Rezym karmienia, potrzebuje pomocy!! - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-21, 20:27   #31
ania p
Zakorzenienie

Dot.: Rezym karmienia, potrzebuje pomocy!!

Cytat:
Napisane przez luciasabogal Pokaż wiadomość
smoka nie chce juz jak tylko nie probowalam, a potrzebe ssania ma duza, czasami lapie za moj palec albo reke i tak zasypia.

a czemu doradce laktacyjnego?

najbardziej mnie meczy jej niespanie w nocy, w dzien to moze mi wisiec na cycku, da sie to przezyc, czytam wtym czasie ksiazki, ogladam tv, siedze na laptopie.ale w nocy jestem nieprzytomna i martwa potem pzez caly dzien
Moja tak wisiała nauczyłam smoka ssać i się skończyło . Potem jadła co jakiś czas i był spokój
fajne to karmienie na żadanie , ale kurcze nie można robić za smoczek współczuję więc .
Spróbuj dać dziecku do spania tetrę pachnącą Tobą , twoim mlekiem czy swoją koszulkę do łóżeczka .na niektóre maluchy to działa .

Edytowane przez ania p
Czas edycji: 2012-04-23 o 20:56
ania p jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-21, 20:33   #32
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
Moja tak wisiała nauczyłam smoka ssać i się skończyło . Potem jadła co jakiś czas i był spokój
fajne to karmienie na żadanie , ale kurcze nie można robić za smoczek współczuję więc .
Spróbuj dać dziecku do spania tetrę pachnącą Tobą , twoim mlekiem do spania czy swoją koszulkę koszulę do łóżeczka na niektóre maluchy to działa .
Ja podczas karmienia piersią, tą pierś z której nie karmiłam osłaniałam pieluszką tetrową (zamiast wkładki laktacyjnej) ona nasiąkła mlekiem i młoda z nią sobie smacznie zaraz potem spała
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-21, 20:38   #33
_vixen_
Zakorzenienie

Pomyślałam, że przydałby się może nawet podwieszony jakiś wątek wsparcia dla karmiących piersią, gdzie te bardziej doświadczone doradzałyby tym mniej, można by się wyżalić, pogadać o wątpliwościach i tak dalej, bo jak widać, nie zawsze takie to łatwe, piękne i przyjemne
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-22, 06:29   #34
luciasabogal
Zakorzenienie

Cytat:
Spróbuj dać dziecku do spania tetrę pachnącą Tobą , twoim mlekiem do spania czy swoją koszulkę koszulę do łóżeczka na niektóre maluchy to działa .
o wlasnie!musze to wyprobowac, moja mama mowila ze na mnie to dzialalo tez

dokarmiam rowniez mala z butelki, bo moim mlekiem sie nie najada

a tak to w ogole sriednio mi sie podoba karmienie piersia...piersi sa ogromne, porobily sie brzydkie rozstepy, przez nie nie moge kupic zadnej ladnej sukienki, w swoje ubrania tez sie nie mieszcze, czesto bola sutki i w dodatku mala i tak sie nie najada wiec karmieniem piersia zachwycona nie jestem
luciasabogal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-22, 06:35   #35
wandaweranda
Zakorzenienie

Cytat:
kurcze nie można robić za smoczek
jak nie mozna, jak mozna
moja corka nie uznaje smoczka. no to wisiala na mnie. ale ten okres minal z miesiac temu, stala sie juz "doroslejsza", teraz ma 4 mies. widocznie potrzebowala ssac i tyle. a i mnie sie nic nie stalo od tego, ze 3/4 dnia spedzalam z niemowlakiem przy piersi.
wandaweranda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-22, 06:39   #36
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wandaweranda Pokaż wiadomość
jak nie mozna, jak mozna
moja corka nie uznaje smoczka. no to wisiala na mnie. ale ten okres minal z miesiac temu, stala sie juz "doroslejsza", teraz ma 4 mies. widocznie potrzebowala ssac i tyle. a i mnie sie nic nie stalo od tego, ze 3/4 dnia spedzalam z niemowlakiem przy piersi.
u nas było identycznie Tymek w ogóle nie uznawał smoczka.
Jakoś przy pierwszym dziecku jestem w stanie sobie wyobrazić takie wiszenie ale przy drugim Nie mam pojęcia jak to będzie jeśli drugie też będzie chciało spędzać większość dnia przy piersi
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-22, 06:46   #37
wandaweranda
Zakorzenienie

Cytat:

dokarmiam rowniez mala z butelki
no to pomalu pokarm zaniknie, juz zanika
Cytat:

moim mlekiem sie nie najada
tzn nie przybiera na wadze?
Cytat:

a tak to w ogole sriednio mi sie podoba karmienie piersia...piersi sa ogromne, porobily sie brzydkie rozstepy, przez nie nie moge kupic zadnej ladnej sukienki, w swoje ubrania tez sie nie mieszcze, czesto bola sutki i w dodatku mala i tak sie nie najada wiec karmieniem piersia zachwycona nie jestem
aaaaaaa, to trzeba bylo tak od razu. jestes spieta,niezadowolona a dziecko to czuje, pokarmu masz mniej bo wjechala butla, kolo sie zamyka. wszytsko to prowadzi do zaburzen laktacji.
lepiej od razu przejsc na butle, zamiast kombinowac z rezimem, radami od specjalistow i watkami w necie. nie rob nic wbrew sobie, jesli zdecydowalas sie na rezim, to go zastosuj ale od razu idz na butle.

Edytowane przez wandaweranda
Czas edycji: 2012-04-22 o 06:47
Stary 2012-04-22, 06:54   #38
_vixen_
Zakorzenienie

Moja mama dwa lata karmiła brata jednocześnie piersią i butlą.
Ale moim zdaniem to zły pomysł wprowadzanie butli...prędzej czy później się na nią przejdzie, i to raczej prędzej.
Stary 2012-04-22, 07:10   #39
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Moja mama dwa lata karmiła brata jednocześnie piersią i butlą.
Ale moim zdaniem to zły pomysł wprowadzanie butli...prędzej czy później się na nią przejdzie, i to raczej prędzej.
U nas było tak, że gdy Tymek skończył 3 miesiące zaczęłam mu dawać butlę na noc. Oczywiście miałam wielką nadzieję, że nie będzie budził się co godzinę ale gdzie tam Pobudki nadal były dotąd dopóki karmiłam (czyli przez 7 miesięcy). Powiem, że jakoś specjalnie ta butla nie wpłynęła mi na laktację, jednak to pewnie przez to że nadal karmiłam bardzo często w nocy i w dzień.
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-22, 07:54   #40
gosia261282
Gang Iren

I corke karmilam na zadanie i teraz synka tak samo.
Nie wyobrazam sobie,ze mozna inaczej.Taki maluszek sam wie kiedy jest glodny.Na pewno glod go obudzi,wiec nie wybudzam,a bywa i tak ze wisi na cycku,troche traktujac go jak smoczek,no ale skoro tego potrzebuje i jest mu z tym dobrze
Stary 2012-04-22, 12:07   #41
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
o wlasnie!musze to wyprobowac, moja mama mowila ze na mnie to dzialalo tez

dokarmiam rowniez mala z butelki, bo moim mlekiem sie nie najada

A dlaczego uwazasz ze Twoim mlekiem sie nie najada? Za malo przybiera na wadze?
Harrods jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-22, 12:27   #42
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
.
e tam,poprawka
to nie pierś robi za smoczek,ale smoczek robi za pierś

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-22, 15:40   #43
luciasabogal
Zakorzenienie

Cytat:
jak nie mozna, jak mozna
moja corka nie uznaje smoczka. no to wisiala na mnie. ale ten okres minal z miesiac temu, stala sie juz "doroslejsza", teraz ma 4 mies.
widocznie potrzebowala ssac i tyle. a i mnie sie nic nie stalo od tego, ze 3/4 dnia spedzalam z niemowlakiem przy piersi.
czyli jeszcze ze 2miesiace mam sie meczyc...

Cytat:
no to pomalu pokarm zaniknie, juz zanika

tzn nie przybiera na wadze?
aaaaaaa, to trzeba bylo tak od razu. jestes spieta,niezadowolona a dziecko to czuje, pokarmu masz mniej bo wjechala butla, kolo sie zamyka. wszytsko to prowadzi do zaburzen laktacji.
lepiej od razu przejsc na butle, zamiast kombinowac z rezimem, radami od specjalistow i watkami w necie. nie rob nic wbrew sobie, jesli zdecydowalas sie na rezim, to go zastosuj ale od razu idz na butle.
Cytat:
Napisane przez Harrods Pokaż wiadomość
A dlaczego uwazasz ze Twoim mlekiem sie nie najada? Za malo przybiera na wadze?
tak, wazylismy ja i nie przybrala na wadze ile musiala
Stary 2012-04-22, 16:40   #44
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

U mnie też tak było, że synek nie przybierał i płakał z głodu. Po każdym karmieniu piersią (z jednej i drugiej) na zalecenie pediatry dostawał butlę i pił ile chciał. Jak masz mało porkarmu, to pamiętaj też, że dziecku chce się pić!!! Koniecznie proponuj mu czystą wodę kilka razy dziennie. Sprawa jest bardzo prosta - nie będzie głodny - nie zje z butli, nie będzie mu się chciało pić - nie wypije wody. Ale proponuj koniecznie - moje dziecko rzuciło się na wodę po prostu za pierwszym razem bo się nasłuchałam na porodówce, że tylko i wyłącznie pierś, nie dokarmiać, nie dopajać, to się wszytsko unormuje... a mały był tak odwodniony, że pielęgniarka nie mogła mu krwi pobrać... przy drugim dziecku jest się już mądrzejszym - nie słucha się "doradzaczy", tylko siebie i dziecka.

Edytowane przez SzmaragdowyKotek
Czas edycji: 2012-04-22 o 16:43
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-22, 16:55   #45
luciasabogal
Zakorzenienie

no wlasnie tez mi mowia ze dziecko jak mleko pije nie potrzebuje wody, w mleku matki jest wszystko...robie jej herbatke raz dziennie.

dokarmiam 3 razy na dobe, rano, po poludniu i na noc. miedzy butelka karmie piersia, nie lubie karmienia, ale chce kontynowac dla dziecka, pije dodatkowo Laktamil, ma poprawiac laktacje, jakosc mleka.
Stary 2012-04-22, 17:43   #46
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

To postaraj się nie robić tak, że albo tylko pierś albo butla, tylko za każdym razem po karmieniu z obu piersi - dopiero potem butla! Inaczej hamujesz laktację. I nie dawaj jej herbatek - ucz od początku picia czystej wody! To naprawdę potem procentuje. Mój czterolatek pije generalnie wodę, jak chce mu się pić, nie lubi słodkiego picia - sok jest np. jako podwieczorek. Efekt - zamiłowanie do wody, nie przepada za słodkim i ma zdrowe zęby mnie akurat żadne herbatki na laktację nie pomagały , a piłam potem wiadrami, ale jeżeli coś Ci to daje, to pij jeżeli dokarmiasz dziecko, to musisz dawać mu pić, zwłaszcza że idą ciepłe dni! I tak jak mówię - nie limituj jej wody!!! Uczucie pragnienia naprawdę dla dziecka jest bardzo dokuczliwe, nie mówiąc już o efektach odwodnienia. Naprawdę czysta woda nie jest na tyle atrakcyjna, żeby piło ją dziecko, któremu nie chce się pić Jak mówiła nasza pediatra - naprawdę mądra babka - proponować. Nie chce, to nie wypije, ale zawsze musi mieć mozliwość Niedopajanie dotyczy mam, które mają rzekę mleka, a ich dziecko nie jest głodne. Ty nie masz wystarczającej ilośći mleka. Zresztą nawet w czasei upałów czy przy wściekle grzejących kaloryferach naprawdę nie zaszkodzi dać dziecku wody. Czystej wody! Nie herbatki czy czegoś tam innego, tylko wody. Dzieci nawet tylko dokarmiane mieszanką muszą mieć możliwość picia wody. Jeżeli pije herbatkę, to uwierz mi, chce jej się pić! A żeby być tego pewną, przejdź na wodę - wypije naprawdę tyle, ile będzie potrzebować.

---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

A tak a propos karmienia, to dla rozluźnienia pozwolę sobie wstawić dowcip, który dzisiaj rano rozweselał nas na naszym wątku mamuś

Porodówka. Trzeci dzień po porodzie. Mąż najwyraźniej jeszcze pod wpływem pępkowego dzwoni do żony:
- Córciee Cii przynieśli???
- Przynieśli.
- Zjaaadła cośśs??
- Zjadła!!
- A cooo zjadła????
- KU*WA, BARSZCZ!!!

Czas edycji: 2012-04-22 o 17:27
Stary 2012-04-22, 19:19   #47
wandaweranda
Zakorzenienie

Cytat:
czyli jeszcze ze 2miesiace mam sie meczyc...
jesli tak do tego podchodzisz, to uwazam, ze nie ma sensu robic z siebie meczennicy i lepiej przejsc na butelke od razu.
ja tez mam dwa melony i w ogole, ale nie traktuje kp jak meki, w ogole nie patrze na karmienie w kategoriach jakiegos strasznego dopustu czy wyrzeczenia. zupelnie mnie nie frustruje to, ze dopasowane ciuchy jeszcze sobie na mnie dluuugo poczekaja, czy ze robie za smoczek.

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ----------

Cytat:
tak, wazylismy ja i nie przybrala na wadze ile musiala
moja corka jest ciagle w dole jesli chodzi o wage-10 centyl. ale pediatra ani razu mi nie zasugerowala, zeby dokarmiac. powiedziala tylko, ze po prostu od 5 msc zaczniemy wprowadzac zupki. grunt, ze dziecko przybiera, i ma dobre wyniki oraz rozwija sie prawidlowo.

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Cytat:
...robie jej herbatke raz dziennie.
ale po co? jeszcze bym zrozumiala, gdyby upaly byly...
Stary 2012-04-23, 08:23   #48
_vixen_
Zakorzenienie

Dokładnie, po jaką cholerę ta herbatka?
W ogóle nie rozumiem mody na te herbatki (z reguły w składzie prawie sama glukoza, bez sensu zapychacz) u tak malutkich dzieci. Moja jakoś zapotrzebowania nie zgłasza
Stary 2012-04-23, 09:32   #49
mamad1
Zadomowienie

Moje dziecko też miało dużą potrzebę ssania i na początku godzinami wisiał przy cycu. Smoczka nie akceptował. Zawsze karmiłam na żądanie, nigdy nie poiłam herbatkami. Dziś ma 8,5 miesiąca i nadal karmię na żądanie, włączając w to inne stałe posiłki.
Rytm dnia ustalił nam się dopiero po 4. miesiącu - wtedy też przestał ulewać i skończyły się kolki.
Nasza pediatra chciała nam dodatkowo wprowadzić mleko modyfikowane, sugerowała, że mam "za mało kaloryczne" mleko, ale ja znam mechanizm laktacji i nie dałąm sobie tego wmówić. Moje dziecko urodziło się o czasie, z wagą poniżej 10 centyla i ciągle się utrzymuje w tych granicach (nawet trochę w górę poszedł), więc jest ok. Poza tym WHO opracowało siatki centylowe dla dzieci karmionych piersią, które różnią się od tych polskich (dotyczących dzieci karmionych głównie MM): http://www.who.int/childgrowth/standards/en/
Nie trzeba dać sobie wmówić, że dziecko coś musi lub powinno! Zaufać instynktowi. Kiedy nie było MM jakoś dzieci się karmiło.

Edytowane przez mamad1
Czas edycji: 2012-04-23 o 09:33
mamad1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-23, 10:01   #50
Patrilla
Zakorzenienie

pytasz po co doradca laktacyjny właśnie po to:
- jesteś sfrustrowana, nie lubisz karmienia piersią
- podajesz butlę aż 3 razy dziennie, + jakieś bezsensowne herbatki
- uważasz, że dziecko nie najada się piersią i owocem tego jest brak przybierania na wadze - to świadczy o sporych problemach z dostawianiem i zaburzoną laktacją

na forum nikt Ci tak nie pomoże jak specjalista, który z Tobą siądzie zobaczy jak przystawiasz córkę, zobaczy jak dotąd przybierała na wadze, nauczy Cię Was jak karmić i wielu ciekawych metod postępowania z maluchem.

wandaweranda zgadzam się z każdym Twoim postem
mamad1
Stary 2012-04-23, 11:00   #51
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mamad1 Pokaż wiadomość
Kiedy nie było MM jakoś dzieci się karmiło.
Krowim mlekiem się karmiło.
Stary 2012-04-23, 11:05   #52
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
no dokladnie
luciasabogal, cierpliwosci. dziecko niedlugo (od 3 miesiaca) bedzie odrozniac dzien od nocy, bedzie rzadziej jadlo.
Ta...

Znajomych córa ma 15 miesięcy. W dzień dużo wrażeń, to zapomina, ale w nocy wisi na cycu non stop.

---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
Porodówka. Trzeci dzień po porodzie. Mąż najwyraźniej jeszcze pod wpływem pępkowego dzwoni do żony:
- Córciee Cii przynieśli???
- Przynieśli.
- Zjaaadła cośśs??
- Zjadła!!
- A cooo zjadła????
- KU*WA, BARSZCZ!!!

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-23, 11:23   #53
wandaweranda
Zakorzenienie

Cytat:
Nie trzeba dać sobie wmówić, że dziecko coś musi lub powinno!
oczywiscie, bo kazde dziecko jest inne-moje np. rosnie glownie wzdluz
wg mnie wszystko zalezy od nastawienia matki. jesli bardzo chce karmic piersia, to nie bedzie sie przejmowac, ze dziecko nie przybiera w blyskawicznym tempie. a jesli matka wewnetrznie nie akceptuje siebie w roli karmicielki to latwo zbuduje swoje zdanie w oparciu o sztywne normy z podrecznika lub ulegnie zlotym radom rodzinki.
Stary 2012-04-23, 12:01   #54
_vixen_
Zakorzenienie

A to nie jest tak, że dzieci rosną skokowo? Moja w 7 tygodni tylko na piersi przybrała nieco ponad 2 kg.
Stary 2012-04-23, 12:24   #55
wandaweranda
Zakorzenienie

Cytat:
A to nie jest tak, że dzieci rosną skokowo? Moja w 7 tygodni tylko na piersi przybrała nieco ponad 2 kg.
o, ladnie
moja jak dotad glownie sie wydluza. moze kiedys w koncu nabierze rubensowskich ksztalow
choc i teraz ma drugi podbrodek i wcale tlusciutkie nozki
Stary 2012-04-23, 13:30   #56
_vixen_
Zakorzenienie

Wiem, że ładnie, ale ja i tak czasem mam obawy czy się najada, bo np. krótko je czy urządza awantury przy cycu. Też kusiło mnie dokarmić ją mm, ale na szczeście zawsze się otrząsnęłam. Herbatki mnie nigdy nie kusiły, człowiek to jest ssak i ma pić mleko jak każdy z jego gatunku , takiemu malutkiemu żadne herbatki potrzebne nie są, bo po co? Dla mnie to tylko widzimisię mamy.

Teraz pojadła (krótko), poleżała, uśmiechnęła się kilka razy, trochę pobrzęczała i zasnęła...więc głodna być nie może.
Stary 2012-04-23, 14:31   #57
mamad1
Zadomowienie

Cytat:
Krowim mlekiem się karmiło.
Akurat nie w tym kontekście mi chodziło...
Mi w szpitalu pani od laktacji powiedziała, że karmienie piersią to nie jest taka skomplikowana sprawa, bo inaczej Afryka by wymarła... I tego się trzymam. Szkoda, ze wiele matek próbuje dziecko wbić swój rytm dnia, a nie odwrotnie...
mamad1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-23, 16:06   #58
wandaweranda
Zakorzenienie

Cytat:
Szkoda, ze wiele matek próbuje dziecko wbić swój rytm dnia, a nie odwrotnie...
no wiesz, taka np. Tracy Hogg jest zdania, ze dziecko nie moze rzadzic w domu i dlatego trzeba je chowac wg harmonogramu. a jak podporzadkujesz swoj rytm dziecku, to znaczy ze ci kompletnie rodzicielstwo nie wychodzi

vixen-czyli juz sie doczekalas usmiechu

moja tez czasem krotko je, czasem cuduje z piersia, czasem blyskawicznie zasypia; w koncu ssanie to dla dzieciaka niezla harowka. mysle, ze z glodu nie zginie, bo kiedy trzeba, potrafi sie dopominac o piers, i to energicznie
Stary 2012-04-23, 16:10   #59
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Akurat nie w tym kontekście mi chodziło...
Mi w szpitalu pani od laktacji powiedziała, że karmienie piersią to nie jest taka skomplikowana sprawa, bo inaczej Afryka by wymarła... I tego się trzymam. Szkoda, ze wiele matek próbuje dziecko wbić swój rytm dnia, a nie odwrotnie...
Z ostatnim zdaniem w 100% się zgadzam. Ale naprawdę czasem po prostu jest za mało pokarmu. Nie mówię o sytuacji, że dziecko jest zdrowe, szczupłe i zadowolone z życia, a mało przybiera, bo np. jest drobnej budowy, tylko o takiej sytuacji jak moja, że dziecko ponad miesiąc tak płakało z głodu, że prawie skończyliśmy w szpitalu z przepukliną od tego płaczu, a synek nie spał wcale, bo jedynie płakał... mieliśmy przez całą dobę drzemki po 10 minut przerywane krzykiem i chlipaniem. Był wykończony, głodny, odwodniony, ale ja przecież swoje... bo każda kobieta może karmić... I niestety, ale jeżeli po miesiącu moja laktacja się nie unormowała, dziecko było odwodnione i głodne, to nie było wyjścia. Już w szpitalu w 3. dobie mieliśmy do wyboru albo mleko modyfikowane albo kroplówkę, bo synek leciał z wagi tak, że słabł i nie można go było wybudzić... wyglądał, jak mały szkielecik, do tego odwodniony... Zdaję sobie sprawę, że moja sytuacja nie jest typowa, ale i tak się zdarza... a z Afryką, w której dzieci umierają z głodu to chyba trochę inna historia... z ośmiorga dzieci przeżyje jedno, dwa, niedożywione i tak, reszta umrze z głodu i mamy statystykę na plus...

Czas edycji: 2012-04-23 o 16:56
Stary 2012-04-23, 16:37   #60
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
vixen-czyli juz sie doczekalas usmiechu
Doczekałam się, na razie takie krzywe, rzadkie i nieśmiałe te uśmiechy, ale SĄ!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości