![]() |
#31 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Recepty babci Agafii pielegnacja włosów kosmetykami z tej serii
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Weszłam na strony dwóch losowych drogerii które miałam zapisane w ulubionych i faktycznie - część produktów, których składy sprawdziłam, ma w składach SLS, aczkolwiek nie jestem w stanie stwierdzić, czy nie miały go wcześniej, akurat tymi się przedtem nie interesowałam. Część składów wygląda "po staremu", nie ma agresywnych detergentów, głównie składniki ziołowe. Czy czarne mydło nie miało wcześniej SLS-ów?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Hej! Nie, czarne mydło na pewno nie miało, dodawałam do bazy produktów i skład był wtedy jeszcze czyściutki, a teraz tak jak pisze iguniaa (wielkie dzięki za tę wiadomość, będę teraz się bardzo przyglądać, zanim kupię znowu
![]() Edytowany: sprawdziłam na stronie producenta i te mydła tam są: http://www.1reshenie.ru/index.php?page=277 W zakładce najbardziej z prawej jest formularz do wysłania wiadomości, gdyby ktoś znał rosyjski ![]() Edytowany2: Sprawdziłam sklepy z Ceneo i część ma skład z SLES, a część bez. Podaję niżej listę tych sklepów, które udostępniły składy i w których skład jest jak na samym początku - radzę jednak za każdym razem dopytać w sklepie, czy informacja na stronie pokrywa się z rzeczywistością, bo może się okazać, że zaczęli sprowadzać z Estonii, a nie zmienili składu. Oto lista [EDIT 3 - z listy sklepów obecnie tylko jeden podaje stary skład i to nie wiem, czy nie przez pomyłkę, należy dopytywać sprzedawcy przed zakupem ![]() https://uzdrowiskowespa.pl/pl_PL/p/Z...dlo-500-ml/454 Jeśli znacie sklepy stacjonarne, które sprzedają babuszkę w starej wersji, wpisujcie ![]() Edytowane przez justina987 Czas edycji: 2017-03-17 o 08:40 Powód: dodana strona produktu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
Zdjęcia nie zrobię, bo już zwróciłam zakupy. W efekcie kupiłam szampon stacjonarnie - drożej ale przynajmniej wiem, że to "ten właściwy"
![]() A i jeszcze jedno - rosyjski (ten właściwy) szampon ma pojemność 600 ml, a ten estoński 550. Edytowane przez aferka Czas edycji: 2016-02-14 o 20:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane poprzez Sony Xperia Z2.
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
Słuchajcie z SLS u Agafii to jest tak, jak kod kreskowy zaczyna się od 46 to jest oryginał rosyjski, a jak od 47 to estonska i wtedy jest inna pojemność, skład itp.
Ja jak robiłam ostatnio zamówienie na Minti to poprosiłam o informację na temat pierwszych 2 cyfr kodu kreskowego. ![]() A tak poza tym to witam się ![]() ![]()
![]() |
#37 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny, kupiłam wczoraj w hebe szampon nalewkę Babuszki Agafii za 5 zł i rzekomo bez slsów, co sugerowała informacja na przedniej etykietkce. Jednak bardzo się zdenerwowałam jak w domu doczytałam z tyłu skład! sodium laureth sulfate na drugim miejscu zaraz po wodzie... No jak tak można
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Przyczajenie
|
balsam syberyjski do włosów jest cudowny
![]() ---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- Cytat:
oksyetylowane spc nie są takie złe, szampon musi jakoś przecież myć ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ponadto w razie zmiany składu do wyboru są mało drażniące detergenty, więc nie widzę tu wytłumaczenia dla tego typu działań. Skoro zostało użytych mniej składników ziołowych, za które chcę zapłacić, cena powinna być niższa, natomiast proporcje zostały zmienione po cichutku, nawet bez zmiany etykiet, żeby kupujący się nie zorientowali. Takie działania są wybitnie słabe i dlatego ja zamierzam kupować tylko mydło ziołowe. EDIT: znalazłam sprzedawcę na Allegro, który ma rosyjską wersję za 31,5 zł - użytkownik "TWOJACHEMIANIEM". Sprawdzam jeszcze kilku, do których wysłałam wiadomość i czekam na odpowiedź. Niestety niektórzy podają w opisie produktu jedno, a potem mailowo stwierdzają, że produkcja estońska :/ Edytowane przez justina987 Czas edycji: 2017-03-17 o 09:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny. Ja swoją przygode o dbanie o włosy zaczęłam własnie od rosyjskich kosmetyków. Zakochana jestem w miodowym mydle Babuszki Agafii a czarne mydło bardzo oczyszcza mi skalp. Stosuje takie oczyszczanie raz na tydzień. Miałam parę szamponów z tej serii które też chwalę, jedynie ten chlebny szampon mi się nie sprawdził, na kwiatowym propolisie jest super. Z maseczek to łopianowa była fajna a teraz na szafce stoi do testowania maska marokańska i wcierka- ajurwedyjski tonik do włosów. Któraś z Was wcierała ten tonik?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
Eh kocham kosmetyki Babci Agafii, akurat jestem z krakowa gdzie jest drogeria pigment i regularnie kupuje tam te kosmetyki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Sophisticated jestem zainteresowana tym sprejem na wypadające włosy. Mogłabyś napisać coś o nim więcej ? Jak Ci się sprawdza?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Zachęcona pozytywnymi opiniami serii kosmetyków Babeczki zakupiłam trzy maski- niestety po wszystkich efekt jest ten sam- włosy suche i poplątane...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Finder polecam Ci maskę łopianową jeśli jeszcze jej nie testowałaś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Mam drożdżowe, jajeczka i właśnie lopianowa. Ale po tej ostatniej efekt taki sam... Może za bardzo naturalne składy i mi nie służą?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Mi maseczka po której zawsze ale to zawsze mam piekne włosy to jest Natur Vital aloeseowa jeśli Finder akceptujesz aloes to polecam choć to nie rosyjska maseczka. Ja teraz testuje maseczke rosyjską- planeta organica marokańska. Parę dni temu nałożyłam ją pierwszy raz i miałam straszny przykłap jakbym wogóle nie myła włosów. Teraz mam ją na głowie ale nałożyłam dużo mniej bo może to moja wina że na pierwszy raz zbyt dużo jej dałam na głowe. Jestem ciekawa efektów
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Wypróbuje te o której piszesz bo nigdy jej nie widziałam więc nie miałam okazji wypróbować. Aloes moje włosy lubią pod każdą postacią, włącznie z plukankami z soku aloesowego więc powinna się sprawdzić.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Finder Aloes Vital niestety mi się już kończy choć bardzo ją oszczędzałam. Z tego co wiem ciężką ją dostać ale chyba najszybciej w Naturze tylko tak może być że Twoim włosom nie podpasuje wiadomo każdy ma inną głowę a i cena jej jest z tego co pamiętam to powyżej 20 zł. Może jeszcze inne Dziewczyn y coś ciekawego Ci doradzą tak żebyś miała wybór
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
Mi dotychczas jedyna maska, która podpasowała to Ziaja odbudowa i coś tam, taki niebieski napis. Nie mam u siebie w mieście Natury, pewnie uzbieram kilka rzeczy do kupienia i zamówię przez internet. Mimo wszystko dziękuję
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
a czy nie wypadają po niej włosy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
jeśli chodzi Ci o maskę Ziaja z niebieskimi napisami opisywaną przez _finder_ (chyba ma na myśli tą z ceramidami, mam ją również) nie spowodowała u mnie żadnego wypadania - zresztą chyba nigdy mi się to nie przytrafiło, gdyż nie nakładam masek i odżywek na skórę głowy, a na długość działa bardzo fajnie.
A co do rosyjskich kosmetyków produkowanych w Estonii - to po prostu polityka i tańsza produkcja - Estonia jest w UE, a Rosja nie i tu pojawia się problem. Nie wiem o co do końca chodzi, no ale składy też niestety pozmieniane już od jakiegoś czasu, ale myślę, że nie ze względu na to, czy są z Rosji, Estonii, Ukrainy czy czegoś tam. Trzeba po prostu sprawdzać dokładnie składy i nie nastawiać się negatywnie na estońskie szampony i inne cuda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Jeśli chcę mieć dobry dzień siegam po aloesową wypada tyle samo włosów co przy każdym myciu bo coś tam wypaść musi. Z Ziaji mam tylko maske kuracja olejkami arganowym i tsubaki. Delikatna konsystencja ale zapach strasznie perfumowany więc nie każdy go zniesie, dla mnie za ciężki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
Na wypadanie stosowałam szampon seboradin, apteczny. Trzeba go długo i regularnie używać, żeby były efekty. I zależy też chyba od przyczyny wypadania, bo mi pomógł, moja współlokatorka kupiła ampułki Seboradinu, które podobno są mocniejsze i ani trochę jej się nie polepszyło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No właśnie chodzi o to, że w tym konkretnym przypadku kosmetyki Agafii z Estońskiej produkcji mają inny skład niż te, które są produkowane w Rosji. Estońskie mają gorszy skład, rosyjskie wciąż mają głównie zioła. Nie chodzi o nastawianie się źle do kosmetyków estońskich w ogóle, ale potępienie praktyk, gdzie zmienia się skład na gorszy, udając, że to ten sam kosmetyk. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja mam właśnie problem z tym, że choćby rosyjskie balsamy do włosów, za które kiedyś płaciłam ok. 21 zł, wtedy były porządnej jakości. Tak samo odżywki w takich małych, ciemnozielonych buteleczkach za ok. 12-13 zł (kiedyś). A dziś idę do pierwszego lepszego hipermarketu, widzę tam "te same" kosmetyki za 6-7 zł, mają identyczną nazwę, etykietę, opakowanie... tylko po zakupie okazuje się, że to badziew. Już nie sama natura, ale drogeryjne składy. Dlatego omijam je szerokim łukiem, wolę dopłacić i kupić w drogerii coś ekstra, z firmy, której mogę zaufać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:32.