|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Prośba o nagłośnienie sprawy. Prywatyzacja kopalni
jestem w szoku
jedna kopalnia jest niedaleko mnie, tylu ludzi pracuje z mojej okolicy w niej
|
|
|
#32 |
|
Zadomowienie
|
Bogdanka (na lubelszczyźnie) była (i jest nadal) najbardziej rentowną kopalnią w Polsce. Również została sprywatyzowana. Owszem - zarobki zmniejszyły się nieznacznie, ale zatrudnienie nie spadło a wręcz wzrasta bo kopalnia się rozwija. W dodatku każdy pracownik dostał pakiet akcji, o niemałej wartości.
Podałam przykład ukazujący, że prywatyzacja nie jest tragedią. Nie wiem jak potocza się losy wymienionych przez autorkę kopalni. Poza tym jak tutaj już ktoś napisał, prywatyzacja w najbliższym czasie ma objąć kilkaset przedsiębiorstw i myślę, że nikt raczej na to wpływu nie ma Edytowane przez carmen_20 Czas edycji: 2012-04-07 o 15:02 |
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Górnicza klasa panująca - średnia emerytura górnika to 3,3 tys. zł
Emerytury 200 tys. górników kosztowały nas w ubiegłym roku 8,1 mld zł. Miesięczna wypłata to 3,3 tys. zł. To niesprawiedliwość, którą rząd woli sankcjonować i szukać oszczędności w emeryturach pozostałych Polaków, niż narażać się związkowcom. Dzisiaj na wcześniejsze emerytury, a w szczególności górników, wydajemy prawie 20 mld zł, co jest równe kwocie, jaką przekazujemy do OFE. Gdyby zmiany planowane w ramach reformy emerytalnej były wdrożone w całości, nie mielibyśmy dziury do łatania składkami z OFE, które powinny być inwestowane i budować oszczędności Korzystają z wyjątkowo hojnego sposobu wyliczania emerytur. To jedyna grupa zawodowa, w wypadku której dla każdego roku zatrudnienia ZUS stale przyjmuje przelicznik 1,8. W efekcie emerytura wynosi średnio 3,3 tys. zł. Pozostali dostają 1,7 tys., a np. samozatrudnieni – 1,1 tys. Górnicy jako jedyni zachowali też prawo do odchodzenia z rynku pracy bez względu na wiek, bo w 2005 roku protestami pod Sejmem wywalczyli sobie odrębny system. 64,1 proc. górników, którym ZUS przyznał emerytury w 2008 roku, miało mniej niż 49 lat. Te przywileje kosztują. Gdyby górnicy dostawali świadczenia ustalane tak jak pozostałym ubezpieczonym, którzy też pracują w szkodliwych warunkach, ZUS wydawałby rocznie 4 mld zł mniej. Na przykład w Czechach ich wiek emerytalny jest taki sam jak w systemie powszechnym. Wynosi 63 lata. Choć górnicy pracują przeciętnie około 20 lat, to ich emerytury z ZUS oblicza się tak, jakby pracowali 30 lat. W zależności od zajmowanego stanowiska każdy rok ich pracy ZUS traktuje jak 1,2 – 1,8 roku. Więcej http://praca.gazetaprawna.pl/artykul..._3_tys_zl.html Jeśli chcemy walczyć o sprawiedliwość społeczną, to proponuję zacząć od powyższego i walki o reformę systemu niż użalać się nad górnikami.
|
|
#34 |
|
BAN stały
|
Temat co prawda nieaktualny,ale ja bym tego nie poparł.Nie mam zrozumienia dla ich przywilejów.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:24.

jedna kopalnia jest niedaleko mnie, tylu ludzi pracuje z mojej okolicy w niej