![]() |
#31 |
Przyczajenie
|
![]()
Też kiedyś sie uczyłam grać na gitarze ale przestałam i w zasadzie sama nie wiem dlaczego... teraz chcialabym zaczać od nowa macie moze jakies stronki które by mi pomogły w nauce ( umiem tylko jedno bicie i pare chwytów
![]()
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Dot.: gitara
Wyciągnęłam z kąta swoją (a właściwie mojego taty) gitarę - starą jak świat. Możecie mi na podstawie zdjęcia powiedzieć czy to gitara akustyczna czy klasyczna?
Nigdy nie umiałam na niej grać, tata też już niewiele pamięta. Przede wszystkich przydałoby się ją nastroić ![]() Chciałabym nauczyć się grać, ale wchodzi tu w grę tylko self-study. Czy możecie polecić jakąś książkę, w której byłoby wszystko krok po kroku i od podstaw wytłumaczone? Czy w ogóle można się gry nauczyć z książki?
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
![]() ![]() Ja chodziłam do muzycznej przez 7 lat, ale uczyłam się grać na keyboardzie i fortepianie... dlatego mam dosyć muzycznej i chciałabym się nauczyć tak na własną rękę... tylko to wydaje się takie trudne... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() gra na gitarze wbrew pozorom wcale nie jest taka trudna. Na poczatku moze byc ciezko, co moze bardzo szybko zniechęcic nas do dalszej nauki. Wiec musimy to przelamac i dalej cierpliwie cwiczyc. Wiadomo efekty nie pojawią się szybko, ale jesli bedziesz cwiczyc daje Ci gwarancję, ze napewno bedzie je widac. pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Ja gram na klasycznej od roku
![]() Jestem raczej samoukiem i kurce zakochałam się w gitarze ![]() W przyszłości chce się przerzucić na elektryczną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Dostalam giatre na gwiazdke i sama probuje nauczyc sie cos grac. Mam problem, bo zupelnie nie moge skumac zasady ulozenia poszczegolnych dzwiekow na strunach, a chcialabym umiec zagrac cos ze sluchu
![]() Jesli mam wyraznie napisane- przycisnij strune E na III progu, a poznije G na II, to zagram... Zagram tez melodie jesli mam rozpisane kolejne akordy. Ale nie zagram melodii sama z siebie, po prostu nawet jesli slysze w glowie jaki dzwiek powinnam zagrac to nie umiem go znalezc..Jest jakas zasada, ktora moglaby mi pomoc? Pianino wydaje sie duzo bardziej logiczne, wszystkie dzwieki po kolei. Jesli slysze melodie w głowie to zagram ja z łatwościa. A gitara...heh.. ![]() Moze ktos mi cos poradzi? Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
nieśmiało podbijam..może jednak ktoś coś mi poradzi?
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
A czy nie jest czasem tak, że na gitarze też są ułożone dźwięki i trzeba się ich po prostu nauczyć?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale chodzi mi o to, w jaki sposob one są ulożone... Mam nuty, potrafię powiedziec jaki dźwięk reprezentuje która nuta. Ale kurcze, skąd wiedziec która strune i na ktorym progu przycisnąć, zeby ja zagrac?
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
Jeżeli chodzi wam o gamy, to napewno w książkach lub na stronkach dla samouków są rozpisane na tabulatury.Poza tym dołączam się do którejś z wcześniejszych wypowiedzi i polecam program guitar pro
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Można samemu nauczyć się grać. Mi pomogły przede wszystkim strony internetowe i filmiki na youtube
![]() Ps. Gram na gitarce elektroakustycznej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Ja gram na akustycznej od prawie 2 miesięcy, czasami mogła bym cały dzień siedzieć i grać na gitarze, dopóki mi ręce nie odmówią posługi xD ...ale przymierzam się w niedługim czasie kupić jeszcze klasyczną ( na której jak na razie nie bardzo idzie mi granie, bo nie jestem przyzwyczajona do strun nylonowych ) ale bardzo mi się podoba dźwięk klasyka... potem może za rok półtora w planie jest elektryk xD
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
czapeczko, ułożenie dźwięków wygląda mniej więcej tak:
E1 f fis g gis a b h c cis d dis e H2 c cis d dis e f fis g gis a b h G3 gis a b h c cis d dis e f fis g D4 dis e f fis g gis a b h c cis d A5 b h c cis d dis e f fis g gis a E6 f fis g gis a b h c cis d dis e A co do tego, jaka gitara jest najlepsza do nauki, to powiem, że i tak zawsze trzeba swoje przecierpieć, rozciągnąć nadgarstek, tylko struny metalowe barziej ranią palce. Na początku opuszki bolały mnie, jakbym pocięła je sobie kartką papieru ![]() Ja gram od września i właśnie przymierzam się do opanowania chwytów barre, na razie usiłuję po prostu dobrze przytrzymać wszystkie struny na progu, ale kurcze problem zacznie się jak trzeba będzie dodać dodać następne palce :-/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Wtajemniczenie
|
Gram na gitarze od pięciu lat. Obecnie jestem posiadaczką gitary akustycznej oraz elektrycznej. Grać na gitarze uczyłam się sama - nie chodziłam na żadne lekcje.
Nienawidzę gitar klasycznych - dla mnie nie różnią się brzmieniem od gumek recepturek naciągniętych na pudełko po margarynie. W gitarze akustycznej uwielbiam głębie dźwięku i taki... charakter, którego, wg mnie, nie posiada klasyk. Gitara elektryczna... moja miłość. Obecnie mam pudło, ale w najbliższym czasie planuję zakup drugiej, deski, najlepiej Epiphone'a ![]() Czapeczkaelfa - to z czasem przyjdzie. Szybciej albo później. Ja mniej więcej po pół roku, słysząc jakąś melodię, potrafiłam intuicyjnie wybijać te podstawowe akordy. Później ma się ochotę udziwniać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Też przymierzam się do kupienia Epiphone Less Paula
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() też mnie gitara klasyczna specjalnie nie zachwyca, to zwyczajnie nie moje klimaty, ale że DOBRA klasyczna gitara ma ładne, ciepłe brzmienie to musze przyznac... posłuchaj jakis np duetów/tercetów gitarowych grajacych np flamenco to zmienisz zdanie ![]() a macie ulubionych gitarzystów? kogoś kto jest dla Was wzorem, imponuje Wam swoimi mozliwosciami ? Edytowane przez Demri Czas edycji: 2009-02-24 o 13:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Wtajemniczenie
|
Carlos Santana i Mark Knopfler - gdybym tylko mogła, to z chęcią tych dwóch panów porwałabym i zamknęła u siebie w pokoju, krzycząc - Graj!
dobra, poniosło mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Jak sie gra bluesa na akustyku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja natomiast nie lubię akustycznej, dla mnie nie ma duszy tak jak klasyczna ![]() A elektryczna... mrau ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
...
Edytowane przez Demri Czas edycji: 2009-02-24 o 13:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zadomowienie
|
No nie było to zbyt miłe
![]()
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Wtajemniczenie
|
A obraziłam Cię? Nie.
Może trochę więcej dystansu, napisałam to, co uważam i niby dlaczego mam się jeszcze bardziej ukorzyć? Bez przesady. Cytat:
Przepraszam za offtopic. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() To powiedzenie o gustach i guścikach jest generalnie niebyt miłe i sugeruje, że ktoś chce pokazać swoją wyższość nad innymi nie znającymi się na rzeczy... ![]() Nie mówiąc już o tym, że brzmienie instrumentów to nie filmy, które jakoś tam można oceniać w kategoriach lepsze-gorsze.
![]() |
![]() |
#56 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
przepraszam ze sie wtrące, ale kiedy słyszę "guścik" odbieram to tak jakby ktos miał na mysli brak gustu, zły gust i tp , dlatego faktycznie ktoś mógł się poczuc urażony... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
Nie wiem czy ja to źle interpretuję, ale jak dla mnie "gusta i guściki" brzmi tak, jak "mój to GUST a wasze, gorsze guściki..."
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Wtajemniczenie
|
To widocznie źle to odebrałyście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
Znacie jakieś fajne piosenki typowe na akustyka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Wtajemniczenie
|
Najlepsze będą piosenki Dżemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:13.