Wielodzietna rodzina mieszka w samochodzie! - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-17, 18:23   #31
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Dot.: Wielodzietna rodzina mieszka w samochodzie!

Cytat:
Napisane przez imersja Pokaż wiadomość
też zupełnie nie pojmuje jak można decydować sie na 4 dzieci mając niskie dochody i malutkie mieszkanie.
Żeby jeszcze. Ludzie nie mają ani mieszkania ani dochodów a do dwucyfrowego potomstwa dochodzą.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-17, 19:02   #32
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eloi Pokaż wiadomość
Odnośnie wytłuszczonego - możesz podać nazwę bodaj jednego kraju, w którym te zastosowane już dawno rozwiązania zdały egzamin i nie przekształciły się w kolejną patologię ( czytaj: brak odpowiedzialności do potęgi entej)? Bo ja nie wierzę, by te rozwiązania zmieniały cokolwiek w sposobie na życie przyjętym w pewnego rodzaju środowiskach biedno-wygodnickich

Zgadzam się w 100%
Legalizacja aborcji i powszechna antykoncepcja oraz przekonanie że wszystkiemu winny jest KK, jakie by to było proste

Edytowane przez marza_mr
Czas edycji: 2012-04-17 o 19:04
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-17, 19:12   #33
imersja
BAN stały

Cytat:
Napisane przez marza_mr Pokaż wiadomość
Zgadzam się w 100%
Legalizacja aborcji i powszechna antykoncepcja oraz przekonanie że wszystkiemu winny jest KK, jakie by to było proste

nie byłoby proste ale takie rozwiązanie dużo by ułatwiło,
imersja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-17, 19:17   #34
201604181004
Konto usunięte

A propo tego byłego internatu policyjnego - wydaje mi się że to nie jest takie proste, żeby budynek miał status mieszkalnego pewnie są jakieś wymagania, to chyba nie jest tak że wszystko co ma pomieszczenia - stara szkoła, hotel, może od razu być blokiem... Może ktoś się rozpisze, nie wiem

A na miejscu burmistrza też bym to ignorowała. Bo to jest terror. Jakby wszyscy ludzie którzy czekają na mieszkania socjalne, albo hoho - komunalne gdzie lista jest na 20 lat, koczowali pod urzędami miasta i biurami burmistrzów to miasta byłyby sparaliżowane...

A z resztą, ja pochodzę z tej rodziny gdzie - za bogaci by cokolwiek nam dofinansowano, za biedni by stać nas było na przyjemności. Nie zdechliśmy z głodu więc nic nie mogę oczekiwać od państwa chociaż podatki koszą takie że głowa mała. No ale terror jakiś, współczuję burmistrzowi bo wszystkie szmatławce biorą w obronę takich ludzi, a ci co pracują (i mają jakąś władzę nawet jeśli niewielką na skalę krajową) są be i fuj. Bo burmistrz z rękawa trzepie mieszkaniami
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-17, 19:21   #35
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez imersja Pokaż wiadomość
nie byłoby proste ale takie rozwiązanie dużo by ułatwiło,

A konkretnie?
Stary 2012-04-17, 19:39   #36
lza_slonca
Zakorzenienie

ej ale doczytałam 1..faktycznie skoro ich nie stać na mieszkanie to po co im samochód?:| Facet nie pracuje albo dorabia 4 dzieci a oni samochód? Tosz to spory wydatek- opłaty, części, przeglądy, ubezpieczenie, ba! zatankować...
Nie kumam tego totalnie.

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-17, 21:27   #37
20160901857
Konto usunięte

Aż się muszę mamy zapytać o co tam dokładnie chodzi, bo to moje rodzinne miasto

Drabineczka, wiadomo że to nie tak od razu, najpierw jest mnóstwo biurokracji żeby taki budynek można było przekształcić. U nas zrobili takie coś w budynku po starej przychodni i wiecie co? Nie wiem czy oni tam nazbierali jakiejś patologii czy ci ludzie nie mają szacunku do tych mieszkań, w każdym bądź razie paręnaście razy w roku są tam remonty, bo ciągle ktoś jakieś demolki urządza i a to szyba wybita, a to drzwi zdewastowane. Ludzie chyba za bardzo się przyzwyczaili do socjalu , a to niedobrze, bo gdy jest on zbyt rozbudowany to w niczym nie pomaga, a wręcz przeciwnie, rodzi postawy roszczeniowe.

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2012-04-17 o 21:28
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-17, 22:40   #38
sayurii
Zakorzenienie

Też się zastanawiałam... Stać ich na samochód,a na mieszkanie to już nie.. Ja bym samochód sprzedała, znalazłabym jakieś tanie lokum choćby na miesiąc i kombinowałabym dalej. Przede wszystkim trzeba szukać pracy byle jakiej żeby chociaż na ten chleb dla dzieci było!

Nie no oczywiście łatwiej ulokować się przed urzędem, zawołać media i czekać aż manna z nieba spadnie.
A dzieci, długi się same robią ?

Poza tym w tym reportażu oni sami mówili, że mają możliwość mieszkać gdzieś tam ale tam nie ma ogrzewania ani ciepłej wody. Acha a w samochodzie jest
sayurii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-17, 22:45   #39
lza_slonca
Zakorzenienie

ogrzewanie? Da się teraz bez palenia przeżyć...
Ciepła woda? Garnek i jazda na gaz

Dukam po raz 2

faza II 25.11
Stary 2012-04-17, 22:57   #40
sayurii
Zakorzenienie

Już pominęłam fakt, że ogrzewanie teraz niepotrzebne, a w zimnej wodzie też można się umyć.
sayurii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-18, 07:26   #41
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a
Konto usunięte

Cytat:
Akurat to nie ma nic do rzeczy. Są ośrodki, gdzie można otrzymać darmowe prezerwatywy i spotkać się z ginekologiem, tylko kto potem zapłaci za tabsy?????? (owszem pewnie w moim mieście o to łatwiej niż w małym miasteczku, ale dla chcącego......)

Chodzi jeszcze o odpowiedzialną postawę tych rodziców, co z tego, że będą mieć antykoncepcję, skoro są tak mało odpowiedzialni?
nie zrozumiałaś, to była ironia.
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-18, 07:57   #42
lza_slonca
Zakorzenienie

Podsumowując. Oni wg mnie zwyczajnie kombinują. Dostają zasiłek z opieki ok 400zł więc źle nie jest.

W tv pokazują prawdziwie głodujące rodziny i co? Ojciec stara się jakoś załatać koniec z końcem a tu postawa mojego sąsiada..jak mu podetkną pod nos to idzie jak nie to MOPS, matka, teściowa..znajomi, wspólnota. Po co ona ma iść do pracy

Dukam po raz 2

faza II 25.11
Stary 2012-04-18, 08:12   #43
kaka_86
Raczkowanie

Ciekawe dlaczego nie prosi o pracę tylko o mieszkanie? Jak będzie miał prace to może sobie pozwolić na wynajęcie mieszkania itp. Zdrowy, sprawny, młody człowiek (bo nie przeczytałam nigdzie żeby coś mu dolegało) na pewno coś znajdzie.

Ta pomoc idzie ze złej strony, przecież jeśli dostaną mieszkanie, nie będzie ich stać na jego utrzymanie i tak w kółko...
Stary 2012-04-18, 11:35   #44
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Cytat:
Odnośnie wytłuszczonego - możesz podać nazwę bodaj jednego kraju, w którym te zastosowane już dawno rozwiązania zdały egzamin i nie przekształciły się w kolejną patologię ( czytaj: brak odpowiedzialności do potęgi entej)? Bo ja nie wierzę, by te rozwiązania zmieniały cokolwiek w sposobie na życie przyjętym w pewnego rodzaju środowiskach biedno-wygodnickich
Ja mogę - Holandia. Seks legalny w praktyce od 12 r.ż. (jeśli różnica między partnerami nie przekracza 2-3 lat nie ma to z reguły żadnych konsekwencji prawnych), darmowa antykoncepcja, legalna aborcja a do tego najniższy odsetek ciąż nastoletnich i aborcji w Europie. Przynajmniej jeszcze kilka lat temu.

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-18, 12:08   #45
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
Ja mogę - Holandia. Seks legalny w praktyce od 12 r.ż. (jeśli różnica między partnerami nie przekracza 2-3 lat nie ma to z reguły żadnych konsekwencji prawnych), darmowa antykoncepcja, legalna aborcja a do tego najniższy odsetek ciąż nastoletnich i aborcji w Europie. Przynajmniej jeszcze kilka lat temu.

Nie do końca to prawda, bo są jeszcze imigranci z krajów arabskich i innych i z nimi nie jest już tak różowo. A są tam właśnie dlatego, ze mają dobry socjal.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-18, 12:13   #46
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Komentarz oh! najkrócej podsumowuje, co by się stało, gdyby płacono nieodpowiedzialnym rodzicom "bo przecież dzieci szkoda". Przecież właśnie rozdęty socjał powoduje, że kończy się poczucie odpowiedzialności "dorosłych". A dzieciom przekazywane są wzorce typu "należy się i już, jak dają, to żądaj więcej" I te dzieci najczęściej wówczas powielają "sprawdzony" schemat, po co się starać i myśleć o konsekwencjach czynów na zaś, jak wystarczy machnąć "biednymi dziećmi" i swoim "niewyobrażeniem, że ktoś mógłby rozdzielić ich rodzinę", by kasa sama się zjawiła.
Więc serio, jeśli sami rodzice i ich krewni ( dziadkowie, rodzeństwo, wujostwa itp.) nie są zdolni do zapewnienia minimum warunków dla swojej rodzinki, to znaczy, że nie dorośli do tego. I głupotą by było nagradzanie takiego podejścia.

zgadzam się w 100% ! tylko że zmiana podejścia ludzi do opieki socjalnej ( z postawy roszczeniowej na postrzeganie jej jako ostatnią deskę ratunku) zajmie wieeeeele czasu, a sam proces będzie dość bolesny- dlatego też żadna partia rządząca (która chce utrzymać się jak najdłużej u władzy) się tego nie podejmie...
wydaje mi się, że darmowa antykoncepcja i poglądy kościoła nie mają nic do rzeczy. Jak ktoś ma swój własny rozum i własną hierarchię wartości to wie czy warto mu płodzić dzieci w obecnej sytuacji życiowej
Stary 2012-04-18, 13:12   #47
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Cytat:
Nie do końca to prawda, bo są jeszcze imigranci z krajów arabskich i innych i z nimi nie jest już tak różowo. A są tam właśnie dlatego, ze mają dobry socjal.
Ja tylko mówię o oficjalnych badaniach, nie o domysłach.

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-18, 13:17   #48
lza_slonca
Zakorzenienie

gorzej jak ma rozum:wola Boża....."dziecko rodzi się z bochenkiem pod pacha"

Dukam po raz 2

faza II 25.11
Stary 2012-04-18, 13:35   #49
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
Ja tylko mówię o oficjalnych badaniach, nie o domysłach.
Jak widać rzeczywistość jest mniej kolorowa niż statystyki.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-18, 15:02   #50
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jezozwierzyk Pokaż wiadomość
zaangażowano w prace remontowe mężczyzn z tych rodzin (oczywiście za darmo)
Akurat pójdą do tej pracy.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=414568

Cytat:
Napisane przez lza_slonca Pokaż wiadomość
gorzej jak ma rozum:wola Boża....."dziecko rodzi się z bochenkiem pod pacha"
Jakbym państwa Elbanowskich słyszała
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-18, 16:32   #51
sunny_eyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jezozwierzyk Pokaż wiadomość
Jak myślicie co robić z takimi rodzinami w naszym Państwie? Dlaczego prawo jest takie, że gdyby z powodu biedy odebrano im dzieci (które jednak oni kochają) i przydzielono do rodzin zastępczych to wtedy państwo łoży na takie dziecko grube pieniądze miesięcznie? Dlaczego nie ma programów pomocy dla takich rodzin??
Pomóc a pomóc to są 2 różne rzeczy, ale znam rodzinę, która dostaje bardzo dużo od państwa - mieszkanie socjalne, dopłaty za przedszkola, obiady, zapomogi itd.
Mają 3 dzieci, których w ogóle nie potrafią wychować - załatwiają tylko pełno zaświadczeń na adhd, różne dys (...), psychiatra, logopeda, bo żadne z dzieci nie potrafi mówić wyraźnie, a gdy bawią się pomiędzy sobą to nic nie można zrozumieć - rozmawiają po swojemu, tak jak im łatwiej wymówić dane słowo. Ogólnie wychodzą oni z założenia, że dzieci powinny uczyć się w szkole, a nie żeby oni im coś musieli tłumaczyć w domu. Ona pracuje na lewo, on też pracował wcześniej na lewo, czyli oboje niby bezrobotni.
Gdy teraz jego urząd pracy skierował do pracy i dostał umowę to było zero radości, tylko zamartwianie się, że zabiorą im jakieś zapomogi, bo wykazują dochód.
Ogólnie temat rzeka, ale po tym konkretnym przykładzie wiem, że pomoc państwa jest bardzo - zabrakło mi słowa - nieudolna (?). Jak ktoś kombinuje jak w przykładzie powyżej to bierze kasę, która mu się nie należy.
sunny_eyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-18, 22:06   #52
Elfia4
DOMator

Nie czytałam wszystkich wypowiedzi, ale od razu nasuwa mi się pytanie: co ci ludzie robili do tej pory, aby poprawić swoją sytuację mieszkaniową?
Z materiału wynika, że Burmistrz wpisał ich na listę oczekujących na mieszkanie. Dlaczego już kilka lat temu ta rodzina nie zainteresowała się tym, żeby złożyć wniosek? Może mieliby już mieszkanie komunalne czy socjalne?
Najłatwiej tak żyć z dnia na dzień, a później prosić o pomoc na już. Miasto też z dnia na dzień nie znajdzie pewnie mieszkania, bo skąd niby jeśli wolnych mieszkań nie ma, a kolejka oczekujących długa. Może mogliby im chociaż jakiś ośrodek dla bezdomnych czy coś w tym rodzaju zorganizować, tak żeby ci ludzie mieli chociaż ciepły kąt.

Edytowane przez Elfia4
Czas edycji: 2012-04-18 o 22:08
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-18, 22:44   #53
jezozwierzyk
Zadomowienie

GG do jezozwierzyk

Ten ich samochód jest stary i duży, nie wiem w typie żuka, może wart jakieś 500-1000zł nie znam się. On jeśli już doraia to dzięki temu samochodowi...
Ech temat rzeka..
Fakt dostali od fundacji lokum ale nie podobały im się warunki, kurna mogliby pomyśleć jak to rozwiązać, jak ogrzewać te pomieszczenia, jak się tam urządzić ... Szkoda dzieci
jezozwierzyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-19, 09:43   #54
lza_slonca
Zakorzenienie

a po co takie? a może lepsze się trafi....

Dukam po raz 2

faza II 25.11
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości