![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: perfumy a etyka
Nic nie znaczy, zwyczajnie pomyłka
![]() ![]() Edytowane przez RenWier Czas edycji: 2011-12-14 o 12:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
gamma Orionis
|
Gotowe, wielkie brawa dla dziewczyn, które stworzyły listę - Agnysko, pieczę nad pierwszymi postami oddaję w Twoje ręce ;]
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: perfumy a etyka - lista perfum (nie)testowanych na zwierzętach
Cytat:
![]() Cytat:
![]() W pierwszych postach znajdują się listy firm produkujących perfumy testujących bądź nie swoje produkty na zwierzętach (nie są niestety kompletne, ale postaram się w miarę możliwości i zdobytej wiedzy uzupełniać). I moje pytanie: czy ma dla Was znaczenie, czy dane perfumy produkuje firma cruelty free? Czy łatwo się powstrzymać od zakupu nieetycznych perfum? To zacznę ja ![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
"Jedna z najbardziej podstawowych reguł przetrwania na dowolnej planecie nakazuje nigdy nie drażnić kogoś ubranego w czarną skórę*. *Właśnie dlatego protestujący przeciwko noszeniu przez ludzi skór zwierząt nie wiedzieć czemu nie rzucają farbą w Aniołów Piekieł." - Terry Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
gamma Orionis
|
To teraz ja. I też przyznam szczerze, że na perfumy [tzn. markę i i jej zieloność lub nie] aż takiej uwagi za bardzo nie zwracałam i nie zwracam. Na kosmetyki, chemię gospodarczą czy żywność [żegnajcie, Pringles, herbatko Lipton, Knurrze i śmietankowa Algido, wykupione przez molochy!] - jak najbardziej tak. Kilka lat temu, kiedy obsesja była w stadium zaawansowanym, nosiłam przy sobie wydrukowaną listę i non stop terroryzowałam nią rodzinę
![]() P.S. Temat GMO nie jest mi obcy i też mnie bawią te zabobony - bo na irytowanie się nie mam już zdrowia ;]
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Agnysko i inne dziewczyny - dziękuję za Waszą pracę i za to, że mi będzie łatwiej
![]() od dawna mam takiego hysia, że jak jest do wyboru koncern i mała firma - wybieram to drugie lubię też polskie marki nie upieram się, że to idealny wybór, ale w tym przypadku może to być pewne ułatwienie nie jadam śmieciowego żarcia i produktów masowo reklamowanych (w większości nie lubię), sama sobie robię kosmetyki pielęgnacyjne - to też jest sporo upraszcza z perfum wolę niszę ale wiedzy nigdy za wiele ![]() czy ktoś orientuje się jak to jest z produktami z Rossmanna? kupuję tam parę myjadeł dla mnie i dla domu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Panaroja
|
Cytat:
![]() ![]() Przepraszam za OT , ale nie mogłam się powstrzymać ![]() ![]()
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Panaroja
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Super, dziękuję za ten wątek
![]() Do reszty wizażanek: a czy uświadamiacie dziewczyny wokół siebie, mówicie o tym swoim koleżankom? Nie mówię o walce i wielkim zaangażowaniu, ale zwyczajnym przekazaniu informacji o tym, jak takie testy wyglądają i z których produktów warto zrezygnować.
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Skoro już powstał ten wątek i świetna lista
![]() Chciałam Was zapytać o podejście do piżma i - pytanie do zorientowanych - jak to z nim w końcu jest. Istnieje syntetyczne piżmo, ale na ile jest już ono wykorzystywane w perfumach? Jakie macie podejście do zawartości piżma w perfumach i jak z etycznego punktu widzenia na takie perfumy patrzeć?
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Naturalne piżmo nie powinno być wykorzystywane do produkcji, bo piżmowce są pod ochroną. Powinno być zastąpione syntetycznym odpowiednikiem. Powinno. [edit] Nie, głupotę strzeliłam. Naturalne piżmo nie jest już wykorzystywane do produkcji perfum wcale. A na pewno nie do takich dla nas ![]()
Edytowane przez Safu Czas edycji: 2012-04-09 o 10:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny postanowiłam zapytać jeszcze tutaj (pytałam na wątku o bezpiecznych firmach) szukam perfum zastępczych (od kiedy YR wypadło z zielonej listy i jest coraz więcej zastrzeżeń do tej firmy odnośnie ich "etyki" i "filozofii") - używałam z YR waniliowe perfumy (wodę toaletową) lubiłam też kokosa. Niestety firma już nie jest zielona więc nie zamierzam w nią inwestować szukam jakiegoś nie-testowacza wanilia, kokos ew. czekolada chociaż wolałabym bardziej wanilię. Oriflame kiedyś produkowało fajne waniliowe dezodoranciki ale od x-lat ich nie widzę podobnie z L'occocitane (dobrze napisałam nazwę
![]() ![]() ![]()
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Nie 100%, ale piżmo to ultradrogi składnik perfum.
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
a jest jakaś możliwość weryfikacji tego?
teoretycznie można pisać do firm i liczyć na odpowiedź. Pisałam raz do Cartiera, odpowiedzieli mi dosyć szybko, że firma nie testuje. Równie dobrze mogę w sumie się zapytać jakie jest piżmo w smoku. Ale dziwię się, że nie ma tego określonego w nutach zapachowych.
![]() |
#51 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale przetrząsam internet i z tego co wyczytałam tu i ówdzie wynika jasno, że obecnie stosuje się już tylko piżmo syntetyczne
![]() |
![]() |
#52 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Witam.
Wątek super, przynajmniej ja chciałabym używać go jako drogowskazu. Ale;p po przeczytaniu go wkręciłam się w tematykę i spędziłam wczorajsze pół nocy zgłębiając arkana tych "złych i dobrych" list. Po przejrzeniu kilku blogów, oficjalnych stron producentów i googlowaniu haseł dotyczących pojedynczych firm mam wrażenie, że wiem mniej niż gdy zaczynałam ![]() Przepraszam za ten chaotyczny wątek ale czy Wy też macie wrażenie że w temacie jest więcej znaków zapytania niż pewników? Są tu może miłośniczki DKNY? Firma była bodajże do zeszłego roku na zielonej liście, po czym wyleciała z niej na łeb na szyję. A za rok może wrócić, na ile to zmienia Wasz stosunek do jej produktów? Wiem że nie na początek dobra byłaby chwila refleksji ale ja chciałabym pójść dalej, stąd moje dylematy. Zapraszam do wypowiedzenia się. Pozdrawiam p.s dzięki stronce NAVS dowiedziałam się, iż zarówno Gap jak i Banana Republic są "czyste", pewnie więc reszta koncernu czyli np. Dupont również... A Avon wg owej listy jest zły. Edytowane przez Lyeta Czas edycji: 2012-04-10 o 18:33 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie to na początku zawsze jest taki mętlik w głowie. Wszystko może się pozmieniać za miesiąc i jest to zupełnie normalne, prawa rynku, że zmienia się cały czas. Ogólnie jak chcesz trochę rozwiać mętlik, to chodź może do tego wątku https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=597085 będzie Ci z dziewczynami trochę łatwiej ![]() Człowiek później już naturalniej obraca się w sklepie, świadomie i bez kartki z listą ![]() Nie martw się ![]()
![]() |
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
L’Occitane wyleciało z zielonej listy :/ . Trzeba zaktualizować tę z perfumami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak to? Na ich stronie są inne informacje: http://pl.loccitane.com/stanowisko-l...558,251806.htm |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Aczkolwiek nikt ich nie zmusza do sprzedawania kosmetyków w Chinach. Trochę nie chce mi się wierzyć, że nie chodziło tu o kasę, a biednych Chińczyków bez dostępu do kosmetyków L’Occitane. Edytowane przez Saalomee Czas edycji: 2012-07-25 o 15:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Jasne, ale coś musieli napisać. Wiadomo, public relations :/
Z drugiej strony z tego co kiedyś słyszałam, że w Chinach jest ogromny popyt na produkty cruelty free, bo choć generalnie kultura chińska nastawiona jest do zwierząt praktycznie, to nawet gdy przyjmiemy, że 1% ludności jest zainteresowana etyką (wegeterianizm, weganizm), to już jest przecież duża (ogromna!) liczba ludzi. A więc każda firma cruelty free ma tam szanse zdobyć klientów. Tylko teraz nie wiadomo, czy w końcu testują czy nie. Przyznam szczerze, że wolałabym jasnej, konkretnej odpowiedzi zamiast tej historii o Chinach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
Wchodząc w temat wyczytałam kilka tygodni temu, że firmy kosmetyczne wchodząc na rynek niektórych krajów azjatyckich muszą przetestować swoje produkty na zwierzętach, ponieważ tego wymaga prawo- bez sprawdzenia ich bezpieczeństwa w ten sposób nie mogą zostać dopuszczone do użytku dla ludzi. Jest tak m.in w Japonii, dlatego sprawdzanie ich firm pod względem polityki testowania nie ma specjalnego sensu- wszystkie są(np. Shiseido.. żegnaj Zen). Może podobnie jest w Chinach, co tłumaczyło by wcześniej "czyste" firmy, jak Avon. Ale z góry mówię, że nie ręczę za te informację, sama dopiero uczę się świadomej konsumpcji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
Bardzo ważny temat. I bardzo skomplikowany. Tak jakoś 2 lata temu przerzuciłam się na w większości nietestowane kosmetyki. Gdy nie tak dawno pokochałam pefrumy miałam spory problem... zwłaszcza z Muglerem, bo chciałam Angela, a Clarins, do którego należy Mugler znajduje się niby na zielonej liście, ale coś nie wierzyłam i im dłużej i więcej sprawdzałam, tym więcej wątpliwości się pojawiało. Wyszło na to, że Clarins już od 2000 roku sprzedaje w Chinach. Tu na blogu dziewczyna zaliczyła te firmę do "szarej listy", czyli takich, co niby nie testują same, ale sprzedają w Chinach...https://gingerrrama.wordpress.com/20...sts-2012/#grey
Clarins zresztą jakoś wiosną (jak na złość akurat, gdy myślałam o zdobyciu perfum Muglera) wyleciał z listy PETY i obecnie nie jest ani na liście ok ani na tej złej... (Chociaż np. http://www.navs.org/ zalicza Clarins do tych nietestujących) Zreszta, kilka dużych koncernów (w których niewinność jakoś łatwo zwątpić) też nie figuruje u PETY na żadnej z list, chociażby nadal nie ma stanowiska w sprawie LVMH, które skupia wiele mainstreamowych marek perfum. A im głębiej wchodziłam w temat, tym więcej niejasności się pojawiało... Wiele z tych niby naturalnych, super eko kosmetyków zawiera substancje, których pozyskiwanie wcale nie jest takie eko, chociażby olej palmowy - który jest w wielu cruelty free produktach, a dla pozyskania którego bestialsko morduje się orangutany.http://forum.empatia.pl/viewtopic.php?f=2&t=1918 Czyli można się "cieszyć" posiadaniem kremu z certyfikatami eko, który na żadnym etapie produkcji nie był testowany na zwierzętach, na dodatek nie posiada składników odzwierzęcych, ale którego składnik "odroślinny" pochodzi z palemek, które ścięto, brutalnie zabijając przy tym mieszkające tam małpki. Wiele firm, które są na listach nietestujących i tak używa składników, które były kiedyś tam, w przeszłości przetestowane - np. przez te większe koncerny. Wszystko musiało być kiedyś przetestowane. Nie da się być w pełni eco-friendly, wszystko niemal wokół splamione jest wyzyskiem ludzi/zwierząt (wystarczy przeczytać "Czarną listę firm" Weissa i Wernera), ale to nie znaczy, że należy zaprzestać robić cokolwiek. Warto wybrać sobie swoją niszę w tym byciu eko, jak chociażby właśnie ten sprzeciw testom na zwierzętach i realizować te idee na ile jest się w stanie - chociażby po to, by zwrócić uwagę innych na problem i pozytywnie kształtować tendencje wśród konsumentów, aby koncerny z chęci zysku zaprzestały testów. (Nawet wcale nie będąc przy okazji wegetarianinem - każdy robi tyle, ile może, zgodnie z własnym sumieniem - tak samo można kupić jakiś ukochany produkt wielkiego koncernu a przy tym resztę mieć nietestowanych - to zawsze lepsze niż nie robienie NIC). Miałam wiosną i latem jakiś kryzys z tym testowaniem, sfrustrowałam się MASĄ sprzecznych informacji i tym, że czegokolwiek się nie kupi - przykłada się rękę do cierpienia, bo tak naprawdę to tylko 100% wegańskie produkty są w porządku... (czy na pewno?) Przestałam na testy zwracać uwagę. Teraz jednak znów wracam do kupowania w większości rzeczy nietestowanych, jeśli chodzi o kosmetyki, to znaczy mam nadzieję, bardzo chcę mieć nadzieję że kupuję te nietestowane, że te listy PETY czy inne choć trochę są coś warte... Ale wolę już zaufać temu trochę niż nie robić nic. W każdym razie akurat małe polskie firmy lubię, szczególnie jeśli chodzi o szampony czy kremy, więc chętnie kupuję. Teraz mam trochę perfum i odlewek tych wielkich i złych koncernów, ale w sumie nie wiem, czy kupię kolejne, bo te przebrzydłe reformulacje mają jedną dobrą stronę - łatwiej człowiekowi pożegnać się z wielkimi koncernami mainstreamowi. Ciekawi mnie, jak wygląda sprawa z perfumami niszowymi i testowaniem.
"Smile. The world is not ending just yet." Daeran, Wrath of the Righteous Edytowane przez MayaMarie Czas edycji: 2012-10-28 o 15:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:38.