A miało być tak pięknie... Związek z muzułmaninem - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-08, 08:32   #31
_ema_
Zakorzenienie

Dot.: A miało być tak pięknie... Związek z muzułmaninem

Ale ja nie rozumiem problemu.
Wchodząc w związek z mężczyzną o odmiennej religii/kulturze kobieta jest świadoma tego, że wchodzi w inną rzeczywistość. I sama się na to decyduje. To po co potem płacz 'mąż muzułmanin mnei uderzył'?
Wystraczy mieć podstawową wiedzę, żeby zdawać sobie sprawę, że w ich kulturze tak się traktuje kobiety, i nie jest to brak miłości do żony, tylko coś naturalnego, oczywiste jest, że mąż nie bedzie widział w tym nic złego i będzie się tak zachowywał, bo to są jego realia. Wiedziała na co się decyduje, to po co teraz płakać jaka to skrzywdzona? Nie chciała być traktowana jak kobieta w kulturze muzułmańskiej to trzeba było nie brać muzułmanina, proste.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 08:43   #32
Isabella90
Raczkowanie

GG do Isabella90

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Wchodząc w związek z mężczyzną o odmiennej religii/kulturze kobieta jest świadoma tego, że wchodzi w inną rzeczywistość. I sama się na to decyduje. To po co potem płacz 'mąż muzułmanin mnei uderzył'?
Wystraczy mieć podstawową wiedzę, żeby zdawać sobie sprawę, że w ich kulturze tak się traktuje kobiety, i nie jest to brak miłości do żony, tylko coś naturalnego, oczywiste jest, że mąż nie bedzie widział w tym nic złego i będzie się tak zachowywał, bo to są jego realia. Wiedziała na co się decyduje, to po co teraz płakać jaka to skrzywdzona? Nie chciała być traktowana jak kobieta w kulturze muzułmańskiej to trzeba było nie brać muzułmanina, proste.
Przecież koleżanki wyżej uważają, że takie zachowania to patologia, że tak zachowują się muzułmanie przez małe m. Na dodatek znają wiele szczęśliwych związków muzułmańsko - niemuzułmańskich. Porównują przemoc muzułmanina w stosunku do kobiet z "katolikami" podnoszącymi rękę na swoje rodziny.

Edytowane przez Isabella90
Czas edycji: 2012-08-08 o 08:46
Isabella90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 08:46   #33
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziagt Pokaż wiadomość
Ania ma 23 lata i jest rozwódką. Dla jej wybranka – Libijczyka, lojalność wobec rodziny i religii czy też strach przed wykluczeniem z muzułmańskiej społeczności okazały się silniejsze niż miłość do żony i do córki.
Ania odwiedziła wiele krajów arabskich, między innymi Zjednoczone Emiraty Arabskie, Senegal, Algierię, Egipt, Arabię Saudyjską. Jej spojrzenie nie jest spojrzeniem zakochanej turystki, która spędziła wakacje w tunezyjskim kurorcie ze swoim habibi…

Rozmowę z Anią przeprowadziła specjalnie dla Euroislamu Wiktoria Banach.

Czy zanim zdecydowałaś się na małżeństwo z Libijczykiem, słyszałaś jakiekolwiek historie o małżeństwach muzułmanina i zachodniej kobiety?
Szczerze? Nie. Nie znałam też żadnej kobiety, która była – lub jest – w takim związku. To, co usłyszałam w telewizji czy przeczytałam w kolorowych pismach, wydawało mi się mocno przerysowane. Jak chyba każda zakochana kobieta myślałam, że mój wybranek jest doskonały. Widziałam tylko jego zalety, a życie w tak egzotycznym kraju jak Libia wydawało mi się nader pociągające. Zwyczajnie byłam młoda i głupia.
Twoje wyobrażenia zmieniły się po przyjeździe do Libii…
Kiedy bezpośrednio zetkniesz się z kulturą islamu to gwarantuję ci, że twoje romantyczne wyobrażenie odejdzie w siną dal… razem z forsowanym mitem rzekomej „wolności” tamtejszych kobiet. Islam to nic romantycznego. Niejednokrotnie widziałam żony bite przez swoich mężów, dla których były niczym więcej, jak „rozpłodowym bydłem”. Pamiętam jakby to wydarzyło się dzisiaj – wspólna wycieczka do Algierii, ulica pełna ludzi, mąż w brutalny sposób bije żonę. Nikt nie zareagował, nikt, poza mną. Nie dość, ze zostałam zwymyślana przez zwijającą się z bólu kobietę w nikabie, to jeszcze miałam inne nieprzyjemności płynące z mojego aktu miłosierdzia. Kobieta nic nie znaczy w oczach Allaha – oto, jakie panuje tam przekonanie. Wielokrotnie powtarzano mi, że powinnam bezwzględnie słuchać męża, bo on jest moim Panem. Mimo tego, że Arabowie mają „swoje” kobiety, które powinny być wierne jak psy (przepraszam za porównanie do nieczystego zwierzęcia), to wielu z nich chciałoby się związać z Europejką. Mamy osobowość, jesteśmy wychowane w duchu równouprawnienia i chociaż dla muzułmanowi jest to pojęcie całkowicie obce, to widocznie co bardziej wykształconych pociągają wyzwolone, samodzielne kobiety.
Może to problem wynikający nie z religii, a raczej z mentalności tego społeczeństwa czy kultury?
Musimy pamiętać, ze islam to dla muzułmanów nie tylko religia, ale i sposób życia: inaczej pojmują wiarę niż my. Wszystko, co zostało spisane w Koranie, jest święte i nietykalne. Oni nadal tkwią w takim „europejskim XIII wieku’’ … z tym, że już tam zostaną. Islamu nie można oddzielić od człowieka i jego życia, religia dyktuje każdy element ich człowieczeństwa i codziennych zachowań.
Być może wynika to z trudności, z jakimi borykają się niektóre arabskie społeczeństwa – trudna sytuacja ekonomiczna, brak pracy, konflikt z Izraelem – nie zaś z radykalizmu islamu?
Z racji tego, że mój mąż pochodził z tzw. „klasy wyższej”, nie miałam zbyt wielu okazji spotykać ludzi biednych. Aczkolwiek z tego co udało mi się zaobserwować, to właśnie religia i powstała na jej gruncie kultura jest za wszystko odpowiedzialna. Zacofanie, bezrefleksyjna wiara w autorytety, nepotyzm, przywiązanie do pieniędzy, są silnie zakorzenione w tej kulturze. Nawiązując do poprzedniego pytania – w Koranie znajdziesz odpowiedzi na pytania dotyczące nawet kwestii majątkowych. Islam nigdy nie zostawia miejsca na własne interpretacje. Tamtejsi ludzie po prostu oduczyli się samodzielnego myślenia.
Niektórzy, hołdując „tradycyjnym” wartościom są zdania, że islam jest szansą dla „powrotu moralności”, „wzmocnienia rodziny”, kontroli seksualności kobiet…
Czy wzmocnienie rodziny oznacza patriarchalizm? Zaniżanie roli kobiety i wychowywanie dzieci na „ciemną masę”? Chyba nie… moralność to pojęcie względne, inne dla każdej kultury. Kontrola seksualności kobiet – doprawdy zabawne. Może powrócimy do pasów cnoty? W islamskiej kulturze kobieta jest własnością mężczyzny – NIE MA czegoś takiego jak gwałt na żonie. Jeżeli mąż chce współżyć z żoną, ma do tego prawo zawsze i wszędzie, a ona nie może mu odmówić. Sama doświadczyłam tego niejednokrotnie. Bracia mojego męża uważali, że jestem jego żoną tylko i wyłącznie w jego obecności. Kiedy go nie było pozwalali sobie na znacznie więcej, niż pozwala na to przyzwoitość. Tak właśnie wygląda tamtejsza „moralność”.
Próbowałaś podejmować z nimi tematy wiary, praw człowieka, wolności kobiet?
Religia i polityka są dla nich tematami niezwykle drażliwymi, ściśle powiązanymi. Nieważne, czy muzułmanin lub muzułmanka pochodzi z Tunezji czy Arabii Saudyjskiej, zawsze na próby podważania teorii wynikających z ich wiary, reagują – delikatnie mówiąc – impulsywnie. Krzyczą lub zaczynają atakować nasz system wartości.
Czemu więc zdecydowałaś się go poślubić? Był bardziej otwarty?
Muzułmanin w kraju europejskim to coś zupełnie innego niż wyznawca Allaha w kraju muzułmańskim. Na wszystkich ”wyrzutków” muzułmanie reagują bardzo radykalnie. Nie da się być umiarkowanym muzułmaninem w tamtejszym gronie radykałów. Ich kultura nakazuje z dumą obnosić się ze swoim wyznaniem. Ten, który się nie zgadza, nie ma prawa egzystować w społeczeństwie.
Czy właśnie dlatego postanowiłaś uciec?
Tak. Nigdy nie byłam wierząca i nie ukrywałam tego. Mimo to nigdy nie krytykowałam wyznawców innych religii. Wobec mnie muzułmanie odnosili się z pogardą albo starali się – grając na moich uczuciach – przekonać do swojego wyznania. Niejednokrotnie słyszałam, że gdybym była ”muslim”, moje życie byłoby łatwiejsze, bo kochałby mnie sam Allah; gdybym była ”muslim” moja mama zapewne nie byłaby poważnie chora; gdybym była „muslim” nie byłabym bezdzietna. Gwoli wyjaśnienia – nie spieszyłam się z zajściem w ciążę z własnego wyboru.
Jak zareagował twój mąż i jego rodzina na wieść o tym, że chcesz rozwodu?
Kiedy powiedziałam mężowi o rozwodzie byłam już z moim bratem w Wielkiej Brytanii. Nie jestem nawet w stanie przewidzieć tego, co by nastąpiło, gdyby jego rodzina dowiedziała się o tym podczas mojego pobytu w Libii. Zapewne nigdy nie wróciłabym do Europy. Kiedy Abdul przyleciał do Londynu, starał się ze mną skontaktować. Na początku był bardzo miły, obiecywał poprawę itd. Na początku. Kiedy zrozumiał, że nie jest w stanie mnie przekonać, napadł na mnie, kiedy byłam z córeczką w parku. Jego rodzina nie kryla niezadowolenia już od samego początku. Wielokrotnie mi grozili, mój brat i jego żona często odbierali telefony z pogróżkami. Teściowa wydzwaniała powtarzając, że jestem „zwykłą, europejską, niewdzięczną dziwką”, ze „pożałuję tego”, ze mnie „zniszczą”.
Wydaje mi się, że jest wiele Polek, które wyszły za muzułmanina i są szczęśliwe, może najzwyczajniej źle trafiłaś?
To zależy jak kto rozumie szczęście. Muzułmanki w krajach arabskich nie mają wielu możliwości samorozwoju. Ich naczelnym prawem (a raczej przymusem) jest siedzenie w domu i zajmowanie się sprzątaniem, gotowaniem, wychowywaniem dzieci. Czy bycie kurą domową jest spełnieniem marzeń każdej kobiety? Chyba nie… ja nigdy takich ambicji nie miałam. Jeżeli jakaś kobieta potrafiłaby całkowicie podporządkować się tamtejszym normom, to może zazna szczęścia u boku odpowiedniego mężczyzny; musi jednak pamiętać, że ceną za to szczęście jest całkowita uległość.
Kiedyś trafiłam na bloga tej całej Ani ...
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 09:00   #34
gutkacia
Raczkowanie

muzułmanin muzułmaninowi nie równy, nie każdy jest arabem co nie zmienia faktu, że arabowie gadkę szmatkę na bajer mają niezłą i obiecują cuda wianki swojej jedynej "habibi" A jak to bywa potem to różnie. Co do związków mieszanych to raczej zauważyłam, że właśnie przed ślubem obiecują cuda na kiju a w życiu to raczej tylko ten kij zostanie Szczęsliwe pary to znam muzułmańsko-muzułmańskie przy czym żadna z tych par nie ma korzeni arabskich.
A co do tolerancji- jestem tolerancyjna mimo, że może tak nie brzmie Jednak uważam, że przyjeżdżając do czyjegoś kraju przestrzegamy prawa tam panującego. To też nie rozumiem czemu czują się pokrzywdzeni przyjeżdżając do laickiej europy, że w takiej Francji nie mogą babki nosić hidżabu to już problem, już nie tolerancja, a jak ja w Arabi Saudyjskiej będe miała Biblię w domu to mi utną głowę to Ci dopiero tolerancja
gutkacia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 09:09   #35
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
No bo to faktycznie trzeba wielkiego umysłu do rozumienia

Są dziewczyny i kobiety naiwne, które MIMO iż może i nawet mają taką wiedzę sądzą, że... ich misiu jest inny. Ba, nie trzeba szukać takich kobiet w mieszanych związkach, mało to polskich związków z pijakiem, gdzie kobieta naiwnie wierzy, że on się zmieni?

Cytat:
Napisane przez gutkacia Pokaż wiadomość
muzułmanin muzułmaninowi nie równy, nie każdy jest arabem co nie zmienia faktu, że arabowie gadkę szmatkę na bajer mają niezłą i obiecują cuda wianki swojej jedynej "habibi" A jak to bywa potem to różnie. Co do związków mieszanych to raczej zauważyłam, że właśnie przed ślubem obiecują cuda na kiju a w życiu to raczej tylko ten kij zostanie Szczęsliwe pary to znam muzułmańsko-muzułmańskie przy czym żadna z tych par nie ma korzeni arabskich.
A co do tolerancji- jestem tolerancyjna mimo, że może tak nie brzmie Jednak uważam, że przyjeżdżając do czyjegoś kraju przestrzegamy prawa tam panującego. To też nie rozumiem czemu czują się pokrzywdzeni przyjeżdżając do laickiej europy, że w takiej Francji nie mogą babki nosić hidżabu to już problem, już nie tolerancja, a jak ja w Arabi Saudyjskiej będe miała Biblię w domu to mi utną głowę to Ci dopiero tolerancja
Uśmiałam się

A co ma bycie Arabem do bycia Muzułmaninem? Muzułmanin bez względu na to, czy mieszka w kraju arabskim czy nie - będzie kierował się swoją kulturą islamską i Koranem. A wedle prawa kobieta staje się WŁASNOŚCIĄ mężczyzny, koniec, kropka.

I błagam, nie piszcie pierdół, że nie każdy taki jest - umówmy się: w PL nie każdy facet to pijak bijący żonę, ale tacy są, zdarzają się. Tak samo Muzułmanin - nie każdy żonę więzi i katuje, ale ci, co tacy nie są - są wyjątkami.

Któraś tu pisała już: za granicą (ściśle: w kraju niemuzułmańskim) Muzułmanin może olewać wiarę, ba - zachowywać się idealnie. Wystarczy powrót do kraju religii...
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 09:52   #36
gutkacia
Raczkowanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35760759] Uśmiałam się

A co ma bycie Arabem do bycia Muzułmaninem? Muzułmanin bez względu na to, czy mieszka w kraju arabskim czy nie - będzie kierował się swoją kulturą islamską i Koranem. A wedle prawa kobieta staje się WŁASNOŚCIĄ mężczyzny, koniec, kropka.
[QUOTE]
A to ma do tego,że podane tu przykłady dotyczą arabów Znam muzułmanów pochodzenia arabskiego i np. z Indonezji i Malezji i są pewne różnice subtelne ale jednak są dlatego dla mnie jest różnica dla Ciebie oczywiście nie musi.
gutkacia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 09:56   #37
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Isabella90 Pokaż wiadomość
Logiczne myślenie nie boli. Kiedy jeszcze nie miała córki, też tam była i spotkała się tego typu opiniami. Jednak z własnej woli nie spieszyła się z ciążą. Co nie znaczy, że została bezdzietna do końca życia. Dobrze, że sama siebie wyśmiałaś Gratuluję.
jeżu trzeba się tak rzucać od razu? Gratuluję

czytając na szybkiego jakiś tekst człowiek nie tworzy sobie pętli czasowej,ani nie rozkłada wszystkiego na czynniki pierwsze.

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-08-08, 10:28   #38
Isabella90
Raczkowanie

GG do Isabella90

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
jeżu trzeba się tak rzucać od razu? Gratuluję

czytając na szybkiego jakiś tekst człowiek nie tworzy sobie pętli czasowej,ani nie rozkłada wszystkiego na czynniki pierwsze.
To czytając na szybkiego niech się nie czepia i nie wyśmiewa. Nie było dookoła niczego innego do wyśmiania, to czy trzeba, czy nie trzeba uzewnętrzniłaś się tu? To na tym forum bardzo częste niestety ;/

Isabella90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 10:52   #39
Ashaai
Zakorzenienie

Cytat:
Także możemy dyskutować do końca świata, a i tak się nie zgodzimy w 100%. Ty na moje zdanie odpowiadasz "nie zawsze", ale nie zaprzeczasz. Ja na twoje mogę odpisać to samo. Także uważam, że dalsza pogawędka nie ma sensu.
Gdybyś napisała mi to samo o polakach, też odpowiedziałabym, że nie zawsze.
Również myślę, że się w tej kwestii nie zgodzimy. Ja mam swoje zdanie, którego nie zmienię, Ty również.

Cytat:
Jeśli mogłabym wiedzieć, to chciałabym tylko zapytać o to jaki jest twój stosunek do takich małżeństw? Uważasz, że jeśli dziewczyna się zakocha w muzułmaninie to warto? Czy tylko chciałaś mnie uświadomić, że, nie każdy taki związek musi się skończyć porażką?
Jeśli jest go pewna. Ale tak na 100% pewna pewna- to warto. Ale nie na zasadzie, oh znam 2 miesiące mojego habibi, kocham go ponad wszystko bo on taki dobry i tak mnie kocha. Nie. Pewna tzn, że nigdy nie będę się bała ani wahała.
Wtedy warto.
A czy związek skończy się porażką ( z innych przyczyn)- nigdy nie ma pewności. Małżeństwa nie mieszanie też rozpadają się po 20 latach.

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
I nie, nie mam ochoty swojego miejsca pracy oddawać dla biednych imigrantów" i jeszcze im dawać np zasiłki, bo trzeba i pomóc. A oni naszego prawa przestrzegać nie chca, dostosować się do naszej kultury tylko wszędzie ekspanuja swoją. I dojdzie do absurdu, że gosć będzie dyktować warunki w nie swoim kraju! Tego nie chcę, a w tym kierunku to niestety dąży.
Haha to mnie zawsze bawi najbardziej
W takim razie jakie jest Twoje zdanie o Polakach wyjeżdżających ostatnimi laty masowo do innych krajów. Do Angli, Hiszpanii, Niemiec, Norwegii.
Czy uważasz za słuszne, że powstają w tych krajach polskie sklepy, kościoły- aby żyło się Polonii lepiej. Co powiesz o Nowym Yorku czy Chicago, gdzie Polacy to dość duży % mieszkańców?

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Tylko u nas to co pokazujesz w linkach to odchyl, w islamie taka jest norma. Mąż robi z żoną na co ma ochotę.
Nie, tam to nie jest norma dla dobrych ludzi.
Może jest to mniej bulwersujące, ale nie norma.

Cytat:
Przecież koleżanki wyżej uważają, że takie zachowania to patologia, że tak zachowują się muzułmanie przez małe m. Na dodatek znają wiele szczęśliwych związków muzułmańsko - niemuzułmańskich. Porównują przemoc muzułmanina w stosunku do kobiet z "katolikami" podnoszącymi rękę na swoje rodziny.
A według Ciebie, kto się tak zachowuje? Normalny człowiek? Bo dla mnie czy to katolik czy muzułmanin to po prostu menda a nie dobry człowiek.

Owszem znam. Prawie wszystkie bardzo szczęśliwe i do bólu normalne.
Dla porównania dodam, że wśród najbliższych znajomych większość jest z niepełnych, rozbitych rodzin NIE MIESZANYCH.

A czemu mamy nie porównywać?
To nie to samo?
Katolikowi wolno podnieść rękę na żonę a muzułmaninowi nie?

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35760759]
Ba, nie trzeba szukać takich kobiet w mieszanych związkach, mało to polskich związków z pijakiem, gdzie kobieta naiwnie wierzy, że on się zmieni?[/QUOTE]
No więc właśnie.
Zamiast dzielić ludzie na tych 'bijących z Polski' i 'bijących muzułmanów' napisać, że jak ktoś jest życiową mendą, to bez względu na to skąd jest.

A co ma bycie Arabem do bycia Muzułmaninem? Muzułmanin bez względu na to, czy mieszka w kraju arabskim czy nie - będzie kierował się swoją kulturą islamską i Koranem. A wedle prawa kobieta staje się WŁASNOŚCIĄ mężczyzny, koniec, kropka. [/QUOTE]
Ma. Dużo ma do tego.

Mylicie pojęcia kultury danego kraju z religią. Zachowanie muzułmanów jest determinowane zarówno przez kraj z jakiego pochodzą ( i automatycznie związaną z nim kulturę) jak i przez religię.
Ale nie jest to to samo.

I błagam, nie piszcie pierdół, że nie każdy taki jest - umówmy się: w PL nie każdy facet to pijak bijący żonę, ale tacy są, zdarzają się. Tak samo Muzułmanin - nie każdy żonę więzi i katuje, ale ci, co tacy nie są - są wyjątkami. [/QUOTE]

Więc podsumowując: nie każdy Polak bije żonę i nie każdy muzułmanin bije żonę. A jeśli to robi to jest to PATOLOGIA i nie jest to NORMALNE.
Stary 2012-08-08, 11:06   #40
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ashaai Pokaż wiadomość

No więc właśnie.
Zamiast dzielić ludzie na tych 'bijących z Polski' i 'bijących muzułmanów' napisać, że jak ktoś jest życiową mendą, to bez względu na to skąd jest.

Nie zgodzę się. W kulturze Islamu jest przyzwolenie na bicie kobiety, kobieta g... znaczy. Naprawdę to trzeba tłumaczyć?
Jeszcze raz: to, że ty innych, spokojnych Muzułmanów znasz to znasz WYJĄTKI. Albo - guzik wiesz o tym, co dzieje się wśród 4 ścian co bardziej prawdopodobne.

Ma. Dużo ma do tego.

Mylicie pojęcia kultury danego kraju z religią. Zachowanie muzułmanów jest determinowane zarówno przez kraj z jakiego pochodzą ( i automatycznie związaną z nim kulturę) jak i przez religię.
Ale nie jest to to samo.

Więc podsumowując: nie każdy Polak bije żonę i nie każdy muzułmanin bije żonę. A jeśli to robi to jest to PATOLOGIA i nie jest to NORMALNE.

Ale Muzułmanie opierają swe działanie na Koranie, na prawie Szariatu, a to wszędzie jest takie samo (pomijam drobne różnice między odmianami Islamu).

Śmiem twierdzić, że liczba Polaków bijących żony (czy też żon bijących mężów) w porównaniu z bijącymi Muzułmanami jest znikoma.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 11:11   #41
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
To czytając na szybkiego niech się nie czepia i nie wyśmiewa. Nie było dookoła niczego innego do wyśmiania, to czy trzeba, czy nie trzeba uzewnętrzniłaś się tu? To na tym forum bardzo częste niestety ;/
No to się pomylilam, do czego się już przyznałam, i dlaczego mnie tak zawzięcie dalej atakujesz? Nie uważam się za wizazowego speca od sączenia jadu, mam swoje typy takich użytkowników i sama przed nimi uciekam. Nie wydaje się mi, żeby moje posty na tym forum miały na cel czepialstwo, jeśli się mylę to je pozgłaszaj.

Po prostu jak dla mnie ten konkretny wątek nie jest i nie był wart wypowiedzi merytorycznej.
Wpada ktoś, ni z gruchy ni z pietruchy wkleja coś co jest... czym? Nikt nie pisze o co w tym konkretnie chodzi, po cholerę wkleja taką (kolejną) historię. I oczywiście - zły Arab w tle. Po prostu nie lubię takich akcji.

Równie dobrze można wklejać, jak ktoś już zauważył, artykuł o polskich złodziejach czy prostytutkach na zagranicznym forum i czekać na dokładnie taką dyskusję jaka się tu rozwija. Już każdy wie, że związek z przedstawicielami pewnych nacji może być ryzykowny. Tylko wiadomo, w jakim kierunku dyskusja rozwinie w sekundę potem. Bitwa o pietruszkę, kolejny bezsensowny wątek, i znowu w tym temacie.

~ Hank Moody

Edytowane przez Suvia
Czas edycji: 2012-08-08 o 12:22
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-08, 11:11   #42
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:

W takim razie jakie jest Twoje zdanie o Polakach wyjeżdżających ostatnimi laty masowo do innych krajów. Do Angli, Hiszpanii, Niemiec, Norwegii.
Czy uważasz za słuszne, że powstają w tych krajach polskie sklepy, kościoły- aby żyło się Polonii lepiej. Co powiesz o Nowym Yorku czy Chicago, gdzie Polacy to dość duży % mieszkańców?
Taa tylko Polacy nie wyjezdzaja zeby kolonizowac inne kraje, narzucac im swoja religie i styl zycia,nie nosza czarnych szmat tam gdzie wszyscy ubieraja sie normalnie. nie wymagaja dla siebie przywilejow takich jak poszanowanie dla ich sredniowecznych tradycji: *honor* rodziny i te sprawy.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 11:19   #43
ewka1987
Rozeznanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35763558]
Ale Muzułmanie opierają swe działanie na Koranie, na prawie Szariatu, a to wszędzie jest takie samo (pomijam drobne różnice między odmianami Islamu).

Śmiem twierdzić, że liczba Polaków bijących żony (czy też żon bijących mężów) w porównaniu z bijącymi Muzułmanami jest znikoma.[/QUOTE]

z pierwszym się nie za bardzo zgadzam bo nie każdy Muzułmanin opiera swoje działanie na Szariacie. Jedynie ci, którzy żyją w państwach islamskich. I uwierz, że istnieje kolosalna różnica pomiędzy zachowaniem i postrzeganiem świata pomiędzy Muzułmaninem urodzonym i wychowanym w Arabii Saudyjskiej bądź też nawet w Turcji, a urodzonym i wychowanym w Stanach. Są to dwa różne światy. Należy też pamiętać, że jest kilka szkół/odłamów islamu, które różnią się między sobą.

co do drugiego się zgadzam ale pewnie wynika to ze stosunku ilości Muzułmanów na całym swiecie do ilości Polaków
ewka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 11:48   #44
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ewka1987 Pokaż wiadomość
z pierwszym się nie za bardzo zgadzam bo nie każdy Muzułmanin opiera swoje działanie na Szariacie. Jedynie ci, którzy żyją w państwach islamskich. I uwierz, że istnieje kolosalna różnica pomiędzy zachowaniem i postrzeganiem świata pomiędzy Muzułmaninem urodzonym i wychowanym w Arabii Saudyjskiej bądź też nawet w Turcji, a urodzonym i wychowanym w Stanach. Są to dwa różne światy. Należy też pamiętać, że jest kilka szkół/odłamów islamu, które różnią się między sobą.

co do drugiego się zgadzam ale pewnie wynika to ze stosunku ilości Muzułmanów na całym swiecie do ilości Polaków
Aha to teraz niech ten hamerykański Muzułmanin wróci do kraju ojczystego

A o odłamach, szkołach to wyżej pisałam. Ale nie są to jakieś kolosalne różnice w postrzeganiu kobiety

Zresztą, z czym tu dyskutować w ogóle? Jeśli religia mówi: kobieta jest własnością męża - to jest po prostu chore.
Stary 2012-08-08, 12:00   #45
ewka1987
Rozeznanie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35764472]Aha to teraz niech ten hamerykański Muzułmanin wróci do kraju ojczystego

A o odłamach, szkołach to wyżej pisałam. Ale nie są to jakieś kolosalne różnice w postrzeganiu kobiety

Zresztą, z czym tu dyskutować w ogóle? Jeśli religia mówi: kobieta jest własnością męża - to jest po prostu chore.[/QUOTE]

Ale gdzie ma wracać skoro urodził się i wychował w Stanach, tak samo jak jego rodzeństwo czy rodzice? Nie mówię tutaj o pierwszym pokoleniu emigrantów ale o którymś z kolei.
ewka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 12:07   #46
Ashaai
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35763558]
Śmiem twierdzić, że liczba Polaków bijących żony (czy też żon bijących mężów) w porównaniu z bijącymi Muzułmanami jest znikoma.[/QUOTE]

Znam, widziałam i wiem na 100% jeśli o to chodzi I jestem pewna tego co mówię

Może dlatego, że tam się o tym otwarcie mówi a u nas dzieje się to w 4 ścianach.
Zapraszam do Łodzi- śródmieście itd. 3/4 osób w kamienicach to patologia, gdzie pranie żony to codzienność. Tyle, że problem zamiatany pod dywan.

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
I oczywiście - zły Arab w tle. Po prostu nie lubię takich akcji.

Równie dobrze można wklejać, jak ktoś już zauważył, artykuł o polskich złodziejach czy prostytutkach na zagranicznym forum i czekać na dokładnie taką dyskusję jaka się tu rozwija. Już każdy wie, że związek z przedstawicielami pewnych nacji może być ryzykowny. Tylko wiadomo, w jakim kierunku dyskusja rozwinie w sekundę potem. Bitwa o pietruszkę, kolejny bezsensowny wątek, i znowu w tym temacie.
Otóż to. Kolejny wątek, których na wizażu był już dziesiątki. 2 obozy wizażanek o odmiennych poglądach i zły arab w tle.

Bezsensowna, bezcelowa i do niczego nie prowadząca dyskusja.

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Taa tylko Polacy nie wyjezdzaja zeby kolonizowac inne kraje, narzucac im swoja religie i styl zycia,nie nosza czarnych szmat tam gdzie wszyscy ubieraja sie normalnie. nie wymagaja dla siebie przywilejow takich jak poszanowanie dla ich sredniowecznych tradycji: *honor* rodziny i te sprawy.
Większość arabów również nie. To zazwyczaj młodzi ludzie, którzy wyjeżdżają z kraju w poszukiwaniu lepszego życia. Dokładnie tak jak i my.
Noszą co chcą- dopóki nikomu tego nie narzucają ( a nie robią tego!) dla mnie mogą nosić nawet worek po ziemniakach. Co to kogo obchodzi w co się oni ubierają? Masakra.

Znam wielu muzułmanów i żaden nie próbował mi nigdy narzucić swojej religii, przekonywać do niej lub nie zaznaczaj jej wyższości nad innymi. Nawet ci mocno wierzący.
Natomiast nasi rodowici jehowi, nawet siłą wypychani z drzwi dalej klepią mi nad uchem

Cytat:
Napisane przez ewka1987 Pokaż wiadomość

Prawda

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35764472]
Zresztą, z czym tu dyskutować w ogóle? Jeśli religia mówi: kobieta jest własnością męża - to jest po prostu chore.[/QUOTE]
W każdej religii znajdziesz coś chorego. Kwestia interpretacji. Dlatego dla mnie jedyną słuszną religią jest 'brak religii'

Myślę, że nie ma co dalej kontynuować tego wątku. Do porozumienia i tak nie dojdziemy, bo każda strona ma swoje racje.
Starsze wizażanki na pewno wiedzą, jak zazwyczaj kończą się na wizażu takie dyskusje. Chyba nie warto zaczynać tego od nowa, bo będzie jak zwykle. Takich wątków było już tak wiele, że nie ma sensu zaczynać tej dyskusji od nowa.
Niech każdy żyje po swojemu i wiąże się z kim chce i tyle.
Stary 2012-08-08, 12:33   #47
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:

Większość arabów również nie. To zazwyczaj młodzi ludzie, którzy wyjeżdżają z kraju w poszukiwaniu lepszego życia. Dokładnie tak jak i my.
Noszą co chcą- dopóki nikomu tego nie narzucają ( a nie robią tego!) dla mnie mogą nosić nawet worek po ziemniakach. Co to kogo obchodzi w co się oni ubierają? Masakra.
.
Co do stroju: bardzo czesto kobiety sa zmuszane do noszenia go przez rodziny.
W dzielnicach muzulmanskich kobieta bez takiego stroju bedzie wyzywana i molestowana: przyklad z Brukseli nizej.
Zaslanianie twarzy jest obce naszej kulturze. Sprawia ze ludzie czuja sie nikomfortowo, boja sie. Nie chce byc obslugiwana w banku przez kobite w burce.

Przyklady mozna mnozyc: Osiedla we Francji: kumpel mieszkal kolo arabow i nie raz nie dwa widzial ninja kobiety ktore nawet nie mowia po francusku, klepane na ulicy przez mezow- uderzone w twarz albo kopniete. Wielu z nich nie pracuje tylko liczy na pomoc od panstwa, opanowuja cale osiedla i atakuja niearabow.

Bruksela- rok w dzielnicy pelnej Turkow- powybijane szyby w samochodzie, molestowanie ze strony *mlodych co wyjechali za chlebem* wyzywanie od bialych szmat. To byla codziennosc mojej przyjaciolki.
Zamieszki z okazji jakiegos tureckiego swieta- pol dzielnicy zdemolowane.

Niemcy: sasiadka mojego wuja , Turczynka z pochodzenia oblana benzyna i podpalona przez czlonkow rodziny za umawianie sie z Niemcem. Przezyla. Ma 17 lat.

Szwecja- wiekszosc gwaltow w tym kraju popelniaja imigranci- ok 85%. Szwecja ma najwyzszy odsetek gwaltow w Europie.

Islam to najbardziej ekspansywna i nietolerancyjna religia. to fakt.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 13:17   #48
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:
Nigdzie to nie jest napisane. Kościół katolicki jest ze swojej natury dobry i dąży do dobra i pokoju. Nie wiem kiedy minie moda na debili ateistów wykrzykujących "won katolom". To, że w naszym kraju rządził pis i wyglądało to jak wyglądało to inna sprawa. Zawsze za prawicą, tylko mądrą. To, że jakiś ksiądz jest pedofilem, w niektórych mniemaniu skreśla cały Kościół. A jak jakaś matka zabije swoje dziecko to krzyczy się "won matkom"? Ojciec gwałcący córkę oznacza, że każdy ojciec to degenerat i wszyscy rodzice są nic nie warci? Ruszcie głową, a nie tylko powtarzacie slogany zasłyszane jednym uchem w telewizji. Także oprawcy z linków, nie mają nic wspólnego z Kościołem katolickim. Nie ważne czy do kościoła chodzisz co niedziele, czy codziennie? W rodzinie mam pseudokatoli, którzy w dniu komunii wnuczki ich bata, nie przyszli do nich do domu, aby zaopiekować się moim pradziadkiem, ich ojcem, który nie mógł sam zostać. Mieli ważniejsze rzeczy - mszę za kogoś.. Także nauczcie się odróżniać ludzi i nie wrzucać wszystkich do jednego wora. W ich mniemaniu są super święci. Może któryś oprawca z linku też tak o sobie myśli. Tylko co z tego? Ja mogę o sobie myśleć, że jestem prezydentem USA i czy rzeczywiście nim będę? ;/
To jest jedno z najbardziej bezsensownych zdań w całym tym temacie. Ten Kościół, który jest dobry i dąży do pokoju:
* jest odpowiedzialny za ukrywanie zbrodni pedofilskich w wielu krajach katolickich (np. Irlandia, Polska)
* jest odpowiedzialny za wzmocnienie nienawiści na tle religijnym w Irlandii Północnej (konflikt katolików z kościołem anglikańskim, również na tle niepodległościowym)
* jest odpowiedzialny za epidemię HIV w Afryce (Wojtyła zakazujący używania antykoncepcji, w tym prezerwatyw, jest niestety w krajach afrykańskich sporym autorytetem)
* kontroluje życie intymne kobiet, zakazując antykoncepcji, aborcji i in vitro
* jest przeciwnikiem wszelkich ruchów wolnościowych, pal licho komunizm, ale nawet teologia wyzwolenia (polecam przyjrzeć się postaci Oskara Romero - którego Wojtyła nie chciał błogosławić) jest przezeń negowana
* jest odpowiedzialny za wyprawy krzyżowe, wojny na tle religijnym.

Kościół nie jest dobry, ani pokojowy. Kościół to instytucja nastawiona na zysk, obłudna i zakłamana. Hipokryzją Kościoła jest to, że wszystkim wokół wskazuje i nakazuje leczyć wady, które w samym sobie próbuje tuszować. Kościół (zupełnie abstrahuję tutaj od boga, który moim zdaniem nie istnieje) jest obrzydliwy i na wskroś przesiąknięty złem.

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 13:21   #49
TmargoT
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35758858]Nadis, ale Islam w ogóle przewiduje to, że dzieci do 7rż są pod opieką matki (nawet innego wyznania), a powyżej - ojca. I o ile matka ma szansę jeszcze wcześniej (maleńką, ale ma) zabrać dzieci z piekła (mówię tu o sytuacji powiedzmy patologicznej, a nie normalnej rodziny) o tyle potem pozamiatane. Nawet jeśli ojciec zginie, rodzina ma prawo nie oddać dziecka.[/QUOTE]

ale niemieckie prawo tez nie chce oddawać dzieci urodzonych w niemczech bez walki,także trzeba brać wszystko pod uwagę ukladajac sobie życie za granicą.

ciemnoskóry emigrant nie jest tylko egzotycznym kochankiem,ale może nie pasowac do naszej kultury i moralności.szkoda,że o tym sie nie mysli

---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35764472]

a czy nasz ewa nie została zrodzona z żebra adama?
religia katolicka również niezakłada 100% równouprawnienia

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2012-08-08 o 13:22
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-08, 13:35   #50
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość
* jest odpowiedzialny za epidemię HIV w Afryce (Wojtyła zakazujący używania antykoncepcji, w tym prezerwatyw, jest niestety w krajach afrykańskich sporym autorytetem)
Pamiętaj, że KK nie tylko zakazuje stosowania antykoncepcji, ale też zakazuje stosunków pozamałżeńskich itd.. Gdyby ludzie się do tego stosowali, to zmniejszyłby się problem z wirusem HIV.

Cytat:
* kontroluje życie intymne kobiet, zakazując antykoncepcji, aborcji i in vitro
I wiele osób uważa to za dobre

Ale ogólnie to się zgadzam z tym, że KK ma niejedno na sumieniu

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
a czy nasz ewa nie została zrodzona z żebra adama?
Tylko w jednym opisie stworzenia człowieka
Stary 2012-08-08, 13:40   #51
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Pamiętaj, że KK nie tylko zakazuje stosowania antykoncepcji, ale też zakazuje stosunków pozamałżeńskich itd.. Gdyby ludzie się do tego stosowali, to zmniejszyłby się problem z wirusem HIV.

I wiele osób uważa to za dobre

Ale ogólnie to się zgadzam z tym, że KK ma niejedno na sumieniu

Tylko w jednym opisie stworzenia człowieka
nie chce mi sie grzebać,ale może znajdzie sie ktoś kto pokaże ,że wiara katolicka nie traktuje na równo kobiet i mężczyzn
Stary 2012-08-08, 13:49   #52
nesquiki
Raczkowanie

Cytat:
nie chce mi sie grzebać,ale może znajdzie sie ktoś kto pokaże ,że wiara katolicka nie traktuje na równo kobiet i mężczyzn
mnie rowniez nie chce sie grzebac, ale chyba kazdy szanujacy sie chrzescijanin zna madrosci ojcow i doktorow kosciola. na najwieksza uwage zasluguja chyba sw. tomasz z akwinu (doktor) i sw. augustyn (ojciec)

Edytowane przez nesquiki
Czas edycji: 2012-08-08 o 13:51
nesquiki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 14:06   #53
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Czy ja temu zaprzeczyłam? Ja tylko przypomniałam, że w „Biblii” są dwa opisy stworzenia człowieka, i tylko w tym drugim kobieta powstaje z żebra mężczyzny.
Stary 2012-08-08, 14:07   #54
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Czy ja temu zaprzeczyłam? Ja tylko przypomniałam, że w „Biblii” są dwa opisy stworzenia człowieka, i tylko w tym drugim kobieta powstaje z żebra mężczyzny.
a jaki jest drugi opis?
przepraszam za brak znajomości i lenistwo,a bardzo mnie to interesuje
Stary 2012-08-08, 14:16   #55
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
a jaki jest drugi opis?
przepraszam za brak znajomości i lenistwo,a bardzo mnie to interesuje
Pierwszy opis:
A wreszcie rzekł Bóg: «Uczyńmy człowieka na Nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym, nad bydłem, nad ziemią i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi!»
Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz,
na obraz Boży go stworzył:
stworzył mężczyznę i niewiastę.

Rdz 1, 26-27

Drugi opis:
Oto są dzieje początków po stworzeniu nieba i ziemi. Gdy Pan Bóg uczynił ziemię i niebo, nie było jeszcze żadnego krzewu polnego na ziemi, ani żadna trawa polna jeszcze nie wzeszła - bo Pan Bóg nie zsyłał deszczu na ziemię i nie było człowieka, który by uprawiał ziemię i rów kopał w ziemi, aby w ten sposób nawadniać całą powierzchnię gleby - wtedy to Pan Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia, wskutek czego stał się człowiek istotą żywą.
(...)
Potem Pan Bóg rzekł: «Nie jest dobrze, żeby mężczyzna był sam, uczynię mu zatem odpowiednią dla niego pomoc». Ulepiwszy z gleby wszelkie zwierzęta lądowe i wszelkie ptaki powietrzne, Pan Bóg przyprowadził je do mężczyzny, aby przekonać się, jaką on da im nazwę. Każde jednak zwierzę, które określił mężczyzna, otrzymało nazwę "istota żywa". I tak mężczyzna dał nazwy wszelkiemu bydłu, ptakom powietrznym i wszelkiemu zwierzęciu polnemu, ale nie znalazła się pomoc odpowiednia dla mężczyzny.
Wtedy to Pan sprawił, że mężczyzna pogrążył się w głębokim śnie, i gdy spał wyjął jedno z jego żeber, a miejsce to zapełnił ciałem. Po czym Pan Bóg z żebra, które wyjął z mężczyzny, zbudował niewiastę. A gdy ją przyprowadził do mężczyzny, mężczyzna powiedział:
«Ta dopiero jest kością z moich kości i ciałem z mego ciała!
Ta będzie się zwała niewiastą, bo ta z mężczyzny została wzięta»

Rdz 2, 4-7 i 18-23
Stary 2012-08-08, 14:36   #56
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Pierwszy opis:
A wreszcie rzekł Bóg: «Uczyńmy człowieka na Nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym, nad bydłem, nad ziemią i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi!»
Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz,
na obraz Boży go stworzył:
stworzył mężczyznę i niewiastę.

Rdz 1, 26-27

Drugi opis:
Oto są dzieje początków po stworzeniu nieba i ziemi. Gdy Pan Bóg uczynił ziemię i niebo, nie było jeszcze żadnego krzewu polnego na ziemi, ani żadna trawa polna jeszcze nie wzeszła - bo Pan Bóg nie zsyłał deszczu na ziemię i nie było człowieka, który by uprawiał ziemię i rów kopał w ziemi, aby w ten sposób nawadniać całą powierzchnię gleby - wtedy to Pan Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia, wskutek czego stał się człowiek istotą żywą.
(...)
Potem Pan Bóg rzekł: «Nie jest dobrze, żeby mężczyzna był sam, uczynię mu zatem odpowiednią dla niego pomoc». Ulepiwszy z gleby wszelkie zwierzęta lądowe i wszelkie ptaki powietrzne, Pan Bóg przyprowadził je do mężczyzny, aby przekonać się, jaką on da im nazwę. Każde jednak zwierzę, które określił mężczyzna, otrzymało nazwę "istota żywa". I tak mężczyzna dał nazwy wszelkiemu bydłu, ptakom powietrznym i wszelkiemu zwierzęciu polnemu, ale nie znalazła się pomoc odpowiednia dla mężczyzny.
Wtedy to Pan sprawił, że mężczyzna pogrążył się w głębokim śnie, i gdy spał wyjął jedno z jego żeber, a miejsce to zapełnił ciałem. Po czym Pan Bóg z żebra, które wyjął z mężczyzny, zbudował niewiastę. A gdy ją przyprowadził do mężczyzny, mężczyzna powiedział:
«Ta dopiero jest kością z moich kości i ciałem z mego ciała!
Ta będzie się zwała niewiastą, bo ta z mężczyzny została wzięta»

Rdz 2, 4-7 i 18-23
dziękuje.a może jeszcze wiesz,dlaczego taka rozbieżność?
Stary 2012-08-08, 14:41   #57
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
dziękuje.a może jeszcze wiesz,dlaczego taka rozbieżność?
Na Wikipedii znalazłam coś takiego:
Według teorii źródeł dwa opisy stworzenia wynikają z dwóch różnych tradycji literackich. Według tej teorii pierwszy opis pochodzi z tradycji kapłańskiej i powstał najprawdopodobniej w V wieku p.n.e w Mezopotamii. Drugi opis stworzenia pochodzi natomiast z tradycji jahwistycznej i powstał w X wieku p.n.e. na dworze króla Salomona[7], istnieją jednak przesłanki, by jego początki również przesuwać dopiero na czas niewoli babilońskiej, na co wskazują zapożyczenia motywu ogrodu Eden z mitologii mezopotamskich wplecione niezależnie od siebie do Ksiąg Rodzaju i Ezechiela[8].

W Kościele katolickim teoria źródeł jest akceptowana obecnie jako najprawdopodobniejsza i stanowi podstawę do interpretacji teologicznej.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stworzenie_%C5%9Bwiata_we d%C5%82ug_Biblii
Stary 2012-08-08, 15:35   #58
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Nie pochwalam czegoś takiego, że wyjeżdżają, nie uczą się języka i oczekują, że tamten kraj dostosuje się do ich widzimisię, zmieni prawo, otworzy specjalne szkoły itp.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 18:50   #59
RalfElin
Przyczajenie

Coś dla amatorek muzułmanów:

Islam podkreśla różnice między płciami, wyraźnie określając kobiety jako gorsze od mężczyzn:
  • Mężczyzna pod każdym względem przewyższa kobietę: ...niewiasty postępować powinny ze wszelką, przystojnością, a mężowie tak samo z niemi, ale mężowie mają stopień wyżej nad niewiastami. (2:228)
  • Kobieta jest istotą pustą i bezmyślną: Czyż powiedzą, że Przedwieczny jest ojcem tak wymyślnego stworzenia jako jest córka, której młodość przebiega na ubieraniu się i przyozdabianiu i która zawsze spiera się bezzasadnie? (43:17)
  • Kobieta nie jest zdolna do samodzielnego życia bez pomocy mężczyzny: Mężczyźni mają pierwszeństwo nad kobietami, ponieważ Bóg dał im wyższość nad niemi i wyposaża je przez mężczyzn. (4:38)
  • Kobieta musi być posłuszna mężczyźnie i może być zmuszona do tego biciem, jeśli inne środki okażą się niewystarczające: Żony powinny być posłuszne, zachowywać tajemnice mężów swoich, gdyż pod ich straż niebo je oddało; mężowie doznający ich nieposłuszeństwa, mogą je karać, zostawić w osobnych lożach, a nawet bić je; uległość niewiast powinna dla nich być ochroną od złego z niemi obchodzenia się. (4:34). We współczesnych tłumaczeniach Koranu słowo "bić" jest tłumaczone jako "odsuwać się (od nich)".
  • Kobiety muszą zakrywać ciała, a według niektórych interpretacji także twarze (jednak w samym Koranie nie ma dosłownego nakazu zakrywania twarzy ani włosów): Powiedz wierzącym kobietom, żeby spuszczały skromnie swoje spojrzenia i strzegły swojej czystości; i żeby pokazywały jedynie te ozdoby, które są widoczne na zewnątrz; i żeby narzucały zasłony na piersi, i pokazywały swoje ozdoby jedynie swoim mężom lub ojcom, albo ojcom swoich mężów, albo swoim synom lub synom swoich mężów, albo swoim braciom, albo synom braci, lub synom swoich sióstr; lub ich żonom, lub tym, którymi zawładnęły ich prawice; albo swoim służącym spośród mężczyzn, którzy nie są owładnięci pożądaniem cielesnym; albo też chłopcom, którzy nie poznali nagości kobiet.(24:31)
  • Muzułmanka nie może poślubić „niewiernego”, podczas gdy muzułmanin może pojąć za żonę żydówkę, chrześcijankę lub czcicielkę ognia. (2:221)
  • Mężczyzna może (poza okresem menstruacji i okołoporodowym) zawsze wymagać od żony współżycia seksualnego: Wasze żony, są to wasze pola, uprawiajcie je, ilekroć wam podobać się będzie. (2:223)
  • Kobieta dziedziczy znacznie mniej majątku, niż mężczyzna: Bóg ci zaleca; abyś podzielając majątek swój między swe dzieci, synom dwa razy tyle dawał, co dajesz córkom. (4:12)
  • Kobieta ma przed sądami mniej praw, niż mężczyzna: Niech wezmą dwóch ludzi za świadków, albo w niedostatku jednego lub dwie niewiasty, wybrane według waszej woli; jeżeli by jedna z nich pomyliła się przez zapomnienie, druga jej przypomni prawdę. (2:282)
  • Żona po śmierci męża dziedziczy tylko niewielką część jego majątku
RalfElin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-09, 09:43   #60
RalfElin
Przyczajenie

...

Edytowane przez RalfElin
Czas edycji: 2012-08-20 o 16:16
RalfElin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości