![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: nie jesteś trendy...
Cytat:
owszem wyraziłam sie brutalnie bo znam ja od 12 lat(4 lata szkoły sredniej ,teraz na szczescie kontakt - 1) i jest po prostu głupia nie tylko jesli chodzi o opalanie. a moja wypowiedz miała przedstawic wypalanie nie tylko skóry ale rozumu przez słonce w niektórcyh przypadkach jednoczesnie nie jestem przeciwna brazowej skórze bo sama taką posiadam bez trudu ale jestem zwolenniczką madrego dawkowania wszytskiego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
🦄
|
A mnie otaczają osoby, które ciągle mówią mi "opal się, bo jesteś taka blada" i jak tu nie wpaść w kompleks? A ja się nie opalam, bo nie lubię- to nudne i mnie męczy, zresztą raz spiekłam się na raka i dwa dni nie mogłam nic na siebie ubrać, do dziś mam pamiątki po tej imprezie, co mnie skutecznie zniechęca do eksperymentów ze słońcem. A dzięki Wizażowi trochę uporałam się z tym, że każdy mi powtarza o opalaniu i co chwilę widzę na mieście opalone laski. Jakoś nie odczułam, żeby dziewczyny opalone były piętnowane. Przecież żadna opalona/nieopalona nagle nie zmieni swoich upodobań z powodu kilku postów i to jeszcze będzie mieć przy tym kompleksy czy czuć jakiś dyskomfort... Jak komuś nie podoba się zbyt ostra krytyka to może albo nie czytać tego posta/ wątku albo zwrócić danej osobie OD RAZU uwagę i przedstawić swoje zdanie, a nie potem robić publiczne pranie brudów, kiedy niewiadomo kto i za co ma się kajać...
![]() |
#33 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zresztą mam wrażenie, że panicznie boimy się zmarszczek i naładujemy na siebie każdą ilość specyfików, byle mieć świadomość, że może nas ominą na starość. Będziemy mieć zmarszczki tak czy siak, a dojrzala kobieta nie wygląda tak źle ze zmarszczkami, nie ma w tym nic złego.
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z autorką wątku. Czasem czuję się już jakbym jedną nogą w grobie była, bo chodzę na solarium. I słoneczko też kocham. A o blokerach dużo słyszałam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() To może ja już zacznę pisać...? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.atlantacamera.com/Sun%20Damage.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
🦄
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
🦄
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#39 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zresztą połowa kremów z filtrami to podobno pic na wodę, bo są niestabilne takie czy siakie. Nie popadajmy w paranoję i tak będziemy mieć zmarszczki ![]() Pokazywanie zdjęć kojarzy mi się z podstawówką gdy pokazywano nam zdjęcia z aborcji, jak dla mnie to ma wymowę typu "patrz i bój się" :/
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Ja chyba założe jednak ten wątek z zasadami komunikowania się-pewnie będzie i tak przez niektórych ominięty,ale może ktoś sobie poczyta i coś z tego wyciągnie.
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
Kurcze z kolei ja jestem blada i szczupła( nie chuda) i nie czuję się brzydka, a nieraz na ulicy tez jakiś chłopak spojrzy...
Ja także wypowiadałam się krytycznie co do solarium, bo sama, na własnej skórze doświadczyłam nieprzyjemnośći z nim związanych , ale nie sądzę, abym kogoś w jakimś poście obraziła.Natomiast myśle, że ( jak już jedna z Wizażanek napisała) to że mnogośc wypowiedzi pro filtry i pro ograniczanie słońca , nie wynika z jakiejś mody, chęci bycia"trendy", ale z powodów zdrowotnych. I jak już było wspomniane wiele jest wątków o samoopalaczach ale także o solarium i choć sama (już dawno) nie korzystam ( bo mam swoje zdanie na ten temat), nieraz doradzałam dziewczynom jak w miarę bezpiecznie z niego korzystać ....Ja tu nie widzę, żadnego "trendy" i dziękuję Wizażankom, że uświadomiły mi istnienie filtrów, choć jak narazie używam tylko przy opalaniu na plaży i mały w kremie ( zbieram na coś porządnego).Wszystkie mamy wolną wolę i nie sądzę, aby ktoś, w dodatku za pośrednictwem internetu mógł na siłę coś wyperswadować tym dziewczynom, które chcą się opalać , także na solarium. A ich przecież nikt na Wizażu nie piętnuje! Nio to moje zdanie na ten temat ![]()
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
A nakładanie na twarz blokeru 100 kilka razy dziennie codziennie to nie szkodzi??
rzadko kto reaplikuje krem z filtrem w ciagu dnia, niestety. Plus makijaż- dajesz skórze taką dawkę chemii, że może Ci kiedyś "podziękuje". Bardziej szkodzi skórze testowanie każdej próbki, która nam wpadnie w ręce. ogólnie wystarczy prosty środek myjący i dobry filtr. gdzie tu nadmiar chemii? Dlaczego nie krytykujesz osób, które "muszą" (lubią) codziennie nałożyć krem nawilżający, matujący, pod oczy, bazę rozświetlającą, serum, tonik itd- kazde nafaszerowane "chemią" i balastem typu barwiniki i substancje zapachowe? Dlaczego to akurat filtr spośród tego całego mnóstwa kosmetyków ma być tym zbędnym, skoro badania wykazują, ze jest wręcz odwrotnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
🦄
|
Justy, ja nie krytykuję nikogo. Masz na pewną dużą wiedzę i skoro chcesz używać blokerów to ja Ci tego nie będę z głowy wybijać (nadmiar słońca to bym Ci wybijała, bo tego zdążyłam się nauczyć). Ale to też chemia. I kolejny kosmetyk, który taka przeciętna dziewczyna mogłaby "podłapać" zaraz obok tych wszystkich kremów, serum itd. o których piszesz. Osobiście uważam, że na krótki wypad po słońcu nie jest potrzebny mi bloker, ale nikogo nie zmuszam do takiego myślenia. To tylko moje zdanie. I uważam, że na te dwa aspekty powinna być zwracana uwaga...
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Dorixx - dystansu trochę proszę
![]() Ja to dopiero mam problem, bo... opaleniznę mam przeciętną [nie spodobałabym się ani "filtromaniakom" ani "łapaczom każdego promienia"]; brzuch nieumięśniony, ale i nie duży [ani się nie nadaje do imponowania na "fitness" ani do użalania na "odchudzaniu"], biust B wpadający w C [ani mały ani duży]... Jestem nijaka, przeciętna.. Trudno - ważne, że się sobie podobam ![]() ![]()
![]() |
#47 |
Wtajemniczenie
|
A mnie ogromnie zależy, żeby być trendy. No wprost żyć bez tego nie mogę. I wyłącznie w tym celu używam codziennie kremu z wysokim filtrem i cierpliwie odpowiadam na pytania osób, które nie przeczytały na ten temat tyle co ja i zwracają się do mnie o poradę. Wszystkich wychodzących na słońce krytykuję bezlitośnie. Nieustannie sprawdzam Wizaż i patrzę sobie komu by tu dziś dowalić, bo poszedł na solarium. Wiedzę, którą nabyłam na temat filtrów i opalania, propaguję wyłącznie po to, by wywoływać dysonans poznawczy u czytających moje posty osób lubiących się opalać. Przy tym nader często używam słowa "głupia" w stosunku do osób o innych poglądach na ten temat.
Na dodatek - o ja nieszczęsna - mam płaski brzuch i wklęsłą dwójkę, więc nikt się za mną nie ogląda, bo co to za obiekt seksualny: chuda, płaska i na dodatek blada. Wchodzę sobie na Wizaż i leczę kompleksy poprzez upierdliwe namawianie ludzi, żeby stosowali filtry przeciwsłoneczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zadomowienie
|
bardzo prosze, ale mój dystans się skończył w pewnym momencie
![]() gdybym była złosliwa jak inne "trendy" w pozostałych wątkach, pisałabym tak do osoby o małym biuście, która sie pociesza, ze jest świetny i podoba sie jej facetowi: "a co niby ma Ci powiedziec, ?jak cie kocha to nie chce Ci robić przykrości więc nie powie że masz za mały a i pewnie sam wolałby żebyś miała większy o 2 rozmiary...." tak jak tu któraś z Wizazanek napisała osoby zakompleksione pocieszają sie na siłę i to chyba jest prawda. i widze ze wiele osób nie zrozumiało po co załozyłam ten wątek, nie aby znów rozwazac czy opalanie jest zdrowe a brzuch płaski , chodziło mi o SPOSÓB wypowiedzi,
![]() |
#49 | |
🦄
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 |
Wtajemniczenie
|
Tak jak już tu niektóre dziewczyny wspomniały najbardziej wkurzające jest to,że jeżeli któraś zakłada wątek o opalaniu to od razu sypią się posty "przeciez to szkodzi";"jak tam mozna";"będziesz młoda,pomarszczona i z rakiem"
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#51 | |
🦄
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
Dorzucę króciutkie trzy grosze, bo pewnie sprowokowałam poniekąd tą dyskusję wątkiem na "Kosmetyczce".
Wiecie, mnie się widzi, że w świetle dowodów naukowych na szkodliwość opalania, zapieranie się, że jest fajne, zdrowe i ładnie wygląda to chowanie głowy w piasek. Palacze też piszczą, że są szykanowani jako "nie-trendy". A to nie o trend się rozchodzi, ale o nasze zdrowie. Jak ktoś chce się prażyć, nikt mu nie zabroni, podobnie jak palenia, "każdy ma prawo zmarnować sobie życie" ("Amelia") ![]() Mówienie o "trendach" w tym przypadku odbieram jako nerwową trywializację ważkiego przecież problemu - warto pamiętać, że skóra jest największym organem naszego ciała. A upór fanek opalania porównałabym do obstawania przy twierdzeniu, że Ziemia jest płaska. Można tak twierdzić do upadłego, można nawet całym sercem wierzyć, ale faktów to nie zmieni... Do niczyjego opalania się nie wtrącam, róbta co chceta, ale nie piszta, że ktoś tu prowadzi krucjatę na rzecz smarowania się filtrami w imię bycia "trendy", bo to kompletne nieporozumienie. Jeszcze jedno. Dziwię się zdziwieniu niektórych z Was, że w postach o opalaniu zawsze ktoś przypomni o jego szkodliwości. Czy pozwoliłybyście na dyskusję o rozkoszach palenia faj, bez jednego słowa o tym, że najlepiej to byłoby z nich zrezygnować?... Szkodliwość opalania od szkodliwości palenia różni się tylko tym, że pierwszą bada się od stosunkowo niedawna. Papierosy też kiedyś uchodziły za niewinną i nieszkodliwą rozrywkę, w dodatku były "trendy". ![]() Edytowane przez pixie7 Czas edycji: 2005-07-14 o 22:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Chyba w tym wszystkim najważniejsza jest tolerancja i poszanowanie gustu innych osób. Ja całym rokiem mam złoty ("herbatnikowy") odcień skóry, latem opalam się błyskawicznie bez leżenia plackiem na plaży. Nie używam blokerów. W Tunezji używałm 15 SPF ( rekord!!!).
szanuję to, że moja przyjaciółka Ola-Smoczyca nie ewangelizuje mnie w kwestii blokerów i raka , sama nosi filtry o niebotycznym (dla mnie)SPF. A ja nie namawiam "blokerowców" do opalania. KAżdy ma inną skórę, kazdy ma inny gust. A do solarium nie chodzę, bo i bez niego jestem opalona. A brzuch - cóż... Mam nie-płaski ![]() Nie dajmy się zwariować ani w jedną ani w drugą stronę! buziaki dla wszystkich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Spekuluję, że Dorixx natrafiła na kilka wątków, które nie tylko kłóciły się z jej poglądami, ale zawierały niemiłe słowa - stąd pomysł na ten wątek.
Coś w tym guście: zamiast -> "opalanie jest niezdrowe - weź to pod uwagę" - coś takiego: "tylko durne baby leżą na plaży i smażą swoje cielska "; zamiast: "płaski biust jest sexy - nie podoba mi się duży biust" - > "płaski biust jest sexy - nie to co wielkie cyce w rozmiarze D - fujjj"... Od razu zaznaczam, że nigdzie czegoś takiego nie wyczytałam - tak gdybam i wymyślam cytaty... Dorixx, przepraszam, że się wymądrzam ![]() Już się zamykam ![]() ![]()
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Sarenko niestety spotkałam się z takimi wypowiedziami, które poruszyły Dorixx, lecz trudno mi jest teraz przywołać je z pamięci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | ||
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
Cytat:
Ja też
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#57 |
Zadomowienie
|
Częściowo zgadzam się z Dorixx, akurat jestem wyjątkowo "passe". Trochę dziwnie się poczułam przeczytawszy co niektóre dziewczyny z małym biustem myślą o tych z większym (większy jest niby taki nieestetyczny, na plaży wygląda okropnie itd...). Do niedawna miałam miseczkę "D" i zawsze uważałam, że mój biust, nawet w kostiumie wygląda ładnie
![]() Nie mam umięśnionego brzucha ani nóg (pewnie jakaś spostrzegawcza wizażanka wypatrzyłaby o mnie słynne "wałeczki nad kolanami") mam małą ilość tłuszczyku mimo, że jestem ogólnie drobna i smukła. Cerę też mam taką pośrednią, troszkę się opalam i nie stosuję blokerów (należę do osób, które wierzą w ich szkodliwość). Nie stosuję nawet - o zgrozo - żadnej diety. A nawet - horror - od czasu do czasu zapalę papierosa.... Troszkę mnie wkurza takie moralizatorstwo, brak konkretnych odpowiedzi, napiszcie, że coś jest szkodliwe - ale raz, a nie parenaście razy w jednym wątku. I jeszcze jedno - lubię pełne biusty, sama mam średni, ale do głowy by mi nie przyszło pisać nawet o całkiem płaskich dziewczynach tak nieżyczliwie jak niektóre z nich piszą o "biuściastych". Nie wiem z czego to wynika, naprawdę to poprawia nastrój i samoocenę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
z tego wychodzi że jestem "fifti fifti" (nawiasem - to cytat z jakiejs gazety
![]() trendy i nie: mam płaski brzuch, małe cycusie, uwielbiam sie opalać i za cholere nie znam składów poza aqua, alcohol i parfum. generalnie nie zrozumiałam przesłania tego wątku, ale to pewnie dlatego że jestem strasznie zmęczona i śpiąca, ale nałóg wizazowy nie dał mi pójśc spać bez wcześniejszego zalogowanie się tutaj. ale spoko - jutro jeszcze raz przeczytam i jakby co - edytuje wiadomosc ![]() co do za i przeciw opalania się: niech każdy robi jak chce ale niech nie wypowiada sie chamsko o preferencjach innych osób i na siłe nie próbuje zmieniać tego co ktoś lubi. Jak to sie mówi - moje życie moja skóra. na coś i tak trzeba umrzec. jesli ktos lubi sie smarowac i byc bladym jak zombie to wporządku, czemu nie. jesli ktos lubi być spieczonym jak rak - tez wporzo. jego wybór. osobiście jednak nie rozumiem tej manii blokerowej i filtrowej. jeszcze parenaście lat temu szału takowego nie było i ludzie z tamtej epoki jakoś zyja i maja się dobrze. Moja babcia nie narzeka cos zawsze sie opalała i niczym nie smarowała. To jest tak jak z przesada o bezpieczeństwo np na rowerze: obowiązkowo trzeba mieć kask, ochraniacze na łokcie i kolana, super rowerowe spodenki i koszuleczkę z jakiegoś ekstra materiałku, bo przeciez inaczej na rower sie nie chodzi. To kurka ciekawe jakim prawem mój tato, dziadek i pół osiedla jeszcze zyją? bez ochraniaczy z poobdzieranymi kolanami i pęcherzami na rękach, i nikt nie narzekał - przynajmniej sie czuło że sie zyje chociaz moze niezbyt trafnie dobrałam przykład... ech nieważne ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie kiedyś też wiele rzeczy "bolało" - ale nauczyłam się [a może dopiero staram się..] nie brać wszystkiego do siebie. Teraz kiedy przeczytam, że płaskie buty są aseksualne [uwielbiam takie], że kobiety o rozmiarze 34/36 to nie kobiety [jestem drobnej kości i nie mam figury jak boginii płodności - czy tego chcę czy nie], że różowe ciuchy noszą tylko puste lale [lubię różowy]... to... przypominam sobie, że sama napisałam gdzieś, iż kobiety w butach z czubami wyglądają śmiesznie [chyba czegoś takiego nie napisałam... ale pewnie nie raz pomyslałam]. To nie było do mnie, to "tylko" czyjś gust.. Kiedyś przyjmowałam takie słowa jako krytykę MOJEJ osoby.. Oczywiście nie namawiam do popierania wulgarnych epitetów, ale.. czasem to tylko uszczypliwe/cięte/ostre/szczere opinie, które wyolbrzymiamy w naszych głowach.. W Internecie ciężko kogoś nie urazić [nasze słowa (opinie) poznaje tyle RÓŻNYCH osób]. Ciężko też nie przyznać się do pewnych poglądów typu "uważam, że kobieta w obcisłej mini i przezroczystej bluzce wygląda wulgarnie i tandetnie" [czyjaś opinia a zarazem czyjś ulubiony zestaw]... Ciężkie życie Wizażanki ![]()
![]() |
![]() |
#60 |
Wtajemniczenie
|
Fajnie to napisałaś, Sarenko
![]() ![]() ![]() Odniosłam się tylko do nie-opalania, bo rzeczywiście poczułam się z lekka wywołana do tablicy (wklejając fotę na "Kosmetyczne" w życiu nie spodziewałam się 5-stronicowej dyskusji!), jako propagatorka filtrów (może bym tego nie robiła, gdybym nie użerała się dziś z przebarwieniami ![]() Nie rzuciły mi się natomiast w oczy rzeczone wypowiedzi o rozmiarach biustów (o brzuchach coś tam było, swego czasu). To akurat mnie nie dziwi (tzn. zaistnienie takich postów), ale po pierwsze nie bardzo rozumiem, czemu Dorrixx wrzuciła do jednego wora nie-opalanie (kwestia bardziej zdrowotna niż kosmetyczna) i (ewentualną) niechęć do jakichś rozmiarów jakichś części ciała (dyskusja czysto o grzebieniu). I skąd to przekonanie, że za bladą z małym cycem nikt się nie obejrzy? ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:52.