|
|
#31 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: twardy brzuch
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Do jutra nic Ci nie będzie, więc się nie martw, ale zgłoś to lekarzowi.
Niedawno powstał podobny wątek i sporo dziewczyn się tam wypowiedziało - poczytaj sobie. ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Znalazłam: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=612036 |
|
|
|
|
#33 |
|
Rozeznanie
|
Wikttoria
a może jest to spowodowane zmianami pozycji dziecka? mi też twardnieje ( 21 tc) po czym za chwilę czuję kopnięcie i też tylko w pozycji na wznak
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 |
|
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Twardniejący brzuszek w ciąży. Miałyście tak ???
Niestety zmuszona jestem powrócić do tego wątku.
Na ostatniej wizycie okazało się, że szyjka mi się lekko skróciła. Dostałam na to luteinę 2x2 oraz Aspargin no i mam się oszczędzać, za 2 tyg kontrola, zobaczymy co dalej... A z moim brzuchem to tak dziwnie jest. Wiele dziewczyn pisze, że twardnieje im w ciągu dnia po dłuższych spacerach czy wysiłku. U mnie odwrotnie, w ciągu dnia jest miękki, natomiast w nocy twardy. Kiedy się budzę w nocy i dotykam brzucha, zawsze jest twardy, idę np. do toalety, wracam, poleżę trochę i mięknie, potem znowu się budzę i znów twardy. Nie wiem, dlaczego.
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() z moich obserwacji dotyczących twardego brzucha. bywa, że przypomina kamień (mam wtedy wrażenie, że nawet tłuszcz jest twardy ), bywa, że jest tylko lekko naprężony, albo zupełnie miękki. nie ma również reguły co do czasu i ilości twardnień w ciągu dnia, ale nie przekraczają one 10. również miałam badaną szyjkę, twadniejący brzuch może być objawem jej skracania. u mnie to nie wystąpiło, ale mam prykaz od lekarza, aby jeszcze bardziej na siebie uważać. podsumowująć. ile ciąż tyle przypadków, bierz leki, nienadwyrężaj się a jak Cię coś niepokoi to do lekarza. lepiej pójść raz za dużo niż raz za mało. |
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
odkopuje wątek bo mnie niestety też ten problem dotyczy
szczególnie jak dłużej chodzę w ciągu dnia. Obecnie zaczynam 19 tydzień. Do tego dochodzi uczucie ciągnięcia i lekki ból w podbrzuszu jak się gwałtowniej ruszę. I nie wiem czy się martwić czy nie
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Brzuch zaczyna teraz szybko rosnąć, wiec normalne jest, ze odczuwasz dyskomfort.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazłam przypadkiem ten wątek, bo znów jestem w ciąży. Co do mojego postu z przed 2 lat... Niestety tydzień po napisaniu tego posta trafiłam do szpitala z całkowitym brakiem szyjki i rozwarciem
niestety straciłam ciążę. Czasem takie objawy moga więc świadczyć o czymś bardzo złym.
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Moze warto pomyśleć o założeniu profilaktycznego szwu na szyjke macicy w takiej sytuacji? Zapytałbym lekarza, co o tym myśli.
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
Obecnie kończę 23 tc i mam już założony pessar od 1,5 tygodnia... Niestety od wczoraj znów pojawia się u mnie to dziwne uczucie ciągnięcia w dół i twardnienia (mimo brania leku rozkurczowego i sporej ilości magnezu). Jak leżę wszystko jest OK... I szczerze mówiąc nie wiem już czy to normalne czy nie, bo na na tym etapie ciąży jeszcze nigdy nie byłam.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez ally5 Czas edycji: 2016-11-04 o 15:29 |
|
|
|
|
#41 |
|
Konto usunięte
|
No to chyba jednak musisz leżeć, przynajmniej do jakiegoś bezpiecznego tygodnia. Niestety teraz wiele ciąż się tak kończy :/ Współczuję straty i życzę powodzenia, trzymam kciuki!
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli masz na myśli nospe, to ona porodu przedwczesnego nie powstrzyma. Magnes tez nie. Przeciwskurczowo na pewnym etapie ciazy, najlepiej chyba w trzecim trymestrze, działa Luteina dopochwowa. |
|
|
|
|
|
#43 |
|
Konto usunięte
|
No i Fenoterol, ale z tego, co wiem, w tej chwili można go podawać tylko w warunkach szpitalnych.
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Skurcze mogą być tez spowodowane infekcja, a tej sprzyja Pessar.
Zdarza sie tez, ze kobieta ma mała macice, która ciśnie na szyjke, która z tego powodu zaczyna sie przedwcześnie skracać i rozwierac. |
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Pessar miałam założony ze względu na skracają się szyjkę i niewielkie rozwarcie wewnętrzne. U mnie niestety przebiega to bezobjawowo, poza tym twardnieniem i lekkimi bólami brzucha nic mi się nie dzieje ani w obecnej, ani w poprzedniej ciąży :/
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:48.

i też tylko w pozycji na wznak
Na ostatniej wizycie okazało się, że szyjka mi się lekko skróciła. Dostałam na to luteinę 2x2 oraz Aspargin no i mam się oszczędzać, za 2 tyg kontrola, zobaczymy co dalej... A z moim brzuchem to tak dziwnie jest. Wiele dziewczyn pisze, że twardnieje im w ciągu dnia po dłuższych spacerach czy wysiłku. U mnie odwrotnie, w ciągu dnia jest miękki, natomiast w nocy twardy. Kiedy się budzę w nocy i dotykam brzucha, zawsze jest twardy, idę np. do toalety, wracam, poleżę trochę i mięknie, potem znowu się budzę i znów twardy. Nie wiem, dlaczego.
), bywa, że jest tylko lekko naprężony, albo zupełnie miękki. nie ma również reguły co do czasu i ilości twardnień w ciągu dnia, ale nie przekraczają one 10.
szczególnie jak dłużej chodzę w ciągu dnia. Obecnie zaczynam 19 tydzień. Do tego dochodzi uczucie ciągnięcia i lekki ból w podbrzuszu jak się gwałtowniej ruszę. I nie wiem czy się martwić czy nie