![]() |
#31 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Zaręczyny: od razu data ślubu czy dla samego faktu 'ważności' bycia razem?
Cytat:
![]() Powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Dot.: Zaręczyny: od razu data ślubu czy dla samego faktu 'ważności' bycia razem?
moim zdaniem zaręczyny = planowanie ślubu. i to takie konkretne a nie na zasadzie " kiedyś się pobierzemy".
zaręczanie się ot tak sobie kojarzy mi się trochę z takim podkreślaniem na siłę " ach nasz związek jest taki poważny" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Bo tak w sumie nie wyczytałam tu, czy Autorka z nim na ten temat rozmawiała, czy opowiadali sobie co dla każdego narzeczeństwo znaczy. Autorko, jeśli już porównujemy - to ma jeszcze rok, nie martw się na zapas! ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po pierwsze: nie było u Ciebie zaręczyn, bo chłop się nie oświadczył. Gdyby się oświadczył w momencie, kiedy byłaś szczęśliwa i zakochana, ZAŁOŻĘ SIĘ, że byś się zgodziła. I co? Też byś była narzeczoną zanim byłaś z obecnym facetem. Nie byłaś, bo była taka, a nie inna sytuacja (że ex Ci się nie oświadczył). Czyli tu w zasadzie NIC nie zależało od Ciebie. Nie wiesz, czym się kierował Twój TŻ oświadczając się swojej ex, prawda? Nie wiesz, co czuł, jak ją kochał, jak było między nimi. Może się oświadczył, bo np. rodzina naciskała? Skąd możesz to wiedzieć. Kurczę, no naprawdę, zachowujesz się jak małolata: chciałabym pobyć w narzeczeństwie, ale nie pobędę, bo 'ona mi to zabrała'. Jezu, kobito, przeczytaj to co piszesz, palnij się w głowę i ocknij. Nikt Ci NIC nie zabrał. To, co było między nią, a nim to przeszłość. Przecież wtedy Cię nie znał. A jakbyś się czuła, gdyby on Ci zaczął wypominać, że byłaś z ex 3 lata, że go kochałaś, że byłaś z nim szczęśliwa, że się z nim całowałaś, że Cię dotykał, że (być może, nie wnikam) uprawialiście seks. Nie uważasz, że byłoby to w cholerę nieuczciwe? Naprawdę się zastanów nad tym wszystkim. Facet Cię traktuje poważnie, skoro chce z Tobą zamieszkać. To mało? Naprawdę, jak będziesz mu tak jeszcze chwilę marudzić, to Cię w końcu kopnie w tyłek. Ja np. jestem taka, że jakby mi TŻ wyskoczył z takimi wypominkami, to ok. Raz, drugi, trzeci bym zniosła. Ale jeszcze parę razy, to bym mu jasno powiedziała, sorry, albo się ogarniesz i przestaniesz mi wypominać, albo się rozstajemy. No ja bym nie mogła tkwić w takim związku, gdzie ktoś ma tak chore pretensje do mnie.. ---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- Aaaa jeszcze jedno. Teraz sobie pomyśl: jęczysz mu o tych zaręczynach, jęczysz, marudzisz. Ok. W końcu chłop ulega, kupuje pierścionek, pada na kolana i zaręczyny odbębnione. Ma święty spokój. Cieszyłyby Cię takie wyproszone zaręczyny? Bo mnie ANI TROCHĘ ![]() Zaręczyny mają plynąć prosto z serca. Oboje partnerzy muszą być pewni siebie nawzajem, swoich uczuć do siebie i tego związku. To nie może być wymuszone, wyproszone, czy wypłakane. Takie zaręczyny tracą jakikolwiek sens. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dotka90 tak.. zdaję sobie sprawę że jestem upierdliwa.. i to nie jest fajne ani trochę. Ale chcialam by wiedzial ze jest mi przykro i ze takie mam mysli i zdanie. Powiedzialam mu, on komentowal to tym ze to jaj estem jedyna i najlepsza. Wiec skoro nie komentowal mojego patrzenia na zareczyny to rozumem ze nasze zdania sa inne i to nie bedzie po mojemu, ani po naszem - a po ,,jego mysli'' z zareczynami bo juz byl zareczony i ma swoje zdanie na ten temat i nie zmieni go. I nie bylo zareczyn ..bo je odrzucilam... bo powiedzialam ze mimo ze go kocham to za wczesnie... Bo chlopak powiedzial ze czas najwyzszy sie zareczyc i pytal o rozmiar palca i ciagnal do jubilera zebym wybrala piersionek choc tak mniej wiecej by wiedzial co ja lubie. Dlatego tak mi trudno, bo ja mimo ze go kochalam tego eks co bylam z nim 3 lata, to nei chcialam zareczyn, bo nie bylam gotowa. A mojego tz nikt nie naciskal, kochal ją, wiec sie jej oswiadczyl..
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii ![]() FB: ARIKA - Fotografia Edytowane przez Friese Czas edycji: 2012-07-23 o 14:43 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
No ale zastanów się.
Jest Ci przykro, bo co? Bo oświadczył się jakiejś pannie zanim wiedział, o Twoim istnieniu? Bo się sparzył tym związkiem i teraz nie chce podejmować pochopnych decyzji? Bo jest z TOBĄ, kocha CIEBIE, chce z Tobą mieszkać, a nie z nią? To po prostu nielogiczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Friese- zaręczyliśmy się nie dawno
![]() ![]() Chociaż nie wiem, czy moje pojmowanie słów "zaręczeni" i "narzeczeństwo" zostało tutaj dobrze ujęte, ponieważ "oświadczyny" właściwe były już daaawno. Decydując się na wspólne mieszkanie niejako oświadczyliśmy sobie wzajemnie i najbliższym, że decydujemy się żyć ze sobą, wspierać, radować i trwać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naciskasz na faceta, bo chcesz wiedzieć że Ci przykro? Co Ty w ogóle za teksty mu rzucasz? Że tym, że oświadczył się swojej eks przekreślił Twoje marzenia? Masakra. Weź Ty się porządnie walnij w czerep, bo to co robisz jest paskudne. Ja na jego miejscu nie chciałabym być z kimś, kto zachowuje się jak Ty. I tak jest cierpliwy - ja bym Ci już kilka ostrzejszych słów pewnie powiedziała. Co to w ogóle za jakieś łzawe wymuszanki?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Po co chcesz się zaręczać?
1.dlatego że: kochasz tego faceta, jesteś pewna, że to ten na całe życie, chcesz być jego żoną, urodzić mu dzieci i się z nim zestarzeć. 2. dlatego że: zawsze marzyłaś aby być narzeczoną (nieważne kogo), bo czujesz się gorsza od poprzedniej dziewczyny, bo czujesz się niepewnie w tym związku i potrzebujesz namacalnego dowodu miłości w postaci pierścionka. Jeśli powody numer 1, to świetnie. Ciesz się. Trafiłaś na faceta na całe życie. Decyzja o zaręczynach i ślubie to decyzja dwojga osób, poczekaj aż on będzie gotowy. Przecież nie przestaniesz go kochać dlatego,że nie chce jeszcze się zaręczać. Jeśli powody numer 2, to kiepsko. Bo nie są to dobre powody aby się zaręczać i brać ślub. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie wiem jak bym zasnęła gdyby on w tym samym pokoju klepał kody, nie mam tak mocnego snu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak nie ma zaręczyn-to wcale nie oznacza to, że Twój TŻ kogoś szuka i na odwrót - jak da Ci pierścionek to nie znaczy, że Cię nagle nie zostawi, bo może to zrobić zawsze a skoro był zaręczony i nici z tego były-tzn. że już jest mądrzejszy i wie, że takie zaręczyny na niby są nic nie warte ja z TŻem mieszkałam 2 lata i dopiero wtedy się oświadczył i chcieliśmy jak najszybciej wziąć ślub (i tak też się stało ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
też nie mam mocnego snu, gdy wpadnie do pokoju komar czy mucha to tak hałasuje, że muszę wstać i się tego pozbyć bo nie zasnę, ale rok mieszkania razem i przyzwyczaiłam się do szumu komputera i odgłosu klawiszy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
Niech mi ktoś wytłumaczy co jest fajnego w "trwaniu w narzeczeństwie". Przed zaręczynami dwoje ludzi jest parą, potem również. Nawet jeśli zaręczyny są początkiem przygotowań do ślubu to oznacza, że wcześniej były o tym rozmowy, a więc decyzja o ślubie nastąpiła wcześniej. Podjęcie takiej decyzji pod wpływem widoku pierścionka jest infantylne i chyba każdy rozsądny człowiek w końcu się w tym zorientuje. Przygotowania do ślubu nie zajmują też całego czasu narzeczeństwa. Przecież załatwianie sali na wesele czy czegoś tam jeszcze nie jest w stanie pochłonąć 100% wolnego czasu. Tym bardziej nie rozumiem fenomenu cudownego stanu narzeczeństwa.
Friese: postaw się może na miejscu twojego faceta. Był w związku 5 lat i nie udało mu się. Jesteście razem śmiesznie krótko, a teraz wymagasz od niego deklaracji dozgonnej miłości (a raczej drogiego prezentu), tylko dlatego, żeby lepiej się poczuć. On może po prostun nie podniecać się tak tą kwestą, bo już raz przez to przechodził i okazało się g. warte - z byłą i tak się rozstał. On już wie co znaczy "za wcześnie", tak jak ty wiedziałaś to w swoim własnym poprzednim związku. Piszesz dużo jaki twój facet jest cudowny. Powinnaś wiedzieć, że to jaki jest teraz ukształtowało się pod wpływem jego przeszłości. WSZYSTKO, co kiedykolwiek przeżył (także poprzedni związek) ma wpływ na to kim teraz on jest. Dlatego nie pisz bzdur w stylu "ona mi to zabrała", bo równie dobrze jego z nią doświadczenia mogą mieć na twój związek zbawienny wpływ. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Tak, tak dotarło już do mojego blond łba
![]() Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi ![]() Już luzuję, i nie chce pierścionka. Wystarczy mi to, że jest najcudowniejszy i mnie kocha jak nigdy przede mną nikogo. I ze razem bedziemy mieszkać. I że po studiach planujemy wylecieć razem z kraju, potem wróćić i mieć dom i dzieci To o wiele wazniejsze od materialnego przedmiotu, który de facto - nic by nie zmienił. Skoro on tego nie chce, ja nie będę naciskać. Dziękuję Wam za odpowiedzi, rady, i walnięcie w łeb prawdziwym obiektywizmem ![]() Wszystkiego dobrego Wam życzę Kochane Wizażanki ![]()
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie "zaręczenie" oznacza rozpoczęcie przygotowań do slubu.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
na drugie mam Irena
|
ja jestem tego samego zdania,
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Mnie dziwi zaręczanie się kiedy nie ma się realnej wizji na utrzymywanie się samemu, w miarę zabezpieczonej przyszłości. Bo to takie fajne/słodkie/romantyczne...Nie wyobrażam sobie planować ślubu bez osiągnięcia samodzielności.
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;35468700]Niech mi ktoś wytłumaczy co jest fajnego w "trwaniu w narzeczeństwie". Przed zaręczynami dwoje ludzi jest parą, potem również. Nawet jeśli zaręczyny są początkiem przygotowań do ślubu to oznacza, że wcześniej były o tym rozmowy, a więc decyzja o ślubie nastąpiła wcześniej. Podjęcie takiej decyzji pod wpływem widoku pierścionka jest infantylne i chyba każdy rozsądny człowiek w końcu się w tym zorientuje. Przygotowania do ślubu nie zajmują też całego czasu narzeczeństwa. Przecież załatwianie sali na wesele czy czegoś tam jeszcze nie jest w stanie pochłonąć 100% wolnego czasu. Tym bardziej nie rozumiem fenomenu cudownego stanu narzeczeństwa.
[/QUOTE] Ty nie rozumiesz, kto inny rozumie ![]() Nowy etap w życiu. Czemu by nie móc się pocieszyć nim? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;35473400]No to właśnie dlatego pytam innych, kótrzy rozumieją, co w tym fajnego.
Jaki to nowy etap skoro związek przed i po wygląda tak samo?[/QUOTE] Nie martw sie, ja tez nie rozumiem ![]() Jasne, cieszyłam się z zaręczyn - ale własnie w kwestii tego, że będziemy małżeństwem, niż cieszenia się z samego narzeczenstwa. Nie zmieniło to nic oprócz pierścionka na palcu i planowania ślubu.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;35473400]No to właśnie dlatego pytam innych, kótrzy rozumieją, co w tym fajnego.
Jaki to nowy etap skoro związek przed i po wygląda tak samo?[/QUOTE] Z nazwy ![]() Nie ma w tym głębszej ideologii. Ot może się podobać stwierdzenie: jestem narzeczoną. Nowy etap=już nie dziewczyna, jeszcze nie żona. Ma to wszystko małe znaczenie, ale jakieś tam ma. Może dla kobiet z nutką romantyzmu ma większe hehe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
ja z moim TŻ zaręczyliśmy się 5 lat temu od 2 lat jesteśmy małżeństwem. Nie planowaliśmy na początku daty ja zaczynałam studia on awansował i jakoś ślub poszedł w odstawkę, chociaż nie zapomniała, ze mam narzeczonego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sama widzisz jak to było na przykladzie Twojego tż i jego ex ![]() ![]()
![]() Edytowane przez yes Czas edycji: 2012-07-23 o 21:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
na przekór do celu
|
Jaki to nowy etap skoro związek przed i po wygląda tak samo?[/QUOTE] to samo można powiedzieć o ślubie - o ile para przed ślubem mieszka ze sobą. trudno to wytłumaczyć. coś w tym jest, też zaliczam się do romantyczek: Cytat:
![]() dla jednych śmieć może być skarbem, a dla innych zostanie śmieciem, tak i tu: dla jednych zaręczyny to "fajna sprawa ale żyjemy dalej i szukamy sali weselnej", a dla drugich to inny, nowy, wyjątkowy etap. tak jak o gustach się nie dyskutuje, tak tutaj trudno jednym zrozumieć drugich ![]() ---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ---------- choć wracając do tematu wątku jestem zdania, że autorka mocno przesadza. uważam, że zaręczyny powinny potrwać i niekoniecznie zaczynać się od razu od planowania ślubu, ale też nie mogą trwać wieczność.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
viva91 właśnie tak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
W każdej rodzinie panują trochę inne zasady i trochę inaczej patrzy się na pewne sprawy. Dla niektórych chłopak to tylko chłopak, więc po co zawracać ludziom głowę poznawaniem się. Z kolei narzeczeństwo już oficjalnie pokazuje pewien status związku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:30.