Metoda OMO - kosmetyki - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-21, 19:44   #31
chimay
Zakorzenienie

Dot.: Metoda OMO - kosmetyki

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
czyli olej +odżywka jako pierwsze,potem szampon,a potem odzywka?

pytam,bo czekam na olej,a do tej pory myła tylko z odżywką
Tak, ale nie musi być od razu po oleju. Odżywka z emulgatorem ułatwi zmycie oleju.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 19:59   #32
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Tak, ale nie musi być od razu po oleju. Odżywka z emulgatorem ułatwi zmycie oleju.
yyy emulgator?
szukam w necie co to jest,ale niezbyt mi to idzie
czy pisze w składzie balsamu,że dodany jest emulgator?
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 20:38   #33
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
yyy emulgator?
szukam w necie co to jest,ale niezbyt mi to idzie
czy pisze w składzie balsamu,że dodany jest emulgator?
Każdy kosmetyk typu emulsja musi mieć emulgator, inaczej by w ogóle nie powstał w takiej postaci/rozwarstwiał się. Niektóre odżywki mają do tego dodatkowe składniki wspomagające działanie emulgatorów i przy okazji łagodnie myjące. Tego typu kosmetyki nadają się do mycia włosów samą odżywką.
Stary 2013-03-21, 20:52   #34
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Każdy kosmetyk typu emulsja musi mieć emulgator, inaczej by w ogóle nie powstał w takiej postaci/rozwarstwiał się. Niektóre odżywki mają do tego dodatkowe składniki wspomagające działanie emulgatorów i przy okazji łagodnie myjące. Tego typu kosmetyki nadają się do mycia włosów samą odżywką.

teraz rozumiem,dziękuję
Stary 2013-03-22, 13:21   #35
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Olej może robić za pierwsze O. Jak jeszcze nałożysz na to odżywkę, to łatwiej Ci będzie zmyć olej.
Dzięki za odpowiedz. Ja wlasnie sam olej traktowalam jako pierwsze O. Nastepnym razem naloze przed myciem na niego odzywke, moze mniej będą się wlosy plątać.
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 21:37   #36
jukaba
Zadomowienie

hhmmm bardzo lubie metodę OMO, stosuję ją odkąd pamiętam i kiedy to jeszcze nie nazywało się OMO a ja do ogólniaka chodziłam (a pamiętam jak w 45` to.... boszeee) wtedy to pierwszym O był majonez
a teraz
1 O - olej kokosowy, masło shea przed samym myciem 'dokładam" odżywkę, obecnie Framona Lniana
2 M- mycie skalpu szamponem z SLeS, a piana spływa...
3 O - maska, czepek, ręcznik i 30 min

Edytowane przez jukaba
Czas edycji: 2013-04-16 o 17:24
jukaba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-01, 21:43   #37
dominia79
Przyczajenie

GG do dominia79

przed chwilą wypróbowałam omo. O: odżywka wzmacniająca joanna z apteczki babuni, M: szampon wzmacniający joanny z tej samej serii i O: odżywka latte kallos. zrobiłam wszystko jak powinnam, włosy bardzo łatwo się rozczesały, po trzech godzinach wyschły same i mogę ocenić rezultat. na czubku, przy głowie są czyste w dotyku, ale oklapnięte. na długości, moje normalnie proste jak druty włosy są pofalowane! jakby obciążone, nie podobają mi się zupełnie. myślę, że ta metoda się u mnie raczej nie sprawdzi. klapa.
Stary 2013-04-01, 22:52   #38
TmargoT
Zakorzenienie

czy tą metoda stosujecie za każdym myciem?
Stary 2013-04-01, 22:57   #39
Madaaa
Zakorzenienie

Ja w sumie zawsze. Najczęsciej klade olej na noc albo na kilka godzin, ale jak mi sie nie che to nakladam odzywke do wlosow na niedlugi czas przed myciem. Od dwoch miesiecy moze 1 czy 2 nie zastosowalam omo.Efektów nie widze, ale to pewnie przez zniszczone wlosy, ktore i tak powinnam w sumie ściąć Jedynie c to wlosy nie sa az tak suche.
Stary 2013-04-02, 15:13   #40
jukaba
Zadomowienie

Cytat:
czy tą metoda stosujecie za każdym myciem?
praktycznie zawsze
Stary 2013-04-02, 15:35   #41
TmargoT
Zakorzenienie

pytam,poniewaz nakładałam kilka razy olej kokosowy przed myciem i miałam wrażenie,że włosy były bardziej nie sklejone,ale nie były sypkie.wydawało mi się,że trochę bardziej się plątały.
trudno jest mi ocenić stan moich włosów,bo przez kilka godzin chodzę w czapce, więc i tak nie jest to normalne dla włosów.poczekam na cieplejsze dni
Stary 2013-04-15, 22:08   #42
Opiumalfa
Zakorzenienie

Chcialabym podpbic watek: chyba do konca nie zrozumialam: a gdzie jest drugie mycie w tej metodzie?
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-15, 22:11   #43
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
Chcialabym podpbic watek: chyba do konca nie zrozumialam: a gdzie jest drugie mycie w tej metodzie?
To nie jest metoda dwóch myć tylko dwóch odżywek: odżywka - mycie - odżywka.
Stary 2013-04-15, 22:14   #44
Opiumalfa
Zakorzenienie

i to wystarczy? jakos mi sie nie chce wierzyc, ze po jednym myciu nie bede miala tlustych wlosow na drugi dzien :/

Przeciez tej pierwszej odzywki sie nie "myje" tylko naklada. Czy nie mam racji?
Stary 2013-04-15, 22:21   #45
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
i to wystarczy? jakos mi sie nie chce wierzyc, ze po jednym myciu nie bede miala tlustych wlosow na drugi dzien :/

Przeciez tej pierwszej odzywki sie nie "myje" tylko naklada. Czy nie mam racji?
Pierwszą odżywkę(O) zmywa szampon(M). Drugiej (O) się nie zmywa, bo to byłoby bez sensu.

Ta pierwsza odżywka zazwyczaj jest dość lekka. Dużo zależy też od reszty pielęgnacji, bo jeśli ktoś używa produktów do stylizacji z dużą ilością silikonów i innych filmotwórczych składników, do tego jako odżywki (pierwsze O) też czegoś treściwego a potem jeszcze szamponu z silikonem, to może rzeczywiście obciążyć włosy.

Są osoby myjące włosy TYLKO odżywką (oczywiście nie każda się nadaje i nie u każdego się to sprawdzi) i nie mają problemu z tłustymi włosami.

Edytowane przez chimay
Czas edycji: 2013-04-15 o 22:23
Stary 2013-04-15, 22:46   #46
Madaaa
Zakorzenienie

Opiumalfa
Jesli do drugiego O mam odzywke do splukiwania to ją się splukuje, Pierwsza zmywasz szamponem.

Edytowane przez Madaaa
Czas edycji: 2013-04-15 o 22:48
Stary 2013-04-15, 23:03   #47
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
Opiumalfa
Jesli do drugiego O mam odzywke do splukiwania to ją się splukuje, Pierwsza zmywasz szamponem.
i to tylko tym ,który spływa ze skóry.ja myję tylko skóre głowy,a piana spływa po całości
Stary 2013-04-15, 23:21   #48
Opiumalfa
Zakorzenienie

ja jestem wlasnie zainteresowana myciem skalpu, ze tylko raz. Jakos nie widze tego:/ Pierwsza odzywka idzie tez na skore glowy? A co jesli to jest olej? Chyba sie juz w tym pogubilam...
Stary 2013-04-15, 23:29   #49
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
ja jestem wlasnie zainteresowana myciem skalpu, ze tylko raz. Jakos nie widze tego:/ Pierwsza odzywka idzie tez na skore glowy? A co jesli to jest olej? Chyba sie juz w tym pogubilam...
Pierwsza odżywka (lub olej lub olej a potem na to odżywka) jest głównie na włosy, jej funkcja to częściowe osłanianie włosów przed detergentami.
Oczywiście można nałożyć olej też na skórę głowy i na włosy i potem myć szamponem.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale czy szukasz czegoś do mycia skóry głowy łagodniejszego od szamponu?
Stary 2013-04-15, 23:32   #50
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
najpierw wypróbuj,a potem napisz jak było.
ja też podchodziłam do tego sceptycznie,ale się sprawidziło i przeczytaj jeszcze raz te posty od 28 do 33

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2013-04-15 o 23:33
Stary 2013-04-16, 11:35   #51
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
i to tylko tym ,który spływa ze skóry.ja myję tylko skóre głowy,a piana spływa po całości
Ja musze mocno myc po calosci, mam takiego koltuna, ze piana wszedzie na pewno by mi sie nie dostała Juz nie wiem czym myc, ze sls mniej sie placza az silikonami juz w ogole super. No, ale wlosy nie byly juz takie ladne. a ostatnio nasluchalam sie tylu komplementów prawie 3 miesiace pielegnacji i ludzie zauważają

Edytowane przez Madaaa
Czas edycji: 2013-04-16 o 11:37
Stary 2013-04-16, 13:50   #52
Opiumalfa
Zakorzenienie

musze to jeszcze wszystko raz przeczytac.
Jaka konkretnie odzywke na pierwsze O polecacie?
Jezeli jest to olej to na skalp tez sie naklada?ile sie trzyma przed rozpozceciem mycia, taki olej?
Stary 2013-04-16, 14:01   #53
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Jezeli jest to olej to na skalp tez sie naklada?ile sie trzyma przed rozpozceciem mycia, taki olej?
ja kupiłam sobie olej kokosowy.
nakładam go jako pierwszą odżywkę,ale zaraz na niego zwykłą odżywkę ,żeby łatwiej spłukać olej. potem wlewam szampon na dlonie i dotykam nim przód ,boki i tył głowy i rozcieram go tylko po skórze,później płuczę,a szampon spływa do całości głowy myjąc samoistnie końce.na koniec nakładam odżywke do płukania na końce włosów ,więc później znów polewam wodą całość.
włosy dobrze spłukane nie mają na sobie już oleju,a tylko odżywkę .
czasem pomijam olej,ale nakładam odżywkę taką:
Stary 2013-04-16, 14:11   #54
Opiumalfa
Zakorzenienie

ja mam olej arganowy. Pytalam czy odzywke/olej na pierwsze O nakladasz na skalp tez?
Jakiego szampony uzywasz?
ja mam taki dla dzieci o prostym skladzie.ale chyba z SLS
Stary 2013-04-16, 14:29   #55
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam olej arganowy. Pytalam czy odzywke/olej na pierwsze O nakladasz na skalp tez?
Jakiego szampony uzywasz?
ja mam taki dla dzieci o prostym skladzie.ale chyba z SLS
nie .odżywek nigdy nie nakładam na skórę,tylko na końce,wtedy włosy o jeden dzień dłużej wyglądają na świeże poza tym skóra sama wydziela substancje odżywcze dla włosów .
kupuje szampony do włosów farbowanych
Stary 2013-04-16, 17:32   #56
jukaba
Zadomowienie

Cytat:
ja skalpu nie olejuje nigdy (włosy mi bardziej wypadają)
w pierwszym O raczej pierwotnie chodziło o to żeby włosy powiedzmy zabezpieczyć przed SLeS`em z szamponu. Z czasem olejowanie stało się również pierwszym O (bo mimo że odżywia, nawilża itp no to jednak większą ilość oleju trzeba zmyć)
ostatnio w skalp wtarłam żel lniany przy pierwszym O, żeby go nawilżyć - efekt niezły, ale musze jeszcze poobserwować
Stary 2013-04-16, 20:02   #57
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Na nakladalam na skalp olejek rycynowy z winogronowym ( chcialam szybszy porost)ale zrezygnowalam bo wlosy zaczely mi wypadac, ale wiem, ze wiele dziewczyn wciera w skalp i nic sie nie dzieje. To juz musisz sobie sama zdecydowac, czy przetestować.

Pierwsze O to olej winogronowy sam lub z dodatkiem olejku rycynowego lub olejek alterry na noc lub na 3 godziny, na t przed myciem nakladam zwykla odzywke do splukiwania ( lepiej zmywa sie olej), myje najczesciej dziecięcym babydream i potem odzywka np. alterry do spłukiwania.

Czasami za pierwsze "O" nakładam na 20 minut zóltko z olejkiem rycynowym i oliwą. Mycie potem jak wyzej.

Edytowane przez Madaaa
Czas edycji: 2013-04-16 o 20:04
Stary 2013-04-16, 22:34   #58
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
Na nakladalam na skalp olejek rycynowy z winogronowym ( chcialam szybszy porost)ale zrezygnowalam bo wlosy zaczely mi wypadac, ale wiem, ze wiele dziewczyn wciera w skalp i nic sie nie dzieje. To juz musisz sobie sama zdecydowac, czy przetestować.

Pierwsze O to olej winogronowy sam lub z dodatkiem olejku rycynowego lub olejek alterry na noc lub na 3 godziny, na t przed myciem nakladam zwykla odzywke do splukiwania ( lepiej zmywa sie olej), myje najczesciej dziecięcym babydream i potem odzywka np. alterry do spłukiwania.

Czasami za pierwsze "O" nakładam na 20 minut zóltko z olejkiem rycynowym i oliwą. Mycie potem jak wyzej.
no,ale ty chcesz spowodowac szybszy wzrost włosów,dlatego wcierasz olejki w skórę.jeśli ktoś ktoś chce tylko zabezpieczyć włosy przed szamponem to wystarczy wmasowac olej,lub odżywkę w końcówki włosów.
Stary 2013-04-16, 23:01   #59
Opiumalfa
Zakorzenienie

Metoda OMO - kosmetyki

Dzięki dziewczyny. To sie robi coraz bardziej klarowne.
Wczoraj zrobiłam podrobkowe OMO. Zużywam normalne szampony - wiec zmoczylam głowę. Naoliwilam ręce o. Arganowym i nalozylam na włosy. W miedzy czasie umylam zeby. Potem odzywka. Mylam skalp normalnym szamponem i splukalam wszystko. Potem zrobiłam drugi raz to samo . Wiem bez sensu ale nie mogłam sie oprzeć pokusie nie umycia drugi raz skory głowy. Potem nalozylam odzywke. Umylam całe ciało i ogolilam nogi. Zmylam odzywke.

Wiem ze za krótko olej i w ogóle ale chciałam spróbować. Włosy miałam fajne ale dziś widzę ze chyba za dużo tego było. Skalp ok ale na długości obciążone.

Jak zużyje szampony to będzie może lepiej i umyje tylko raz

Sent from my iPhone using Tapatalk
Stary 2013-04-16, 23:10   #60
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
no,ale ty chcesz spowodowac szybszy wzrost włosów,dlatego wcierasz olejki w skórę.jeśli ktoś ktoś chce tylko zabezpieczyć włosy przed szamponem to wystarczy wmasowac olej,lub odżywkę w końcówki włosów.
Tak

Generalnie wcieranie olejku, czy odzywek w skalp moze miec rozne powody, przed wypadaniem, dla porostu i generalnie dla zdrowych włosów, ktore dopiero sobie tam rosną. Jak komus tylko chodzi o zabezpieczenie to zdecydowanie wystarczy w końcówki.
Ja mam tak wycieniowane wlosy, wiele nowych, takich 10 cm ale tez 1 cm to i tak daje na calosc olej. Niestety poki nie zejdę z cieniowania muszę.

Mnie zastanawia czy jest sens olejowac jesli w szamponie jest sls. Z jednej strony widze ze wiele dziewczyn to robi, z drugiej iele ktore unikja tego skladnika w szamponach.

---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

Cytat:
Dzięki dziewczyny. To sie robi coraz bardziej klarowne.
Wczoraj zrobiłam podrobkowe OMO. Zużywam normalne szampony - wiec zmoczylam głowę. Naoliwilam ręce o. Arganowym i nalozylam na włosy. W miedzy czasie umylam zeby. Potem odzywka. Mylam skalp normalnym szamponem i splukalam wszystko. Potem zrobiłam drugi raz to samo . Wiem bez sensu ale nie mogłam sie oprzeć pokusie nie umycia drugi raz skory głowy. Potem nalozylam odzywke. Umylam całe ciało i ogolilam nogi. Zmylam odzywke.

Wiem ze za krótko olej i w ogóle ale chciałam spróbować. Włosy miałam fajne ale dziś widzę ze chyba za dużo tego było. Skalp ok ale na długości obciążone.

Jak zużyje szampony to będzie może lepiej i umyje tylko raz

Sent from my iPhone using Tapatalk
Mysle, ze to za krotko, nastepnym razem poloz olej chociaz na dwie godziny Nie ma potrzeby myc dwa razy, mi raz wystarczy a uzywam najczesciej lagodnych szamponów bez sls. Tym bardziej, jeśli w szamponie masz sls.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości