Naleśniki a napój? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-14, 19:08   #31
Stace
Zakorzenienie

Dot.: Naleśniki a napój?

Bynajmniej to nie to samo co przynajmniej! Może się czepiam, ale jestem na to słowo uczulona

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-14, 19:10   #32
kolorkowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Flashdance Pokaż wiadomość
No jakoś nadal nie możesz się jasno wyrazić. W pierwszym poście piszesz że napiłaś się a potem zjadłaś, więc pytam się co mogło Ci grozić skoro sama piszesz że problem może być jeśli najpierw się zje potem wypije.
ale to chyba wszystko jedno?
kolorkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-14, 20:13   #33
rapunzel8
Zadomowienie

Ja słyszałam wyłącznie o szkodliwości jedzenia gorącego ciasta- zaraz po wyjęciu z piekarnika- podobno można dostać skrętu kiszek, ale jakoś nigdy mnie ten tragiczny los nie spotkał. Nie sądzę jednak by ta ludowa mądrość rozciągała się na tosto- naleśniki.

Popełniłam również grzech jedzenia surowego ciasta- co już w ogóle prowadzi podobno do niechybnej śmierci i wiecznego potępienia- kiedyś wyjadłam matce z lodówki z kilogram mrożonego kruchego ciasta, a już jako dorosłej osobie zdarza mi się samej wyrabiać takie ciasto, tylko po to by zjeść je w stanie surowym.
rapunzel8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-14, 20:31   #34
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-14, 21:58   #35
peggy7
Zadomowienie

Surowe ciasto najlepsze Wcinam zawsze, jak się tylko da.

A wracając do Autorki, to nie wiem czy się śmiać, czy płakać (to w ogóle nie prowokacja?). Ale są tacy ludzie - współlokator mojego kolegi pytał się go, czy nie umrze, jak zje ryż z tuńczykiem (biedaczyna nigdy w życiu nic do jedzenia nie robił i nie wiedział jakie są tajemne zasady tej sztuki).
Stary 2012-04-14, 22:01   #36
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-14, 23:08   #37
Lea_ny
Zakorzenienie

Śmiejecie się z dziewczyny, a jej babcia miała trochę racji: nie powinno się pić przed samym posiłkiem (jak też w jego trakcie oraz bezpośrednio po), bo źle działa to na trawienie. Ale tak od razu się od tego nie umiera, więc nie panikuj autorko
Stary 2012-04-14, 23:31   #38
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kolorkowa Pokaż wiadomość
Witam dziś wypiłam szybko szkalnkę napoju potem (może po 10, 15 minutach) zjadłam chleb zapieczony z serem. Chciałam zadać pytanie czy nic mi od tego nie będzie? Bo pamiętam, że jak byłam mała, to babcia powtarzał mi że tak nie wolno
Smialo, teraz juz mozesz jesc nalesniki
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-15, 00:15   #39
201703061208
Konto usunięte

W kwestii łaczenia picia z jedzeniem-nie powinno sie tego robic, bo czesto faktycznie powoduje to gorsze trawienie, zmniejszona ilosc wydzielanych sokow zoładkowych i nadmierna fermentacje w jelitach, bywa ze regularne spozywanie posilkow w ten sposob prowadzi do przerostu bakterii Candida Albicans. Skutkiem tego moga byc np. mdłosci lub zgaga ale nie smierc na pewno wiec najlepiej-nie wyrabiac sobie zwyczaju picia po lub do posilku, jezeli juz to z 10 min przed i wtedy nasz zoladek nie zbuntuje sie
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-15, 01:08   #40
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

O matko, a ja myślałam, że moja obsesja jest głupia :P Mi zawsze mówiono, że nie należy owoców popijać... A tutaj że gorącego ciasta...
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-15, 13:41   #41
Malagenia
Raczkowanie

Mi też babcia mówiła, ze : nie wolno pić po owocach, bo się dostanie skrętu kiszek, pić po lodzie,bo rozboli gardło, pić mleka bodajże po wędlinach itd., do dzisiaj się zastanawiam co można po czym jeść

A z tą wodą po owocach, to czytałam w jakimś poradniku, że dawniej faktycznie dawało to skutki uboczne,bo pito wodę ze studni i jakoś tam reagowała z owocami.

A i do dziś mnie dziwią niektóre jogurty, np. śliwkowy, pomarańczowy

Edytowane przez Malagenia
Czas edycji: 2012-04-15 o 13:43
Malagenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-15, 13:53   #42
kolorkowa
Raczkowanie

[/QUOTE]A i do dziś mnie dziwią niektóre jogurty, np. śliwkowy, pomarańczowy[/QUOTE]

Może dlatego, że są to nowe smaki? Których kiedyś nie było w jogurtach?
Stary 2012-04-15, 13:57   #43
Malagenia
Raczkowanie

A i do dziś mnie dziwią niektóre jogurty, np. śliwkowy, pomarańczowy[/QUOTE]

Może dlatego, że są to nowe smaki? Których kiedyś nie było w jogurtach? [/QUOTE]
To też,ale głównie chodzi o to,że według tego, co słyszałam w dzieciństwie powinny być niebezpieczne (ale jem je, żeby nie było)
Malagenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-15, 14:01   #44
kolorkowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Malagenia Pokaż wiadomość
A i do dziś mnie dziwią niektóre jogurty, np. śliwkowy, pomarańczowy
Może dlatego, że są to nowe smaki? Których kiedyś nie było w jogurtach? [/QUOTE]
To też,ale głównie chodzi o to,że według tego, co słyszałam w dzieciństwie powinny być niebezpieczne (ale jem je, żeby nie było)[/QUOTE]

Aaa. Tak to jest z tymi różnymi plotkami
Kiedyś kobiety potrafiły je rozsiewać, powtarzać dalej i pewnie tak brały się różne przesądy i ''przestrogi''
Stary 2012-04-15, 15:01   #45
zielona_nadzieja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vampi_z_piekla_rodem Pokaż wiadomość
A ja myślałam,że będą porady jakie napoje pasują do naleśników
ja też.

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta

Autorko, po co ta agresja?
Stary 2012-04-15, 16:57   #46
rickybobby
Wtajemniczenie

Moim zdaniem jednak ci to zaszkodziło...Dziewczyny pamietajcie:"Jedzenie naleśnika/tosta,a następnie/uprzednio picie napoju skutkuje zakładaniem dziwacznych wątków na wizażu."
rickybobby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-15, 21:45   #47
Elfia4
DOMator

Mi też mówiono, że np. po zjedzeniu śliwek nie należy od razu pić wody, chodziło chyba o możliwe sensacje żołądkowe, a może o to, że kiedyś zimna woda, to bywała tylko prosto ze studni i czystością nie grzeszyła.
Ciepłego ciasta drożdżowego też podobno nie powinno się jeść, bo można dostać skrętu kiszek () - ja jem zawsze cieplutkie (ale nie gorące) drożdżowe ciasto i żyję, ale popijam je herbatą, a nie zimną wodą, może w tym tkwi sekret?

Autorce coś dzwoni, tylko nie bardzo wie, w którym kościele

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

Cytat:
Napisane przez rickybobby Pokaż wiadomość
Moim zdaniem jednak ci to zaszkodziło...Dziewczyny pamietajcie:"Jedzenie naleśnika/tosta,a następnie/uprzednio picie napoju skutkuje zakładaniem dziwacznych wątków na wizażu."
Może dotyczy to tylko jedzenia surowego ciasta naleśnikowego?
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-15, 22:14   #48
Wredonisia
Zadomowienie

GG do Wredonisia

Cytat:
Napisane przez Elfia4 Pokaż wiadomość
Mi też mówiono, że np. po zjedzeniu śliwek nie należy od razu pić wody, chodziło chyba o możliwe sensacje żołądkowe, a może o to, że kiedyś zimna woda, to bywała tylko prosto ze studni i czystością nie grzeszyła.
Ciepłego ciasta drożdżowego też podobno nie powinno się jeść, bo można dostać skrętu kiszek () - ja jem zawsze cieplutkie (ale nie gorące) drożdżowe ciasto i żyję, ale popijam je herbatą, a nie zimną wodą, może w tym tkwi sekret?

Autorce coś dzwoni, tylko nie bardzo wie, w którym kościele

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

Może dotyczy to tylko jedzenia surowego ciasta naleśnikowego?
Popiłam kiedyś (byłam mała) kiszone ogórki mlekiem i bełt poszedł zanim dobrze przełknełam widać jakaś reakcja zaszła.

Babcie mówią: nie pij przed jedzeniem - nie dlatego że to niezdrowe, tylko że wtedy mniej się zje. A wiadomo każde dziecko niejadek... trzeba wmusić tyle żarła ile wlezie. Sądzę że to bajka z tego typu.
Wredonisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-15, 22:41   #49
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kolorkowa Pokaż wiadomość
Wyraziłam się już teraz. Tobie nigdy nie zdażyło się pomylić?
No jasne, że nam się zdarzyło, tylko po co od razu zakładać cały wątek o tym? Zwłaszcza, że jest cały ładny temat pt. "Wszystko co chciecie wiedzieć, ale nie macie kogo zapytać - cz. XIII" i tam na pewno od razu dostałabyś odpowiedź.
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-15, 22:53   #50
Rena
Zakorzenienie

duzo zalezy co to byl za napoj
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości