Recepty babci Agafii pielegnacja włosów kosmetykami z tej serii - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-01-15, 23:07   #31
aferka
Wtajemniczenie

Dot.: Recepty babci Agafii pielegnacja włosów kosmetykami z tej serii

Cytat:
Napisane przez iguniaa Pokaż wiadomość
Zwracajcie uwagę na skład tych kosmetyków. Kupowałam je od dłuższego czasu i bardzo lubiłam. Zarówno szampony, jak kremy i mydła w dużych słoikach. Miały doskonałe właściwości i fantastyczny skład bez chemii. Niestety ostatnio zauważyłam, że albo firma została wykupiona, przez jakąś wredną korporację z UE albo pojawiły się podróby. Teraz coraz więcej produktów tej marki ma okropny zchemizowany skład(SLS, PEG itd.)chociaż opakowania do złudzenia przypominają te "stare". Nie są już produkowane w Rosji, ale w Estonii (taka jest informacja na opakowaniu). To już nie są produkty godne polecenia, ale jakieś paskudztwa za cenę naturalnych świetności. Doradzam szczerze czytać skład i kupować tylko te "stare wersje". Z czasem pewnie się skończą dawne zapasy i kosmetyki spod tego szyldu nie będą godne uwagi.
Ja właśnie kupiłam przez internet szampon i balsam i tak jak piszesz - mają inne składy niż te na wizażu - a kraj pochodzenia to Estonia. Skusiłam się, bo stacjonarnie są dużo droższe i właśnie się zastanawiam czy nie wtopiłam . Rozważam nawet możliwość zwrotu.
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-16, 07:43   #32
xMayx
Raczkowanie

Weszłam na strony dwóch losowych drogerii które miałam zapisane w ulubionych i faktycznie - część produktów, których składy sprawdziłam, ma w składach SLS, aczkolwiek nie jestem w stanie stwierdzić, czy nie miały go wcześniej, akurat tymi się przedtem nie interesowałam. Część składów wygląda "po staremu", nie ma agresywnych detergentów, głównie składniki ziołowe. Czy czarne mydło nie miało wcześniej SLS-ów?
xMayx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-14, 10:13   #33
justina987
Raczkowanie

Hej! Nie, czarne mydło na pewno nie miało, dodawałam do bazy produktów i skład był wtedy jeszcze czyściutki, a teraz tak jak pisze iguniaa (wielkie dzięki za tę wiadomość, będę teraz się bardzo przyglądać, zanim kupię znowu ), na który sklep internetowy się nie wejdzie, to w składzie na samym początku jest Sodium Laureth Sulfate. Oczywiście jak coś jest dobre, to trzeba od razu wykorzystać okazję i obniżyć jakość, skoro już się dobrze sprzedaje. Proponuję akcję wyszukiwania sklepów stacjonarnych i internetowych, gdzie wciąż można dostać kosmetyki ze starym składem. Czy ktoś może zrobić zdjęcie tego kosmetyku z producentem z Estonii i składem ze SLES? Zastanawiam się czy nie można napisać do producenta rosyjskiego z pytaniem, co to ma znaczyć i czy te produkcje idą osobno, czy po prostu marka została sprzedana.

Edytowany:
sprawdziłam na stronie producenta i te mydła tam są:
http://www.1reshenie.ru/index.php?page=277

W zakładce najbardziej z prawej jest formularz do wysłania wiadomości, gdyby ktoś znał rosyjski

Edytowany2:
Sprawdziłam sklepy z Ceneo i część ma skład z SLES, a część bez. Podaję niżej listę tych sklepów, które udostępniły składy i w których skład jest jak na samym początku - radzę jednak za każdym razem dopytać w sklepie, czy informacja na stronie pokrywa się z rzeczywistością, bo może się okazać, że zaczęli sprowadzać z Estonii, a nie zmienili składu.
Oto lista [EDIT 3 - z listy sklepów obecnie tylko jeden podaje stary skład i to nie wiem, czy nie przez pomyłkę, należy dopytywać sprzedawcy przed zakupem ]:

https://uzdrowiskowespa.pl/pl_PL/p/Z...dlo-500-ml/454

Jeśli znacie sklepy stacjonarne, które sprzedają babuszkę w starej wersji, wpisujcie

Edytowane przez justina987
Czas edycji: 2017-03-17 o 08:40 Powód: dodana strona produktu
justina987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-14, 20:40   #34
aferka
Wtajemniczenie

Zdjęcia nie zrobię, bo już zwróciłam zakupy. W efekcie kupiłam szampon stacjonarnie - drożej ale przynajmniej wiem, że to "ten właściwy" .

A i jeszcze jedno - rosyjski (ten właściwy) szampon ma pojemność 600 ml, a ten estoński 550.

Edytowane przez aferka
Czas edycji: 2016-02-14 o 20:43
Stary 2016-02-15, 00:50   #35
SceneQueene
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justina987 Pokaż wiadomość
Hej! Nie, czarne mydło na pewno nie miało, dodawałam do bazy produktów i skład był wtedy jeszcze czyściutki, a teraz tak jak pisze iguniaa (wielkie dzięki za tę wiadomość, będę teraz się bardzo przyglądać, zanim kupię znowu ), na który sklep internetowy się nie wejdzie, to w składzie na samym początku jest Sodium Laureth Sulfate. Oczywiście jak coś jest dobre, to trzeba od razu wykorzystać okazję i obniżyć jakość, skoro już się dobrze sprzedaje. Proponuję akcję wyszukiwania sklepów stacjonarnych i internetowych, gdzie wciąż można dostać kosmetyki ze starym składem. Czy ktoś może zrobić zdjęcie tego kosmetyku z producentem z Estonii i składem ze SLES? Zastanawiam się czy nie można napisać do producenta rosyjskiego z pytaniem, co to ma znaczyć i czy te produkcje idą osobno, czy po prostu marka została sprzedana.

Edytowany:
sprawdziłam na stronie producenta i te mydła tam są:
http://www.1reshenie.ru/index.php?page=277

W zakładce najbardziej z prawej jest formularz do wysłania wiadomości, gdyby ktoś znał rosyjski

Edytowany2:
Sprawdziłam sklepy z Ceneo i część ma skład z SLES, a część bez. Podaję niżej listę tych sklepów, które udostępniły składy i w których skład jest jak na samym początku - radzę jednak za każdym razem dopytać w sklepie, czy informacja na stronie pokrywa się z rzeczywistością, bo może się okazać, że zaczęli sprowadzać z Estonii, a nie zmienili składu.
Oto lista:
https://www.kozlek.pl/Delikatesy-Eko...-wlosow-500-ml
http://jasminsklep.pl/mydla/4765-bab...040315246.html
https://kufereknatury.pl/produkt/syb...-agafii-500ml/
https://orchigo.com/pielegnacja-cial...2c50c51c64c110
http://naturabazar.pl/Agafii-Mydlo-z.../?ref=ceneo.pl
http://www.aptekaeskulap.com/biosfer...l-p-18159.html
https://ecoheaven.pl/zele-i-mydla-do...ne-mydlo-500ml
https://beeco.pl/pl_PL/p/MYDLO-ZIOLO...AFI-AGAFI/2461
https://zielonezycie.pl/pl_PL/p/MYDL...FI-AGAFII/2445
https://www.freshandeco.com.pl/pl_PL...FI-AGAFI/11494
https://biogo.pl/pl_PL/p/MYDLO-ZIOLO...-AGAFI/19933?2
http://www.eco-corner.pl/pl_PL/p/MYD...AFI-AGAFI/3688
https://uzdrowiskowespa.pl/pl_PL/p/Z...dlo-500-ml/454
http://kremikdzemik.pl/p/1657/773/na...betycznie.html
http://optivita.home.pl/asd/sklep/40...fii-500ml.html

Jeśli znacie sklepy stacjonarne, które sprzedają babuszkę w starej wersji, wpisujcie
W Bydgoszczy cudowna drogeria na Dworcowej.

Wysłane poprzez Sony Xperia Z2.

OkiemJulii
FB
Insta
FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy?
FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb
SceneQueene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-13, 09:20   #36
Soupir bordeaux
Zadomowienie

Słuchajcie z SLS u Agafii to jest tak, jak kod kreskowy zaczyna się od 46 to jest oryginał rosyjski, a jak od 47 to estonska i wtedy jest inna pojemność, skład itp.
Ja jak robiłam ostatnio zamówienie na Minti to poprosiłam o informację na temat pierwszych 2 cyfr kodu kreskowego.
A tak poza tym to witam się jestem od kilku miesięcy wielką fanką rosyjskich kosmetyków.

Soupir bordeaux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-02-04, 10:48   #37
kaa123
Przyczajenie

Hej dziewczyny, kupiłam wczoraj w hebe szampon nalewkę Babuszki Agafii za 5 zł i rzekomo bez slsów, co sugerowała informacja na przedniej etykietkce. Jednak bardzo się zdenerwowałam jak w domu doczytałam z tyłu skład! sodium laureth sulfate na drugim miejscu zaraz po wodzie... No jak tak można
kaa123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-02-07, 19:58   #38
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kaa123 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, kupiłam wczoraj w hebe szampon nalewkę Babuszki Agafii za 5 zł i rzekomo bez slsów, co sugerowała informacja na przedniej etykietkce. Jednak bardzo się zdenerwowałam jak w domu doczytałam z tyłu skład! sodium laureth sulfate na drugim miejscu zaraz po wodzie... No jak tak można
Jeśli na etykiecie było napisane bez SLS, to wszystko się zgadza, bo SLS to Sodium Lauryl Sulfate, natomiast jeśli bez SLES (Sodium Laureth Sulfate) a on jednak w składzie jest, to już gorzej. Różnica niby niewielka w nazwie, a ludzie często się na to nabierają (a producenci wykorzystują).
Stary 2017-03-16, 16:06   #39
marysienkax
Przyczajenie

balsam syberyjski do włosów jest cudowny ))) polecam i proszę o info gdzie można go kupic w warszawie bo w drogerii jasmin nie ma od jakiegoś czasu

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ----------

Cytat:
Napisane przez aferka Pokaż wiadomość
Jeśli na etykiecie było napisane bez SLS, to wszystko się zgadza, bo SLS to Sodium Lauryl Sulfate, natomiast jeśli bez SLES (Sodium Laureth Sulfate) a on jednak w składzie jest, to już gorzej. Różnica niby niewielka w nazwie, a ludzie często się na to nabierają (a producenci wykorzystują).

oksyetylowane spc nie są takie złe, szampon musi jakoś przecież myć )))) dziewczyynyyy ))
marysienkax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-17, 08:30   #40
justina987
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marysienkax Pokaż wiadomość
oksyetylowane spc nie są takie złe, szampon musi jakoś przecież myć )))) dziewczyynyyy ))
Przed zmianą składu mył świetnie i za podobną cenę, teraz dostajemy produkt, w którym SLES jest na drugim miejscu, zioła dopiero na kolejnym, więc zastanawiam się dlaczego to ciągle jest promowane jako 100% naturalny produkt. Wg mnie to jest pogarszanie jakości produktu, który stał się popularny, w celu maksymalizacji zysku ze sprzedaży bez obniżenia ceny.
Ponadto w razie zmiany składu do wyboru są mało drażniące detergenty, więc nie widzę tu wytłumaczenia dla tego typu działań.
Skoro zostało użytych mniej składników ziołowych, za które chcę zapłacić, cena powinna być niższa, natomiast proporcje zostały zmienione po cichutku, nawet bez zmiany etykiet, żeby kupujący się nie zorientowali. Takie działania są wybitnie słabe i dlatego ja zamierzam kupować tylko mydło ziołowe.

EDIT: znalazłam sprzedawcę na Allegro, który ma rosyjską wersję za 31,5 zł - użytkownik "TWOJACHEMIANIEM". Sprawdzam jeszcze kilku, do których wysłałam wiadomość i czekam na odpowiedź. Niestety niektórzy podają w opisie produktu jedno, a potem mailowo stwierdzają, że produkcja estońska :/

Edytowane przez justina987
Czas edycji: 2017-03-17 o 09:37
Stary 2017-05-09, 08:58   #41
Agniesia1985
Raczkowanie

Hej Dziewczyny. Ja swoją przygode o dbanie o włosy zaczęłam własnie od rosyjskich kosmetyków. Zakochana jestem w miodowym mydle Babuszki Agafii a czarne mydło bardzo oczyszcza mi skalp. Stosuje takie oczyszczanie raz na tydzień. Miałam parę szamponów z tej serii które też chwalę, jedynie ten chlebny szampon mi się nie sprawdził, na kwiatowym propolisie jest super. Z maseczek to łopianowa była fajna a teraz na szafce stoi do testowania maska marokańska i wcierka- ajurwedyjski tonik do włosów. Któraś z Was wcierała ten tonik?
Agniesia1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-05-15, 14:15   #42
sophisticated_
Rozeznanie

Eh kocham kosmetyki Babci Agafii, akurat jestem z krakowa gdzie jest drogeria pigment i regularnie kupuje tam te kosmetyki Dla mnie genialne z Babci Agafii sa maski zwlascza ta jajeczna, szampony. OStatnio kupilam nawet spray na wypadajace wlosy z babci agafii mam nadzieje ze ppomoze
sophisticated_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-06, 14:54   #43
Agniesia1985
Raczkowanie

Sophisticated jestem zainteresowana tym sprejem na wypadające włosy. Mogłabyś napisać coś o nim więcej ? Jak Ci się sprawdza?
Stary 2017-07-14, 10:42   #44
_finder_
Raczkowanie

Zachęcona pozytywnymi opiniami serii kosmetyków Babeczki zakupiłam trzy maski- niestety po wszystkich efekt jest ten sam- włosy suche i poplątane...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
_finder_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-15, 06:19   #45
Agniesia1985
Raczkowanie

Finder polecam Ci maskę łopianową jeśli jeszcze jej nie testowałaś.
Stary 2017-07-15, 08:46   #46
_finder_
Raczkowanie

Mam drożdżowe, jajeczka i właśnie lopianowa. Ale po tej ostatniej efekt taki sam... Może za bardzo naturalne składy i mi nie służą?

Stary 2017-07-16, 07:37   #47
Agniesia1985
Raczkowanie

Mi maseczka po której zawsze ale to zawsze mam piekne włosy to jest Natur Vital aloeseowa jeśli Finder akceptujesz aloes to polecam choć to nie rosyjska maseczka. Ja teraz testuje maseczke rosyjską- planeta organica marokańska. Parę dni temu nałożyłam ją pierwszy raz i miałam straszny przykłap jakbym wogóle nie myła włosów. Teraz mam ją na głowie ale nałożyłam dużo mniej bo może to moja wina że na pierwszy raz zbyt dużo jej dałam na głowe. Jestem ciekawa efektów
Stary 2017-07-16, 17:54   #48
_finder_
Raczkowanie

Wypróbuje te o której piszesz bo nigdy jej nie widziałam więc nie miałam okazji wypróbować. Aloes moje włosy lubią pod każdą postacią, włącznie z plukankami z soku aloesowego więc powinna się sprawdzić.

Stary 2017-07-17, 05:49   #49
Agniesia1985
Raczkowanie

Finder Aloes Vital niestety mi się już kończy choć bardzo ją oszczędzałam. Z tego co wiem ciężką ją dostać ale chyba najszybciej w Naturze tylko tak może być że Twoim włosom nie podpasuje wiadomo każdy ma inną głowę a i cena jej jest z tego co pamiętam to powyżej 20 zł. Może jeszcze inne Dziewczyn y coś ciekawego Ci doradzą tak żebyś miała wybór

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-07-17, 12:57   #50
_finder_
Raczkowanie

Mi dotychczas jedyna maska, która podpasowała to Ziaja odbudowa i coś tam, taki niebieski napis. Nie mam u siebie w mieście Natury, pewnie uzbieram kilka rzeczy do kupienia i zamówię przez internet. Mimo wszystko dziękuję

Stary 2017-07-19, 09:55   #51
Mini8989
Raczkowanie

a czy nie wypadają po niej włosy?
Mini8989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-19, 13:31   #52
Rysia16
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mini8989 Pokaż wiadomość
a czy nie wypadają po niej włosy?
jeśli chodzi Ci o maskę Ziaja z niebieskimi napisami opisywaną przez _finder_ (chyba ma na myśli tą z ceramidami, mam ją również) nie spowodowała u mnie żadnego wypadania - zresztą chyba nigdy mi się to nie przytrafiło, gdyż nie nakładam masek i odżywek na skórę głowy, a na długość działa bardzo fajnie.

A co do rosyjskich kosmetyków produkowanych w Estonii - to po prostu polityka i tańsza produkcja - Estonia jest w UE, a Rosja nie i tu pojawia się problem. Nie wiem o co do końca chodzi, no ale składy też niestety pozmieniane już od jakiegoś czasu, ale myślę, że nie ze względu na to, czy są z Rosji, Estonii, Ukrainy czy czegoś tam. Trzeba po prostu sprawdzać dokładnie składy i nie nastawiać się negatywnie na estońskie szampony i inne cuda
Rysia16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-20, 06:49   #53
Agniesia1985
Raczkowanie

Jeśli chcę mieć dobry dzień siegam po aloesową wypada tyle samo włosów co przy każdym myciu bo coś tam wypaść musi. Z Ziaji mam tylko maske kuracja olejkami arganowym i tsubaki. Delikatna konsystencja ale zapach strasznie perfumowany więc nie każdy go zniesie, dla mnie za ciężki
Stary 2017-07-20, 06:53   #54
Zzziajana
Zadomowienie

Na wypadanie stosowałam szampon seboradin, apteczny. Trzeba go długo i regularnie używać, żeby były efekty. I zależy też chyba od przyczyny wypadania, bo mi pomógł, moja współlokatorka kupiła ampułki Seboradinu, które podobno są mocniejsze i ani trochę jej się nie polepszyło.
Zzziajana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-20, 10:08   #55
justina987
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rysia16 Pokaż wiadomość
A co do rosyjskich kosmetyków produkowanych w Estonii - to po prostu polityka i tańsza produkcja - Estonia jest w UE, a Rosja nie i tu pojawia się problem. Nie wiem o co do końca chodzi, no ale składy też niestety pozmieniane już od jakiegoś czasu, ale myślę, że nie ze względu na to, czy są z Rosji, Estonii, Ukrainy czy czegoś tam. Trzeba po prostu sprawdzać dokładnie składy i nie nastawiać się negatywnie na estońskie szampony i inne cuda

No właśnie chodzi o to, że w tym konkretnym przypadku kosmetyki Agafii z Estońskiej produkcji mają inny skład niż te, które są produkowane w Rosji. Estońskie mają gorszy skład, rosyjskie wciąż mają głównie zioła. Nie chodzi o nastawianie się źle do kosmetyków estońskich w ogóle, ale potępienie praktyk, gdzie zmienia się skład na gorszy, udając, że to ten sam kosmetyk.
Stary 2017-07-24, 09:37   #56
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez justina987 Pokaż wiadomość
Nie chodzi o nastawianie się źle do kosmetyków estońskich w ogóle, ale potępienie praktyk, gdzie zmienia się skład na gorszy, udając, że to ten sam kosmetyk.
Mam tak samo, bardzo mnie zniechęciły te zmiany. Co innego wydawać na rynek nowe kosmetyki: nowa etykieta, nazwa, nowy skład. Tak robi mnóstwo firm i z tym nie ma absolutnie żadnego problemu.

Ja mam właśnie problem z tym, że choćby rosyjskie balsamy do włosów, za które kiedyś płaciłam ok. 21 zł, wtedy były porządnej jakości. Tak samo odżywki w takich małych, ciemnozielonych buteleczkach za ok. 12-13 zł (kiedyś).
A dziś idę do pierwszego lepszego hipermarketu, widzę tam "te same" kosmetyki za 6-7 zł, mają identyczną nazwę, etykietę, opakowanie... tylko po zakupie okazuje się, że to badziew. Już nie sama natura, ale drogeryjne składy. Dlatego omijam je szerokim łukiem, wolę dopłacić i kupić w drogerii coś ekstra, z firmy, której mogę zaufać.
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości