawie i kolezanka mnie wziela na impreze depeche mode i byl naprawde klimat, podobno dobrze bawia sie tez fani rpg takze lepiej chodzic na imprezy tematyczne niz lanserskie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Źle trafiłaś, w Warszawie każdy znajdzie sobie fajne miejsce dla siebie. Są miejsca z tanim piwem i drinkami, gdzie wygląd nie ma żadnego znaczenia. Najlepiej po prostu wyjść poza centrum, polecam Pragę (trochę hipstersko, ale na luzie i taniej).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ceny w wawie-udalo nam sie trafic na 2 os pokoj za 1tys ale to byla zima w okolicach wrzesnia 1200 to minimum(i to wcale nie w zadnej cudownej lokalizacji bo na ursusie), teraz kawalerka za 1350+oplaty (tez ursus) -na ochocie trzeba by dodac ze 2 stowki a i standard nizszy, czasem sa niby tansze ogloszenia na gumtree ale albo jest to wynajemn ''od jutra'' i znika naprawde od razu albo ''kawalerki'' w domkach - i potem sie okazuje,ze masz temperature 18 stopni w zimie i pani, ktora Ci wynajmuje i tak jest oburzona,ze tak mocno Ci grzeje a Ty chcesz wiecej ![]() ![]() natomiast +warszawy jest to ,ze latwiej znalezc prace(chociaz taka lepsza to tez trzeba sie naszukac)-byle co znalazlam w tydzien, troche lepszej szukalam okolo pol roku - z drugiej strony ceny mieszkan sa tak sakramenckie(kupno),ze nawet jak jest te 3-4k pensji na start to o kupnie mieszkania i posiadaniu dieci mozna sobie pomarzyc(chyba ze dla kogos 20m kawalerka jest ok ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nocna Nimfa - chyba masz pecha do mieszkań, tyle powiem. Edytowane przez visionAM Czas edycji: 2013-10-13 o 19:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:02.