![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Poród w wodzie??
Zalety porodu w wodzie - dla dziecka
Są to min: - mniejsza możliwość wystąpienia niedotlenienia, - stałość temperatury po wyjściu z dróg rodnych, - złagodzenie szoku porodowego, - mniejsze oddziaływanie dźwięku i światła - w wodzie jest ciszej niż na sali porodowej, a - światło lampy nie świeci dziecku prosto w oczy - krótszy czas I i II okresu porodu Zalety porodu w wodzie - dla matki Są to min:
![]() Dziwne, ze nie ma tez jednoznacznych badan i wyników naukowych, a głownie opinie samych rodzących i poloznych. Mysle jednak, ze skoro nic złego z dzieckiem sie nie dzieje w ciazy, a znamy przeciwskazania to czemu nie ulzyc sobie i dziecku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
odswiezam watek!
Dziwi mnie ze tak ucichl, myslalam ze tego typu porody sa coraz bardziej popularne, mam nadzieje uslyszec tu cos od mamus ktore wybraly ta opcje ![]() A co do mowienia o naturalnosci tego porodu, coz, wydaje mi sie to bardziej naturalnym rozwiazaniem niz porod z zzo lub cesarka... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
tez chcialabym rodzic w wodzie.... (jak juz bede w ciazy) i ciesze sie ze powstal taki watek
![]()
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Witam, ja nie rodziłam w wodzie, chociaż na karcie miałam zaznaczone poród w wodzie. Jechałam do szpitala jak miałam skurcze co 5-3 min nieregularne, ale większą część nocy leżałam w swojej wannie z wodą. Rzeczywiście pomagało i łagodziło ból podczas skurczów. Może zależy od człowieka, ja bardzo lubię pływać i być w wodzie, całą ciążę pływałam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Właśnie mi się ten stołek podoba. Widziałam poród na nim na filmie i obejrzałam go w szpitalu. Będę musiała pogadać z położną, czy miałaby możliwość chronić krocze na nim. Zresztą do rozpoczęcia skurczy nie wiemy, jak będzie nam wygodnie.
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
nie zgodziłabym się do końca z tą tezą-poczytaj-podaję linka http://www.e-zlobek.pl/site/pl/art/2...e_korzyci.html
w tej chwili ja chciałabym rodzić właśnie w wodzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
może odświeżymy wątek?
![]() |
#39 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny! może udałoby się odświeżyć ten wątek? idea porodu w wodzie zawsze mi się podobała, ale wciąż informacji jakby niewiele... może któraś z Was planuje albo przeszła to sama - bardzo jestem ciekawa, bo nie wiem, czy się zdecydować czy niekoniecznie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
co prawda 11 lat temu-500 zł, nie udało urodzić się w wodzie, syn był za duży, lekarze nie mieli mi jak pomóc i wyciągnęli mnie pod argumentem zanikających skurczów- ale w to nie wierzę, po prostu nie mieli takiego doświadczenia aby pomóc dzieciaczkowi przyjść na świat
a szkoda |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Przyczajenie
|
ooo, 11 lat temu - nie sądziłam, że już u nas była możliwość rodzenia w wodzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
czy ktoras rodzila w wodzie w Polsce w ostatnim czasie? co mozecie powiedziec na ten temat?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Ja chciałam 2 lata temu, to najpierw mi wciskali, że sala jest zajęta, a potem pani przyznała, ze tylko 1 położna ma uprawnienia do odbierania porodu w wodzie i akurat jej nie ma w pracy tego dnia
![]()
![]() |
#44 |
Rozeznanie
|
Ja rodziłam w wodzie w sierpniu tego roku
![]() Co prawda nie całkiem z własnej woli, bo trafiłam na salę z wanną przypadkiem. Akurat ta była wolna. Nie mam porównania między takim porodem a porodem "na sucho" ponieważ to moje pierwsze dziecko. Powiem tyle ... boleć bolało jak skurczy.byk ![]() Kiedy już urodziłam małego to położna chwilkę go przytrzymała jeszcze pod wodą ( dzięki czemu mąż mógł zrobić parę fotek małego pływaka w jego pierwszych chwilach życia ![]() ![]() Jest jednak jeden minus :| Popękałam niesamowicie ... miałam pęknięcia 2go stopnia. Mówiłam żeby jak coś to mnie nacinali, ale położna twierdzi, że patrzyła czy nie pękam i gdy główka wychodziła nic się nie działo, ale prawdopodobnie gdy wychodziły barki to mnie zmasakrowało. Nie wiem czy faktycznie tak było czy to ze względu na to, że byłam w wodzie i nie bardzo było jak nacinać. Po porodzie rozwinęło się też zapalenie błony śluzowej macicy przez co wylądowałam w szpitalu i wykryto u mnie GBS, którego przed porodem nie miałam. Nie wiem jednak czy to ze względu na poród w wodzie i popękanie czy tak by było i przy zwykłym porodzie.
![]() |
#45 |
BAN stały
|
O kurczę to współczuję ale najważniejsze, że mały cały i zdrowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
Gdyby nie powikłania po porodzie to pomiędzy skurczami było całkiem nieźle w ciepłej wodzie posiedzieć
![]() Mąż się śmiał (na początku, bo później już mu nie było do śmiechu jak mnie wzięło na dobre ![]() ![]()
![]() |
#48 |
Przyczajenie
|
ostatecznie rodziłam poza wodą
tzn. byłam w wannie dość długo ale na samą akcję porodową (ostatnią godzinę) poszłam na salę, tam przynajmniej mogłam się wygodnie położyć - jeśli można tu mówić o jakiejkolwiek wygodzie ![]() myślę, że przy drugim porodzie (jeśli taki będzie) chętnie spróbuję być w wodzie do końca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Rozeznanie
|
Gratulacje! Zdrowia dla maleństwa
![]()
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
up
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
up up up
mnie wzięło na poród w wodzie i szukam w Krakowie dobrego miejsca... podpowiecie coś? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ujastek niby oferuje a na 2 porody moje oba odbyły się "na lądzie", tylko wymówki słyszałam, że niby zajęte, że się nie da, że poród za wolny/za szybki...
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Dzięki wielkie za info!
Właśnie myślałam o Ujastku bo mam najbliżej... ale naczytałam się pełno komentarzy negatywnych, że nic niestandardowego się nie da i że byle szybciej i tylko idą na ilość... Prawda to? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tego, że nic ponadstandardowego się nie da - to chyba prawda, chociaż ja nie próbowałam, korzystałam tylko z piłki i prysznica, na nic więcej nie miałam sił ![]() Opieka poporodowa się poprawiła w stosunku do tego jaka była w 2010 roku, ja rodziłam tam drugi raz rok temu i było w miarę ok. Jedzenie obrzydliwe i mało ![]()
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Dzięki bardzo za odpowiedź Klarissa!
I gratulacje wielkie Twoich Okruszków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Przyczajenie
|
Czy któraś z mam, mająca poród w wodzie za sobą, mogłaby się podzielić informacjami, przyżyciami i jak przebiegał sam połóg po porodzie w wodzie? Jak długo dochodziłyscie do siebie po porodzie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Podbijam, bo rodziłam i jestem bardzi tym podekscytowana
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Podbijam wątek
Czy któraś ostatnio rodziła w wodzie i może się podzielić wrażeniami? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
Jakieś aktualne rodzące w wodzie? Bardzo interesujący temat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:03.