![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rezym karmienia, potrzebuje pomocy!!
Cytat:
fajne to karmienie na żadanie , ale kurcze nie można robić za smoczek współczuję więc . Spróbuj dać dziecku do spania tetrę pachnącą Tobą , twoim mlekiem czy swoją koszulkę do łóżeczka .na niektóre maluchy to działa .
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny Edytowane przez ania p Czas edycji: 2012-04-23 o 20:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Pomyślałam, że przydałby się może nawet podwieszony jakiś wątek wsparcia dla karmiących piersią, gdzie te bardziej doświadczone doradzałyby tym mniej, można by się wyżalić, pogadać o wątpliwościach i tak dalej, bo jak widać, nie zawsze takie to łatwe, piękne i przyjemne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dokarmiam rowniez mala z butelki, bo moim mlekiem sie nie najada ![]() a tak to w ogole sriednio mi sie podoba karmienie piersia...piersi sa ogromne, porobily sie brzydkie rozstepy, przez nie nie moge kupic zadnej ladnej sukienki, w swoje ubrania tez sie nie mieszcze, czesto bola sutki i w dodatku mala i tak sie nie najada wiec karmieniem piersia zachwycona nie jestem ![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
jak nie mozna, jak mozna
![]() moja corka nie uznaje smoczka. no to wisiala na mnie. ale ten okres minal z miesiac temu, stala sie juz "doroslejsza", teraz ma 4 mies. widocznie potrzebowala ssac i tyle. a i mnie sie nic nie stalo od tego, ze 3/4 dnia spedzalam z niemowlakiem przy piersi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jakoś przy pierwszym dziecku jestem w stanie sobie wyobrazić takie wiszenie ale przy drugim ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
no to pomalu pokarm zaniknie, juz zanika
tzn nie przybiera na wadze? Cytat:
lepiej od razu przejsc na butle, zamiast kombinowac z rezimem, radami od specjalistow i watkami w necie. nie rob nic wbrew sobie, jesli zdecydowalas sie na rezim, to go zastosuj ale od razu idz na butle. Edytowane przez wandaweranda Czas edycji: 2012-04-22 o 06:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Moja mama dwa lata karmiła brata jednocześnie piersią i butlą.
Ale moim zdaniem to zły pomysł wprowadzanie butli...prędzej czy później się na nią przejdzie, i to raczej prędzej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#40 |
Gang Iren
|
I corke karmilam na zadanie i teraz synka tak samo.
Nie wyobrazam sobie,ze mozna inaczej.Taki maluszek sam wie kiedy jest glodny.Na pewno glod go obudzi,wiec nie wybudzam,a bywa i tak ze wisi na cycku,troche traktujac go jak smoczek,no ale skoro tego potrzebuje i jest mu z tym dobrze ![]()
![]() |
#41 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to nie pierś robi za smoczek,ale smoczek robi za pierś ![]()
![]() |
![]() |
#43 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#44 |
Wtajemniczenie
|
U mnie też tak było, że synek nie przybierał i płakał z głodu. Po każdym karmieniu piersią (z jednej i drugiej) na zalecenie pediatry dostawał butlę i pił ile chciał. Jak masz mało porkarmu, to pamiętaj też, że dziecku chce się pić!!! Koniecznie proponuj mu czystą wodę kilka razy dziennie. Sprawa jest bardzo prosta - nie będzie głodny - nie zje z butli, nie będzie mu się chciało pić - nie wypije wody. Ale proponuj koniecznie - moje dziecko rzuciło się na wodę po prostu za pierwszym razem bo się nasłuchałam na porodówce, że tylko i wyłącznie pierś, nie dokarmiać, nie dopajać, to się wszytsko unormuje... a mały był tak odwodniony, że pielęgniarka nie mogła mu krwi pobrać... przy drugim dziecku jest się już mądrzejszym - nie słucha się "doradzaczy", tylko siebie i dziecka.
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-04-22 o 16:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
no wlasnie tez mi mowia ze dziecko jak mleko pije nie potrzebuje wody, w mleku matki jest wszystko...robie jej herbatke raz dziennie.
dokarmiam 3 razy na dobe, rano, po poludniu i na noc. miedzy butelka karmie piersia, nie lubie karmienia, ale chce kontynowac dla dziecka, pije dodatkowo Laktamil, ma poprawiac laktacje, jakosc mleka.
![]() |
#46 |
Wtajemniczenie
|
To postaraj się nie robić tak, że albo tylko pierś albo butla, tylko za każdym razem po karmieniu z obu piersi - dopiero potem butla! Inaczej hamujesz laktację. I nie dawaj jej herbatek - ucz od początku picia czystej wody! To naprawdę potem procentuje. Mój czterolatek pije generalnie wodę, jak chce mu się pić, nie lubi słodkiego picia - sok jest np. jako podwieczorek. Efekt - zamiłowanie do wody, nie przepada za słodkim i ma zdrowe zęby
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- A tak a propos karmienia, to dla rozluźnienia pozwolę sobie wstawić dowcip, który dzisiaj rano rozweselał nas na naszym wątku mamuś ![]() Porodówka. Trzeci dzień po porodzie. Mąż najwyraźniej jeszcze pod wpływem pępkowego dzwoni do żony: - Córciee Cii przynieśli??? - Przynieśli. - Zjaaadła cośśs?? - Zjadła!! - A cooo zjadła???? - KU*WA, BARSZCZ!!!
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-04-22 o 17:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
jesli tak do tego podchodzisz, to uwazam, ze nie ma sensu robic z siebie meczennicy i lepiej przejsc na butelke od razu.
ja tez mam dwa melony i w ogole ![]() ---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- moja corka jest ciagle w dole jesli chodzi o wage-10 centyl. ale pediatra ani razu mi nie zasugerowala, zeby dokarmiac. powiedziala tylko, ze po prostu od 5 msc zaczniemy wprowadzac zupki. grunt, ze dziecko przybiera, i ma dobre wyniki oraz rozwija sie prawidlowo. ---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- ale po co? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, po jaką cholerę ta herbatka?
W ogóle nie rozumiem mody na te herbatki (z reguły w składzie prawie sama glukoza, bez sensu zapychacz) u tak malutkich dzieci. Moja jakoś zapotrzebowania nie zgłasza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
Moje dziecko też miało dużą potrzebę ssania i na początku godzinami wisiał przy cycu. Smoczka nie akceptował. Zawsze karmiłam na żądanie, nigdy nie poiłam herbatkami. Dziś ma 8,5 miesiąca i nadal karmię na żądanie, włączając w to inne stałe posiłki.
Rytm dnia ustalił nam się dopiero po 4. miesiącu - wtedy też przestał ulewać i skończyły się kolki. Nasza pediatra chciała nam dodatkowo wprowadzić mleko modyfikowane, sugerowała, że mam "za mało kaloryczne" mleko, ale ja znam mechanizm laktacji i nie dałąm sobie tego wmówić. Moje dziecko urodziło się o czasie, z wagą poniżej 10 centyla i ciągle się utrzymuje w tych granicach (nawet trochę w górę poszedł ![]() Nie trzeba dać sobie wmówić, że dziecko coś musi lub powinno! Zaufać instynktowi. Kiedy nie było MM jakoś dzieci się karmiło. Edytowane przez mamad1 Czas edycji: 2012-04-23 o 09:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
pytasz po co doradca laktacyjny właśnie po to:
- jesteś sfrustrowana, nie lubisz karmienia piersią - podajesz butlę aż 3 razy dziennie, + jakieś bezsensowne herbatki ![]() - uważasz, że dziecko nie najada się piersią i owocem tego jest brak przybierania na wadze - to świadczy o sporych problemach z dostawianiem i zaburzoną laktacją na forum nikt Ci tak nie pomoże jak specjalista, który z Tobą siądzie zobaczy jak przystawiasz córkę, zobaczy jak dotąd przybierała na wadze, nauczy Cię Was jak karmić i wielu ciekawych metod postępowania z maluchem. wandaweranda zgadzam się z każdym Twoim postem ![]() mamad1 ![]()
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znajomych córa ma 15 miesięcy. W dzień dużo wrażeń, to zapomina, ale w nocy wisi na cycu non stop. ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
oczywiscie, bo kazde dziecko jest inne-moje np. rosnie glownie wzdluz
![]() wg mnie wszystko zalezy od nastawienia matki. jesli bardzo chce karmic piersia, to nie bedzie sie przejmowac, ze dziecko nie przybiera w blyskawicznym tempie. a jesli matka wewnetrznie nie akceptuje siebie w roli karmicielki to latwo zbuduje swoje zdanie w oparciu o sztywne normy z podrecznika lub ulegnie zlotym radom rodzinki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
A to nie jest tak, że dzieci rosną skokowo? Moja w 7 tygodni tylko na piersi przybrała nieco ponad 2 kg.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Wiem, że ładnie, ale ja i tak czasem mam obawy czy się najada, bo np. krótko je czy urządza awantury przy cycu. Też kusiło mnie dokarmić ją mm, ale na szczeście zawsze się otrząsnęłam. Herbatki mnie nigdy nie kusiły, człowiek to jest ssak i ma pić mleko jak każdy z jego gatunku
![]() Teraz pojadła (krótko), poleżała, uśmiechnęła się kilka razy, trochę pobrzęczała i zasnęła...więc głodna być nie może. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zadomowienie
|
Akurat nie w tym kontekście mi chodziło...
Mi w szpitalu pani od laktacji powiedziała, że karmienie piersią to nie jest taka skomplikowana sprawa, bo inaczej Afryka by wymarła... I tego się trzymam. Szkoda, ze wiele matek próbuje dziecko wbić swój rytm dnia, a nie odwrotnie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() vixen-czyli juz sie doczekalas usmiechu ![]() moja tez czasem krotko je, czasem cuduje z piersia, czasem blyskawicznie zasypia; w koncu ssanie to dla dzieciaka niezla harowka. mysle, ze z glodu nie zginie, bo kiedy trzeba, potrafi sie dopominac o piers, i to energicznie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-04-23 o 16:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:22.