|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Starania o dzidzię rozpoczynamy, pełne nadziei widoki na przyszłość mamy :)) 06
To u mnie wie sporo osób. Moi rodzice, rodzeństwo, przyjaciółka. Teściowej wspomnieliśmy trzy miesiące temu, że chyba się zdecydujemy to się obraziła a wcześniej sama dopytywała kiedy
![]()
#32 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: Starania o dzidzię rozpoczynamy, pełne nadziei widoki na przyszłość mamy :)) 06
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja to czasami mam taki dysonans, czy to na pewno dobry czas na drugiego malucha ale mój tż zawsze ma milion pięćset argumentów, że TAK, to właśnie jest TEN czas... tak najbardziej to chyba szkoda mi pracy jednak, bo coś czuję, że nie pójdzie już tak gładko jak za pierwszym razem i po prostu się maksymalnie wkurzą, że znowu w ciąży jestem... ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- p.s. no i jeszcze mam takie drobne pytanko... czy robimy na początku jakieś zbiorcze podsumowanie Nas STARACZEK ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Witam was dziewczyny no i oczywiście bardzo się ciesze że formuje się nowa grupa staraczek do której mam nadzieje będę należeć
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Ja to czasami mam taki dysonans, czy to na pewno dobry czas na drugiego malucha ale mój tż zawsze ma milion pięćset argumentów, że TAK, to właśnie jest TEN czas... tak najbardziej to chyba szkoda mi pracy jednak, bo coś czuję, że nie pójdzie już tak gładko jak za pierwszym razem i po prostu się maksymalnie wkurzą, że znowu w ciąży jestem...
![]() ![]() Ojej to współczuje - jeśli chodzi o pracę. U mnie szefowa bez przerwy sie dopytuje czy się będziemy starać bo dzieci i rodzina to najważniejsze. Zresztą zna od początku moją sytuację zdrowotną i mocno mi kibicuje także mam w niej raczej wsparcie. Ale jej nie mówię, że próbujemy.... A co tam... Jak sie uda to wszystkim zrobimy miłą niespodziankę ![]() ---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ---------- ![]() Witaj pokrzywa1981 ![]() ![]() Dziewczyny myślę, że przy takim wsparciu do końca roku wszystkie zafasolkują ![]() ![]()
#35 |
Raczkowanie
|
U mnie w pracy na szczęście też są wyrozumiali ale jeśli pracodawca robi z tego tytułu problemy to rzeczywiście współczuje Przecież nie można żyć tylko sprawami zawodowymi A rodzina to w moim pojęciu największy skarb
---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ---------- Witaj melutka ![]() ---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ---------- Powiem wam dziewczyny że zastanawiam się nad tym co wiele dziewczyn podkreśla że nakręcanie się na dziecko daje odwrotny efekt i poprzez napięcie związane z oczekiwaniem z naszymi organizmami moga się dziac cuda np. moga pojawic sie przesuniącia owulki czy dłuższe problemy w zajściu w ciąże ---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- Znalazłam ciekawy artykuł dot. mitów na temat zachodzenia w ciąże ![]() "10 najczęstszych mitów odnośnie zachodzenia w ciążę Od "Żeby zajść w ciążę trzeba codziennie uprawiać seks" do "Mężczyźni stają się bezpłodni przez częste branie gorących kąpieli". Istnieje wiele mitów odnośnie zachodzenia w ciąże i płodności. Przedstawiamy Wam 10 najpopularniejszych mitów o tej tematyce. 1. W dniu owulacji jest największa szansa na zajście w ciążę Jajeczko jest zdolne do zapłodnienia od 12 – 24 godzin. Jeśli owulacja nastąpiła wcześnie rano to późnym wieczorem może być już zdecydowanie za późno na poczęcie dziecka. Największe prawdopodobieństwo zajścia w ciążę ma się zatem wtedy jeśli do stosunku doszło na 2 do 3 dni przed owulacją. 2. W każdym cyklu jest owulacja. Może się zdarzyć tak, że w danym cyklu nie dojdzie do owulacji, a okres nie koniecznie jest wyznacznikiem tego, że ona nastąpiła. 3. Szanse na poczęcie dziecka są większe jeśli współżyje się codziennie. Częste uprawianie seksu nie powoduje wzrostu szans na zapłodnienie. Najważniejsze jest współżycie podczas dni płodnych. Jednak nawet wtedy lepiej jeśli do współżycia dochodzi co drugi dzień, bowiem częsta ejakulacja osłabia jakość spermy. 4. Jeśli podnosi się temperatura ciała mamy do czynienia z owulacją. Błąd. Podwyższona temperatura wskazuje na to, że owulacja już nastąpiła. Wzrasta ona bowiem po jednym lub dwóch dniach od wystąpienia owulacji. W dniu podwyższonej temperatury i trzy dni wcześniej płodność jest największa. 5. Jeśli są problemy z zajściem w ciążę wina na ogół leży po stronie kobiety. Błąd. Brak potomstwa w równym stopniu może leżeć po stronie mężczyzn. Nie jest powiedziane, że problem bezpłodności jest częstszym przypadkiem u kobiet. 6. Aby zajść w ciążę potrzeba czasu. Kiedy należy zgłosić się do lekarza? Jeżeli mimo regularnego współżycia nie uda Ci się zajść w ciążę w przeciągu dwóch lat, wtedy należy zasięgnąć porady specjalisty. Pomoże Ci on zdiagnozować przyczyny i będzie mógł w razie konieczności rozpocząć leczenie. 7. Wszystkim od razu udaje się zajść w ciążę. Tylko nie nam... Dłuższy czas oczekiwania na upragnioną ciążę jest w zasadzie zjawiskiem normalnym. Jedna trzecia kobiet czeka na upragnione potomstwo ponad rok czasu. Natomiast zajście w ciążę już w pierwszym cyklu bez zabezpieczenia zdarza się jedynie u 25% kobiet. 8. Wieloletnie zażywanie pigułek antykoncepcyjnych utrudnia późniejsze zajście w ciążę. Raczej odwrotnie: Po odstawieniu pigułek antykoncepcyjnych płodność kobiety zdecydowanie wzrasta. Jedynie kobietom, które mają zaburzenia cyklu po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych może być trudniej zajść w ciążę z powodu rozchwiania gospodarki hormonalnej. 9. Kobieta karmiąca piersią nie może zajść w ciążę. Karmienie piersią zmniejsza znacznie szanse na zajście w ciążę, jednak nie uniemożliwia tego. Podczas karmienia zahamowany jest hormon odpowiadający za dojrzewanie komórki jajowej i owulację. Dlatego płodność w tym okresie jest niewielka i najczęściej nie pojawia się menstruacja, nie jest jednak powiedziane, że nie może dojść do zapłodnienia. Jeżeli świeżo upieczona mama, nie planuje jeszcze w tym okresie kolejnego potomka powinna się również w tym czasie zabezpieczać. 10. Zbyt gorące kąpiele zmniejszają płodność mężczyzn. Wprawdzie ciepło ma negatywny wpływ na nasienie mężczyzny, nie ma natomiast negatywnego wpływu na jego płodność w całkowitym tego słowa znaczeniu. Nie jest to trwały i nieodwracalny problem. Jeśli wspólnie z partnerem planujecie dziecko w najbliższej przyszłości lepiej, żeby on zrezygnował tymczasowo z długich gorących kąpieli, z regularnego uczęszczania do sauny oraz z podgrzewanych foteli w samochodzie." ... a to wszystko ze stronki : http://magazyn.netmama.pl/planowanie...a-w-ciaze-250/ |
![]() ![]() |
![]() |
#36 | ||
Rozeznanie
|
Witam
Cytat:
![]() ![]() Długo chodziłam po różnych lekarzach i straciłam czas a oni eksperymentowali teraz mam dobrego lekarza i jestem pełna nadziei że i mi sie kiedyś uda ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie nowe dziewczyny na wątku
![]() A ja jutro wybieram się do gina.. Powiem mu, że planuje ciążę, co i jak itd. Ja bym chciała zaciażyć jakos dopiero w grudniu/styczniu no ale zobaczymy jak to będzie ![]() A to widzę, ze ja najmłodsza tutaj jestem, bo planuje urodzić na drugim roku studiów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#38 | ||||||
Zadomowienie
|
Na wiosnę fajnie jest urodzić, ale ja zawsze się zastanawiałam jak w zimę zmieścić się w kurtkę z dużym brzuchem??
![]() ---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Cytat:
![]() Do trzeciego miesiąca bym nie wytrzymała, szczególnie, że wszyscy moi bliscy regularnie zadają pytanie "czy juz?". Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#39 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Też jestem za listą ![]() ![]() Ja w sumie idę do gina, zeby powiedzieć ze przestaje brać tabletki no i zobaczymy, czy zleci jakieś badania, też jestem ciekawa.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#40 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
Bo nie poprosiliśmy jej o zgodę. Poza tym ona uważa, że jej syn jest ze mną nieszczęśliwy bo czasem musi wynieść śmieci, posprzątać i pozmywać.
#42 |
Rozeznanie
|
Właśnie skończyłam modzić muffinki
![]() ![]() ![]() ![]() Praca i jeden maluch jest zdecydowanie męczący, a co dopiero będzie przy dwóch ![]() ![]() ... no ale o czym to ja miałam... a tak, przecież wpadłam tylko na chwilkę hehe ![]() Jasne, że się podejmę stworzenia listy ![]() ![]() a póki co uciekam, bo jutro o 5.30 pobudka ![]() p.s. szkoda, że jutro nie jest piątek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#43 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Podziwiam - ja malca jeszcze nie mam, więc obowiązków mniej a i tak obiadu mi się gotować nie chciało. Za to TŻ zrobił pycha rosół ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#44 | |
Rozeznanie
|
witajcie ja dziś dosyć późno... dziś po pracy pędziłam na pociąg i do ortodonty a teraz odpoczywam z wizażem... jak mi się nie chce jutro do pracy iść...
Cytat:
![]()
![]() |
#45 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Przy dzidzi już niestety nie będzie takich obiadków.. Trzeba bedzie się bardziej starać.. ![]() ---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#46 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie przyszłe i obecne mamusie
![]() Też jestem z rocznika 81 ![]() Z naszym pierwszym dzieckiem też nie było łatwo,staraliśmy się rok czasu.Przez ten rok to cuda robiłam żeby zajść w ciąże: mierzenie temperatury,obserwowanie śluzu,najlepsze pozycje,tabletki dla mnie i męża...i nic.Ciągle jedna kreseczka i za każdym razem łzy i smutek.W tym czasie 11 dziewczyn z mojego otoczenia było w ciązy lub urodziło dzieci,łatwo nie było ![]() W końcu zmeczona powiedziałam sobie dość,spakowałam wszystkie rzeczy,kalendarzyk wyrzuciłam i powiedziałam co będzie to będzie.6 tygodni później nie mogłam patrzeć na kawe i brzydko mi pachniała,choć uwielbiam kawe. Zrobiłam test tylko dla mojego męża bo mnie męczył,jakże więc było moje zaskoczenie jak zobaczyłam dwie kreseczki ![]() ![]() Najśmieszniejsze jest to że zaszłam w ciąże dokładnie w pierwszą rocznice naszego ślubu ![]() Miesiąc temu zaczelismy staranka. Ok 1Lipca mam mieć @,test kupiony, zobaczymy co będzie Edytowane przez monriks Czas edycji: 2012-06-27 o 22:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Moja córcia 13 maja skończyła 2 latka.
Mój tż też zawsze ma pełno argumentów, że już powinniśmy się starać o dziecko (tak samo było przy pierwszej ciąży). Ja też się martwię czy będzie dobrze z pracą itp. Ale mam nadzieję że wszystko się ułoży. Pożyjemy zobaczymy. Podczas pierwszego starania wiedziała tylko moja przyjaciółka. Teraz już troszkę więcej ludzi. Jakoś nie mogę się powstrzymać. |
![]() ![]() |
![]() |
#48 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Jak ja bym czekała dwa lata z wizytą u lekarza, to pewnie do tej pory bylibyśmy bezdzietni.... Moim zdaniem po 3-4 niezaciążonych cyklach warto wybrac się do gineksa i zrobić przynajmniej podstawowe badania hormonów... Przecież nie żyjemy w jakimś średniowieczu i lekarz na każdym rogu przyjmuje... 2 lata... ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#49 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie wiedziałam, że o zgodę to trzeba teściowej pytać ![]() ![]() ...a Twój tż to rzeczywiście przekichane z Tobą ma, musi wynosic smieci itp... ![]() ![]() ![]() Jakby mój tż cokolwiek przymarudził o jakieś obowiązki domowe, to ![]() ![]() Co to kurcze blade ma być... przeciez równouprawnienie mamy ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:57 ---------- Poprzedni post napisano o 07:53 ---------- Cytat:
![]() ![]() Fajnie, że się tu zrobił taki ruch... im Nas więcej tym raźniej ![]() ![]() Postaram się dzisiaj jakąś wstępną liste stworzyć, ale same rozumiecie, że ja tu w pracy... "wilki" jakieś ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#50 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli będziesz potrzebować jakieś dane do napisz. Ja też klikam z pracy (bo popołudniu to raczej nie mam czasu). ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#51 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też piszę w pracy. Po pracy nie mam zbytnio czasu, żeby siedzieć na necie (chyba, że wieczorkiem). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#52 |
Przyczajenie
|
[QUOTE=Renessme1985;349681 69]My tak samo dopiero po 3 m-cu planujemy komukolwiek powiedzieć... Nie ma co zapeszać... niby to nic nie zmienia ale jednak im więcej ludzi wie, tym później w razie jakiegoś niepowodzenia jest ciężej....
![]() Ja też nie zamierzam długo mówić,dopóki sami nie zauważą albo sie zorientują.Pierwszą ciążą pochwalismy sie od razu i przez 9 miesięcy wszyscy rozmawiali ze mną o ciążach,porodach i dzieciach.Juz w połowie ciąży miałam dość, od tych informacji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Ja okres mam dostać 4 lipca więc zobaczymy czy się udało.
Ale wczoraj zauważyłam, że moje piersi są inne niż zawsze przed okresem (tek też miałam na początku pierwszej ciąży) albo sama się nakręcam ![]() i wmawiam sobie ciąże. Monriks to rodzicom też nie powiedziecie. Ja chyba bym nie wytrzymała. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Ja mam łatwiej
![]() ![]() A rodzice mojego TŻ są mało domyślnie więc jak sami nie puścimy pary z ust to jest szansa, że też nic nie będą wiedzieć wcześniej. Pod warunkiem, że tu mój TŻ nic nie powie a papla z niego jest straszna. Zwłaszcza, że on ma większe parcie na dzidziusia niż ja. Obecnie pracuje 250 km od domu i jak się dowiedział, że mam owulkę to natychmiast chciał przyjechać do domu żeby działać. Cudem go od tego odwiodłam ![]() ![]()
#55 |
Raczkowanie
|
Melutka to faktycznie masz łatwiej. Ja ze swoimi rodzicami widzę się codziennie bo zajmują się moją córcią, więc pewnie za długo to nie uda mi się utrzymać w tajemnicy.
Mój tż też ma większe parcie na dzidziusia ale on sam nic nie powie nikomu. |
![]() ![]() |
![]() |
#56 |
Rozeznanie
|
u mnie tez tż ma wieksze parcie i co chwile pyta za ile ta owulka
![]() ![]() .... co to za dziwne czasy nastały, że faceci mają większe parcie na dziecko niż babki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#57 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale z pierwszym dzieckiem bym w życiu nie dała rady to utrzymać.Radość była tak ogromna że trzeba było sie ze wszystkimi podzielić ![]() Za ok 3 dni ma być @,czekam wiec jak na szpilkach.To byłoby dziwne jakby sie za pierwszym razem udało...chociaż wczoraj mój mąż sobie usmażył kiełbaskę i musiałam wyjść z domu bo tak mi śmierdziało... hihi |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Hej, przyjmiecie mnie?
![]() w poprzednim cyklu się nie udało, ale dziś 12dc więc jeszcze wszystko przed nami ![]() lecę Was nadrobić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#59 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Witam ![]() ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ---------- Ja natomiast po porannych pomiarach stwierdzam że po cyklu 6 niskich temperatur zaczyna się u mnie okres zwyżki tempki tak więc owulke jak sądze ![]() ![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
A ja nie wiem kiedy @ przyjdzie
![]() ![]() sauatka, monriks, nati_85 mocno trzymam za Was kciuki ![]() ![]() ![]() Za pozostałe oczywiście też bardzo mocno trzymam ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:39.