![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczniowe mamusie 2013 :)
Hej Mamusie !
![]() Wpadłam życzyc Wam spokojnych i bezproblemowych ciąż !!! No i jak najmniej ciążowych dolegliwości ! ![]()
Szaleńczo zakochana w swojej córeczce ![]() 21.11.2012 r. 13:50 - na świat przyszła Alicja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Gratuluję dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#33 |
Zakorzenienie
|
ale miło się na tym wątku zrobiło
![]() wraz z pozostałymi mamusiami styczniowymi bardzo dziękuję za pozytywne myśli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Czy mogę się dołączyć?
![]() ![]() ![]() ja też będę mamusią styczniową. Tydzień temu wyszły dwie kreski na teście, a beta w dniu planowanej miesiączki wyszła167. Do lekarza umówiona jestem dopiero na 23 maja i już nie mogę się doczekać i wytrzymać do tego czasu ![]() mam nadzieję, że z dzidzią wszystko ok, bo oczywiście naczytałam się różnych głupot w internecie i ostatnio wśród znajomych było parę smutnych przypadków... ale trzeba być pozytywnej myśli ![]() pozdrawiam wszystkie mamusie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
Hej, mogę dołączyć?
Wczoraj, po dwóch dnia spóźniającej sie @, zrobiłam test i wyszły upragnione dwie kreseczki. Moja beta 16 dni po owulacji to 185 ![]() Gratuluję reszcie mamuś ![]()
#37 |
Raczkowanie
|
Ja również chciałam się dołączyć
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Wtajemniczenie
|
Ahhh czekałam na ten topic
![]() W środę zrobiłam teścik..z wyliczeń wychodzi, że w niedzielę będzie 5 tydz. To moja druga ciąża..tak się cieszę, że córa (maj 2010) będzie miała rodzeństwo!! ![]() 17go idę do lekarza to się coś więcej dowiemy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
Gratuluję Wam !
Moja Dareczka jest ze stycznia tak, że ten miesiąc jest mi bliski ![]() A dokładnie rok temu robiłam test ciążowy i cieszyłam się jak Wy ![]() Dużo zdrówka dla mamuś i fasolek ![]()
#40 |
Raczkowanie
|
ale dużo styczniowych mamuś
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczniowo-lutowe mamusie 2013 :)
gratuluję kochane fasolek i życzę powodzenia na początku tej 9 miesięcznej drogi
![]() przyszła wrześniowa mamuśka. My już na półmetku ![]()
#42 | |
Wtajemniczenie
|
Tak się cieszę że nas coraz więcej
![]() ---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- Cytat:
Jestem trochę podłamana, piszecie że wasze bety kilka dni po @ sa ok 160-180, dlaczego moja była taka wysoka ![]() Edytowane przez cytrynowo_piaskowa Czas edycji: 2012-05-11 o 18:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sorki ze sie wtrace... Ale zaszokowalo mnie ze juz jest watek na 2013 rok ![]() A jako blizniaza mama powiem tak- u mnie w 8 tc lekarz stwierdzil niewlasciwy rozmiar pecherzyka plodowego, dal duphaston i kazal wrocic za 2 tyg No i dopiero na usg w 10 tc nylo widac ze maluchy sa dwa. Beta hcg w ogole nie robilam. Moze byc widac ale czasem nie musi ![]() W kazdym razie powodzenia zycze wszystkim mamusiom i spokojnych 9 mcy A jesli sie trafi faktycznie podwojne szczescie to koniecznie meldowac sie na watku blizniakowym w poczekalni ![]()
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
ja już po wizycie:) widziałam moją fasolkę na usg i jest to 5 tg i 1 dzień:-) za 2 tygodnie mam sie zgłosic i bedzie juz biło serduszko:-)
|
![]() ![]() |
![]() |
#45 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dla ułatwienia załóżmy, że pani Iksińska miałam ostatnią miesiączkę od 1 kwietnia. Do dzisiaj, czyli do 11 maja, minęło dokładnie 5 tygodni i 6 dni. I to jeden sposób i wg tego lekarz oblicza i datę porodu i wiek ciąży. ALE: usg określa wiek ciąży po wielkości dziecka, więc rozbieżności mogą być i 2 tygodniowe. ALE: w ciążę nie zachodzisz w dzień miesiączki, prawda? Książkowo zakłada się, że kobieta mająca cykle idealne 28 dniowe zachodzi w ciążę w 14 dniu cyklu, czyli tak naprawdę wielkość ciąży wspomnianej pani Iksińskiej nie wynosiłaby 5t6d, ale 3 tygodnie i 6 dni. Co do nazewnictwa, jeśli przykładowo jesteś w 7 tygodniu i 4 dniu ciąży, to leci ci ten 8 tydzień - jesteś w 8 tygodniu, dokładnie tak, jak z urodzinami mówisz: skończyłaś 18 lat, leci ci 19 rok ![]() --------------------------------------------- Moja beta 8 maja 99,32, 10 maja 271,1 czyli prawidłowy przyrost, odpowiada to mniej więcej 4-5 tygodniowi, przy czym ja skłaniam się ku 4 tygodniu. Dzisiaj u gina byłam, na nfz, i już wiem czemu wcześniej tak nie chodziłam... 4h w przychodni! najpierw kolejka do lekarki (skierowanie na badania krwi różne - morfo, antygen hbs, kiła i mocz do tego), recepta na luteinę ze względu na wcześniejsze poronienie i skierowanie na usg i od razu mam iść. Pytam się jej z wątpliwością,czy coś będzie widać, bo wg OM (nieregularne bardzo i raczej późne owulacje, przy czym teraz nie wiem kiedy była, ale raczej nie wcześnie) to jest 5t4d, ale od owulacji max 3t4d, a ona z przekonaniem, że taaaak, na pewno. No i tylko strachu się najadłam, bo niczego nie widać, endometrium wskazuje na 3tygodniową ciążę, ale skoro beta normalnie rośnie to ciąża jest. No i po cholerę to usg robiła? W przyszłym tyg raz jeszcze betę zrobię, a 24 maja mam wizyte u mojego prywatnego gina. A mówiłam, że nieregularnie i późno owu... Cytrynowa, a jaką masz betę bo nie mogę znaleźć? ale beta w sumie jest BARDZO rozbieżna, i w sumie nie powie ci dokładnie w którym tyg jesteś, racze robi się ją po to by sprawdzić czy prawidłowy rozwój jest, czyli jej przyrost. Po 48h min. 66%, po 72h min. 114%. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#46 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#47 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;34061034]A to proste jest
![]() Dla ułatwienia załóżmy, że pani Iksińska miałam ostatnią miesiączkę od 1 kwietnia. Do dzisiaj, czyli do 11 maja, minęło dokładnie 5 tygodni i 6 dni. I to jeden sposób i wg tego lekarz oblicza i datę porodu i wiek ciąży. ALE: usg określa wiek ciąży po wielkości dziecka, więc rozbieżności mogą być i 2 tygodniowe. ALE: w ciążę nie zachodzisz w dzień miesiączki, prawda? Książkowo zakłada się, że kobieta mająca cykle idealne 28 dniowe zachodzi w ciążę w 14 dniu cyklu, czyli tak naprawdę wielkość ciąży wspomnianej pani Iksińskiej nie wynosiłaby 5t6d, ale 3 tygodnie i 6 dni. Co do nazewnictwa, jeśli przykładowo jesteś w 7 tygodniu i 4 dniu ciąży, to leci ci ten 8 tydzień - jesteś w 8 tygodniu, dokładnie tak, jak z urodzinami mówisz: skończyłaś 18 lat, leci ci 19 rok ![]() --------------------------------------------- Moja beta 8 maja 99,32, 10 maja 271,1 czyli prawidłowy przyrost, odpowiada to mniej więcej 4-5 tygodniowi, przy czym ja skłaniam się ku 4 tygodniu. Dzisiaj u gina byłam, na nfz, i już wiem czemu wcześniej tak nie chodziłam... 4h w przychodni! najpierw kolejka do lekarki (skierowanie na badania krwi różne - morfo, antygen hbs, kiła i mocz do tego), recepta na luteinę ze względu na wcześniejsze poronienie i skierowanie na usg i od razu mam iść. Pytam się jej z wątpliwością,czy coś będzie widać, bo wg OM (nieregularne bardzo i raczej późne owulacje, przy czym teraz nie wiem kiedy była, ale raczej nie wcześnie) to jest 5t4d, ale od owulacji max 3t4d, a ona z przekonaniem, że taaaak, na pewno. No i tylko strachu się najadłam, bo niczego nie widać, endometrium wskazuje na 3tygodniową ciążę, ale skoro beta normalnie rośnie to ciąża jest. No i po cholerę to usg robiła? W przyszłym tyg raz jeszcze betę zrobię, a 24 maja mam wizyte u mojego prywatnego gina. A mówiłam, że nieregularnie i późno owu... Cytrynowa, a jaką masz betę bo nie mogę znaleźć? ale beta w sumie jest BARDZO rozbieżna, i w sumie nie powie ci dokładnie w którym tyg jesteś, racze robi się ją po to by sprawdzić czy prawidłowy rozwój jest, czyli jej przyrost. Po 48h min. 66%, po 72h min. 114%.[/QUOTE] Szaja ja mialam w ciagu tego cyklu USG owulacyjne, więc wiem dokładnie kiedy doszlo do zapłodnienia. OM miałam 9.IV, owu miałam wcześniej więc celuje w 20 lub 21 IV. Betę robiłam 9 maja czyli gdzieś hm 2-3 dni po spodziewanej@ i wyszła mi 830 ![]() Pielęgniarka która dawała mi wynik była dość zdziwiona. Czy to znaczy że coś może być nie tak ![]() Współczuję wizyty w naszej służbie zdrowia ![]() ![]() Edytowane przez cytrynowo_piaskowa Czas edycji: 2012-05-12 o 07:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
Może być podwójna ciąża
![]() Ja już teraz wiem, dlaczego do gina prywatnie chodzę... Ale uparłam się, że tym razem badania robię na koszt nfz ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;34063468]Może być podwójna ciąża
![]() Ja już teraz wiem, dlaczego do gina prywatnie chodzę... Ale uparłam się, że tym razem badania robię na koszt nfz ![]() ![]() Boże mam takiego stresa! To moja pierwsza ciąża, jestem chuda jak patyk, gdzie ja zmieszczę te dzieciaki? ![]() Jesteś w takim razie twardzielką z tymi badaniami, ale jak widać cierpliwość popłaca, kasa w kieszeni, można ją np. przejeść w obecnym stanie rzeczy i sobie ni hu hu nie żałować ![]() Ja mam dziś wolny dzień, a poszłam do sklepu o 6:20 po śniadanie, kupiłam mielonkę i zjadłam ją po drodze do domu... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#50 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny też odczuwacie taką bezsenność wieczorem? Ja nie mogę w ogóle spać..a jak już zasnę to jakiś płytki jest ten sen..
W poprzedniej ciąży mogłam non stop spać..Mam nadzieję, że to się nie zmieni..mąż niedługo wypływa znów a ja zostanę sama z córą, która ma czasami tyle energii, że nie nadążam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#51 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
U mnie dwie kreski pojawiły sie juz 2 tygodnie temu, według kalkulatora spodziewany termin porodu pomiędzy 31.12-06.01. Niestety nie pamietam dnia piwerszej miesiaczki, ale prawdopodobnie przy pierwszym czy kolejnym USG termin powinien sie przeblizyc
![]() Pierwsza wizytę mam dopiero w poniedziałek, 14tego maja (w Niemczech wiekszosc lekarzy tak przyjmuje, w około siódmym tygodniu, by juz mozna bylo określić rozwijająca sie ciążę). Z objawów to od początku mam bardzo nabrzmiale piersi (juz szykuje sie do zmiany stanika ![]() ![]() Ja juz jestem w watku listopadowo-grudniowych mamuś, ale pomyslalam, ze i tu sie przywitam.. jakos te pierwsze kreski i pierwsze USG jest mi aktualnie bliższe ![]()
#53 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ---------- Cytat:
![]() djerba wg babyastrology mam TP dzień po Tobie ![]() Edytowane przez cytrynowo_piaskowa Czas edycji: 2012-05-12 o 08:29 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie nowe mamusie
![]() cytrynowo_piaskowa nie martw się betą, mieści się w normach i na pewno wszystko jest ok ![]() djerba ja też nie mogę spać, chodzę naprawdę późno i nie jestem w ogóle senna. Zastanawiam się czy to dobrze czy źle? Mamy podobne terminy, u mnie według kalkulatora wypada między 10 a 14 stycznia ![]() Szajajaba dziękuję już wszystko wiem czyli skończyłam 5 tydzień i jestem już w 6 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#56 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Tak w ogóle to dzisiaj lukałam sobie takie pięękne tuniczki, sukienki na lato..Oczywiście nie jako ciuchy ciążowe, bo te to kosztują majątek ;] Już się nie mogę doczekać..mam tylko nadzieję, że lato będzie super.. Edytowane przez djerba Czas edycji: 2012-05-12 o 11:01 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#57 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Djerba mieszkasz aktualnie w Nigeri? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#58 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja narazie się wstrzymuję z kupowaniem ciuchów na teraz, tzn takich dopasowanych do ciała..staram się wybierać raczej takie co będą mogły się dopasować do brzucha ![]() Nieee, w Gdyni mieszkam hehe ![]() Najbliższy plan to po prostu teściów tu ściągniemy, ale kiedy...who knows ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#59 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Myślę że dla kobiety w ciązy jednak bezpieczniejsza Gdynia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#60 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:43.