![]() |
#31 | |||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Byłam molestowana przez ojca.
Bardzo ci współczuję, jesteś dzielną kobietą
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Polecam psychoterapię, najlepiej taką, która trwałaby kilka lat. Warto pewne sprawy przepracować, żebyś też nie przenosiła nieświadomie jakiś zachowań w stosunku do własnego dziecka. (nie chodzi mi że skrzywdzisz dziecko ale np pewne wzorce np manipulowania, uzależniania mogą się podświadomie pojawiać) Masz wsparcie w mężu, to bardzo ważne. Ja ograniczyłabym całkowicie kontakt z ojcem raz osobami, które go wspierają. Przynajmniej przez czas procesu. I absolutnie nie pozwoliłabym na kontakty dziecka z ojcem. A co z twoją matką? Wiedziała? Cytat:
Do lektury dorzucę jedną pozycję "Toksyczni rodzice" Susan Forward. Oprócz opisu i analiz różnych typów, druga część książki podpowiada jak sobie z tym radzić. Psychologa nie zastąpi, ale warto. Edytowane przez Glodomorek Czas edycji: 2012-07-31 o 21:06 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
trzymaj się kobietko, i nie poddawaj się.
![]()
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Też polecam książkę Toksyczni Rodzice. Jest tam i rozdział o tym problemie i różne ćwiczenia terapeutyczne, np. żeby opisać to co się wydarzyło jako bajkę albo napisać list do siebie jako do tego małego dziecka z przeszłości i wiele innych. Autorka tej książki pisze, że z jej doświadczeń wynika, że terapia w przypadku molestowania jest najbardziej skuteczna, w innych przypadkach (np. przemocy psychicznej) może być dużo ciężej się wyleczyć, terapia nie zawsze daje pożądane efekty. Także pomyśl też o dobrym psychologu. Ludźmi, którzy Cię krytykują, nie przejmuj się, nie dyskutuj z nimi.
![]() |
#34 |
Przyczajenie
|
Witam,
wczoraj został ogłoszony wyrok, ojciec został skazany na 2 lata pozbawienia wolności w zawieszeniu na 3, to były bardzo trudne lata dla mnie i dla mojej rodziny. Nie czuje sę zwycięzcą, potrzebuje czasu żeby ochłonąć. Postaram się napisać jak to wszystko wyglądało. Oby niewiele osób musiało korzystać z moich rad. Pozdrawiam i obicuję ze, za jakiś czas się odezwę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Wtajemniczenie
|
o jezu, zajęło to 2 LATA ?
Musiała być to bardzo trudna sprawa ;/ Autorko, jak sie czujesz, już lepiej u Ciebie ? Pozdrowienia ![]() ---------- Dopisano o 02:43 ---------- Poprzedni post napisano o 02:43 ---------- o jezu, zajęło to 2 LATA ? Musiała być to bardzo trudna sprawa ;/ Autorko, jak sie czujesz, już lepiej u Ciebie ? Pozdrowienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
witam ponownie,
wróciłam by pomoc osobom w podobnej sytuacji, Na początek: wszystkie spawy wygrałam. Wróciłam i piszę to dopiero teraz bo potrzebowałam czasu, robię to dla tych którzy są na początku drogi. Podałam mojego ojca o molestowanie seksualne, efektem końcowym był wyrok skazujący. Mój oprawca jest osobą inteligentna i szanowana w społeczeństwie. Utrzymywałam z nim kontakty do momentu złożenia pozwu. Przeszłam bardzo dług drogę aby dowieść Jego winy. Pochodzę z małego zapyziałego miasteczka gdzie wszyscy o wszystkim wiedzą. Najpierw złożylam zeznania na policji i jako dowód przedłożyłam nagrania rozmowy z ojcem, przeszłam kolejne dwa przesłuchania. Sprawa została odrzucona, dostałam pismo od prokuratora które wskazywało, że moje zeznania są podyktowane korzyścią majątkową. Sąd uznał zażalenie i skierował sprawę do kolejnego rozpoznania. Ponownie Pani prokurator oddaliła sprawę uzasadniając moje zeznania korzyściami majątkowymi ![]() -wyrok który potwierdza że mój ojciec wyrządził mi krzywdę, bo On dalej uważa że nie ma problemu -praktycznie (bo nie na 100%) mój oprawca nie jest w stanie uzyskać ode mnie alimentów (a mógł, i składał o nie) -mogę uzasadniać przed sądem niechęć do przebywania dziadka z moimi córkami (może sądownie ustanowić sobie takie prawo) -udowodniłam ze nie kłamie Z perspektywy osoby molestowanej: -mam bardzo poważnie zaburzoną pewność siebie (zarabiam w mieście powiatowym średnia krajowa, znam dwa języki a i tak się do niczego nie nadaje) -mam poważne problemy w kwestii seksualnej (mam cudownego męża) -mnóstwo kompleksów, bezsensowne dążenie do ideału, ciągła potrzebę udowodnienia swojej wartości -permanentne stany depresyjne, wieczna nie akceptacja siebie -obecnie poszukuje psychoterapii Jeśli ktoś potrzebuje wsparcia: avija@o2.pl Edytowane przez derf Czas edycji: 2016-05-05 o 23:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
WSzystkiego dobrego. ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
Nie mogę pojąć jak to się stało, że matka nie wiedziała. To się w głowie nie mieści. Tyle lat!
Gratuluję, jesteś silną kobietą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:11.