|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Naleśniki a napój?
Bynajmniej to nie to samo co przynajmniej! Może się czepiam, ale jestem na to słowo uczulona
|
|
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zadomowienie
|
Ja słyszałam wyłącznie o szkodliwości jedzenia gorącego ciasta- zaraz po wyjęciu z piekarnika- podobno można dostać skrętu kiszek, ale jakoś nigdy mnie ten tragiczny los nie spotkał. Nie sądzę jednak by ta ludowa mądrość rozciągała się na tosto- naleśniki.
Popełniłam również grzech jedzenia surowego ciasta- co już w ogóle prowadzi podobno do niechybnej śmierci i wiecznego potępienia- kiedyś wyjadłam matce z lodówki z kilogram mrożonego kruchego ciasta, a już jako dorosłej osobie zdarza mi się samej wyrabiać takie ciasto, tylko po to by zjeść je w stanie surowym. |
|
|
|
|
#34 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zadomowienie
|
Surowe ciasto najlepsze
Wcinam zawsze, jak się tylko da.A wracając do Autorki, to nie wiem czy się śmiać, czy płakać (to w ogóle nie prowokacja?). Ale są tacy ludzie - współlokator mojego kolegi pytał się go, czy nie umrze, jak zje ryż z tuńczykiem (biedaczyna nigdy w życiu nic do jedzenia nie robił i nie wiedział jakie są tajemne zasady tej sztuki).
|
|
#36 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Śmiejecie się z dziewczyny, a jej babcia miała trochę racji: nie powinno się pić przed samym posiłkiem (jak też w jego trakcie oraz bezpośrednio po), bo źle działa to na trawienie. Ale tak od razu się od tego nie umiera, więc nie panikuj autorko
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Konto usunięte
|
W kwestii łaczenia picia z jedzeniem-nie powinno sie tego robic, bo czesto faktycznie powoduje to gorsze trawienie, zmniejszona ilosc wydzielanych sokow zoładkowych i nadmierna fermentacje w jelitach, bywa ze regularne spozywanie posilkow w ten sposob prowadzi do przerostu bakterii Candida Albicans. Skutkiem tego moga byc np. mdłosci lub zgaga ale nie smierc na pewno
wiec najlepiej-nie wyrabiac sobie zwyczaju picia po lub do posilku, jezeli juz to z 10 min przed i wtedy nasz zoladek nie zbuntuje sie
|
|
|
|
|
#40 |
|
Konto usunięte
|
O matko, a ja myślałam, że moja obsesja jest głupia :P Mi zawsze mówiono, że nie należy owoców popijać... A tutaj że gorącego ciasta...
|
|
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
Mi też babcia mówiła, ze : nie wolno pić po owocach, bo się dostanie skrętu kiszek, pić po lodzie,bo rozboli gardło, pić mleka bodajże po wędlinach itd., do dzisiaj się zastanawiam co można po czym jeść
![]() A z tą wodą po owocach, to czytałam w jakimś poradniku, że dawniej faktycznie dawało to skutki uboczne,bo pito wodę ze studni i jakoś tam reagowała z owocami. A i do dziś mnie dziwią niektóre jogurty, np. śliwkowy, pomarańczowy
Edytowane przez Malagenia Czas edycji: 2012-04-15 o 13:43 |
|
|
|
|
#42 |
|
Raczkowanie
|
[/QUOTE]A i do dziś mnie dziwią niektóre jogurty, np. śliwkowy, pomarańczowy
[/QUOTE] Może dlatego, że są to nowe smaki? Których kiedyś nie było w jogurtach?
|
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
A i do dziś mnie dziwią niektóre jogurty, np. śliwkowy, pomarańczowy
[/QUOTE] Może dlatego, że są to nowe smaki? Których kiedyś nie było w jogurtach? [/QUOTE]To też,ale głównie chodzi o to,że według tego, co słyszałam w dzieciństwie powinny być niebezpieczne (ale jem je, żeby nie było)
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
[/QUOTE]To też,ale głównie chodzi o to,że według tego, co słyszałam w dzieciństwie powinny być niebezpieczne (ale jem je, żeby nie było)[/QUOTE]Aaa. Tak to jest z tymi różnymi plotkami Kiedyś kobiety potrafiły je rozsiewać, powtarzać dalej i pewnie tak brały się różne przesądy i ''przestrogi''
|
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorko, po co ta agresja?
|
|
|
#46 |
|
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem jednak ci to zaszkodziło...Dziewczyny pamietajcie:"Jedzenie naleśnika/tosta,a następnie/uprzednio picie napoju skutkuje zakładaniem dziwacznych wątków na wizażu."
|
|
|
|
|
#47 | |
|
DOMator
|
Mi też mówiono, że np. po zjedzeniu śliwek nie należy od razu pić wody, chodziło chyba o możliwe sensacje żołądkowe, a może o to, że kiedyś zimna woda, to bywała tylko prosto ze studni i czystością nie grzeszyła.
Ciepłego ciasta drożdżowego też podobno nie powinno się jeść, bo można dostać skrętu kiszek ( ) - ja jem zawsze cieplutkie (ale nie gorące) drożdżowe ciasto i żyję, ale popijam je herbatą, a nie zimną wodą, może w tym tkwi sekret?![]() Autorce coś dzwoni, tylko nie bardzo wie, w którym kościele ![]() ---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
widać jakaś reakcja zaszła.Babcie mówią: nie pij przed jedzeniem - nie dlatego że to niezdrowe, tylko że wtedy mniej się zje. A wiadomo każde dziecko niejadek... trzeba wmusić tyle żarła ile wlezie . Sądzę że to bajka z tego typu.
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
No jasne, że nam się zdarzyło, tylko po co od razu zakładać cały wątek o tym? Zwłaszcza, że jest cały ładny temat pt. "Wszystko co chciecie wiedzieć, ale nie macie kogo zapytać - cz. XIII" i tam na pewno od razu dostałabyś odpowiedź.
|
|
|
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
duzo zalezy co to byl za napoj
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:58.

Bynajmniej to nie to samo co przynajmniej! Może się czepiam, ale jestem na to słowo uczulona

) - ja jem zawsze cieplutkie (ale nie gorące) drożdżowe ciasto i żyję, ale popijam je herbatą, a nie zimną wodą, może w tym tkwi sekret?