Mała macica - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-21, 21:37   #31
sandrulka13
Raczkowanie

Dot.: Mała macica

Cytat:
Napisane przez gosiunia22 Pokaż wiadomość
Mi też pani ginekolog powiedziała, że mam małą macicę, ale nigdy nie słyszałam, żeby to mogło mieć wpływ na zajście w ciążę. Rany, ale mnie nastraszyłyście...

Mnie też nastraszyłyście... Dziś usłyszałam od gina, że mam małą macicę, ale powiedziała też, że wszystko jest w porządku, więc myślę, że gdyby była ona zbyt mała, poinformowałaby mnie pani doktor o tym...
Nie chciałabym mieć w przyszłości problemu z zajściem w ciążę i jej donoszeniem...
Troszkę się przestraszyłam, ale na razie dzidziusia z TŻem nie planujemy - dziś dostałam receptę na tabsy anty

Moje kartki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...=1#post8722498
sandrulka13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 19:42   #32
natavi
Raczkowanie

GG do natavi

sandrulko, mi z kolei Pani dr odradziła stosowanie tabletek anty, bo zmniejszają macicę.
natavi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-28, 01:33   #33
monkaaa85
Przyczajenie

Eh ja tez na ostatniej wizycie u ginki dowiedzialam sie ze mam mala macice i ze powinnam byc w ciazy bo mam JUZ 24 lata;/ (konkretnie mam 23 i pół ) i zebym nie zwlekala.. Ogolnie powiedziala to tonem wielkiej przygany ale jakos nie odnioslam wrazenia ze to jest wielki problem ktory powodowalby nieutrzymanie ciazy.. przynajmniej w moim wieku sama nie wiem, musze sie dopytac o szczegoly choc nie wiem czy jest sens sie dolowac jak cos bo dziecko i tak nie wchodzi jeszcze w gre
monkaaa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-28, 10:53   #34
Ania mama Buddy
Raczkowanie

GG do Ania mama Buddy Send a message via Skype™ to Ania mama Buddy

Ja także mam małą macicę, z zajściem w ciążę nie było problemów, jednak pierwszą ciążę poroniłam w 13 tyg a w drugiej synuś chciał się rodzić w 37tc, lekarz <inny nie mój prowadzący> postanowił przytrzymać maluszka lekami w środku jeszcze do 2 tygodni, w 14 dniu dostałam krwotoku, maluszkowi zaczęło słabnąć serduszko i tętno urodził się śliczny i zdrowy ale pobyt w zbyt małej macicy i niewygodnie ułożenie skończyło się dla mojego synusia przykurczem mięśni, asymetrią, problemami z nerwami oczka, kręgosłupem i koniecznością rehabilitacji- także moim zdaniem tak- zbyt mała macica może powodować różnego rodzaju problemy dla matki i dziecka także.
Ania mama Buddy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-17, 16:15   #35
agneee
Przyczajenie

Witam..
Ja dopiero dziś się dowiedziałam o niewykształconej szyjce macicy, takiej jak u małej dziewczynki.. W pierwszych chwilach zmartwiłam się.. gdyż gin powiedziała mi, żebym nie czekała zbyt długo by zajśc w ciążę.. po 30stce mogę mieć z tym dość duże problemy, a nawet nie zajść w cale..

Ale nie martwię się już bardzo, gdyż moja bratowa ma także nie rozwinięta szyjkę macicy i jest szczęśliwą mamą małej Julci.. Choć w jej sytuacji.. wg powyższych wpisów.. była sytuacja wręcz odwrotna.. nie miała problemu z zajściem w ciążę ani jej utrzymaniem.. jedynie problem powstał w momencie rozwiązania.. nie było rozwarcia.. poród przedłużał się.. dziecku tętno już zanikało.. cesarka rozwiązała ten problem..

Nie każdy lekarz gin.. mimo wykonywanego zawodu i bycia dobrym w tym czym się zajmuje.. nie zauważa wszystkiego.. Jest to mój czwarty gin.. w życiu i dopiero teraz się dowiedziałam.. Bratowa również i przed ciążą i w czasie jak po.. bywała u różnych gin.. i dopiero ta ostatnia stwierdzała ten fakt..

NIE MARTWMY SIĘ NA ZAPAS..

Każdy z nas jest inny.. ma inny organizm.. i nie jest powiedziane, że jeśli ktoś poronił.. lub miał problemy z donoszeniem lub w ogóle zajściem.. nie będzie mógł się cieszyć macierzyństwem..

W sumie racja im prędzej dziecko tym lepiej..
agneee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-01, 22:00   #36
olenia0305
Przyczajenie

Dziś też lekarz powiedział mi że mam małą macice niestety mam tez zespół polistycznych jajników... bóg wie co jeszcze byłam już w ciąży niestety poroniłam w 11 tygodniu...nie wiedziałam o ciąży ponieważ testy w drugim miesiącu wychodziły negatywnie a plamienie myliłam z miesiączką...staram się o dziecko ale jeślinie poddam się zabiegowi niec z tego nie będzie...strasznie tego wszystkiego sie boje...mam mętlik w głowie...marzeo dziecku i tylko jego brakuje mi do całkowitego szczęścia...a na kuracje hormonalną jest u mnie za późno...już kilku lekarzy powiedziało mi o małej macicy i o tych chorych jajnikach...Na dodatek lekarz powiedział że muszę się z tym wszystkim spieszyć...czytałam że miały dziewczyny już dzieci mimo że mają mała macice...moge poprosić o jakieś informacje?? z góry dziękuję...
olenia0305 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 11:45   #37
Zariah
Rozeznanie

Ja też mam małą macicę się dowiedziałam.
W tym roku planujemy pierwsze dziecko. Jednak musimy jeszcze poczekać ze starankami 5-6 miesięcy.. z powodów rodzinnych.

We tym roku kończę 30 lat (! ) i bardzo się martwię że mała macica mi utrudni (lub uniemożliwi) zajście w ciążę, donoszenie, że może uszkodzi maluszka. Martwię się że jestem już starą potencjalną matka. Wszyscy mnie na około straszą wadami genetycznymi i poronieniami.

Tak bardzo chcę już być mamą a tu, mimo że jeszcze nawet nie jestem w ciąży, to ciągle się martwię i spać nie mogę czasem.Taką mam hipochondryczną naturę.

No to się wyżaliłam
Zariah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 23:09   #38
vikulka
Przyczajenie

ja mam ten sam problem lekarz stwierdzil tylozgiecie i krotsza macice od 3 miesiecy staramy sie o dzidzie i nic z tego wymiary mam 39/29/31mm niewiem czy to az tak.jesli ktos wie prosze napiszcie cos na ten temat..dziekuje
vikulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 09:00   #39
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

dziewczyny, mała macica, małej macicy nie równa.Po prostu taka Wasza uroda najprawdopodobniej, natura tak Was stworzyła i na pewno pozwoli też mieć dziecko.Medycyna nie takie przypadki widziała
Ja za kilkanaście dni będę miała 31 lat, jestem właśnie w ciąży (staraliśmy się 14 cykli 27 dniowych),mam tylko jeden jajnik(drugi straciłam przy usuwaniu guza w 2009 roku) i tyłozgięcie macicy.Mogło być też różnie, już nie raz traciłam nadzieję i nagle... BACH-dwie krechy

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-10, 23:54   #40
patrznamnie
Raczkowanie

hej ja tez właśnie ostatnio wróciłam z taka informacja od ginekologa. powiedział ze mam mała macice, bo sie zatrzymała w rozwoju i moge mieć problemy z donoszeniem ciąży a z doświadczenia mi powiedział że w takich sytuacjach średnio dopiero za 4 razem sie udaje. w dodatku mam grupe krwi Rh ujemną więc to może w przyszłości spowodować konflikt serologiczny. nie planuje w najbliższej przyszłości dziecka (mam 22lata) jednak tak na zapas chciałabym sie czegoś dowiedzieć. czy przyjmowanie tabletek w młodym wieku (17lat) mogło mieć na to wpływ?

mi lekarz powiedział, ze nie da sie tego wyleczyć a jedyna metodą na poszerzanie macicy jest branie tabletek anty co jakiś czas bez przerw. czy aby sie upewnić co do diagnozy pana doktora wykonuje sie jakieś badania np. wspomniane przez was USG ?
Stary 2011-07-13, 15:46   #41
spray
KWC

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
dziewczyny, mała macica, małej macicy nie równa.Po prostu taka Wasza uroda najprawdopodobniej, natura tak Was stworzyła i na pewno pozwoli też mieć dziecko.Medycyna nie takie przypadki widziała
Ja za kilkanaście dni będę miała 31 lat, jestem właśnie w ciąży (staraliśmy się 14 cykli 27 dniowych),mam tylko jeden jajnik(drugi straciłam przy usuwaniu guza w 2009 roku) i tyłozgięcie macicy.Mogło być też różnie, już nie raz traciłam nadzieję i nagle... BACH-dwie krechy
No, to tak jak u mnie. Lekarka mnie nastraszyła, użyła nawet słowa "WSPÓŁCZUJĘ" a tu proszę, 31 tydzień ciąży i moja macica radzi sobie z tym świetnie.

Edytowane przez spray
Czas edycji: 2011-07-13 o 15:48
spray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-14, 00:07   #42
Layla79
Zakorzenienie

to chyba jakaś plaga z tymi małymi macicami i koniecznością szybkiego zachodzenia w ciążę. mój gin też swojego czasu mówił o małej macicy i żeby dziecko mieć do 25 roku życia. potem dowiedziałam się o tyłozgięciu. dzisiaj jestem szczęśliwą mamą, możliwe że starą! 7 miesięcznej dziewczynki a'propos, przy tyłozgięciu trzeba się bzykać od tyłu, żeby zajść w ciążę. jedna lekarka mi to tłumaczyła i dzięki jej za to, że do niej trafiłam, bo przez mały drobiazg inaczej bym się tylko naczekała i nadenerwowała. przy tyłozgięciu plemniki nie mogą trafić do szyjki w normalnej pozycji.

a z małą macicą i tyłozgięciem zaszłam w ciążę po 3 mcach starań. ciąża bezproblemowa, mała 3,5 kg, norma. co ciekawe, tyłozgięcie w ciąży się prostuje.
Layla79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-12, 19:24   #43
lirene23
Raczkowanie

to nie jakiś wielki problem, trzeba myśleć pozytywnie

Edytowane przez lirene23
Czas edycji: 2016-11-19 o 00:24
lirene23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-03, 09:20   #44
kama1987
Rozeznanie

Hej Dziewczyny pomóżcie! Do lekarza idę dopiero w poniedziałek, wczoraj byłam na usg. Lekarz wykonujący usg powiedział że wszystko ok, ale że mam małą macicę, (62,6 x 32,5 x 18,03). . Dodatkowo jest opis: Jama macicy wąska, endometrium niepogrubiałe. Pomóżcie mi to zinterpretować... Pocieszył że nie powinno być problemu z ciążą ale mimo to się stresuję co w poniedziałek usłyszę. Usg było wykonywane w 14 dc, biorę tabl. (Sylvie 20)
kama1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-05, 14:27   #45
4c52e7ce1ca4272c52a705c4e9bc120bd7e61c0d_656fba3e75b75
Konto usunięte

hey
ja jutro mam wizyte u ginekologa (długo nie byłam) ale pare lat temu przy USG też mi wyszlo, ze mam małych rozmiarów macice i jajniki.

4c52e7ce1ca4272c52a705c4e9bc120bd7e61c0d_656fba3e75b75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości