Bratowa obok mnie przy ołtarzu? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-07, 11:07   #31
dezire
Zakorzenienie

Dot.: Bratowa obok mnie przy ołtarzu?

bralabym bratowa

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-07, 17:46   #32
Myszeczek
Raczkowanie

Na moim ślubie świadkowa byłą mężatką, a świadek żonaty i wcale się tym nie przejmowałam
Skoro bierzesz ślub kościelny to raczej wierzysz w Boga, a jak się wierzy w Boga, to się nie wierzy w przesądy Pozdrawiam i nie przejmuj się za dużo takimi drobiazgami, bo przy organizacji ślubu i wesela jest wystarczająco dużo nerwów

A do lata piechotą też se pójdę, a co mi tam...
Myszeczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 09:56   #33
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Myszeczek Pokaż wiadomość
Na moim ślubie świadkowa byłą mężatką, a świadek żonaty i wcale się tym nie przejmowałam
Skoro bierzesz ślub kościelny to raczej wierzysz w Boga, a jak się wierzy w Boga, to się nie wierzy w przesądy Pozdrawiam i nie przejmuj się za dużo takimi drobiazgami, bo przy organizacji ślubu i wesela jest wystarczająco dużo nerwów
to samo miałam na myśli
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-12, 16:26   #34
ddas
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez shanonnowa Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny.
Możliwe, ze wątek odnośnie świadkowych gdzieś się pojawił, ale jakoś umknęło to mojej uwadze.
Tak, zapewne temat jak i wątek oklepany, bo kto nie ma problemu z wyborem świadków na ślub?
Utarło się że jest to kobieta +facet, ale mojego tż siostra ( gdy brała ślub 11 lat temu ) jako świadków miałą dwoch facetów, co nie wiem czemu zdziwiło mnie
Slub w przyszłym roku.
TŻ wie kto będzie jego świadkiem, ma wybór z pośród dwoch swoich najlepszych kumpli/przyjacioł prawie jak braci.
Nie widzę w roli świadkowej pierwszej lepszej koleżanki "aby zeby była", no po prostu nie moglabym wybrac takiej świadkowej.

Ja świadkową widze jako najblizszą mi osobę, kobietę, którą kocham, której ufam, która zna mnie i wie o mnie wszystko, wie czego potrzebuje, czego pragne.
Taką osobą jest moja bratowa. Jest żoną mojego brata od 3 lat, a przed ślubem byli ze sobą przez 9 lat.
Znam ją od czasów małej dziewczynki. Wieki. Kocham ją. Traktuje jak siostrę. Ona wie o mnie wszystko, gdy mam problem lub klopot nie muszę nic mówić, bo ona już wie. Jest dla mnie wyjątkową osobą.
Ale utarło się też że swiadkową musi być osoba stanu wolnego, panna, broń Boże kobieta po ślubie
Nie wyobrażam sobie by moją świadkową miał być ktoś inny jak ona.
Nie mam żadnej innej aż tak bliskiej kolezanki stanu wolnego bym mogla poprosic ją na bycie świadkową na moim ślubie.

Kwestia świadkowej nie daje mi spac
A od kiedy to świadkowa musi być stanu wolnego?! Ja miałam świadkową pannę, ale świadkiem męża był jego brat żonaty od 4 lat...Nie słyszałam o takim zwyczaju
ddas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 16:39   #35
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shanonnowa Pokaż wiadomość
nie wiem czemu w moim regionie utarła się taka tradycja, że swiadkami muszą być panny i kawalerzy bo ponoć to że są po ślubie przynosi Młodej Parze peeecha :|
a ja nie widzę innej osoby przy moim boku w roli świadka na ślubie
jednak przewidujemy z tż zdanie naszych rodziców na ten temat i zachwyceni pewnie nie będą
co za bezsens
To nie tradycja, tylko PRZESĄD! Moją świadkową była przyjaciółka mężatka, świadkiem TŻeta żonaty przyjaciel. Nie wyobrażaliśmy sobie nikogo innego. Kropka. Do tego TŻet wybrał mi suknie, miałam różowe buty, TŻet mi tą suknię zakładał, bo świadkowa miała świeżo pomowalowane paznokcie , ślub był w miesiącu bez "R" - maaaaatko ile myśmy pecha na siebie ściągnęli

A jak ktoś wyjeżdzał z hasłem "ale jest taki przesąd", to dostawał odpowiedź "a od kiedy to katolicy wierzą w zabobony?!"

Druga sprawa, jak już dziewczyny pisały - to Wy macie być zadowoleni, nie rodzice. To rodzice mają się cieszyć Waszym szczęściem, a nie Wy uszczęśliwiać rodziców.

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot

Edytowane przez ewuszkaaa
Czas edycji: 2012-08-13 o 16:40
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 23:07   #36
K1987
Rozeznanie

hmm, śmieszne te przesądy...

u moich rodziców było dwóch facetów na świadków, w tym jeden żonaty, i w tym roku mija 30 rocznica ich ślubu, więc raczej pecha im to nie przyniosło
byłam na weselu, gdzie było 4 świadków - sami faceci, a także na takim, gdzie świadków było 3- dwie kobiety i mężczyzna między nimi

Twój ślub, Twoja decyzja, i przychylam się do wcześniejszych wypowiedzi, że jak się jest Katolikiem to raczej nie powinno się w takie gusła wierzyć
K1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-15, 17:19   #37
K_k_K
Przyczajenie

Mój świadek ma żonę i nikt nie widział w tym żadnego problemu.
K_k_K jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-02, 19:06   #38
karolkao89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
oj to takie przesądy sa i tyle.
Jesli zależy Ci aby bratował była Twoją świadkową bo jest Ci bliska to czemu nie? Napisałaś, że to musi być osob do której masz zaufanie i masz rację- skoro taką osobą jest dla Ciebie bratowa to OK bierz ja i już. Chyba lepiej abys miała obok siebie kogoś na kim możesz polegać niż jakąś koleżankę, która nie jest Ci bliska.

A z takich przesądów słyszałam też że świadkowie nie mogą być parą lub małżeństwem bo wtedy jedna z par się rozstanie- albo młodzi albo świadkowie- takie przesądy i tyle

byłam na 3 weselachw rodzinie, gdzie swiadkami były pary. jedna sie pobrała, dwie się rozstały:P
karolkao89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 06:47   #39
lady goddess
Rozeznanie

Na moim ślubie jeszcze co prawda 2 lata ale juz wiem ze bedzie to moj brat zonty i siostra mojego tz oby dwoje maja po 36 lat i pierwsze slysze by swidkiem nie mogla byc osoba zonata :P
Jezeli kochasz bratowa jak siostre to ja wez za swidka nie patrz na jakies tam "gadanie"
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości