Byłam molestowana przez ojca. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-31, 21:03   #31
Glodomorek
Zakorzenienie

Dot.: Byłam molestowana przez ojca.

Bardzo ci współczuję, jesteś dzielną kobietą tak trzymaj, dbaj o siebie.

Cytat:
Napisane przez derf Pokaż wiadomość
Ojciec wyprowadził się z domu w dniu moich 16 urodzin. Twierdzi że powodem opuszczenia domu była chęć zaprzestania kontaktów o podłożu seksualnym między nami.
Powiedział to wprost?

Cytat:
Obecnie składam zeznania mające na celu skazanie mojego ojca za to co mi zrobił. Nagrałam 2 rozmowy na dyktafonie na których on nie zaprzecza swoim działaniom. Obecnie sprawa jest rozpatrywana przez prokuraturę.
Możesz napisać ogólnie jak prokuratura zapatuje się na takie sprawy? Chodzi mi o zebranie dowodów z tak odległego czasu oraz o kwestie przedawnienia.

Cytat:
Obecnie sytuacja wygląda tak ze mój ojciec przebywa (zamieszkuje domek holenderski) na ziemi która należy do mnie, a która on dobrowolnie mi zapisał. Na terenie tej posesji znajduje sie budynek który jest miejscem pracy mojego męża. Przed rozpoczęciem postępowania sadowego odtworzyłam nagrania naszych rozmów (tj. moich z ojcem) najbliższym osobom mojego ojca w celu ukazania mojego punktu widzenia. Obecnie mój ojciec, twierdzi że chodzi mi tylko o majątek, że to ja chciałam żeby mnie molestował, ze to były moje wybory.
Mam nadzieję, że mu nie wierzysz. To on był rodzicem, a nie odwrotnie i wyznaczanie granic jest/było jego rolą.

Cytat:
Do czego dążę, te osoby przyznały mu racje, bo skoro tyle lat było dobrze to dlaczego właśnie teraz mam jakiekolwiek pretensję. Nadmieniam ze ojciec dalej przebywa na terenie działek.
Jestem więc w ich oczach, zachłannym dziewuszyskiem, które samo właziło ojcu do łózka i teraz ma pretensje do biednego człowieka.
To jest typowe zachowanie, nie przejmuj się ich opiniami. Dziwię się że w ogóle komukolwiek mówiłaś/dałaś do posłuchania rozmowę. Możesz napisać komu to pokazywałaś?

Polecam psychoterapię, najlepiej taką, która trwałaby kilka lat. Warto pewne sprawy przepracować, żebyś też nie przenosiła nieświadomie jakiś zachowań w stosunku do własnego dziecka. (nie chodzi mi że skrzywdzisz dziecko ale np pewne wzorce np manipulowania, uzależniania mogą się podświadomie pojawiać)
Masz wsparcie w mężu, to bardzo ważne.
Ja ograniczyłabym całkowicie kontakt z ojcem raz osobami, które go wspierają. Przynajmniej przez czas procesu. I absolutnie nie pozwoliłabym na kontakty dziecka z ojcem.

A co z twoją matką? Wiedziała?

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Polecam książkę "Oskarżyłam księdza".
Może nie czyta się jej super łatwo (ze względu na specyficzny styl pisania), ale za to w tej książce dokładnie jest opisane CO takie dziecko myśli, dlaczego nie mówi, oraz (co najsmutniejsze), co się dzieje, kiedy o tym mówi...

Ja mam pytanie do autorki, z ciekawości: piszesz, że potem w wieku od 14-15 lat już wiedziałaś o co chodzi. Powiedziałaś mamie? Jeśli tak, to co ona na to?
Oraz co się stało, że zdecydowałaś się zeznawać akurat teraz (co było impulsem).

W w/w książce są opisane reakcje ludzi na proces.

Wiecie, tutaj ojciec autorki to w pewnym stopniu anonimowy gość.

Wyobraźcie sobie, co działo się na wsi, kiedy autorka książki oskarżyła KSIĘDZA (znanego, lubianego) o molestowanie przez lata..
Mało tego, molestował mnóstwo dzieci, bardziej napastliwie niż ojciec autorki, rodzice dzieci wiedzieli, że one chodzą do księdza spać (na noc!!!) i sami przyzwalali na to. Co tydzień była 'zmiana' i inne dzieci. A rodzice nie widzieli nic dziwnego w tym, że ksiądz bierze sobie dzieci na noc (na co, po co?!).

Długo by pisać, ale książkę polecam.

Oraz jeszcze Kato-tata. Niepamiętnik. Bardzo drastyczny, przerażający.

A jeszcze w temacie: mnie najbardziej przeraża to, że w takich sprawach w 90% zawsze ktoś o tym wie i NIC z tym nie robi. Najczęściej matka dziecka.
(bo wymyślasz, bo przesadzasz, bo co ci to przeszkadza, bo pozwól mu i niech już idzie spać, naprawdę, włosy się jeżą na głowie).
Zgadzam się w 100%.
Do lektury dorzucę jedną pozycję "Toksyczni rodzice" Susan Forward. Oprócz opisu i analiz różnych typów, druga część książki podpowiada jak sobie z tym radzić. Psychologa nie zastąpi, ale warto.

Edytowane przez Glodomorek
Czas edycji: 2012-07-31 o 21:06
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-31, 23:01   #32
maybelline
Zakorzenienie

trzymaj się kobietko, i nie poddawaj się.
Stary 2012-07-31, 23:03   #33
_chocolate
Zakorzenienie

Też polecam książkę Toksyczni Rodzice. Jest tam i rozdział o tym problemie i różne ćwiczenia terapeutyczne, np. żeby opisać to co się wydarzyło jako bajkę albo napisać list do siebie jako do tego małego dziecka z przeszłości i wiele innych. Autorka tej książki pisze, że z jej doświadczeń wynika, że terapia w przypadku molestowania jest najbardziej skuteczna, w innych przypadkach (np. przemocy psychicznej) może być dużo ciężej się wyleczyć, terapia nie zawsze daje pożądane efekty. Także pomyśl też o dobrym psychologu. Ludźmi, którzy Cię krytykują, nie przejmuj się, nie dyskutuj z nimi.

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 13:24   #34
derf
Przyczajenie

Witam,
wczoraj został ogłoszony wyrok, ojciec został skazany na 2 lata pozbawienia wolności w zawieszeniu na 3, to były bardzo trudne lata dla mnie i dla mojej rodziny. Nie czuje sę zwycięzcą, potrzebuje czasu żeby ochłonąć.

Postaram się napisać jak to wszystko wyglądało. Oby niewiele osób musiało korzystać z moich rad. Pozdrawiam i obicuję ze, za jakiś czas się odezwę.
derf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-13, 01:43   #35
Barbarella05
Wtajemniczenie

o jezu, zajęło to 2 LATA ?
Musiała być to bardzo trudna sprawa ;/
Autorko, jak sie czujesz, już lepiej u Ciebie ?
Pozdrowienia

---------- Dopisano o 02:43 ---------- Poprzedni post napisano o 02:43 ----------

o jezu, zajęło to 2 LATA ?
Musiała być to bardzo trudna sprawa ;/
Autorko, jak sie czujesz, już lepiej u Ciebie ?
Pozdrowienia
Barbarella05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-05, 23:16   #36
derf
Przyczajenie

witam ponownie,
wróciłam by pomoc osobom w podobnej sytuacji,
Na początek: wszystkie spawy wygrałam.
Wróciłam i piszę to dopiero teraz bo potrzebowałam czasu, robię to dla tych którzy są na początku drogi. Podałam mojego ojca o molestowanie seksualne, efektem końcowym był wyrok skazujący. Mój oprawca jest osobą inteligentna i szanowana w społeczeństwie. Utrzymywałam z nim kontakty do momentu złożenia pozwu. Przeszłam bardzo dług drogę aby dowieść Jego winy.
Pochodzę z małego zapyziałego miasteczka gdzie wszyscy o wszystkim wiedzą. Najpierw złożylam zeznania na policji i jako dowód przedłożyłam nagrania rozmowy z ojcem, przeszłam kolejne dwa przesłuchania. Sprawa została odrzucona, dostałam pismo od prokuratora które wskazywało, że moje zeznania są podyktowane korzyścią majątkową. Sąd uznał zażalenie i skierował sprawę do kolejnego rozpoznania. Ponownie Pani prokurator oddaliła sprawę uzasadniając moje zeznania korzyściami majątkowymi , które nie miały miejsca. Złozyłam sprawę z powództwa cywilnego i ją wygrałam. Mój ojciec dalej przebywa na terenie moich działek. Co zyskałam doprowadzając sprawę do końca:
-wyrok który potwierdza że mój ojciec wyrządził mi krzywdę, bo On dalej uważa że nie ma problemu
-praktycznie (bo nie na 100%) mój oprawca nie jest w stanie uzyskać ode mnie alimentów (a mógł, i składał o nie)
-mogę uzasadniać przed sądem niechęć do przebywania dziadka z moimi córkami (może sądownie ustanowić sobie takie prawo)
-udowodniłam ze nie kłamie

Z perspektywy osoby molestowanej:
-mam bardzo poważnie zaburzoną pewność siebie (zarabiam w mieście powiatowym średnia krajowa, znam dwa języki a i tak się do niczego nie nadaje)
-mam poważne problemy w kwestii seksualnej (mam cudownego męża)
-mnóstwo kompleksów, bezsensowne dążenie do ideału, ciągła potrzebę udowodnienia swojej wartości
-permanentne stany depresyjne, wieczna nie akceptacja siebie
-obecnie poszukuje psychoterapii

Jeśli ktoś potrzebuje wsparcia: avija@o2.pl

Edytowane przez derf
Czas edycji: 2016-05-05 o 23:37
derf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-06, 11:47   #37
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
witam ponownie,
Wróciłam i piszę to dopiero teraz bo potrzebowałam czasu, robię to dla tych którzy są na początku drogi. Podałam mojego ojca o molestowanie seksualne, efektem końcowym był wyrok skazujący. Mój oprawca jest osobą inteligentna i szanowana w społeczeństwie. Utrzymywałam z nim kontakty do momentu złożenia pozwu. Przeszłam bardzo dług drogę aby dowieść Jego winy.
Pochodzę z małego zapyziałego miasteczka gdzie wszyscy o wszystkim wiedzą. Najpierw złożylam zeznania na policji i jako dowód przedłożyłam nagrania rozmowy z ojcem, przeszłam kolejne dwa przesłuchania. Sprawa została odrzucona, dostałam pismo od prokuratora które wskazywało, że moje zeznania są podyktowane korzyścią majątkową. Sąd uznał zażalenie i skierował sprawę do kolejnego rozpoznania. Ponownie Pani prokurator oddaliła sprawę uzasadniając moje zeznania korzyściami majątkowymi , które nie miały miejsca. Złozyłam sprawę z powództwa cywilnego i ją wygrałam. Mój ojciec dalej przebywa na terenie moich działek. Co zyskałam doprowadzając sprawę do końca:
-wyrok który potwierdza że mój ojciec wyrządził mi krzywdę, bo On dalej uważa że nie ma problemu
-praktycznie (bo nie na 100%) mój oprawca nie jest w stanie uzyskać ode mnie alimentów (a mógł, i składał o nie)
-mogę uzasadniać przed sądem niechęć do przebywania dziadka z moimi córkami (może sądownie ustanowić sobie takie prawo)

-mam bardzo poważnie zaburzoną pewność siebie (zarabiam w mieście powiatowym średnia krajowa, znam dwa języki a i tak się do niczego nie nadaje)
-mnóstwo kompleksów, bezsensowne dążenie do ideału, ciągła potrzebę udowodnienia swojej wartości

Serdecznie Ci gratuluję, takie sprawy nie są proste, najczęściej nie do udowodnienia - aktualne, a co dopiero po latach.
WSzystkiego dobrego.
Stary 2016-05-06, 12:52   #38
Zefirkowa
Rozeznanie

Nie mogę pojąć jak to się stało, że matka nie wiedziała. To się w głowie nie mieści. Tyle lat!

Gratuluję, jesteś silną kobietą
Zefirkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-06, 14:01   #39
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
witam ponownie,

Dobrze że jesteś. Bardzo się cieszę że się udało.
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości