![]() |
#31 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Miłośnicy języka polskiego. Stwórzmy miejsce do dyskusji! :)
Cytat:
A wiecie co? Najbardziej irytuje mnie, kiedy poprawiam kogoś delikatnie, no naprawdę, z humorem czasem... I mam wrażenie, że on mnie pożre w całości! Ostatnio na tablicę na FB dodałam post, w którym zacytowałam komentatora meczu i jego fatalny błąd, nie dodałam żadnego własnego komentarza do tego cytatu i dostałam odpowiedzi typu "no naprawdę straszne... :/" - takie wiecie, z kpiną, że się czepiam... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |||
Zadomowienie
|
[QUOTE=lovebird;34784520]U mnie zawsze się mówiło "chłopacy" i pierwsze słyszę, że ta forma jest niepoprawna
![]() E tam było, minęło, przynajmniej bez stresu dotrwałaś do czasów, kiedy już jest poprawne ![]() Czy zawsze było? ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() "wzięłem"- na fali "wzięłam" w rodzaju żeńskim. Dzięki bogu, że nie chcą jeszcze tego potraktować tak jak "tą" ![]() I nie rozumiem, jak można nie rozróżniać "dziewczyną" od "dziewczynom" ![]() ![]() Hmm... Może "niewiem"? ![]() ![]()
Przeniosłam się na nowe konto ![]() Edytowane przez Olivvek Czas edycji: 2012-06-18 o 21:12 Powód: dopisek |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- niewiem, niemam itp. masakra plus do tego z kąd, napewno, poprostu, ojeeej.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
To i ja się dołączam
![]() ![]() Błędy które często popełniam: 1. "w tej książce pisze" zamiast "w tej książce jest napisane". Wiem, że to forma błędna, ale po prostu spontanicznie mówię właśnie w ten sposób i dopiero później się poprawiam. Co więcej dla mnie samej to wcale nie brzmi źle, to taki skrót myślowy ![]() 2. Zapominam o przecinkach. Czasami za pierwszym razem nie wstawiam żadnego przecinka nawet do długich wypowiedzi i muszę przeczytać wszystko co napisałam ponownie i je powstawiać ![]() 3. Podobno strasznie źle akcentuję niektóre wyrazy. Ja sama tego nawet nie słyszę ![]() ![]() W ogóle akcent w języku jest dla mnie czymś abstrakcyjnym. Na angielskim czasami mieliśmy ćwiczenia w których trzeba było wyłapać zaakcentowaną sylabę i prawie zawsze musiałam strzelać. To chyba wynika z braku słuchu ![]() Mnie samą rażą głównie nie tyle błędy językowe co po prostu niechlujność np. robienie 10 literówek w 2 zdaniach. To świadczy o tym, że komuś nie chciało się nawet zerknąć na swoją wypowiedź i poprawić chociaż części z nich. Udzielam się na pewnym forum wegetariańskim na którym jeden ze stałych użytkowników piszący raczej ciekawe i przemyślane posty robi właśnie tyle literówek i błędów typu przestawienie wyrazów, brak 3 liter w słowie itd., że ciężko się to czyta. Co pewien czas powstają długaśne wątki z dyskusją czy należy mu się za to ban czy nie. On się broni tym, że nikt nie musi czytać jego postów i że nie ma zamiaru starać się tego zmieniać bo to by było niezgodne z jego światopoglądem ![]() Zauważyłam, że niektóre osoby rażą słowa typu "psycholożka", "biolożka", "paleontolożka" a nawet np. "znawczyni". Dla mnie to brzmi bardzo naturalnie i nie wiem dlaczego niektórzy się czepiają. A sam argument, że takich słów nie było to trochę za mało, bo przecież język się zmienia. A i jeszcze razi mnie trochę tzw. prawicowa interpunkcja jeżeli wiecie co mam na myśli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Ja też nie słyszałam nigdy o czymś takim
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Z tym "w książce pisze" jest zabawna sprawa. Otóż tak, jest to błąd. Ale możemy powiedzieć, że "Mickiewicz pisze, że...", ponieważ jest tu odwołanie do kogoś, kogo teoretycznie ( ![]() Co do akcentu to pamiętam, jak kiedyś sama do siebie gadałam i wsłuchiwałam się w brzmienie słów, żeby wyłapać akcent, rzeczywiście, trzeba się na tym skupić. Zasmuciło mnie, że wyrazy o > 3 sylabach niekoniecznie akcentuje się na 3. sylabę od końca ![]() ![]() ![]() I osobiście interpunkcję stosuję intuicyjnie. Na szczęscie na tym polu istnieje dość spora dowolność, jeśli nie popełnię rażącego błędu, to zawsze się wybronie z zarzutów ![]()
Przeniosłam się na nowe konto ![]() Edytowane przez Olivvek Czas edycji: 2012-06-18 o 21:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
ma zielone pojęcie
|
Jeśli chodzi o akcent proparoksytoniczny, to warto przeczytać to, co jest na początku tej strony: http://poewiki.org/index.php?title=Akcent_pr oparoksytoniczny
![]()
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A propos żeńskich form tytularnych przy nazwach zawodów, po abstrakcyjnym i durnym pomyśle pani minister Muchy rozgorzała dyskusja na ten temat wśród językoznawców. Na stronie Rady Języka Polskiego pojawiło się nawet oficjalne stanowisko w tej sprawie. Te formy rażą dlatego, że sufiks -ka jest charakterystyczny dla zdrobnień, przez co niektórym się wydaje, że ten sam sufiks w formie żeńskiej ujmuje powagi, że np. "psycholożka" brzmi niepoważnie. Tymczasem to zupełnie różne sufiksy, bo pełnią inne funkcje i to, że się pokrywają, nie ma nic do rzeczy. Ja bardzo lubię żeńskie formy, ale nie przesadnie (jestem przeciwna sztucznym formom typu "ministra" ![]() Jak skończę obydwa kierunki, będę filolożką i pedagożką ;-) Też nie wiem, o co chodzi z "prawicową interpunkcją". Edytowane przez Lidia Paulina Czas edycji: 2012-06-18 o 22:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Przynajmniej dopóki sprawa się nie wyklarowi ![]()
![]() |
![]() |
#43 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() psycholożka, filolożka, pedagożka - OK! pani minister - OK! ![]() w tym ostatnim żeńskość formy zaznaczamy dodając "pani", lub w samej odmianie - nie ma tego ministra/tej minister. Tu stanowisko RJP: http://www.rjp.pan.pl/index.php?opti...wodow-i-tytuow |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
no proszę, na łączenie 'nie' z czasownikami się jeszcze nie natknęłam, a na pewno zwróciłabym uwagę, bo wygląda to fatalnie
![]() akurat 'znawczyni' mnie nie razi, ale słabo mi, jak słyszę 'psycholożka', 'fizyczka', albo 'informatyczka'. nie podoba mi się zupełnie, niezależnie od poprawności. te dwie ostatnie, to akurat moja działka, ale zawsze zaznaczam, że wolę, żeby mnie nazywać 'fizykiem' i 'informatykiem' i po problemie ![]()
![]() |
#45 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tak w ogóle to zapomniałam Was spytać o zdanie- czy można być do czegoś "obowiązanym"? ![]() I tak wtrącę ![]() "wskaż odpowiednie nachylenie pochylni w budynku użyteczności publicznej, na zewnątrz, dla niepełnosprawnych bez zadaszenia." Sikłam ![]() ![]() choć w sumie powinnam raczej zrobić ![]() ![]()
Przeniosłam się na nowe konto ![]() Edytowane przez Olivvek Czas edycji: 2012-06-18 o 23:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Prawicowa interpunkcja polega na stawianiu spacji przed znakiem inerpunkcyjnym a nie po - znak jest po prawej stronie a nie tak jak powinien po lewej więc stąd nazwa
![]() np. powiedział ,że To dość częsty błąd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
ma zielone pojęcie
|
O rany, już wiem o co chodzi. To jest ohyyyydneeee
![]()
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Też tego nie cierpię.
![]() Zauważyłam, że młodzież, tak w wieku gimnazjalnym, pisze w ten sposób: ,,powiedział , że". Dają dwie spacje: przed i po znaku interpunkcyjnym! Albo dodają spację w emotikonkach: : P ; ) : D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
Mnie strasznie irytuje "sedzina"
![]() * 2 dziewczyny mowia "bylismy w sklepie" zamiast " bylysmy" * wezne ![]() * gril ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:21 ---------- Poprzedni post napisano o 07:15 ---------- Cytat:
![]() Ciekawa jestem z kolei, jak z tym "grilem"- czy można by bronić się, że to spolszczona nazwa, a spolszczanie jest naturalnym procesem ![]() ---------- Dopisano o 07:29 ---------- Poprzedni post napisano o 07:21 ---------- Cytat:
![]() Ale nie dalej jak wczoraj dowiedziałam się, że wokół znaku "-" można postawić spację lub nie i wtedy nazywamy go odpowiednio myślnikiem lub dywizem. Nie wpadłabym na to ![]() ![]() Bo robiłam: biało- czerwony (powinno być biało - czerwony) i tak samo usługowo- handlowy (poprawnie: usługowo-handlowy). Stworzyłam dziwotwór ![]() Co do emotek ze spacją to też nie wiem, jak je traktować. Bo u mnie : - * to ogromny buziak ![]()
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Ja mam jeszcze swoje hity:
- wózyk, zamiast wózek - wziąść zamiast wziąć ![]() A jeżeli chodzi o sędzinę - to żona sędziego, racja. Urząd sprawuje pani sędzia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
Z sędziną to trochę już w kwestie genderowe wchodzimy
![]() Bo owszem, żona, może i utrzymuje współcześnie takie znaczenie, ale do tego doszło znaczenie drugie, czyli sędzia-kobieta (wcześniej nie było takiego znaczenia, bo nie było kobiet na tym stanowisku); "sędziny" w pierwszym znaczeniu raczej mało kto używa, ponieważ kobiety się wyzwoliły, walczą o prawa etc., etc. i niewiele z nas chciałoby nosić nazwę męża z sufiksem wykazującym niejako przynależność, podleganie facetowi. Tak starościna była kiedyś żoną starosty, dziś - mówimy tak na dziewczyny, które na roku pełnią funkcję starosty. Nic do "sędziny" nie mam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Znak „-”, który masz na klawiaturze, to minus. A pauza, półpauza, dywiz i myślnik to osobne znaki typograficzne. Zwyczajowo jednak używa się w internecie minusa, bo tylko on jest na klawiaturze ![]()
![]() |
![]() |
#55 |
Rozeznanie
|
Z tym "wziąć" i "wziąść" to jest już oficjalnie powiedziane, że -ąć jest poprawne? Bo ja i owszem, zawsze używam -ąć, ale tyle razy mnie poprawiano, że potrzebuję silnego argumentu do obrony
![]() Chłopaką i dziewczyną polecam wziąść to sobie do serca. -Wzięłem! - odpowiedział chłopak. ![]()
![]() |
![]() |
#56 | |
ma zielone pojęcie
|
Kolejna perełka: mylenie „kłóć” i „kuć”. Regularnie widywane w wersji „serce mnie kuje” czy też „kuje mnie w jajnikach”. Od razu mi się na myśl nasuwa „kuj jajniki póki gorące”
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
Tak właśnie. Wielokrotnie
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#58 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
Z tego co wiem, akurat jest to takie zapozyczenie, ktorego spolszczyc nie mozna
![]() przy okazji ![]() * orginalny zamiast oryginalny * filter zamiast filtr (jestem w stanie zrozumiec osoby, ktore biegle posluguja sie angielskim) * swetr zamiast sweter |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:51.