![]() |
#32 |
Rozeznanie
|
Dot.: DELE zdamy, certyfikat otrzymamy :)
Może ktoś podchodzi do egzaminu 25.05?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Z przerwą prawie dwuletnią, także się chyba nie liczy, zwłaszcza, że uczyłam się sama. Zatem od października odkąd zaczęłam studiować hiszpański- były to moje drugie studia, ale pierwsze z powołania
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
A myślisz, że jak studiujesz hiszpański, to jeszcze przyda Ci się certyfikat? Bo moim zdaniem dyplom też wygląda dobrze. I życzę wytrwałości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Takie tam małe "założonko" odnośnie kilku certyfikatów z różnych języków
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
No ja DELE też nie zdaję, ale chciałam się podpiąć tutaj, bo po co zakładać inny wątek? Planuję w lipcu robić sobie B2, ale ostatnio załamałam się swoją znajomością języka i zaczęłam się zastanawiać nad sensem podchodzenia teraz, czy nie lepiej podejść za pół roku. Tylko coś nie wierzę w to, że za pół roku będzie lepiej
![]() ![]()
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
cześć dziewczyny, ja zamierzam zdawać C1 w listopadzie. nie wiem, czy jestem już gotowa, ale postanowiłam spróbować mimo wszystko. najwyżej 600 zł stracę
![]() Jakiś czas temu zdawałam DELFa z francuskiego i zauważyłam, że decyzja o podchodzeniu do egzaminu i wyznaczenie daty podziałały na mnie bardzo mobilizująco. Wcześniej wciąż mówiłam, że nie jestem gotowa i że "za pól roku". Mam nadzieję, że z hiszpańskim będzie podobnie i zaliczę wielki sukces ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Curitiba, po Twoim aktualnym kursie i tym przygotowującym do DELE mam nadzieję, że będziesz wystarczająco przygotowana
![]() Ja mam sporo do nauki na zajęcia, ale chyba mimo wszystko zdecyduję się na ten mój B2. Czasu może i dużo nie ma, ale trzeba się zmobilizować i przysiąść ![]() ![]()
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Dzieki za mile slowa. Coz, kursy to nie wszystko wypadaloby sie pouczyc jeszcze sporo poza samymi zajeciami. a ja to glownie ogladam seriale i programy po hiszpansku, no i czytam, a takie pisanie na przyklad lezy..
Lovebird, po terminie egzaminu rozumiem, ze mieszkasz gdzies poza PL, bo u nas tylko 2 sesje egzaminacyjne rocznie sa (maj, listopad)? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Tak, poza Polską zdaję ten certyfikat, ale - jak pisałam wcześniej - nie jest to DELE, jednak stwierdziłam, że mogę się tutaj podpiąć i pomotywować z tymi, którzy zdają DELE
![]()
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
Hola! Teneis una escuela de Espanol en Wroclaw para recomendar? Mi nivel es bajo y tambier qiero conocer a gente :P
Wiec mniej wiecej na tym poziomie jest moj hiszpanski. Jak w pytaniu: macie jakas fajna szkole hiszpanskiego do polecenia? Moze byc jakis kurs bardziej intensywny, wakacyjny. Chciclabym nei tylko uczyc sie hiszpanskiego ale tez poznac jakich spoko ludzi. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ja sądzę, że jeśli macie mniej więcej przerobiony i przyswojony materiał z zakresu w jakim chcecie zdawać egzamin to nie ma na co czekać. Tak naprawdę na powtórzenie wystarcza około tygodnia lub dwóch jeśli mocno przysiądziecie. Osłuchajcie się też ewentualnie z różnymi akcentami, np. na yutubie, bo na wyższych poziomach egzaminu słuchanie bywa trudne ze względu na lektora z kraju innego niż Hiszpania. No i powtórka tego co u Was z gramatyki kuleje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Lovebird, dobra decyzja. Probuj koniecznie, a potem oczywiscie zdaj relacje, jak bylo.
U mnie tez tydzien na przygotowania nierealny, pracuje niestety w nienormowanym czasie, co oznacza zwykle ponad 8 h dziennie + dojazdy w korkach, do tego wyjazdy sluzbowe i dla przyjemosci, jakies niespodzianki, ktore wywracaja lany do gory nogami i czas kurczy sie nieublaganie. Jako takie osluchanie z akcentami mam, bo swoja przygode z hiszpanskim zaczelam od podrozy po Ameryce Łacinskiej. Poza tym - jak juz pisalam - duzo ogladam programow, seriali.. za to pisanie lezy odłogiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Zrobiłam sobie dzisiaj kalendarzyk i codziennie będę wykreślać jeden dzień, kończy się w dniu egzaminu. Wisi nad biurkiem i będzie mi przypominał, że mam coraz mniej czasu
![]() ![]()
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Niestety, nie pomogę Ci za bardzo, bo jednak poprawki nie mam, wręcz przeciwnie, poszło dobrze, więc noża na gardle nie mam, mogę sobie powoli powtarzać + robić zadania na c1, więc ze mnie żadna motywacja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
tamtaglista, cieszę się bardziej, że zdałaś i nie masz poprawki, niż jak byś się ze mną miała uczyć
![]() ![]() ![]()
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
A co dziś robisz?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Oj, zazdroszczę trochę
![]() ![]() Ja ogólnie codziennie przerabiam jedną lekcję z repetytorium + czytam jedno opowiadanie z książki lub jakiś artykuł prasowy, jak daję radę, to jeszcze fiszki, ale nie zawsze mam siły i czas na naukę, wtedy staram się mimo wszystko przerobić repetytorium i choć trochę przeczytać (repetytorium jest u mnie dziennym minimum). Dzisiaj niby mam wolny dzień, ale mam strasznie dużo roboty na inne zajęcia. Szkoda, bo poświęciłabym więcej czasu hiszpańskiemu, no ale wstałam od rana i mam jeszcze cichą nadzieję, że wyrobię się ze wszystkim i coś więcej dzisiaj zrobię ![]()
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
"Hiszpański na poziomie". Szczerze mówiąc nie zachwyciło mnie, ale ciężko znaleźć coś fajnego na jakimś wyższym poziomie, przynajmniej ja nie mogłam nic specjalnego znaleźć...
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
To ja też się melduję.
![]() ![]()
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Samantha, witaj!
![]()
![]() |
#59 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jak Wasze przygotowania? Robicie coś? Ja skończyłam kilka dni temu moje repetytorium, teraz uczę się słownictwa z fiszek i powtarzam gramatykę. Przypomniałam sobie Imperativo, teraz zajęłam się czasami przeszłymi, bo zauważyłam ostatnio, że czasem sprawia mi problem zastosowanie odpowiedniego czasu... A wydawało się to takie proste i logiczne
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:27.