![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Kto dogoni psa"-czyli polska policja...
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
lavazza u mojego męża w pracy też sa małżeństwa takie jak Twoje i całkiem szczęsliwe nawet ostatnio z okazji Waszego święta udzielali wywiadu do jakiegoś pisma
![]() wiem , że ta praca jest cieżka , za nadgodziny nikt nie płaci, często prace kończy sie kilka godzin później bo przed samym końcem jakaś interwencja wypadnie i trzeba jechać do aresztu czy na izbe a to czasu wymaga . Tylko że inni tego nie rozumieją a jest naprawde sporo policjantów , którzy szanują swoją prace a inni i tak mają to gdzieś.
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Lavazzo i Dorixx, pytam Was jako najbardziej zorientowane
![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
Dziekuję Lavazzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
Co sądze o policji i policjantach?
Nieznoszę. Nietrawię. Z trudem toleruje. I bynajmniej nie jestem czternastolatką, biegającą z kolegami wypisującymi na murach CHWDP ![]() Proste przykłady- kontrole drogowe to skandal. Który policjany da mandat znajomemu? zostaliśmy zatrzymani "Kontrola drogowa, posterunkowy Iksiński, dokumenty i do radiowozu" Ok. Misio poszedł ja siedze, stoimy w zatoczce. Jedzie samochód w nim dwójka młodych ludzi, oboje bez pasów, wesoło pomachali do policjanta, on i odmachał i pojechali dalej. Kolejna sytuacja. Centrum mojej wsi, znajomy zaparkował pod sklepem, na chodniku, poszedł, wychodzi przed samochodem stoi policjant, wypisuje mandat za złe parkowanie. Znajomy dostaje szału, ponieważ dwa metry dalej stoi samochód pewnego faceta, z gatunku wiele mogących i przez niektórych szanowanych, bynajmniej nie dla tego że jest lekarzem czy prawnikiem ![]() ![]() Kilka lat temu wstecz, co by się nie chciało kupić, w gramach czy nawet w kilogramach, wystarczyło udac się pod komendę, bo dwóch miłych chłopców tam miało swoje miejsce pracy, a policjanci, wynosili od nich to i owo w ilości hurtowej. Jakieś dwa miesiące temu: droga E7 przed obwodnicą na Białobrzegach, druga w nocy, jedziemy spokojnie prawym pasem, przed nami fiat Ducato, lewym pasem za***dziela tir- zaczyna nas wyprzedzać, jest na wysokości tego Ducato, jak zając z kapustu pod koła Ducato wyskakuje policjant zaczyna machać na tir. Czy ten chłop był normalny, czy może tylko tak zdrowo naprany, nie wiem, bo w żadnym cywilizowanym kraju samochodów tak się nie zatrzymuje ![]() To absolutnie nie wszytsko, co widziałam, słyszałam i co pozwala mi mieć takie a nie inne zdanie na temat policji. Obraz policjanta jako, wrednego, głębia idioty, który ma problemy z matematyką, ortografią i osobowością moim zdaniem jest jak najbardziej prawdziwy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Lavazza, wszystko, co piszesz, to prawda, ale w praktyce jest inaczej. Pierwsze, co zrobiłam, to spytałam o nazwiska tych panów. Wyśmiali mnie, nawet nie wysiedli z radiowózu, rozmawiali z nami przez otwarte okno. Powiedzieli, że jak coś nam się nie podoba, to zaraz na komende pojedziemy. W tym momencie byłam bezradna, nie było dookoła żywej duszy, tylko my dwie i oni, wydaje mi się, ze chyba sie nudzili na służbie albo skorzystali z faktu, że byłysmy tylko 19 letnimi dziewczynami. Pewnie wydawało im się, że nie znamy swoich praw, ja je znam, ale ta znajomość tylko ich zirytowała.
![]() |
#40 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Lavazzo, dzięki raz jeszcze za odpowiedź. Oby więcej takich policjantów jak Ty.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
Lavazzo a w jakim miescie pracujesz? Jeżeli oczywiście możesz powiedzieć.
![]() Ja też mam dużo wspólnego z tym zawodem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
mnie również bawią dzieci, małolaty krzyczące, piszące, mówiące źle o policji, nie mając podstaw by tak mówić. A piosenki "Kto dogoni psa" nienawidzę, ale to na marginesie.
Oczywiście, że należy się szacunek osobom, które pilnują (lepiej lub gorzej) porządku. Przecież każdy w sytuacji kryzysowej zadzwoni po policje (po kradzieży, zaatakowaniu przez kogoś czy w wielu innych sytuacjach), mimo, że wcześniej krzyczał CHWDP. Do każdej grupy społecznej można dopasować jakieś poglądy, których potem niektórzy kurczowo się trzymają. Moim zdaniem u niektórych ludzi niechęć do policji wynika z tego, że doskonale znają starą MILIcję (ludzie starsi), która określana od zawsze była jednoznacznie, chyba z wiadomych powodów. Albo panują odgórne stereotypy, policjanci są głupi i blondynki też, przecież znamy wiele kawałów na temat policjantów (a mój tata to chyba najwięcej i nie lubi policji, mimo, że ma znajomych policjantów, których szanuje i lubi wręcz) U każdego pogląd na policje zależy od doświadczeń z nią związanych. Ja dotychczas nie miałam z nią raczej żadnych doświadczeń (za wyjątkiem siedzenia z tyłu w samochodzie, gdy tacie wypisywali mandat) do tamtego tygodnia: Z moim chłopakiem wyjeżdzaliśmy z Poznania do Gdańska i będąc na peronie zapaliliśmy sobie po papierosie. Może dla innych to logiczne i proste, dla nas jednak tak nie było, że papierosów się na peronach nie pali. Szanowni dwaj policjanci podeszli do nas, poprosili o dowody i rozpoczeli wypisywanie mandatów. No ok, nasza wina, nie zaprzeczam (chociaż nie obraziłabym się gdyby skończyło się na upomnieniu ![]() ehhh zmęczyłam się tym pisaniem, mam nadzieje, że wszystko jest jasne.
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Prosze nie wkladajcie wszystkich policjantow do jednego worka z napisem " Zły policjant". Jak w kazdym zawodzie, tak i w tym zdarzaja sie ludzie niekompetentni , naduzywajacy swoich uprawnien, etc.
Zawod policjanta wiaze sie z ogromnym stresem, odpowiedzialnoscia. Stres przezywa nie tylko sam policjant , ale takze jego rodzina. Trudno jest wyjsc z pracy i wszystko zostawic za drzwiami, zapomniec o tym co w ciagu dnia mialo swoje miejce i powrocic do tego znowu nastepnego dnia. Policjant to naprawde ciezki zawod i wkurza mnie okropnie jak slysze smarkaczy wyzywajacych tych ludzi , tylko dlatego , ze jakis policjant go spisal. Wkurza mnie, ze w naszym kraju przecietny plicjant zarabia duuuzo mniej niz przecietny magazynier w fabryce samochodow!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Przyczajenie
|
No i nie wytrzymałam po ostatnim poscie. Do Anies - policjant mógł napisac mandat nawet patykiem a i tak by sie on odbil na nastepnych kartkach. Ty musialas mocno sie podpisac bo ten podpis jest bardzo wazny i musiał byc czytelny. Żelowy długopis nie ma tu nic do rzeczy. Natomiast jeżeli chodzi o Twój wiek to policjant mógł ci wypisać mandat gdy masz ukończone 17 lat. Wtedy wg prawa karnego i kodeksu wykroczeń jesteś dorosła. Dlatego policjantowi o to chodzilo. Gdybys nie miala ukończonych 17 lat wtedy sprawa trafiłaby do Wydziału ds Nieletnich a tak skończyło sie na mandacie. Pozdrawiam Maraya
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jestem w tym temacie od lat i uważam, że nie każdy, kto tworzy czy słucha musi że tak powiem "jarać bobe".
![]() |
![]() |
#47 | |
调解人
|
Cytat:
![]() A legalizacja to pewnie temat rzeka- i pewnie nie na ten wątek, więc nie będę kontynuowac ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odpowiedź na mój post jest w ogóle nie na temat.Jeszcze raz.Rano poszłam z moim kumplem po bułki do sklepu.Wychodzimy.Podjeżd ża radiowóz i nas spisuje.Za co? Za kupowanie bułek.W tym momencie mój kolega nie popełniał żadnego wykroczenia,nawet nie miał plecaka ![]()
![]() |
![]() |
#50 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Choćby to: kosić trawę należy w określony sposób, prawą ręką trzymając kosiarkę, lewą kabel, żeby się nie wplątał i: 2 kroki do przodu, 2 do tyłu, lekko w bok i znowu 2 kroki do przodu, 2 do tyłu... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a jeśli chodzi o ten wiek, to chyba wiem lepiej o co mu chodziło, bo to ja tam byłam ![]()
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
To mi się teraz przypomniała sytucja kiedy nas spisywali-połowa osób w wieku 16-17 lat ,a policjant do nas z tekstem-Widzę,że wszyscy tu są pełnoletni
![]()
![]() |
#53 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pozdrawiam
![]() |
![]() |
#54 |
Przyczajenie
|
Bo policja ma takie prawo patrz Ustawa o Policji, Prawo takie dali jej nasi Rządzący. To oni tak ustanowili, bo Twój chłopak jest znany policji i oni wiedzą
co on robi. Policjant moze legitymować każdego, o każdej porze dnia i nocy. Takie ma uprawnienia. Nie wiem czemu tak sie denerwujesz. Samo legitymowanie nic nie znaczy. A teraz przyklad- gdzies, ktoś zniszczył ścianę malując na niej grafitti. Jako ,że on ( znaczy twój chłopak ) jest znany podejrzenie pada na niego. A potem okazuje sie,że on nie mógł tego zrobic bo był w .... sklepie i kupował bułki. Wszystko ma swoje dobre i zle strony. Samo legitymowanie jest naprawdę bardzo skuteczna formą prewencyjna policji. Maraya |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#57 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Proszę bardzo np. mój kumpel, który robi muzykę nie pali ![]()
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#59 |
Mod-Śnieżynka
|
Wiem Aleksandro, to jakoś tak działa bez względu na to kto mówi o policji
![]() To, że kolega został skazany, to akurat nie zasługa policji, tylko sądu ![]() ![]() ![]() Mój Tato niedługo przechodzi na emeryturę, ale jest świetnym Tatą i policjantem, jeśli są jakieś nagrody mój Tato je dostaje, był na audiencji u Ojca Św. za swoje zasługi. Piszę to po to, żebyście wiedziały, że są dobrzy policjanci. Życie policjanta nie jest słodkie i różami usłane, to praca 24 godz. na dobę. Tak jest w przypadku mojego Taty (jest powiedzmy na stanowisku kierowniczym ![]() ![]() Mąż mojej koleżanki był policjantem, zrezygnował, bo Mu się nie opłacało ![]() Jest mi naprawdę przykro, kiedy słyszę różne docinki, bo wiem jak wygląda praca mojego Taty. Nie chodzi mi o Was, bo to nie są docinki z Waszej strony, tylko Wasze doświadczenia. Ale tak dziwnie się czuję, bo niestety Wasze doświadczenia nie są przyjemne, ale nie do końca są też obiektywne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Tak jak ktoś już wcześniej napisał w każdym zawodzie są czarne owce.Praca policjantów jest ciężka,to też są tylko ludzie,tylko czasami mam wrażenie,że olewają swoją pracę albo nadmiernie wykorzystują swoje uprawnienia-może z założenia "Mam mało uprawnień to chce je na maksa wykorzystać".Niektórzy wykonują swoją pracę solidnie,inni przesadnie solidnie,a jeszcze inni ją olewają
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:28.