Grecja czy Turcja, co wybrać? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-11, 15:42   #31
plomyczek123
Raczkowanie

Dot.: Grecja czy Turcja, co wybrać?

Pozwolę sobie wyrazić swoją opinię.
Każdy ma inny gust, każdy ceni sobie coś innego... Ja miałam okazję spędzić tydzień w Alanyi (wylot z Polski 29 sierpnia 2012) oraz tydzień na Krecie (Platanias okolice Chani - wylot z Polski 28 sierpnia 2013). Oba miejsca są urocze, trochę inne, jednak dziś, gdy mam porównanie, myślę, że bardziej zachwyciła mnie Turcja. Inna kultura, cieplejsze morze, bardziej przejrzysta woda, na plaży przyjemne dla stóp malutkie kamyczki. Porównując plaże w obu miejscowościach (Platanias i Alanya) - plaża Kleopatry w Alanyi wypadła zdecydowanie lepiej. Najlepsze wspomnienia z Krety mam dzięki wyjazdowi na lagunę Balos - widoki prześliczne. Gdyby nie Balos to nie wiem czy byłabym zadowolona z wakacji...
Na Kretę raczej już nie wrócę, zaś do Turcji chętnie
plomyczek123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-11, 22:17   #32
atsenka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Malgos_12 Pokaż wiadomość
Odwiedziłam Cypr (mieszkałam tam rok) - wyspy są bardzo urokliwe... a także Katerini (część lądowa -niedaleko Olimpu), tam byłam na wakacjach. Byłam również na części tureckiej Cypru... kontynentalnej części Turcji nie miałam okazji pozwiedzać tak jakbym chciała(byłam tylko chwilowo w Bitez), ale czytałam mnóstwo na ten temat, oglądałam zdjęcia, słuchałam relacji znajomych i nawet znając mentalność Greków czy Turków to dla mnie inne kraje i dlatego uważam, że ciężko je porównać i w jednym i w drugim miejscu jest mnóstwo do zwiedzania, jednak kulturowo to inne kraje i trzeba odwiedzić obydwa.

chciałam jeszcze dodać, że ze mną jest tak, że ja wszędzie jestem zadowolona, ale ogólnie Grecja zajmuje szczególne miejsce w moim serduchu
Dziekuje za porownanie. Memu sercu blizsza jest Grecja ale wydatek zwiazany ze slubem w Grecji jest sporo wiekszy noz w Turcji i ciagle sie waham

Cytat:
Napisane przez plomyczek123 Pokaż wiadomość
Pozwolę sobie wyrazić swoją opinię.
Każdy ma inny gust, każdy ceni sobie coś innego... Ja miałam okazję spędzić tydzień w Alanyi (wylot z Polski 29 sierpnia 2012) oraz tydzień na Krecie (Platanias okolice Chani - wylot z Polski 28 sierpnia 2013). Oba miejsca są urocze, trochę inne, jednak dziś, gdy mam porównanie, myślę, że bardziej zachwyciła mnie Turcja. Inna kultura, cieplejsze morze, bardziej przejrzysta woda, na plaży przyjemne dla stóp malutkie kamyczki. Porównując plaże w obu miejscowościach (Platanias i Alanya) - plaża Kleopatry w Alanyi wypadła zdecydowanie lepiej. Najlepsze wspomnienia z Krety mam dzięki wyjazdowi na lagunę Balos - widoki prześliczne. Gdyby nie Balos to nie wiem czy byłabym zadowolona z wakacji...
Na Kretę raczej już nie wrócę, zaś do Turcji chętnie
Hej dziekuje za opinie. Poczatkowo bylam za Turcja ale ostatnio biore pod uwage tydzien na Krecie gdzie odbedzie sie slub i przyleca goscie i pozniej juz sami chcemy plynac na 4-5 nocy na Santorini
W Turcji chcialabym zobaczyc Kapadocje, a ta z kolei jest niedostna z Oludeniz. Okolice Alanyi nie pasuja mi jakos do romantycznych chwil we dwoje, slubu, podrozy poslubnej.

Instagram
http://instagram.com/through_the_world_

Edytowane przez atsenka
Czas edycji: 2013-11-11 o 22:19
atsenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-12, 05:16   #33
Rilla82
Zakorzenienie

Sama Alanyia to duże miasto, więc masz rację, średnio pasuje, ale już takie Kemer...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 480546_10150910597889374_1571507000_n.jpg (73,3 KB, 12 załadowań)
Rilla82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-13, 21:32   #34
plomyczek123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez atsenka Pokaż wiadomość
Dziekuje za porownanie. Memu sercu blizsza jest Grecja ale wydatek zwiazany ze slubem w Grecji jest sporo wiekszy noz w Turcji i ciagle sie waham

Hej dziekuje za opinie. Poczatkowo bylam za Turcja ale ostatnio biore pod uwage tydzien na Krecie gdzie odbedzie sie slub i przyleca goscie i pozniej juz sami chcemy plynac na 4-5 nocy na Santorini
W Turcji chcialabym zobaczyc Kapadocje, a ta z kolei jest niedostna z Oludeniz. Okolice Alanyi nie pasuja mi jakos do romantycznych chwil we dwoje, slubu, podrozy poslubnej.
Hmmm... Ślub w Alanyi na plaży Kleopatry... Zupełnie sobie tego nie wyobrażam Masz rację. Swoją drogą z tym ślubem to świetny pomysł Będziecie mieli przepiękne wspomnienia

Edytowane przez plomyczek123
Czas edycji: 2013-11-13 o 21:35
plomyczek123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-14, 09:19   #35
Biała Dama
Zakorzenienie

Wybrałabym Grecję
Biała Dama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości