Miłośnicy języka polskiego. Stwórzmy miejsce do dyskusji! :) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-18, 20:34   #31
Lidia Paulina
Rozeznanie

Dot.: Miłośnicy języka polskiego. Stwórzmy miejsce do dyskusji! :)

Cytat:
Napisane przez anibiaa Pokaż wiadomość
Hit, który wciąż żywy jest wśród niektórych panów : wzięłem zamiast wziąłem- wyjątkowo źle na mnie działa ten błąd.
A już chyba najwyższą irytację powoduje we mnie nieprawidłowa odmiana w celowniku - (podobasz się mężczyzną, dziecią, nauczycielą i nagminnie wręcz spotykane w katalogu KWC, gdzie często piszę i czytam zdanie klucz: Polecam go (kosmetyk) młodym dziewczyną.
A już czuję złość, gdy jeszcze polecany /-na jest perfum lub perfuma
Wyobraź sobie, że ja właśnie jestem zmuszona uczyć się z cudzych notatek, w których co krok spotykam takie formy jak: dziecią, [tym] instytucją, problemą... Mamuniu...

A wiecie co? Najbardziej irytuje mnie, kiedy poprawiam kogoś delikatnie, no naprawdę, z humorem czasem... I mam wrażenie, że on mnie pożre w całości! Ostatnio na tablicę na FB dodałam post, w którym zacytowałam komentatora meczu i jego fatalny błąd, nie dodałam żadnego własnego komentarza do tego cytatu i dostałam odpowiedzi typu "no naprawdę straszne... :/" - takie wiecie, z kpiną, że się czepiam... I to od przyszłej polonistki.
Stary 2012-06-18, 20:54   #32
krtek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kawa_tylko_z_mlekiem Pokaż wiadomość
Też tego nie znoszę.
Od siebie dorzucam dwa kolejne ,,hity":
-poszłem zamiast poszedłem
-blądynka zamiast blondynka
No i najlepsze: łączenie ,,nie" z czasownikami
ale... że jak? takiego cuda jeszcze nie widziałam

Give thanks for unknown blessings already on their way.

2012: 55

2013: 13
tu piszę o przeczytanych książkach
krtek_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 21:09   #33
kawa_tylko_z_mlekiem
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krtek_ Pokaż wiadomość
Nie łączy się ,,nie" z czasownikami, np. powinno być ,,nie śpię", a zdarza się często, że piszą ,,nieśpię"
kawa_tylko_z_mlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 21:10   #34
Olivvek
Zadomowienie

[QUOTE=lovebird;34784520]U mnie zawsze się mówiło "chłopacy" i pierwsze słyszę, że ta forma jest niepoprawna
E tam było, minęło, przynajmniej bez stresu dotrwałaś do czasów, kiedy już jest poprawne
Czy zawsze było?

Cytat:
Oj taaak, mnie też to niesamowicie denerwuje, ale z drugiej strony... jak widać, ja sama nie wiedziałam, że używałam przez lata niepoprawnego słowa
Ja do niedawna jeszcze użawałam "bynajmniej" jako "przynajmniej" myślałam, że to taka ładniejsza forma tego słowa

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
A ja jestem za usunięciem formy „tę” na rzecz „tą”. Nie widzę powodu, by na siłę trzymać wyjątek „tę”. Wyjątki lepiej eliminować, bo psują system
Masz rację, w końcu chodzi o to, żeby dążyć do uproszczeń ja jestem przeciw, bo wiem, że póki co "tą" jest niepoprawne i czyję się lepsza (językoznawcy określają to zjawisko snobizmem )

Cytat:
Hit, który wciąż żywy jest wśród niektórych panów : wzięłem zamiast wziąłem- wyjątkowo źle na mnie działa ten błąd.
A już chyba najwyższą irytację powoduje we mnie nieprawidłowa odmiana w celowniku - (podobasz się mężczyzną, dziecią, nauczycielą i nagminnie wręcz spotykane w katalogu KWC, gdzie często piszę i czytam zdanie klucz: Polecam go (kosmetyk) młodym dziewczyną.
Z perfumami to mam ciagle problem, tak różnie się wokół mnie mówi :/ napiszę to chyba ze 100 razy, to naprawdę dobry sposób na zapamiętywanie
"wzięłem"- na fali "wzięłam" w rodzaju żeńskim. Dzięki bogu, że nie chcą jeszcze tego potraktować tak jak "tą"

I nie rozumiem, jak można nie rozróżniać "dziewczyną" od "dziewczynom" chyba mamy jakieś wyczucie językowe czy inną subtelną moc, bo u mnie ludzie mnie pytali jak to rozróżnić, tłumaczyłam, ale ciężko.

Cytat:
Napisane przez krtek_ Pokaż wiadomość
Hmm... Może "niewiem"? to chyba w moim środowisku najczęstsze

Edytowane przez Olivvek
Czas edycji: 2012-06-18 o 21:12 Powód: dopisek
Olivvek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 21:14   #35
xxchemicznaxx
Zakorzenienie

GG do xxchemicznaxx

Cytat:
aż się we mnie zagotowało, też się często spotykam z tą złą odmiana ;p

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

niewiem, niemam itp. masakra plus do tego z kąd, napewno, poprostu, ojeeej.
Stary 2012-06-18, 21:37   #36
dorotek88
Raczkowanie

To i ja się dołączam Ale raczej będę tylko podczytywać wątek w celu edukacyjnym, bo sama za specjalistkę w temacie się nie uważam

Błędy które często popełniam:

1. "w tej książce pisze" zamiast "w tej książce jest napisane". Wiem, że to forma błędna, ale po prostu spontanicznie mówię właśnie w ten sposób i dopiero później się poprawiam. Co więcej dla mnie samej to wcale nie brzmi źle, to taki skrót myślowy Ale wiem że innych to razi więc się nie upieram...

2. Zapominam o przecinkach. Czasami za pierwszym razem nie wstawiam żadnego przecinka nawet do długich wypowiedzi i muszę przeczytać wszystko co napisałam ponownie i je powstawiać Często mam też wątpliwości czy w jakimś miejscu musi być przecinek czy nie...

3. Podobno strasznie źle akcentuję niektóre wyrazy. Ja sama tego nawet nie słyszę Ktoś mówi mi, że źle zaakcentowałam jakieś słowo i że powinnam to zrobić inaczej, ja mówię jeszcze raz tak samo i tak kilka razy, aż ten ktoś rezygnuje z próby nauczenia mnie tego
W ogóle akcent w języku jest dla mnie czymś abstrakcyjnym. Na angielskim czasami mieliśmy ćwiczenia w których trzeba było wyłapać zaakcentowaną sylabę i prawie zawsze musiałam strzelać. To chyba wynika z braku słuchu

Mnie samą rażą głównie nie tyle błędy językowe co po prostu niechlujność np. robienie 10 literówek w 2 zdaniach. To świadczy o tym, że komuś nie chciało się nawet zerknąć na swoją wypowiedź i poprawić chociaż części z nich.
Udzielam się na pewnym forum wegetariańskim na którym jeden ze stałych użytkowników piszący raczej ciekawe i przemyślane posty robi właśnie tyle literówek i błędów typu przestawienie wyrazów, brak 3 liter w słowie itd., że ciężko się to czyta. Co pewien czas powstają długaśne wątki z dyskusją czy należy mu się za to ban czy nie. On się broni tym, że nikt nie musi czytać jego postów i że nie ma zamiaru starać się tego zmieniać bo to by było niezgodne z jego światopoglądem

Zauważyłam, że niektóre osoby rażą słowa typu "psycholożka", "biolożka", "paleontolożka" a nawet np. "znawczyni". Dla mnie to brzmi bardzo naturalnie i nie wiem dlaczego niektórzy się czepiają. A sam argument, że takich słów nie było to trochę za mało, bo przecież język się zmienia.

A i jeszcze razi mnie trochę tzw. prawicowa interpunkcja jeżeli wiecie co mam na myśli
dorotek88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 21:42   #37
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez dorotek88 Pokaż wiadomość
A i jeszcze razi mnie trochę tzw. prawicowa interpunkcja jeżeli wiecie co mam na myśli
Ja nie wiem... Powiesz co to?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-18, 21:55   #38
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Ja nie wiem... Powiesz co to?
Ja też nie słyszałam nigdy o czymś takim

Cytat:
To i ja się dołączam Ale raczej będę tylko podczytywać wątek w celu edukacyjnym, bo sama za specjalistkę w temacie się nie uważam

Błędy które często popełniam:

1. "w tej książce pisze" zamiast "w tej książce jest napisane". Wiem, że to forma błędna, ale po prostu spontanicznie mówię właśnie w ten sposób i dopiero później się poprawiam. Co więcej dla mnie samej to wcale nie brzmi źle, to taki skrót myślowy Ale wiem że innych to razi więc się nie upieram...

2. Zapominam o przecinkach. Czasami za pierwszym razem nie wstawiam żadnego przecinka nawet do długich wypowiedzi i muszę przeczytać wszystko co napisałam ponownie i je powstawiać Często mam też wątpliwości czy w jakimś miejscu musi być przecinek czy nie...

3. Podobno strasznie źle akcentuję niektóre wyrazy. Ja sama tego nawet nie słyszę Ktoś mówi mi, że źle zaakcentowałam jakieś słowo i że powinnam to zrobić inaczej, ja mówię jeszcze raz tak samo i tak kilka razy, aż ten ktoś rezygnuje z próby nauczenia mnie tego
W ogóle akcent w języku jest dla mnie czymś abstrakcyjnym. Na angielskim czasami mieliśmy ćwiczenia w których trzeba było wyłapać zaakcentowaną sylabę i prawie zawsze musiałam strzelać. To chyba wynika z braku słuchu

Mnie samą rażą głównie nie tyle błędy językowe co po prostu niechlujność np. robienie 10 literówek w 2 zdaniach. To świadczy o tym, że komuś nie chciało się nawet zerknąć na swoją wypowiedź i poprawić chociaż części z nich.
Udzielam się na pewnym forum wegetariańskim na którym jeden ze stałych użytkowników piszący raczej ciekawe i przemyślane posty robi właśnie tyle literówek i błędów typu przestawienie wyrazów, brak 3 liter w słowie itd., że ciężko się to czyta. Co pewien czas powstają długaśne wątki z dyskusją czy należy mu się za to ban czy nie. On się broni tym, że nikt nie musi czytać jego postów i że nie ma zamiaru starać się tego zmieniać bo to by było niezgodne z jego światopoglądem

Zauważyłam, że niektóre osoby rażą słowa typu "psycholożka", "biolożka", "paleontolożka" a nawet np. "znawczyni". Dla mnie to brzmi bardzo naturalnie i nie wiem dlaczego niektórzy się czepiają. A sam argument, że takich słów nie było to trochę za mało, bo przecież język się zmienia.

Nie przejmuj się znaczy przejmuj, ale konstruktywnie językoznawcy tu nie mamy w wątku, czyli poniekąd wszyscy trochę błądzimy

Z tym "w książce pisze" jest zabawna sprawa. Otóż tak, jest to błąd. Ale możemy powiedzieć, że "Mickiewicz pisze, że...", ponieważ jest tu odwołanie do kogoś, kogo teoretycznie () znamy i wiemy, że nie żyje i jest to traktowane jako uproszczenie.

Co do akcentu to pamiętam, jak kiedyś sama do siebie gadałam i wsłuchiwałam się w brzmienie słów, żeby wyłapać akcent, rzeczywiście, trzeba się na tym skupić. Zasmuciło mnie, że wyrazy o > 3 sylabach niekoniecznie akcentuje się na 3. sylabę od końca czytałam, że można i tak i tak, jednak akcentując na trzecią od końca podkreślamy łacińskie pochodzenie słów. Wynika z tego, że jest ich tylko jakaś nieduża grupa w głowie się może zakręcić, przezornie akcentuję więc większość

I osobiście interpunkcję stosuję intuicyjnie. Na szczęscie na tym polu istnieje dość spora dowolność, jeśli nie popełnię rażącego błędu, to zawsze się wybronie z zarzutów

Edytowane przez Olivvek
Czas edycji: 2012-06-18 o 21:56
Stary 2012-06-18, 21:59   #39
Chatul
ma zielone pojęcie

Jeśli chodzi o akcent proparoksytoniczny, to warto przeczytać to, co jest na początku tej strony: http://poewiki.org/index.php?title=Akcent_pr oparoksytoniczny
Stary 2012-06-18, 22:00   #40
lovebird
Zakorzenienie

Cytat:
Podpisuję się pod tym
lovebird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 22:00   #41
Lidia Paulina
Rozeznanie

Cytat:

A propos żeńskich form tytularnych przy nazwach zawodów, po abstrakcyjnym i durnym pomyśle pani minister Muchy rozgorzała dyskusja na ten temat wśród językoznawców. Na stronie Rady Języka Polskiego pojawiło się nawet oficjalne stanowisko w tej sprawie.
Te formy rażą dlatego, że sufiks -ka jest charakterystyczny dla zdrobnień, przez co niektórym się wydaje, że ten sam sufiks w formie żeńskiej ujmuje powagi, że np. "psycholożka" brzmi niepoważnie. Tymczasem to zupełnie różne sufiksy, bo pełnią inne funkcje i to, że się pokrywają, nie ma nic do rzeczy. Ja bardzo lubię żeńskie formy, ale nie przesadnie (jestem przeciwna sztucznym formom typu "ministra" ). Po prostu uważam, że nie ma się o co kłócić, bo te formy istnieją, tak właśnie wyglądają i kropka.
Jak skończę obydwa kierunki, będę filolożką i pedagożką ;-)

Też nie wiem, o co chodzi z "prawicową interpunkcją".

Edytowane przez Lidia Paulina
Czas edycji: 2012-06-18 o 22:04
Lidia Paulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-18, 22:24   #42
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Jeśli chodzi o akcent proparoksytoniczny, to warto przeczytać to, co jest na początku tej strony: http://poewiki.org/index.php?title=Akcent_pr oparoksytoniczny
Ożesz... no ładnie to wygląda (początek), ale co dalej? zapisałam sobie tę stronę, w wolniejszej chwili będę kuć

Cytat:
Napisane przez Lidia Paulina Pokaż wiadomość
A propos żeńskich form tytularnych przy nazwach zawodów, po abstrakcyjnym i durnym pomyśle pani minister Muchy rozgorzała dyskusja na ten temat wśród językoznawców. Na stronie Rady Języka Polskiego pojawiło się nawet oficjalne stanowisko w tej sprawie.
Te formy rażą dlatego, że sufiks -ka jest charakterystyczny dla zdrobnień, przez co niektórym się wydaje, że ten sam sufiks w formie żeńskiej ujmuje powagi, że np. "psycholożka" brzmi niepoważnie. Tymczasem to zupełnie różne sufiksy, bo pełnią inne funkcje i to, że się pokrywają, nie ma nic do rzeczy. Ja bardzo lubię żeńskie formy, ale nie przesadnie (jestem przeciwna sztucznym formom typu "ministra" ). Po prostu uważam, że nie ma się o co kłócić, bo te formy istnieją, tak właśnie wyglądają i kropka.
Jak skończę obydwa kierunki, będę filolożką i pedagożką ;-)

Też nie wiem, o co chodzi z "prawicową interpunkcją".
Chyba najpoprawniej politycznie byłoby mówić po prostu "pani psycholog", "pani doktor", "pani minister" itd.
Przynajmniej dopóki sprawa się nie wyklarowi
Stary 2012-06-18, 22:43   #43
Lidia Paulina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość
Chyba najpoprawniej politycznie byłoby mówić po prostu "pani psycholog", "pani doktor", "pani minister" itd.
Przynajmniej dopóki sprawa się nie wyklarowi
Ale sprawa jest klarowna
psycholożka, filolożka, pedagożka - OK!
pani minister - OK!
w tym ostatnim żeńskość formy zaznaczamy dodając "pani", lub w samej odmianie - nie ma tego ministra/tej minister.

Tu stanowisko RJP:
http://www.rjp.pan.pl/index.php?opti...wodow-i-tytuow
Stary 2012-06-18, 22:57   #44
krtek_
Zadomowienie

no proszę, na łączenie 'nie' z czasownikami się jeszcze nie natknęłam, a na pewno zwróciłabym uwagę, bo wygląda to fatalnie

akurat 'znawczyni' mnie nie razi, ale słabo mi, jak słyszę 'psycholożka', 'fizyczka', albo 'informatyczka'. nie podoba mi się zupełnie, niezależnie od poprawności. te dwie ostatnie, to akurat moja działka, ale zawsze zaznaczam, że wolę, żeby mnie nazywać 'fizykiem' i 'informatykiem' i po problemie

Give thanks for unknown blessings already on their way.

2012: 55

2013: 13
tu piszę o przeczytanych książkach
krtek_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 23:48   #45
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Ale sprawa jest klarowna
psycholożka, filolożka, pedagożka - OK!
pani minister - OK!
w tym ostatnim żeńskość formy zaznaczamy dodając "pani", lub w samej odmianie - nie ma tego ministra/tej minister.

Tu stanowisko RJP:
http://www.rjp.pan.pl/index.php?opti...wodow-i-tytuow
Szczerze powiedziawszy, dla mnie nic jasnego tu nie ma ja rozumiem ten tekst jako "powinno się tworzyć żeńskie formy, ale niektóre są póki co źle odbierane, więc poczekajmy, aż się zadomowią."

Tak w ogóle to zapomniałam Was spytać o zdanie- czy można być do czegoś "obowiązanym"? dziś znalazłam to słowo na egzaminie i zastanawiam się, czy to mniej popularna forma, czy literówka, czy jawny błąd...

I tak wtrącę rozwiązywałam sobie wczoraj zadania egzaminacyjne. Przytaczam:
"wskaż odpowiednie nachylenie pochylni w budynku użyteczności publicznej, na zewnątrz, dla niepełnosprawnych bez zadaszenia."
Sikłam znaczy bez parasola?
choć w sumie powinnam raczej zrobić bo to było na egzaminie parę lat wstecz

Edytowane przez Olivvek
Czas edycji: 2012-06-18 o 23:50

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-18, 23:53   #46
dorotek88
Raczkowanie

Prawicowa interpunkcja polega na stawianiu spacji przed znakiem inerpunkcyjnym a nie po - znak jest po prawej stronie a nie tak jak powinien po lewej więc stąd nazwa

np.
powiedział ,że

To dość częsty błąd
dorotek88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 23:55   #47
Chatul
ma zielone pojęcie

O rany, już wiem o co chodzi. To jest ohyyyydneeee
Stary 2012-06-19, 04:21   #48
kawa_tylko_z_mlekiem
Zakorzenienie

Też tego nie cierpię.
Zauważyłam, że młodzież, tak w wieku gimnazjalnym, pisze w ten sposób:
,,powiedział , że". Dają dwie spacje: przed i po znaku interpunkcyjnym!
Albo dodają spację w emotikonkach:
: P
; )
: D
kawa_tylko_z_mlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 05:08   #49
heart_shaped_box
Zadomowienie

Mnie strasznie irytuje "sedzina" (w znaczeniu kobieta sedzia)

* 2 dziewczyny mowia "bylismy w sklepie" zamiast " bylysmy"

* wezne zamiast wezme

* gril zamiast grill
heart_shaped_box jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-19, 06:29   #50
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Prawicowa interpunkcja polega na stawianiu spacji przed znakiem inerpunkcyjnym a nie po - znak jest po prawej stronie a nie tak jak powinien po lewej więc stąd nazwa

np.
powiedział ,że

To dość częsty błąd
Ło matko, okropne :/

---------- Dopisano o 07:21 ---------- Poprzedni post napisano o 07:15 ----------

Cytat:
Napisane przez heart_shaped_box Pokaż wiadomość

* 2 dziewczyny mowia "bylismy w sklepie" zamiast " bylysmy"

* wezne zamiast wezme

* gril zamiast grill
Akurat czytałam o tym ostatnio kiedyś sędzina była żoną sędziego. Tylko nie pamiętam, czy do teraz jest to znaczenie dopuszczalne.

Ciekawa jestem z kolei, jak z tym "grilem"- czy można by bronić się, że to spolszczona nazwa, a spolszczanie jest naturalnym procesem

---------- Dopisano o 07:29 ---------- Poprzedni post napisano o 07:21 ----------

Cytat:
Napisane przez kawa_tylko_z_mlekiem Pokaż wiadomość
Też tego nie cierpię.
Zauważyłam, że młodzież, tak w wieku gimnazjalnym, pisze w ten sposób:
,,powiedział , że". Dają dwie spacje: przed i po znaku interpunkcyjnym!
Albo dodają spację w emotikonkach:
: P
; )
: D
Tż też tak wali te spacje
Ale nie dalej jak wczoraj dowiedziałam się, że wokół znaku "-" można postawić spację lub nie i wtedy nazywamy go odpowiednio myślnikiem lub dywizem. Nie wpadłabym na to czyli przez 21 lat pisałam źle
Bo robiłam: biało- czerwony (powinno być biało - czerwony) i tak samo usługowo- handlowy (poprawnie: usługowo-handlowy).
Stworzyłam dziwotwór

Co do emotek ze spacją to też nie wiem, jak je traktować. Bo u mnie
: - * to ogromny buziak tylko czy to poprawne? Emotikonki są raczej zjawiskiem stosunkowo nowym i póki co dowiedziałam się tylko, że mogą zastępować znak interpunkcyjny w zdaniu.
Stary 2012-06-19, 07:35   #51
Malwina_89
Zakorzenienie

Ja mam jeszcze swoje hity:
- wózyk, zamiast wózek
- wziąść zamiast wziąć

A jeżeli chodzi o sędzinę - to żona sędziego, racja. Urząd sprawuje pani sędzia

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Malwina_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 08:07   #52
Lidia Paulina
Rozeznanie

Z sędziną to trochę już w kwestie genderowe wchodzimy
Bo owszem, żona, może i utrzymuje współcześnie takie znaczenie, ale do tego doszło znaczenie drugie, czyli sędzia-kobieta (wcześniej nie było takiego znaczenia, bo nie było kobiet na tym stanowisku); "sędziny" w pierwszym znaczeniu raczej mało kto używa, ponieważ kobiety się wyzwoliły, walczą o prawa etc., etc. i niewiele z nas chciałoby nosić nazwę męża z sufiksem wykazującym niejako przynależność, podleganie facetowi.
Tak starościna była kiedyś żoną starosty, dziś - mówimy tak na dziewczyny, które na roku pełnią funkcję starosty.
Nic do "sędziny" nie mam Jak już tworzymy żeńskie formy, róbmy to konsekwentnie, bo wychodzi na to, że połowę odrzucamy, bo głupio brzmią. A przecież wiele jest wyrazów, które brzmią głupio, na przykład "żyrandol", a nikt mu nazwy nie zmienia
Stary 2012-06-19, 08:35   #53
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
Z sędziną to trochę już w kwestie genderowe wchodzimy
Bo owszem, żona, może i utrzymuje współcześnie takie znaczenie, ale do tego doszło znaczenie drugie, czyli sędzia-kobieta (wcześniej nie było takiego znaczenia, bo nie było kobiet na tym stanowisku); "sędziny" w pierwszym znaczeniu raczej mało kto używa, ponieważ kobiety się wyzwoliły, walczą o prawa etc., etc. i niewiele z nas chciałoby nosić nazwę męża z sufiksem wykazującym niejako przynależność, podleganie facetowi.
Tak starościna była kiedyś żoną starosty, dziś - mówimy tak na dziewczyny, które na roku pełnią funkcję starosty.
Nic do "sędziny" nie mam Jak już tworzymy żeńskie formy, róbmy to konsekwentnie, bo wychodzi na to, że połowę odrzucamy, bo głupio brzmią. A przecież wiele jest wyrazów, które brzmią głupio, na przykład "żyrandol", a nikt mu nazwy nie zmienia
Racja Ja tylko wiem, że panowie, którzy są sędziami oraz generalnie prawnicy (panowie ) bardzo się burzą, jak ktoś nazwie panią, która sprawuje urząd sędziego "sędziną"

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Malwina_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 10:06   #54
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Mnie to nie drażni Lepiej brzmi „sędzina” niż „pani sędzia” moim zdaniem.

Cytat:
* gril zamiast grill
A nie jest to zwykłe spolszczenie?

Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość
Ale nie dalej jak wczoraj dowiedziałam się, że wokół znaku "-" można postawić spację lub nie i wtedy nazywamy go odpowiednio myślnikiem lub dywizem.
Nie
Znak „-”, który masz na klawiaturze, to minus. A pauza, półpauza, dywiz i myślnik to osobne znaki typograficzne.
Zwyczajowo jednak używa się w internecie minusa, bo tylko on jest na klawiaturze Z tego samego powodu coraz częściej stosowany jest angielski cudzysłów ("") zamiast polskiego („”).
Stary 2012-06-19, 11:47   #55
anibiaa
Rozeznanie

Z tym "wziąć" i "wziąść" to jest już oficjalnie powiedziane, że -ąć jest poprawne? Bo ja i owszem, zawsze używam -ąć, ale tyle razy mnie poprawiano, że potrzebuję silnego argumentu do obrony

Chłopaką i dziewczyną polecam wziąść to sobie do serca.
-Wzięłem! - odpowiedział chłopak.
tak mi się skojarzyło.
perfect

anibiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 11:52   #56
Chatul
ma zielone pojęcie

Kolejna perełka: mylenie „kłóć” i „kuć”. Regularnie widywane w wersji „serce mnie kuje” czy też „kuje mnie w jajnikach”. Od razu mi się na myśl nasuwa „kuj jajniki póki gorące”

Cytat:
Z tym "wziąć" i "wziąść" to jest już oficjalnie powiedziane, że -ąć jest poprawne? Bo ja i owszem, zawsze używam -ąć, ale tyle razy mnie poprawiano, że potrzebuję silnego argumentu do obrony
Poprawiano Cię z „wziąć” na „wziąść”
Stary 2012-06-19, 11:54   #57
anibiaa
Rozeznanie

Cytat:
(...)
Poprawiano Cię z „wziąć” na „wziąść”
Tak właśnie. Wielokrotnie ba! osoby wówczas jeszcze "wyżej" wykształcone niż ja, również zaawansowane wiekiem ...tym większe było moje zaskoczenie i nie do końca miałam odwagę udowadniać, że się mylą.
perfect

anibiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 11:58   #58
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Tak właśnie. Wielokrotnie ba! osoby wówczas jeszcze "wyżej" wykształcone niż ja, również zaawansowane wiekiem ...tym większe było moje zaskoczenie i nie do końca miałam odwagę udowadniać, że się mylą.
Jedyna poprawna forma to „wziąć”
Stary 2012-06-19, 16:16   #59
heart_shaped_box
Zadomowienie

Cytat:

A nie jest to zwykłe spolszczenie?
Z tego co wiem, akurat jest to takie zapozyczenie, ktorego spolszczyc nie mozna Musimy zachowac oryginalna pisownie.

przy okazji

* orginalny zamiast oryginalny

* filter zamiast filtr (jestem w stanie zrozumiec osoby, ktore biegle posluguja sie angielskim)

* swetr zamiast sweter
heart_shaped_box jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 16:20   #60
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Z tego co wiem, akurat jest to takie zapozyczenie, ktorego spolszczyc nie mozna Musimy zachowac oryginalna pisownie.
Eee... To są zapożyczenia, których spolszczyć nie można? Dlaczego niby? Akurat słowo „grill” się ładnie spolszcza
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości