![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wyjechać czy nie wyjechać? Niemcy
Czy ktos moze opisac plusy/ minusy mieszkania w Niemczech?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
chyba sama sobie odpowiedzialas na pytanie i ten watek to takie szukanie potwierdzenia?
Wyjazd sie czuje albo nie - ja tez nie mialam zlej sytuacji w Polsce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Przyczajenie
|
Ja mieszkam w DE od 1,5 roku, prowadzę od niedawna bloga o życiu i pracy tam, także zapraszam - tam dowiesz się czegoś więcej, a w razie czego pisz śmiało na PW
![]() zycieniemcy.blogspot.de |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
My z mężem zastanawiamy się nad wyjazdem do Niemiec. Nie liczymy na raj na ziemi, ale na to że jest tam lepiej. Ale jednak jest pewna rozterka i wahanie. Muszę poczytać te wątki.... U nas odpada problem tęsknoty za rodziną bo mówiąc w skrócie nie mamy za czym tęsknić. Byłam wiele razy w Niemczech (Koln i okolice) i podoba mi się tam. Do Polski nie pałam jakąś wielką miłością...
Jednak mamy wiele innych wątpliwości. Jak trudny jest tam start? Ile kasy trzeba zabrać ze sobą żeby spokojnie móc poszukać pracy i wynająć coś w ładnej okolicy i w miarę na poziomie... I jak jest z pracą taką wiecie- normalną. Dla ludzi z doświadczeniem w pracy urzędniczej i nazwijmy to mundurowej. Dodam że znamy niemiecki. I jak długo średnio szuka się pracy. Na początek byle jakiej. Jakie są miesięczne koszty utrzymania...
![]() |
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
Mieszkam w DE os 2,5 roku, na początku chyba najgorsze problemy są z mieszkaniem, bo Niemcy częscto niechętnie chcą wynajmować osobom które nie przepracowały 3 mcy w DE (często 3 m-ce to okres próbny), My mieliśmy trochę problem bo akurat nasza właścicielka chciała te 3 m-ce a te dopiero za kilka tyg by były. Do tego kaucja dla właściciela 2-3 krotność czynszu a czasem czasem też dla maklera. Oferty pracy są różne i za różne pieniądze, akurat o urzędach niewiele wiem:/ Trzeba sie uzbroić w cierpliwość na początku, ja zaczynałam od sprzątania a za tydzień będę już kasjerką. Są możliwości jeśli ktos bardzo chce można sporo osiągnąc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:57.