|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rzeczy, bez których dziecko może się obejść.
hmmm u nas zbedna byla mata do zabawy, pchacz ktory kupilam a tylko stal i sie kurzyl bo mloda w sumie od razu od stania przeszla do chodzenia. sterta zabawek i ciuchow - ale to moja wina bo ciezko mi sie oprzec
puzle piankowe... nie wiem po co to kupilam bo lepiej sie sprawdzil zwykly koc obeszlysmy sie bez niani elektronicznej, monitora oddechu ktory chcialam kupic ale sie powstrzymalam komody z przewijakiem, bo mialam na lozeczko i jeszcze dwa tygodnie temu mi sluzyl mimo iz mloda ma juz prawie 20 miesiecy ale kupilam jej inne wyrko wiec przewijak poszedl w kat, a to jedyna rzecz na ktorej moglam ja spokojnie oporzadzic po kapieli i innych cudow techniki ![]() a rzeczy ktore bardzoo mi sie przydaly to oczywiscie smoczek bez niego bym umarla bo mloda to ssak niesamowity. butelki, laktator mi zycie ratowal, stelaz pod wanienke, bo mam tak mikroskopijna lazienke ze postawienie w niej wanienki bylo niemozliwe sterylizator butelek tez nam sie przydal. wysokie krzeselko konieczne w naszym przypadku. rowerek trojkolowy, mloda dostala smart trika, jestem z niego bardzo zadowolona i cora tez wiec nie przewiduje rowerka biegowego.
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aha i jeszcze jedno - My miałyśmy dość niską wagę urodzeniową, na szczęście dziecko silne i nic nie straciło ze swojej wagi w ciągu pierwszych dni po urodzeniu. Także nie bardzo mi tu pasuje pisanie o zdrowym rozsądku. Jedni musieli sprawdzać wagę częściej, inni mniej. Edytowane przez Hvid Czas edycji: 2012-03-29 o 14:13 |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
hhmmm szczerze nawet nie pomyślałam o wadze
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Mata tez by nam sie nie przydała, ale tak jak piszecie ilość smoczków szła już hurtowo ( ciągle gubione, albo dziecko wyrosło) , butelki, nosidło to hit tego stulecia dla mnie
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zadomowienie
|
Moje dziecko obyło się/obędzie bez:
- maty edukacyjnej - bujaczka, leżaczka, huśtawki - trampoliny - hulajnogi - chodzika - wanienki z odpływem ![]() - zabawek interaktywnych - monitora oddechu - niani elektronicznej - misia z sercem bijącym jak serce matki ![]() - żółwika wyświetlającego gwiazdki na suficie, który ułatwia zasypianie - wagi - błyskawicznych kaszek dla niemowląt
|
|
#36 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Koszmarny plastikowy rowerek mamy Na szczęście służy na spacerach w sumie do podjechania (bez pedałowania) nad rzekę, tam młoda wychodzi, a potem powrót. O komodzie też miałam pisać - wielkie, niewygodne ustrojstwo, nie chciałam. Stelaż przez moment chciałam, na szczęście wpadłam na pomysł rozłożenia stołu ![]() Cytat:
![]() Przewijak też służył do tego czasu ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33203478]Trochę chyba przesadzasz
![]() Chodzik jak najbardziej nie, aczkolwiek już pchaczyk - ok. Ja kupiłam tani, 55zł, bo pufy do pchania za ciężkie mam ![]() Co do huśtawek - mamy montowaną we framudze, rewelacja. Córka dostała, gdy miałam 7mcy, zaczęła używać gdy już pewnie siedziała, jakoś po 9mcu i do dzisiaj (niespełna 2 lata), hit i OGROMNA radość ![]() Krzesełko na bagażniku też jest - i o ile mam podobnie, że ja się boję, o tyle mąż jeździ pewnie, bez strachu i znów - dla córki OGROMNA radość. Nie widzę w tym niczego złego, jeśli rodzice lubią rower to dlaczego nie połączyć tego z zabawą dla dziecka? Co do trampoliny - wg mnie też rzecz zbędna. Nie jestem pewna.Z jednej strony jak nie masz ogrodu lub nie sprawdzisz wcześniej czy dziecku sie podoba to rzecz zbędna. Z drugiej strony to jak masz ogród i wiesz,że dziecku się to podoba i bedzie spędzało tam sporo czasu-jestem za.No ale znowu cena nie zachęca do zakupu. Osobiście wiem,ze to fajna sprawa ale wlasnie cena mnie odstrasza. A bez czego obejść się - moja córka doskonale obchodziła się bez wypasionej wanienki (miała najzwyklejszą plastikową), bez wkładek do siadania do niej, bez gąbek jakiś. Wydałam 25zł na wanienkę większą, i służyła nam 11 mcy spokojnie, a teraz mam nadzieję kolejnego potomka doczeka Obejdzie się też bez rowerka biegowego. I nie, bym miała coś przeciwko, ale na roczek dostała zwykły taki dzieciowy, koszmarny z wyglądu, ale go lubi. I nie będę wydawała pieniędzy (i szukała miejsca) na drugi rowerek, choćby nie wiem jak modny i polecany. No trudno [/QUOTE]Co do rowerka to się obejdziesz bo już dostalas a ja np.nie kupowałam trójkołowca bo od razu wiedzialam,ze biegowy bedzie. Cytat:
Smoczek czy butelka to sprawa indywidualna.Twoje dziecko nie potrzebowało a inne moga potrzebować i to bardzo. Niania np.u mnie w domu 2 pietrowym rzecz niezbedna była. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb matki i dziecka a to wszystko okazuje się w praktyce diopiero. Nie można stworzyć stałej listy co potrzeba a co nie. |
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i zobaczyć jak bardzo się różnimy
|
|
|
#39 |
|
Konto usunięte
|
Darianna, dlatego napisałam, że nie mam nic przeciwko biegowym
po prostu U MNIE zbędny, bo nie kupię kolejnej dużej rzeczy do zabawy, gdy ma tego typu inną.Z trampoliną pewnie racja. |
|
|
|
|
#40 |
|
Konto usunięte
|
mata edukacyjna , była ale moje dziecko jakoś nie było zainteresowane, dlatego rzecz zbędna
przewijak - przewijałam na łóżku waga dla noworodka - pierwsze słyszę ....rożek - kupiony ani razu nie używany materac gryka kokos - mały ma dwa lata, do tej pory nie zmieniłam strony wszelkie zabawki do nauki raczkowania , ostatnio znajoma pokazała mi piłeczkę , nie wiem po co to ot zbędny gadżet Edytowane przez 201607291951 Czas edycji: 2012-03-29 o 21:58 |
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
o,rożek tez u nas zbędny ,wkurzał mnie
jako kołderka się nadaje ew.
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
Można, można
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33222435]Darianna, dlatego napisałam, że nie mam nic przeciwko biegowym po prostu U MNIE zbędny, bo nie kupię kolejnej dużej rzeczy do zabawy, gdy ma tego typu inną.Z trampoliną pewnie racja.[/QUOTE] Ok, wiem, wiem ![]() O, rożek u nas był krótko.Był miękkki i pewnie kocyk mogłby spełniać też tą funkcje. |
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
a tak, rozek tez u nas zbedny, uzywany tylko w szpitalu.
z materacem u mnie bylo to samo ![]() koldra i poduszka rowniez zbedna, poduszki nie uzywamy, a zamiast koldry koc - moja cora zimnolubna ![]() chusteczki nawilzane rzecz podstawowa, szczegolnie na wyjscia bo moje dziecie zawsze sie czyms ubrudzi
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33221661]Koleżanka w Lichtensteinie mieszka, tak samo dziecko ważone. I o ile ja bym wagi nie kupowała, o tyle wiem, że mamy wcześniaków z niską wagą urodzeniową kupują, i wówczas jest to zakup sensowny
Dziękuję za zrozumienie
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Leżaczek u nas był niezbędny. A niepotrzebne okazały się: - smoczki - mata edukacyjna - synek się nią nie interesował - elektroniczna niania / monitor oddechu - pchacz mamy, ale nie jest u nas szałem, jak by nie było, to też by było ok - butelki i sterylizator - rękawiczki niedrapki Widzę natomiast, że często wymieniacie przewijak. Jak dla mnie niezbędny. Chusteczki mokre też. Natomiast wystarczyła by mi mała kołyska, która nie zajmuje dużo miejsca. Łóżeczko okazało się nie potrzebne. Mati jak skończył 6 miesięcy, to przestał korzystać z łóżeczka. Edytowane przez Harrods Czas edycji: 2012-03-30 o 08:26 |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pierwsze jest uwarunkowane medycznie, drugie to lekki świr. A z innej beczki, wcale nie jestem przekonana, że to ważenie tak bardzo działa na plus. Moja kumpela jeździła co dwa, trzy dni do poradni laktacyjnej, tam jej to dziecko ciągle ważyli. Jak trafiała tam przed karmieniem to najpierw ważyli, potem karmiła i znowu ważyli. Kobieta nabawiła się psychozy przez tę wagę. Pokarm jej wrócił dopiero jak przestała tam jeździć i karmiła na każdy kwęk małej. A z tym ważeniem to tylko się męczyli, fizycznie i psychicznie, przez trzy miesiące. ---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33221661] O komodzie też miałam pisać - wielkie, niewygodne ustrojstwo, nie chciałam. Stelaż przez moment chciałam, na szczęście wpadłam na pomysł rozłożenia stołu ![]() A u nas koc się ślizgał koszmarnie, a puzzle idealne były ![]() Koleżanka w Lichtensteinie mieszka, tak samo dziecko ważone. I o ile ja bym wagi nie kupowała, o tyle wiem, że mamy wcześniaków z niską wagą urodzeniową kupują, i wówczas jest to zakup sensowny Stelaż dostałam do takiej większej wanienki. Nie miałam go gdzie trzymać, wkurzał mnie. A wanna była za duża dla kobity moich gabarytów. Jeden wielki szajs. :/ Nie wiem jak na kocu można w ogóle. Na panelach czy parkiecie to wszystko się ślizga. Moje dziecko motało się w kocu okrutnie. Ale ja nie mówię o dzieciach z problemami wagowymi. To trochę inna bajka.
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba jednak łatwiej pisać, co nam się przydało
bo ja czytam co jest zbędne, to się okazuję, że ja o istnieniu nie wiedziałam, tak jak z tą wagą. ![]() Do niezbędnych rzeczy dokładam różek, używałam tak długo jak dało radę ![]() potem juz młoda się nie dopinała. Przydał się/przydaje też: - stojak pod wanienkę - mata-gąbka do wanienki Faktycznie to indywidualne bardzo, ale niby bez maty byśmy mogły się obyć, świat by się nie zawalił, ale młoda uwielbiała na niej leżeć, potrafiła, się tam bawić po 1,5h ciągiem, przerwa i dalej się bawimy ... ![]() W pierwszy półroczu życia tak aktywnie jak mata, były jeszcze wykorzystywanekaruzela oraz stojak gimnastyczny zwany przeze mnie "kopaczem". ![]() ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- Zbędne: pieluchy tetrowe wszędzie pisali żeby sobie kupić kilka sztuk bo się przydają, u mnie leżą wyprasowane w szafie do teraz nie użyte ![]() kupiłam też pieluchy flanelowe, używałam jako podkład na przewijak i prześcieradełko do gondoli
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2012-03-30 o 09:40 |
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
a ja z kolei bez tetry sobie zycia nie wyobrażam
Na poczatku pod buzię,bo mała ulewała bardzo,do okrycia jej kiedy były upały,do wanienki,zeby mi się nie slizgała (gąbki nie chciałam,bo nie ma tego jak wyczyscić),na ramię do odbijania ,do zabawy a akuku ![]() Mata była,ale mogło jej nie być,bo na tym etapie Olę bardziej interesowały moje ręce Podobnie karuzela,bajer z projektorem,dziękami natury itd. ..olała zupełnie.A stelaż do wanienki się przydał i to bardzo,łazienka duza i wanienka tak stała sobie rozłozona
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2012-03-30 o 10:12 |
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rożka nie miałam, ale był za to rogal do karmienia, który bardzo ułatwiał życie. |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam 40 i wcale nie było za dużo. Zwłaszcza, że one jak skarpety, ciągle znikają w pralce. Do dziś się przydają, zawsze jedna w okolicy jest, do wytarcia mordki, nosa. Tymi w gorszym stanie myję podłogi i inne takie... Najlepsza szmata na świecie.
|
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kilka kolorowych mamy "wyjsciowych" a reszta się zdziera w domu
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() karuzelke mamy najprostsza, Seona mnie zacheciła do niej swoja recenzja na kwc dla dzieci stojak do wanienki-super, niezbedny, tak samo przewijak na lozko, rozek (mala spi w nim) oraz tetry za to zbedny okazal sie spiworek od 0 do 3mcy maty tez nie mamy, raczej nie kupimy, no chyba ze ktos sprezentuje ![]() no ba!
|
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() za to zawieszka z rybkami z ikea jest i była hitem http://ph1.bangla.com.pl/0002/d/034_01_6930.jpg i ts http://www.ikea.com/pl/pl/images/pro...E252138_S4.JPG
|
|
|
#55 |
|
Zadomowienie
|
co do wagi to tez chcialam kupić, bo moje dziecko z bardzo małą masą się urodziło, ale w szpitalu neonatolog absolutnie zabronił mi kupować
argumentował to tym, że zwariuję i chyba mieli tam rację, u nas sprawdziło się chodzenie do pediatry do dzieci zdrowych co 1-2 tygtyle ze moja jadla z butelki to widziałam ile ubywało
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Zbędny: śpiworek (prezent)
Cytat:
kilka razy zdarzyło mi się do pralki wrzucić juz wiem jak wykorzystałam tetrę, musiała brać do lekarza, ale to by mi 1 sztuka w zupełności wystarczyła i dzisiaj wszystkie zostaną szmatami
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wlasnie zastanawialam sie jakby zareagowała na wrzątek ![]() Bidne tetry,na starość się szmacą
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajna, ale kurcze to trzeba wieczorem załączyć, żeby było widać animację, a my karuzeli tylko w dzień używałyśmy jako zabawkę, a noc jest do spania u nas i bez bajerów ja kładłam ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- generalnie to tak jest w instrukcji do nich dołączonej, żeby wrzątkiem przelewać jak by dała się do mikrofali wepchnąć to bym ją sterylizowała jak gąbki do mycia naczyć i ciała
|
|
|
#59 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
wlasnie chodzi o proste rzeczy moja karuzelka http://www.tomiko.pl/91,canpol-karuz...tka-2-942.html i to na długo. sa niezniszczalne
|
||
|
|
|
|
#60 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
5 minut to było max .---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ---------- Cytat:
pewnie mojej córze tez by sie spodobała.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:45.

puzle piankowe... nie wiem po co to kupilam bo lepiej sie sprawdzil zwykly koc
ale kupilam jej inne wyrko wiec przewijak poszedl w kat, a to jedyna rzecz na ktorej moglam ja spokojnie oporzadzic po kapieli 

Nie znam nikogo, kto by kupił wagę.
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

pierwsze słyszę ....